En weer is een avond vol WK-kwalificatiewedstrijden tot een einde gekomen. Maar niet getreurd: morgen is er nóg een dag met negen duels. Zo treft Duitsland Noord-Ierland en gaat Engeland op bezoek bij Slovenië. Ons liveblog is er weer bij. Tot morgen!

De analyse van Youri en Pierre

'Oranje mist iemand die duel kan beslissen'

Reacties na Nederland-Frankrijk

De resultaten in groep B

Portugal scoort zijn tweede 6-0 van deze ronde, maar Zwitserland gaat na een uiterst zuinige 2-1 tegen Andorra aan de leiding.

De andere resultaten in groep A

De Zweden verslaan Bulgarije met 3-0. En tien Luxemburgers houden stand tegen Wit-Rusland.

Klaar in Amsterdam

Nederland verliest met 1-0 van Frankrijk, maar speelde helemaal niet slecht.

Paul Pogba

GOAL Andorra

Alex Martinez doet in blessuretijd nog iets terug voor Andorra tegen Zwitserland: 2-1.

Andorra-Zwitserland 1-2

GOALS Portugal

João Moutinho en João Cancelo maken de 5-0 en 6-0 voor Portugal. Opnieuw een grote zege voor de Portugezen.

Afgelopen vrijdag won Portugal ook al met 6-0 van Andorra. Dat is dus een double bagel voor Ronaldo en co in deze kwalificatieronde.

Faeröer-Portugal 0-6

Bijna Depay

Een levensgrote kans op de gelijkmaker voor Oranje in de voorlaatste minuut: Janssen kopt op Depay, die alleen voor de keeper een volley aflevert, maar Lloris redt.

Dit was met afstand de grootste kans voor Nederland. Maar de tussenstand is nog altijd 0-1.

Nederland-Frankrijk 0-1

GOAL Bosnië

Bosnië-Herzegovina lijkt het duel met Cyprus te beslissen. Pjanic geeft aan, Dzeko knikt met zijn tweede van de avond binnen: 2-0.

Bosnië-Herzegovina - Cyprus 2-0

Laatste wissel

Laatste wissel bij Oranje: Willems voor Pröpper. Oranje heeft nog 7 minuten voor de gelijkmaker.

GOAL Luxemburg

Voormalig RKC- en Willem II-speler Joachim maakt de 1-1 voor Luxemburg bij Wit-Rusland. En de Luxemburgers doen dat met 10 man.

Wit-Rusland - Luxemburg 1-1

GOAL België

Tien minuten voor tijd is daar de 6-0 voor de Belgen. Aanvoerder Eden Hazard scoort via de korte hoek. Komt de 10-0 nog in zicht?

Gibraltar-België 0-6

GOAL Wit-Rusland

Wit-Rusland, vrijdag nog tegenstander van Oranje, komt in de 80ste minuut op 1-0 tegen Luxemburg. Savitski scoort.

Wit-Rusland - Luxemburg 1-0

Twee keer geel

Paul Pogba en Kevin Strootman gaan op de bon. Voor Strootman betekent dat een schorsing voor het volgende WK-kwalificatieduel.

GOAL Hongarije

Ádám Szalai maakt op bezoek bij Letland de 2-0 voor Hongarije. Dit lijkt de eerste overwinning voor de Hongaren te worden.

Letland-Hongarije 0-2

GOAL Zwitserland

Admir Mehmedi maakt de 0-2 voor Zwitserland tegen Andorra. Die wedstrijd is beslist.

Andorra-Zwitserland 0-2

Spanning in de Arena

Nog ruim een kwartier te spelen in de Arena en Nederland dringt aan. Er was een gevaarlijk momentje bij een vrije trap van Depay: iedereen verwacht een voorzet, maar Depay schiet in een keer op doel. Doelman Lloris trapt er niet in. Maar ook de Fransen blijven gevaarlijk. Kortom, er kan nog van alles gebeuren.

GOAL Bosnië

Bosnië-Herzegovina profiteert van geklungel achterin bij Cyprus. Aanvoerder Edin Dzeko schiet de 1-0 binnen.

Bosnië-Herzegovina - Cyprus 1-0

De analyse van Frank Snoeks

Nederland is niet beter dan Frankrijk, maar goed genoeg om een gelijkspel te verdienen.

Frank Snoeks in de Arena

Stekelenburg redt

In de 65ste minuut brengt Stekelenburg voor de tweede keer prima redding op een Franse inzet. Een krachtige kopbal van Pogba, na een corner, wordt door de doelman weggestompt.

Davy Pröpper krijgt even later de eerste gele kaart van de wedstrijd.

Nederland-Frankrijk 1-0

GOAL Griekenland

Net als de Belgen lijken ook de Grieken op weg naar de derde winstpartij. Stafylidis krult een vrije trap erin: 2-0 tegen Estland.

