liveblog
NOS SportAangepast

Deceptie voor Verstappen in België, winst voor Rosberg

liveblog gesloten

Volgende week nieuwe kans voor Verstappen

Max Verstappen krijgt weinig tijd om zijn verdriet van België te verwerken. Komend weekeinde staat de GP van Italië op het circuit van Monza op het programma. "Dat wordt ook lastig voor ons", voorspelt de Nederlander na zijn mislukte race in België. Tot volgende week.

Verstappen: slachtoffer actie Ferrari's

De Nederlander is zeer teleurgesteld over zijn race in België. "Beide Ferrari's sturen in de eerste bocht naar binnen en ik ben het slachtoffer. Zij verzieken mijn race", kijkt Verstappen terug op de chaotische situatie direct na de start.

WK-stand na de GP van België

De WK-stand na dertien GP's in de Formule 1

Uitslag GP van België

1. Nico Rosberg/Mercedes, 2. Daniel Ricciardo/Red Bull, 3. Lewis Hamilton/Mercedes, 4. Nico Hülkenberg/Force India, 5. Sergio Perez/Force India, 6. Sebastian Vettel/Ferrari, 7. Fernando Alonso/McLaren, 8. Valtteri Bottas/Williams, 9. Kimi Räikkönen/Ferrari, 10. Felipe Massa/Williams, 11. Max Verstappen/Red Bul, 12. Esteban Gutierrez/Haas, 13. Romain Grosjean/Haas, 14. Daniil Kvyat/Toro Rosso, 15. Jolyon Palmer/Renault, 16. Esteban Ocan/Manor, 17. Felipe Nasr/Sauber. Uitgevallen: Kevin Magnussen/Renault, Marcus Ericsson/Sauber, Carlos Sainz/Toro Rosso, Jenson Button/McLaren, Pascal Wehrlein/Manor.

'Moet frustrerend zijn voor Max'

Formule 1-verslaggever Louis Dekker van de NOS ziet de Nederlandse Formule 1-coureur na een geweldige kwalificatie in de GP van België niet verder komen dan de elfde plaats. "Nul punten voor Max in de Ardennen."

Verstappen elfde, winst voor Rosberg

Max Verstappen kan de tienduizenden Nederlandse fans niet op succes trakteren in de GP van België. De Nederlander eindigt na een tumultueuze start als elfde. De winst is voor de zesde keer dit seizoen voor Nico Rosberg van Mercedes. Daniel Ricciardo verzacht voor Red Bull een beetje de pijn van Verstappen door als tweede te finishten. Lewis Hamilton verdedigt met de derde plaats zijn leidende positie in het WK.

Max Verstappen wordt volop gesteund tijdens de GP van België

Verstappen blijft op P11 hangen

De Nederlander krijgt het gat met nummer tien Kimi Räikkönen in de slotfase van de GP van België niet gedicht. Nog drie ronden.

Rosberg op weg naar zege, lastige klus Verstappen

Nico Rosberg (Mercedes) is de onbedreigde leider in de GP van België. Hij heeft een gat van ruim 12 seconden met nummer twee, Daniel Ricciardo (Red Bull). Lewis Hamilton (Mercedes) ligt op P3 en zal tevreden zijn. Verstappen passeert Esteban Gutierrez (Haas) en ligt op de elfde plaats. Of de top-10 lukt, is de vraag. Het gat met Kimi Räikkönen is ruim 10 seconden.

Nog tien rondjes, Verstappen twaalfde

De tienduizenden Nederlanders zien Max Verstappen op het circuit van Spa-Francorchamps knokken om in de WK-punten te rijden. De Nederlander is kansloos voor het podium na een tumultueuze start. Hij ligt met nog tien ronden op de twaalfde plaats.

Verstappen weer naar binnen

De Nederlander maakt na 28 ronden, na een enerverend duel met Sebastian Vettel (Ferrari), een stop om de banden te wisselen. Hij keert terug als nummer vijftien in de wedstrijd.

Verstappen schuift op

De Nederlander rijdt op de negende plaats rond na diverse pitstops van collega's. Zijn teamgenoot Daniel Ricciardo doet mee om de podiumplaatsen. De Australiër ligt tweede op 10 seconden van leider Rosberg.

Pitstop Verstappen, Hamilton op drie

De Nederlander gaat verder op de softband. Verstappen keert als nummer zeventien terug op het circuit. Kimi Räikkönen maakte zich eerder al druk over een manoeuvre van de Nederlander. Ferrari gaat klagen. Lewis Hamilton heeft een podiumplaats in handen. De Mercedes-coureur ligt op P3.

Lewis Hamilton rukt op

De Brit moest achteraan beginnen, maar heeft zich inmiddels helemaal naar voren gewerkt. De wereldkampioen van Mercedes heeft het podium al weer in het vizier. Hij ligt vierde.

