En het is gebeurt: Susila Cruijff heeft de schaal overhandigd aan PSV-aanvoerder Luuk de Jong. De confetti daalt neer, de Eindhovenaren kunnen een feestje vieren.

De Feyenoord-spelers hebben de troostmedailles omgehangen gekregen. Straks volgt de uitreiking van de Johan Cruijff Schaal. Dat zal gebeuren door Susila Cruijff, dochter van Johan Cruijff.

Statistiekjes

PSV is de eerste club sinds FC Twente in 2011 die de Johan Cruijff Schaal twee keer op rij wint.

Phillip Cocu is de eerste die de Johan Cruijff Schaal zowel als speler (1996, 1997) als trainer (2015, 2016) meer dan één keer heeft gewonnen.

Klaar

Het is klaar in de Arena. PSV verovert na een moeizame tweede helft de Johan Cruijff Schaal door een 1-0 zege op Feyenoord.

Willems

Willems had in de 89ste minuut de beslissing op zijn voet: hij duikt alleen op voor Hansson, maar de Zweedse keeper redt knap met de benen. Zo blijft het 1-0 voor PSV.

Het wordt nu alles of niets voor Feyenoord. Er komen vier minuten blessuretijd bij.

Wissel

In de 87ste minuut wordt Guardado aan PSV-zijde vervangen door Koch. Haast maken de PSV'ers uiteraard niet.

Mocht Feyenoord nog gelijk maken, dan gaan we na de 90 minuten rechtstreeks door naar strafschoppen. De verlenging wordt vandaag overgeslagen.

Tussenstand: Feyenoord-PSV 0-1

Feyenoord heeft haast

Schrikken voor PSV: Kramer krijgt de bal in de 83ste minuut in kansrijke positie aangespeeld en schiet net naast. De boomlange Feyenoorder wordt echter - terecht - afgevlagd wegens buitenspel.

Feyenoord heeft haast en dringt aan, terwijl PSV het rustig aan doet en tijd rekt.

Laatste kwartier

Het laatste kwartier loopt in Amsterdam. Sinds de rust is Feyenoord de betere ploeg. De Rotterdammmers hebben ook al een handvol kansen gehad. PSV heeft het lastig, maar de Eindhovenaren staan nog altijd op een 1-0 voorsprong.

Op de momenten dat Feyenoord niet in de aanval is, speelt PSV de bal rustig rond op het middenveld.

Bij Feyenoord is Michiel Kramer in het veld gekomen voor spits Jørgensen.

Open wedstrijd

Het is een open wedstrijd in de tweede helft. Het spel golft op en neer en in tegenstelling tot de eerste helft heeft Feyenoord nu wel het een en ander in de melk te brokkelen.

Er was halverwege de tweede helft een forse schietkans voor Jørgensen (hard en over) en er was een poging van invaller Basaçikoglu (Zoet pakt).

Kansen en wissels

In de 54ste minuut noteren we de eerste kans voor PSV na rust. Een knap geplaatst schot van Locadia gaat rakelings naast.

En twee minuten later is Feyenoord weer aan de beurt: een kopbal van Botteghin uit een corner wordt van de lijn gehaald door Guardado. De tweede helft is in ieder geval een stuk aantrekkelijker dan de eerste.

Een wisssel bij PSV: Pereiro wordt na een uur spelen vervangen door Narsingh. Bij Feyenoord is Basaçikoglu in het veld gekomen voor Toornstra.

Vier op een rij

In de 49ste minuut is het even een schietkraam bij PSV. Feyenoord krijgt vier schietkansen op rij, maar scoort niet.

Vilhena vuurt als eerste een schot af, dat wordt gepareerd door keeper Zoet. In de rebound doen eerst Jørgensen en vervolgens Kuijt een poging, maar de bal wil er niet in. Een paar seconden later volgde een vierde knal van Toornstra, maar die gaat over.

Feyenoord is nu al veel gevaarlijker geweest dan in de hele eerste helft. Dat belooft wellicht wat.

De bal rolt weer

De tweede helft van Feyenoord-PSV is begonnen. Kan Feyenoord iets aan de 1-0 achterstand doen?

Beide ploegen zijn ongewijzigd aan de tweede helft begonnen.

Rust

Het is rust in de Amsterdam Arena. PSV leidt in de strijd om de Johan Cruijff Schaal met 1-0 tegen Feyenoord.

De voorsprong van de Eindhovenaren is op zich verdiend. PSV is de betere ploeg en heeft in tegenstelling tot Feyenoord ook enkele mogelijkheden gehad.

GOAL PSV

De voorsprong is voor PSV. Pröpper schiet in de 38ste minuut in de linkerhoek.

Feyenoord krijgt de bal niet weg uit het eigen strafschopgebied, via De Jong komt de bal voor de voeten van Pröpper die meteen beheerst uithaalt: 1-0 voor PSV.

Opstootje

En een minuut later slaat ook nog eens de vlam in de pan. Het was een saaie boel in de Arena, maar nu even niet.

Willems duwt Toornstra omver, die vervolgens kreunend op het gras blijft liggen. Iedereen bemoeit zich ermee, er wordt geduwd en getrokken, en als de stofwolken zijn gaan liggen krijgen Willems en Toornstra geel van scheidsrechter Gözübüyük.

