Europa League: zuinige zege AZ, zuur gelijkspel Heracles

liveblog gesloten

Uitslagen derde voorronde Europa League

Het duel tussen Admira Wacker en Slovan Liberec heeft vertraging opgelopen doordat het licht was uitgevallen.

AZ wint!

Het is afgelopen in Alkmaar. AZ boekt een zuinige maar nuttige 1-0 zege op PAS Giannina in de derde voorronde van de Europa League.

Afwachten

De slotfase loopt in Alkmaar. AZ koestert de 1-0 voorsprong en neemt niet al te veel risico meer. Giannina nam al vanaf de eerste minuut weinig risico.

In de 87ste minuut volgt de derde wissel bij AZ: Mats Seuntjens vervangt Joris van Overeem.

Tussenstand AZ-Giannina 1-0

Amusementswaarde

Nog iets meer dan een kwartier in Alkmaar, waar de amusementswaarde van de wedstrijd nog altijd niet bijster hoog is. AZ probeert het wel, maar speelt slordig. Bovendien willen de Alkmaarders niet het risico lopen om à la Heracles nog tegen een 1-1 aan te lopen.

Positief puntje: keeper Rochet heeft nog nauwelijks iets te doen gehad. De Grieken spelen namelijk weinig klaar.

Dubbele wissel bij AZ

Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh verlaten het veld; Fred Friday en Levi García zijn hun vervangers.

Momentenman

Een knappe doelpoging toch weer van Jahanbakhsh in de 59ste minuut. Vanuit een uiterst moeilijke hoek schiet de momentenman uit Iran ineens op doel. Keeper Paschalakis kan de bal ternauwernood over het doel tikken.

Rommelig en slordig

Bijna een kwartier gespeeld in de tweede helft. Het is een beetje rommelig en slordig wat AZ en Giannina op de mat leggen. De Alkmaarders hebben het meeste balbezit, maar weten vooralsnog geen echt gevaar te stichten.

Maar goed, zo ging het in de eerste helft ook lange tijd en toen stond het ineens 1-0 voor AZ.

Rust

Rust in Alkmaar. AZ staat tegen het Griekse PAS Giannina op een 1-0 voorsprong door een goal van Luckassen.

Berios in de weg

Vlak voor rust heeft AZ nog één flinke kans: na goed voorwerk van Vlaar en een voorzet van Wuytens knalt Weghorst hard op doel, maar hij vindt Berios op zijn weg.

Alkmaarse schwung

De schwung is na de 1-0 meteen weer terug bij AZ. In de minuten daarna volgen twee grote kansen. Een schot van Van Overeem en een knal van Jahanbakhsh worden beide knap door keeper Paschalakis gepareerd.

GOAL AZ

In de 36ste minuut is het raak voor AZ! Derrick Luckassen kopt uit een corner, laag bij de grond, de 1-0 binnen tegen Giannina.

Het doelpunt komt uit de lucht vallen en tevens als geroepen voor AZ, dat in een lastige fase zat. De hoekschop was van Wuytens, Luckassen kopt - zwaar gehinderd door de Griekse defensie - bij de tweede paal knap binnen.

Taaie Grieken

AZ heeft het lastig tegen de taaie Grieken, na ruim een half uur spelen. De Alkmaarders komen niet echt meer in de buurt van het doel van keeper Paschalakis. Giannina houdt vrij eenvoudig stand, zonder dat het zelf offensieve aspiraties toont.

Een echt leuke wedstrijd is het dus niet.

Tussenstand AZ-Giannina 0-0

Problemen met apparaatje

AZ heeft de bal en speelt 'm rustig rond, maar is er al een tijdje niet meer in geslaagd een gaatje te vinden in de Griekse defensie.

Ondertussen haalt de Finse scheidsrechter Gestrianus de vaart ook uit het spel: hij is al twee naar de kant gegaan vanwege problemen met het zendertje in zijn mouw. De batterij van het apparaatje van de scheidsrechter wordt vervangen.

Ridgeciano Haps in duel met een speler van PAS Giannina

AZ is beter

AZ is in het eerste kwartier de betere ploeg. De Alkmaarders zijn in de aanval en zijn af en toe ook dreigend. De Grieken leggen zich in de beginfase vooral toe op verdedigen.

Tussenstand AZ- Giannina 0-0

Twee keer voorlangs

Het duel in Alkmaar begint aantrekkelijk. Al na 35 seconden had Jahanbakhsh de 1-0 op zijn voet, maar de momentenman uit Iran schiet vanuit kansrijke positie voorlangs. Vier minuten later is er eenzelfde, minder grote mogelijkheid voor Henriksen. Ook de Noor schiet voorlangs.

De bal rolt

De bal rolt in Alkmaar. Het voorrondeduel tussen AZ en PAS Giannina is begonnen.

Bijna

De spelers betreden het veld. AZ tegen PAS Giannina gaat bijna beginnen!

AZ staat te popelen

AZ is de onbetwiste favoriet in de derde voorronde van de Europa League tegen het Griekse PAS Giannina. Dat vindt trainer John van den Brom. "Toen we vier weken geleden samenkwamen, werkten we al toe naar deze wedstrijd. We zijn er klaar voor en iedereen is fit. We staan te popelen."

"Wij hebben al veel langer ervaring met Europees voetbal," weet Van den Brom. "Bovendien hebben we de tegenstander goed geanalyseerd, dus we moeten stellen dat we absoluut favoriet zijn om door te komen. Het bereiken van de volgende ronde is ons doel."

Van den Brom: AZ staat te popelen

Klaar

Het is klaar in Almelo. Heracles had deze wedstrijd moeten winnen, maar het Europees debuut eindigt in een teleurstellend 1-1 gelijkspel.

