liveblog

Veel slachtoffers na bij beving Italië, zoeken gaat door

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog over de aardbeving vannacht in Centraal-Italië is gesloten. Volg vanaf nu onze reguliere berichtgeving op nos.nl, NPO Radio 1 en NPO 1

Lees hier een samenvatting van de gebeurtenissen tot nu toe.

'Kun je nog ademen? Ja, een klein beetje'

Een man zit vast onder het puin en een omstander probeert hem gerust te stellen.

'Kun je nog ademen? Ja, een klein beetje'

Intens meeleven

"Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers van het natuurgeweld in het hart van Italië. Hele gemeenschappen zijn zwaar getroffen. Met alle families die rouwen om hun dierbaren of in angstige onzekerheid verkeren, leven wij intens mee." Dat laten koning Willem-Alexander en Máxima weten.

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft ook gereageerd:

Minuut stilte

Bij voetbalwedstrijden in Italië deze week zal een minuut stilte worden gehouden voor de slachtoffers van de beving. Er wordt komende zaterdag en zondag gespeeld in de hoogste Italiaanse divisie Serie A.

Het nationale elftal draagt rouwbanden tijdens een oefenwedstrijd tegen Frankrijk. Die wedstrijd is op 1 september in Bari.

Premier Renzi bedankt 'zij die hebben gegraven met hun blote handen'

De Italiaanse premier Renzi gaat vanmiddag naar het getroffen gebied. Hij bedankt de hulpverleners die aan het werk zijn. "Zij die hebben gegraven met hun blote handen, zij die de communicatie hebben verzorgd. We moeten klaar zijn om de komende uren, dagen en weken door te werken."

Premier Renzi gaat naar het getroffen gebied

Schatting schade en slachtoffers

De Amerikaanse Geologische Dienst heeft een schatting gemaakt van het aantal slachtoffers en de economische schade van de aardbeving in Italië.

15de eeuwse kerk grotendeels verwoest

In Amatrice is een 15de eeuwse kerk voor een groot deel verwoest. De kerk werd in 1428 gebouwd door Augustijner monniken en gewijd aan Sint-Nicolaas van Bari.

Het puin in de straten van Amatrice ligt op sommige plekken huizenhoog

  • AP
    Puin tot de dakrand in Amatrice
  • AFP
    Een man staat tussen het puin in Amatrice
  • EPA
    Mensen staan op de daken van ingestorte huizen in Amatrice
  • AFP
    Puin bedekt een hele straat in Amatrice
  • Getty Images
    Reddingswerkers doorzoeken de puinhopen

'Gedeelde verantwoordelijkheid en solidair zijn'

"Dit is een tijd van rouw en gedeelde verantwoordelijkheid", laat de Italiaanse president Mattarella weten in een schriftelijke verklaring. "Het hele land moet solidair zijn met de getroffen bevolking. Mijn eerste gedachten gaan uit naar de slachtoffers van de aardbeving die invloed heeft op zo'n groot deel van het land."

Dodental naar 38

Er zijn zeker 38 doden gevallen bij de aardbeving in Centraal-Italië. Dat meldt een woordvoerder van de hulpdiensten op een persconferentie.

Ziekenhuis ontruimd

Gewonden zitten op het plein voor het ziekenhuis van Amatrice. Het ziekenhuis zou te onveilig zijn vanwege bevingsschade.

In beeld: ravage en reddingen

Een overlevende kijkt uit over de puinhopen

Hulp op straat

Gewonden in de getroffen plaats Amatrice krijgen medische hulp op straat. Het is onduidelijk hoeveel gewonden zijn. Er worden zeker honderd mensen vermist.

'We hebben ijzerzagen en krikken nodig'

'70 mensen liggen hier onder het puin'

Interactieve kaart van het getroffen gebied

Paus Franciscus speecht niet, maar bidt

Paus Franciscus heeft een toespraak afgezegd die hij vandaag zou houden. In plaats daarvan heeft hij gebeden met de toehoorders. "Als ik luister naar de burgemeester van Amatrice die zegt dat zijn stad niet meer bestaat en dat er kinderen onder de slachtoffers zijn, word ik heel treurig", zei de paus tegen de duizenden mensen op het Sint-Pietersplein. Daarna vroeg hij aan de mensen om met hem te bidden.

Rode Kruis: haal je wifi-wachtwoord eraf

Het Italiaanse Rode Kruis vraagt mensen in de regio om hun wifi-wachtwoord eraf te halen, zodat iedereen hun netwerk kan gebruiken om te communiceren.

Ook heeft de organisatie een rekeningnummer opengesteld.

Honderd mensen vermist in dorp

De verwoesting in Pescara del Tronto

In Pescara del Tronto worden zeker honderd mensen vermist, meldt de Italiaanse zender RAI. Bij een volkstelling in 2001 woonden er 135 mensen. "Het gebied bestaat niet meer, vrijwel alle huizen zijn ingestort. Het is een ramp", zegt de burgemeester van het dorp.