Estland-Griekenland 0-2

GOAL Portugal

Daar is dan het doelpunt van Cristiano Ronaldo. Hij ramt tegen Faroër de 4-0 voor Portugal tegen de touwen.

Faeröer-Portugal 0-4

Wissel Oranje

Een tweede gedwongen wissel bij Nederland na een uur: Wijnaldum is geblesseerd naar de kant, Dost is zijn vervanger.

Even daarvoor was er een formidabele kans voor Oranje: na een prachtpass van Pröpper werd Karsdorp over rechts gelanceerd. Hij passt op Depay, die over schiet. Dat was toch weer een mogelijkheid.

GOAL Zweden

Zweden lijkt de genadeklap uit te delen aan Bulgarije. Victor Lindelöf tikt van dichtbij de 3-0 binnen.

Zweden-Bulgarije 3-0

Terugkijken: de niet gegeven penalty voor Oranje

Oranje krijgt geen penalty na handsbal Koscielny

Kans Frankrijk

Het is een beetje rommeling en slordig in het begin van de tweede helft, aan beide kanten. In de 55ste minuut was het wel bijna 2-0 voor Frankrijk: Gameiro ontdoet zich van Bruma en kan schieten, maar Stekelenburg brengt redding. In de rebound knalt Griezmann ver over.

GOAL België

En dat is nummer vijf voor België en nummertje drie voor Benteke. Hij scoort met een hakje op aangeven van Hazard.

Gibraltar-België 0-5

GOAL België

Ook na rust heeft België niet lang nodig om tot scoren te komen. De goed spelende Mertens met een fraaie goal: 4-0 tegen Gibraltar.

Gibraltar-België 0-4

Kans Janssen

Na één minuut in de tweede helft is er een grote kans voor Nederland. Opnieuw is het Janssen: hij werkt zich langs Varane en schiet vanuit een lastige hoek loeihard in het zijnet. Een goed begin van Oranje in de tweede helft.

Het doelpunt van Pogba

Pogba zet Fransen op 0-1 na blunder Stekelenburg

Rust in Amsterdam

Het is rust in de Arena. Frankrijk leidt met 1-0 door een goal van Pogba. Maar had Nederland niet een penalty verdiend?

GOAL Zweden

Zweden weet opnieuw te scoren tegen Bulgarije. Het is 2-0 en de goal is weer van een oud-PSV'er: Oscar Hiljemark.

Zweden-Bulgarije 2-0

GOAL België

Daar is de tweede van Benteke. De spits tikt vlak voor rust van dichtbij de 3-0 binnen voor de Belgen tegen Gibraltar.

Gibraltar-België 0-3

GOAL Zweden

Oud-PSV'er Ola Toivonen zet Zweden op 1-0 tegen Bulgarije. Hij krijgt 'm met geluk voor zijn voeten en schiet hard raak.

Zweden-Bulgarije 1-0

Hands Frankrijk!?

Opschudding in de Arena: Janssen heeft de bal in het strafschopgebied, draait en schiet, en via Koscielny gaat de bal er niet in. Alleen: Koscielny raakt de bal vallend wel overduidelijk aan met zijn handen. Iedereen schreeuwt om een penalty, maar de scheidsrechter ziet er niets in.

Portugal scoort weer en weer is het André Silva die het laatste zetje geeft. Het gaat snel nu. Het is 3-0 tegen Faeröer.

Bij alle drie de Portugese doelpunten kwam trouwens het nodige geluk kijken. Het waren bepaald geen oogstrelende treffers.

Faeröer-Portugal 0-3

GOAL Frankrijk

Een kiezelhard schot van Paul Pogba zet Frankrijk na een half uur op 1-0 tegen Nederland.

Stekelenburg raakte de bal nog wel aan maar zag er niet helemaal goed uit. Het schot was wel heel hard en het was een linke dwarrelbal.

André Silva scoort opnieuw voor Portugal. En weer met het nodige geluk. Het is 2-0 op bezoek bij Faeröer.

Faeröer-Portugal 0-2

Nederlands initiatief

In de openingsfase stond Nederland zwaar onder druk, maar inmiddels is de Franse storm gaan liggen en heeft Oranje het initiatief. In de 24ste minuut was Nederland zelfs dicht bij de 1-0: Van Dijk kan bijna een vrije trap van Depay binnenglijden, maar de Franse defensie grijpt in.

Nederland-Frankrijk 0-0

GOAL België

En daar is de 2-0 voor de Belgen tegen Gibraltar. Witsel schiet de bal in de 19de minuut vanaf 20 meter binnen. Waar gaat dit heen?

Gibraltar-België 0-2

Ook Zwitserland komt op voorsprong. Op bezoek in Andorra schiet Fabian Schär raak vanaf elf meter.