De race is hervat

Na een flinke onderbreking van bijna 20 minuten is de GP van België weer hervat. Nico Rosberg leidt, voor Daniel Ricciardo en Nico Hülkenberg. Max Verstappen ligt op de veertiende plaats.

Situatie in de race

Op het moment dat de rode vlag werd getoond, was de stand van zaken in de GP van België als volgt: 1. Rosberg/Mercedes, 2. Ricciardo/Red Bull, 3. Hülkenberg/Force India, 4. Alonso/McLaren, 5. Hamilton/Mercedes, 6. Massa/Williams, 14. Verstappen/Red Bull. De code rood heeft geen invloed op de raceduur.

Om 14.41 uur herstart

De Grote Prijs van België wordt hervat om 14.41 uur. Er moest na de crash van Magnussen een vangrail worden aangepast.

Rode vlag na crash Magnussen, race ligt stil

In de negende ronde volgt de rode vlag. De bolides melden zich in de pitstraat en gaan keurig achter de safte car staan. Het wrak van Kevin Magnussen moet worden weggetakeld.

Zware crash Magnusse

De Deen raakt de controle over de bolide kwijt en klapt met zijn Renault hard in de bandenstapel.

Rosberg leidt, Verstappen valt ver terug

Na vijf ronden gaat Nico Rosberg (Mercedes) aan de leiding. Hij komt ongeschonden uit de tumultueuze start. Nico Hülkenberg (Force India) ligt tweede, voor Red Bull-coureur Daniel Ricciardo. Max Verstappen is na zijn pitstop zestiende, op ruim dertig seconden van de leider. Voor hem rijdt Ferrari-coureur Sebastian Vettel.

Verstappen direct de pits in

De bolide van de Nederlander krijgt een nieuwe voorvleugel. Carlos Sainz vliegt van de baan.

GP van België gestart

De bolides zijn vertrokken. Verstappen is moeizaam weg en loopt in de eerste bocht wat schade op. Hij valt terug. Sebastian Vettel (Ferrari) spint. Nico Rosberg is het beste weg.

De dertiende GP van 2016 staat op punt van beginnen

De coureurs zijn op een oranje gekleurd Spa-Francorchamps begonnen aan de opwarmronde voor de Grote Prijs van België.

Slechts 44 ronden....

Het circuit van Spa-Francorchamps heeft een lengte van iets meer dan 7 kilometer en is het langste circuit op de F1-kalender. Totale lengte van de race vandaag is 308,052 kilometer. De fans zien de bolides maar 44 keer passeren. Nog 6 minuten tot de start.

Verstappen verwacht een strategische race

De banden gaan weer een belangrijke rol spelen, zei de Red Bull-coureur na de kwalificatie voor de GP van België. Formule 1-verslaggever Louis Dekker van de NOS ziet de Nederlander na de start snel de pitstraat opzoeken voor verse banden. Verstappen start op superzachte banden. "We zullen zien of het de goede strategie is", verklaarde hij.

Hoe staat het ervoor in de strijd om de wereldtitel?

Lewis Hamilton leidt de strijd om de wereldtitel in de Formule 1 na twaalf GP's. Zijn voorsprong op teamgenoot Nico Rosberg bedraagt 19 punten. Max Verstappen staat zesde.

De WK-stand: 1. Lewis Hamilton/Mercedes 217, 2. Nico Rosberg/Mercedes 198, 3. Daniel Ricciardo/Red Bull 133, 4. Kimi Räikkönen/Ferrari 122, 5. Sebastian Vettel/Ferrari 120, 6. Max Verstappen/Red Bull 115, 7. Valtteri Bottas/Williams 58, 8. Sergio Perez/Force India 48, 9. Felipe Massa/Williams 38, 10. Nico Hülkenberg/Force India 33.

Hamilton start achteraan

Lewis Hamilton won vorig jaar op Spa-Francorchamps. De kans is klein dat dat vandaag weer gebeurt. De Britse wereldkampioen moet straks van P21 vertrekken, omdat Mercedes veel wijzigingen aan de bolide van de WK-leider heeft doorgevoerd. Bekijk hier de startopstelling.

  • NOS
    De startopstelling van de GP van België
  • NOS
    De startopstelling van de GP van België

De Max-gekte op Spa-Francorchamps

De fans van Max Verstappen op weg naar het circuit van Spa-Francorchamps

Massale belangstelling voor Verstappen in België

Nog een klein uurtje en de Formule 1 begint op het circuit van Spa-Francorchamps aan het tweede deel van het seizoen. Nederlandse autosportfans zijn massaal naar België getrokken om Max Verstappen te zien schitteren. De Nederlander vertrekt als jongste coureur ooit in de Formule 1 van de eerste startrij. Nico Rosberg (Mercedes) start van pole, naast hem de Red Bull-bolide van Verstappen.

De top-3 van de kwalificatie voor de GP van België. Links Max Verstappen, in het midden Nico Rosberg en rechts Kimi Räikkönen