'We kunnen de beving vergelijken met die in L'Aquila'

'We kunnen de beving vergelijken met die in L'Aquila'

Fabrizio Curcio, hoofd van de Italiaanse Burgerbeveiliging, spreekt over de aardbeving van vannacht.

Italiaanse Rode Kruis wil bloed

Het Rode Kruis roept mensen op om bloed te doneren in het ziekenhuis van Rieti, in de buurt van het getroffen gebied. Het is nog onduidelijk hoeveel gewonden er zijn gevallen. Zeker twintig mensen zijn om het leven gekomen.

Dodental blijft oplopen

Het dodental van de aardbeving in Centraal-Italië staat nu op twintig. Hulpverleners zoeken nog naar overlevenden. De brandweer zet thermische camera's in om onder het puin te kijken.

Ooggetuigen

"Het bed schudde opeens heen en weer. Mijn vrouw schreeuwde: ‘we hebben een aardbeving!’", zegt Marc Woldberg, die op vakantie is in het gebied. Lees hier meer ooggetuigenverslagen van Nederlanders in het getroffen gebied: http://nos.nl/artikel/2127850

Pescara del Tronto

Tot nu toe komt er vooral veel beeld uit het getroffen stadje Amatrice. De onderstaande foto is van het dorp Pescara del Tronto.

Premier Renzi

De Italiaanse premier Renzi meldt op Twitter dat hij nauw contact heeft met de hulpdiensten ter plaatse. Minister Delrio (Verkeer) en minister Curcio (Hulpdiensten) zullen snel in het rampgebied arriveren.

Zeker dertien doden en honderd vermisten

Beelden vanuit een woning op het moment van de aardbeving

Beelden vanuit een woning op het moment van de aardbeving

Dodental stijgt naar 'zeker tien'

Het dodental is opgelopen tot "zeker tien", melden Italiaanse media. Reddingswerkers zoeken koortsachtig naar overlevenden in de twee zwaarst getroffen dorpen Accumoli en Amatrice.

Hulpverleners blijven zoeken naar mensen

Hulpverleners blijven zoeken naar mensen onder het puin

Tot nu toe zijn er zeker zes doden, maar waarschijnlijk loopt dat nog op, omdat er nog lichamen onder het puin liggen.

Aardbevingen in Italie

Persbureau ANP maakte een overzicht van grote aardbevingen die Italië hebben getroffen:

11 januari 1693 - Een zware aardbeving treft het eiland Sicilië. Meer dan 60.000 mensen komen om en tientallen steden en dorpen worden vernield. De herbouw van verwoeste kathedralen en andere gebouwen leidt tot een nieuwe stroming in de architectuur: aardbevingsbarok

16 december 1857 - Een aardbeving bij Potenza, ten zuidoosten van Napels, kost aan 11.000 tot 12.000 mensen het leven

28 december 1908 - Een aardbeving bij Sicilië en Calabrië (de punt van de Italiaanse laars) wekt een ruim 10 meter hoge tsunami op. Meer dan 60.000 mensen komen om

6 mei 1976 - Ongeveer 990 mensen sterven door een aardbeving in Friuli, in het noordoosten van Italië

23 november 1980 - Bijna 3000 mensen worden gedood door een aardbeving in de omgeving van het dorp Conza, ten oosten van Napels

26 september 1997 - Twee aardbevingen treffen Assisi, in het midden van Italië. Het aantal slachtoffers blijft relatief beperkt, maar de schade aan historische gebouwen en kunstwerken is groot

31 oktober 2002 - Ongeveer dertig mensen komen in door een aardbeving in de regio's Molise en Apulië, aan de zuidoostkust van Italië. Bijna alle slachtoffers zijn leerlingen van een school in het dorpje San Giuliano di Puglia

6 april 2009 - Een aardbeving in het midden van Italië kost meer dan 300 mensen het leven

Amatrice voor de aardbeving

Amatrice voor de aardbeving, volgens de burgemeester is het stadje er nu niet meer

'We hebben wel vaker een aardbevinkje gevoeld'

Nederlander Pieter Vening heeft een appartementencomplex op ongeveer anderhalf uur van Amatrice. Ook hij voelde vannacht een trilling. "Wij hebben al vaker een aardbevinkje gevoeld, maar deze keer trilde het harder."

Vening ging meteen naar buiten toen hij de beving voelde. "We merkten het echt heel behoorlijk. We gingen meteen buiten kijken hoe het in de omgeving met iedereen ging."

Volgens de Nederlander is er geen schade te zien. "Ik moet het complex nog controleren op scheuren, maar ik heb niet het idee dat er iets kapot is. Buiten zijn er ook geen huizen ingestort zoals in de getroffen dorpen."