Andorra-Zwitserland 0-1

Wissel bij Oranje

Na een kwartier moet Quincy Promes geblesseerd naar de kant. Memphis Depay is zijn vervanger.

Op bezoek bij Letland maakt Ádám Gyurcsó op prachtige wijze de 1-0 voor Hongarije.

Letland-Hongarije 0-1

In de 12de minuut is het raak voor Portugal. André Silva krijgt met een gelukje de bal mee en maakt de 1-0 tegen Faeröer.

Faeröer-Portugal 0-1

Kans Gameiro

Het kan weleens een drukke avond worden voor keeper Stekelenburg. De Fransen starten ijzersterk en Nederland komt er niet uit. In de dertiende minuut was er een gevaarlijk schot van opnieuw Gameiro, maar Stekelenburg redt.

Frankrijk heeft de bal

Frankrijk heeft in de beginfase de bal in de Arena. Dat heeft geleid tot een hoekschop en na zeven minuten tot een gevaarlijk moment met de opstomende Gameiro. Van Dijk grijpt echter goed in.

En ook de Grieken pakken al snel een voorsprong tegen Estland in groep H. Torosidis kopt de eerste corner van de wedstrijd binnen.

Estland-Griekenland 0-1

GOAL België

Zes seconden en hij ligt erin bij België tegen Gibraltar. Benteke tikt binnen. Monsterscore in de maak?

Het is het snelste doelpunt in een WK-kwalificatiewedstrijd ooit.

Gibraltar-België 0-1

De bal rolt

De wedstrijd is begonnen! Net als de andere acht duels.

Opkomst der gladiatoren

De spelers van Nederland en Frankrijk betreden het veld in de Arena. Straks de volksliederen en dan gaat het los.

Frankrijk gewoon met Pogba

In Frankrijk is de kritiek op middenvelder Paul Pogba opnieuw aangewakkerd na zijn matige optreden van vrijdag tegen Bulgarije (4-1).

"Hij kan veel beter en dat weet hij zelf ook", zei bondscoach Didier Deschamps. Ook de Franse media verketterden de speler van Manchester United. Pogba kreeg van sportkrant L'Équipe de slechtste waardering van alle Fransen: een 4.

Paul Pogba controleert de bal met het hoofd in de Amsterdam Arena

Pröpper in plaats van Sneijder

Davy Pröpper staat in de basis in de wedstrijd tegen Frankrijk. De middenvelder van PSV vervangt Wesley Sneijder, die door een blessure niet inzetbaar is.

Pröpper verving Sneijder vrijdag ook al in de tweede helft van het duel met Wit-Rusland. Hij ging toen op het middenveld voetballen en Davy Klaassen schoof door naar de linkerflank. Oranje bestrijdt de Fransen niet met een extra vijfde verdediger. Stefan de Vrij moet in de Arena weer op de bank plaatsnemen.

Tom Egbers blikt vooruit vanuit de Arena

Wie speelt er vanavond in de plaats van Sneijder?

Janssen: de bal moet erin

Als arbiter Damir Skomina vanavond naar de Franse penaltystip wijst, pakt Vincent Janssen de bal. Voor zich ziet hij dan de Franse doelman Hugo Lloris, clubgenoot bij Tottenham Hotspur. Dat is geen reden voor Janssen om de eer aan een teamgenoot te laten.

"Nee, het maakt me helemaal niets uit of ik wel of niet met een keeper train", zegt Janssen. "Die bal moet er gewoon in."

Janssen: ik neem de strafschop, ook tegen Lloris

Blind op zoek naar revanche tegen Deschamps

Het treffen tussen Nederland en Frankrijk is ook een hernieuwde ontmoeting tussen Danny Blind en Didier Deschamps. De bondscoaches stonden als speler vijf keer tegenover elkaar. De belangen waren vaak groot en nooit stapte Blind als winnaar van het veld.

Maar Blind is niet de enige die al lange tijd uit is op eerherstel, dat zijn de Fransen ook. Na 1996 wonnen 'Les Bleus' immers nooit meer van Oranje tijdens een interland waarin wat op het spel stond. Op de EK's van 2000 (3-2) en 2008 (4-1) was Nederland te sterk.

Dit was een van de leukste edities.

Oranje verplettert Frankrijk in 2008

Programma van maandag

WK-kwalificatie: Nederland-Frankrijk

Na de ruime zege vop Wit-Rusland neemt het Nederlands elftal het om 20.45 uur op tegen Frankrijk. En er zijn nog acht WK-kwalificatieduels.

De wedstrijd van Oranje is live te volgen via NPO 3, NOS.nl en NPO Radio 1. Via dit liveblog volgen we de verrichtingen van Nederland eveneens, net als de acht andere wedstrijden.