Penalty gemist!

Een penalty voor PSV in de 29ste minuut. El Ahmadi brengt Hendrix enigszins ten val in het zestienmetergebied. Een strafschop lijkt een zware straf voor het ogenschijnlijk lichte vergrijp.

Luuk de Jong legt vervolgens aan voor de penalty en de bal gaat via de lat hoog over! Het blijft 0-0 bij Feyenoord-PSV.

De strafschop van Luuk de Jong gaat via de lat over

Geen kansen

Een half uur staat er bijna op de klok in de Amsterdam Arena. Sinds de bal op de lat van Guardado hebben we geen kansen meer gezien, en dus ook geen doelpunten.

Beide ploegen houden elkaar in evenwicht op het middenveld en geven achterin niets weg. Dat komt de amusementswaarde niet ten goede.

Tussenstand: Feyenoord-PSV 0-0

Beetje aftasten

Een klein kwartier gespeeld in de Amsterdam Arena en er is nog niet gescoord in het duel om de Johan Cruijff Schaal.

PSV was er dichtbij met de vrije trap van Guardado. Verder hebben we nog geen doelrijpe kansen gezien. Het is nog een beetje een kwestie van aftasten.

Eljero Elia in duel met Joshua Brenet

Bijna Guardado

Het eerste gevaar komt van PSV. Een vrije trap op 20 meter van het doel wordt in de vijfde minuut door Guardado fraai op de lat gelepeld. Hansson had geen kans gehad.

Vuurwerk

De wedstrijd wordt al snel even stilgelegd. Er werd vuurwerk op het veld gegooid en er was een brandje in het Feyenoord-vak. Maar we gaan alweer verder.

Vuurwerk in het Feyenoord-vak tijdens de strijd om de Johan Cruijff Schaal

De bal rolt!

De bal rolt in de Amsterdam Arena! De strijd om de Johan Cruijff Schaal tussen Feyenoord en PSV is begonnen.

Bijna!

De spelers van Feyenoord en PSV betreden het veld van de Amsterdam Arena. We gaan bijna beginnen!

Berghuis bijna Feyenoorder

Hij zit vandaag nog niet bij de selectie, maar de transfer van Steven Berghuis van Watford naar Feyenoord is bijna rond.

De buitenspeler komt op huurbasis over van Watford, waar hij niet in de plannen van de Italiaanse trainer Walter Mazzarri voorkomt. Na drie succesvolle seizoenen bij AZ verruilde de 24-jarige creatieveling in de zomer van 2015 de Nederlandse competitie voor de Engelse Premier League. Watford betaalde meer dan zes miljoen, maar een gelukkig huwelijk werd het nooit. Hij speelde negen competitieduels, allen als invaller.

Steven Berghuis

'Geen titel, maar wel een prijs'

Als we op het verleden afgaan, is Luuk de Jong de afgetekende favoriet om vanavond de Johan Cruijff Schaal in de lucht te steken. "Volgens mij heb ik er drie gewonnen en ook drie keer gescoord", rekent de aanvoerder van PSV voor. Ook zijn trainer Phillip Cocu kent het gevoel: "Dat is mij ook wel eens overkomen, ja."

Hoe anders is dat bij de tegenstander. Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst won de Spaanse Supercup met Barcelona, aanvoerder Dirk Kuijt deed dat in Turkije met Fenerbahçe. Maar de winst in het Nederlandse prestigeduel zou voor beiden een primeur zijn.

Lees een uitgebreide voorbeschouwing op de strijd om de Johan Cruijff Schaal.

PSV en Feyenoord klaar voor Johan Cruijff Schaal

Jones op de bank

De Australische doelman Brad Jones neemt straks in de Amsterdam Arena plaats op de bank. Hij is nog niet helemaal herstel van een lichte spierblessure. Daardoor maakt de Zweed Pär Hansson zijn debuut in het Nederlandse voetbal. Hansson is eigenlijk de vierde doelman van zijn club.

Kenneth Vermeer, de eerste doelman van Feyenoord, staat voorlopig aan de kant met een zware achillespeesblessure. Warner Hahn, vorig seizoen tweede doelman, is ook nog geblesseerd. Nicolai Jörgensen krijgt zoals verwacht de voorkeur boven Michiel Kramer in het centrum van de aanval van de bekerwinnaar uit Rotterdam.

Bij PSV is Hector Moreno de grote afwezige. De Mexicaan kampte de afgelopen week met hamstringklachten en trainer Phillip Cocu neemt geen risico. Zijn vervanger is Daniel Schwaab, de nieuwe Duitser die afgelopen zomer overkwam van VfB Stuttgart. Gaston Pereiro krijgt op de rechterflank de voorkeur boven Luciano Narsingh.

Bekerhouder vs landskampioen

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal, voorheen de Supercup, is de traditionele aftrap van het nieuwe voetbalseizoen in Nederland.

Feyenoord won afgelopen seizoen de KNVB-Beker door in de finale in De Kuip FC Utrecht met 2-1 te verslaan. PSV prolongeerde zijn landstitel op de laatste speeldag. De Eindhovenaren versloegen PEC Zwolle met 3-1 en zagen Ajax fataal puntenverlies lijden bij De Graafschap: 1-1.

Om 18.00 uur: de strijd om de Johan Cruijff Schaal