Geef aan of je veilig bent

Als je in het getroffen gebied bent, kan je op Facebook aangeven of je in veiligheid bent met de 'safety check'.

'Het voelde alsof er overal bommen insloegen'

De eigenaresse van de bed and breakfast Amatrice al Lago, 5 kilometer van het zwaar getroffen stadje Amatrice, schrok wakker door de beving. "Het voelde alsof er overal bommen insloegen. Je moest wel wakker worden. Gelukkig heeft het meer een gedeelte van de kracht van de aardbeving opgeslokt en was het hier minder erg dan in de stad zelf."

In de bed and breakfast verbleven gasten. Die zijn erg geschrokken volgens de eigenaresse. "Ze zijn allemaal meteen vertrokken." Maar de eigenaresse weet zelf niet wat ze moet doen. "We kunnen niets. Alles is kapot. We kunnen ook niet naar Amatrice, als er tenminste nog iets van de stad over is."

Naschokken

Het Italiaanse Aardbevingsinstituut heeft zestig naschokken geregistreerd in de uren na de beving, die om 03.30 uur was. De zwaarste naschok was 5,5 op de schaal van Richter, de beving zelf was zeker 6,0. Italië ligt op twee breuklijnen. In Europa is het een van de landen met de meeste seismische activiteit.

Op beelden is steeds duidelijker te zien hoe groot de verwoesting is:

Meer dagbeeld uit het aardbevingsgebied

Een gewonde wordt uit het puin gered

Een gewonde wordt uit het puin gered

'De mensen sliepen en werden verrast'

Volgens correspondent Rop Zoutberg wordt in de loop van de ochtend pas duidelijk hoeveel schade er in het stadje Amatrice is. "Dit gebeurde allemaal in de nacht, zonder dat er aanwijzingen waren dat er een grote klap zou komen", vertelt Zoutberg in het Radio 1 Journaal.

"De mensen sliepen en werden verrast. De helft van het stadje zou er niet meer zijn, maar er wordt pas later bekend wat de schade nou precies is." Inmiddels zijn de eerste twee doden geborgen. In totaal zouden er zeker zes doden zijn.

Hulpverleners nemen de schade op in Amatrice

Net na de aardbeving wordt de schade opgenomen

Volgens de burgemeester van Amatrice liggen bewoners onder het puin en "is het stadje er niet meer".

Zoeken naar overlevenden in Amatrice

  • AFP
    Reddingswerkers helpen een bewoner uit de ruïnes
  • AFP
    Reddingswerkers zoeken naar overlevenden
  • AFP
    Reddingswerkers helpen een gewonde inwoner van Amatrice uit het puin
  • AFP
    Een gewonde wordt uit het puin weggevoerd
  • AP
    Amatrice is zwaar getroffen

Dagbeelden uit Amatrice

Het dorpje Amatrice ligt deels in puin

'Heftiger dan de beving in Zuid-Nederland'

Marc Woldberg uit Hattem is op vakantie op het Italiaanse platteland op ongeveer 60 km van epicentrum. Hij werd vannacht ruw wakker geschud door de aardbeving, vertelt hij in het Radio 1 Journaal. "Het bed schudde opeens heen en weer. Mijn vrouw schreeuwde: ‘we hebben een aardbeving!’. We hebben al eens een aardbeving in het zuiden van Nederland meegemaakt, maar dit was veel heftiger."

"We hadden vrij snel door dat het om een aardbeving ging", gaat Woldberg verder. "Het voordeel van sociale media is dat je snel op de hoogte bent." De familie is ongedeerd. Het Nederlandse stel heeft wel hun zoon moeten geruststellen. "Onze oudste zoon kwam in paniek naar ons toe. Toen zijn we het nieuws gaan volgen en daarna weer gaan slapen."

Waar was de aardbeving?

Het epicentrum was niet ver van het dorp Norcia, zo'n 75 kilometer ten zuidoosten van Perugia.

Correspondent Rop Zoutberg: "Dat is niet ver van L’Aquila, waar in 2009 een aardbeving met vergelijkbare kracht voor 300 doden zorgde. In het gebied waar nu de aardbeving was, zijn veel toeristen die er ook doorheen trekken. Er is nog veel onduidelijk, maar feit is dat het een enorme klap was."

Eerste beelden van na de beving

Eerste beelden aardbeving Italië

De plaats Amatrice is zwaar getroffen

Zes doden

Het midden van Italië is vannacht getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,2. Het epicentrum was niet ver van het dorp Norcia, zo'n 75 kilometer ten zuidoosten van Perugia. Volgens Italiaanse media zijn er zeker zes doden. De regio is populair bij toeristen. Lees meer: nos.nl/l/2127831