Trainer naar tribune

Diep in blessuretijd stuurt de Griekse scheidsrechter Charalambos Kalogeropoulos ook nog eens Arouca-trainer Lito Vidigal naar de tribune.

GOAL FC Arouca

Wat een drama voor Heracles. In de blessuretijd scoort FC Arouca dan toch nog. Het is 1-1.

Gegé schiet vanaf de rand van het strafschopgebied en via een Heracles-been dwarrelt de bal achter doelman Castro. Het was de eerste keer dat de Portugezen ook maar enigszins gevaarlijk waren. Wat een domper.

Tussenstand: Heracles-FC Arouca 1-1

Slotfase

De laatste minuten lopen in Almelo. De lol is er eerlijk gezegd sinds de hoosbui wel een beetje af. Heracles kan, of durft niet echt meer. En FC Arouca heeft sowieso weinig uitgevoerd in deze wedstrijd.

Tussenstand: Heracles-FC Arouca 1-0

Tweede wissel

Terwijl de regen met bakken uit de lucht komt in Almelo, wordt Navratil vervangen door Darri. Nog een kleine 10 minuten te spelen.

Exit Te Wierik

Mike Te Wierik moet in de 74ste minuut geblesseerd van het veld. Hij wordt vervangen door Robin Pröpper, die zijn debuut maakt bij Heracles.

Twee keer Kuwas

Het is een klein wonder dat de voorsprong van Heracles nog maar 1-0 is. De afgelopen 5 minuten had Kuwas twee grote kansen.

In de 66ste minuut komt hij alleen voor Bracali te staan, wil lobben, maar de Arouca-doelman verricht opnieuw een prima redding. Drie minuten later snijdt Kuwas van rechts naar binnen en kapt hij zich vrij, maar zijn schot wordt wederom door Bracali gekeerd.

Bijna 2-0

Heracles jaagt vol goede moed op de 2-0. Na een klein uur spelen was het bijna raak voor Kuwas: hij controleert de bal vlak voor de goal, schiet, maar opnieuw zit Bracali er goed bij. De keeper is met afstand de beste speler van FC Arouca.

GOAL Heracles

Doelpunt voor Heracles! Paul Gladon zet de Almeloërs in de 53ste minuut op voorsprong.

De assist is van Navratil en Gladon tikt bij de tweede paal de 1-0 binnen. Het is meer dan verdiend. Gladons naam zal voor eeuwig in de annalen van Heracles prijken als de maker van het eerste Europese doelpunt van de club.

Paul Gladon maakt de eerste Europese goal van Heracles

Bijna

Weer net niet! In de 48ste minuut heeft Arouca-goalie Bracali opnieuw een geweldige reflex in huis als Gladon van dichtbij hard op doel schiet. Opnieuw was Heracles dichtbij de voorsprong.

Tussenstand: Heracles-FC Arouca 0-0

Rust

De eerste helft in Almelo zit erop. Heracles speelt prima tegen het tegenvallende FC Arouca, maar heeft nog niet gescoord: 0-0.

Tim Breukers in duel met Zequinha

Almelose druk

De druk op het Portugese doel neemt in de slotfase van de eerste helft toe en Heracles heeft alweer een paar aardige mogelijkheden gehad. Zo vuurde Gladon na een voorzet van Bruns uit de draai een schot over het doel af, waar hij de bal misschien beter naar Bel Hassani had kunnen spelen.

Kans nummer drie

Na een klein half uur noteren we de derde grote kans voor Heracles en opnieuw is die voor Navratil. De Tsjech snijdt over rechts het zestienmetergebied binnen, maar schiet in het zijnet.

De Almeloërs hadden met iets meer geluk al lang en breed op voorsprong kunnen staan tegen FC Arouca.

Schitterend schot

De schwung leek er even een beetje uit bij Heracles, maar in de 23ste minuut doet Pelupessy de fans overeind springen. De middenvelder haalt schitterend uit van 25 meter en zijn ziedende schot wordt maar net door keeper Baracali uit de kruising getikt. De tweede grote kans voor Heracles.

Vier minuten eerder moest Heracles-goalie Castro voor het eerst in actie komen. Hij plukte een verdwaalde voorzet simpel uit de lucht.

Voortvarend begin

Er is ruim een kwartier gespeeld in Almelo. Heracles is enthousiast en vol hartstocht aan het Europese avontuur begonnen. Na de enorme kans van Navratil hebben zich geen echte mogelijkheden meer voorgedaan, maar de Heraclieden bepalen wel het spel. Doelman Castro heeft vooralsnog een rustige avond.

Bijna Navratil

In de tweede minuut krijgt Navratil een enorme kans om Heracles op voorsprong te zetten. Na een knappe pass van Zomer en matig verdedigen bij Portugezen komt de Tsjech alleen voor keeper Bracali te staan. Maar hij schiet ver over.

Ook in de minuten daarop spelen de Heraclieden alleraardigst voetbal. De Portugezen geven vooralsnog redelijk wat ruimte weg.

De bal rolt

De bal rolt in Almelo! Heracles is begonnen aan het eerste Europese duel uit de clubhistorie.

Nog eventjes

De spelers betreden het veld in Almelo. We gaan bijna beginnen!

Europese sfeer in Almelo

113 jaar bestaat de club en vanavond spelen de Almeloërs voor het eerst Europees voetbal, tegen het Portugese FC Arouca. En dat is bijzonder voor de fans. "Na de bekerfinale van een paar jaar geleden is dit toch wel een weer een nieuw hoogtepunt in de historie van onze club."

Daar worden zelfs vakanties voor afgekapt: "Ik ben ervoor teruggekomen uit Frankrijk. Donderdag moest ik thuis zijn om hier bij te zijn."

Wat weten wij van Arouca?

Arouca speelt pas sinds 2013 op het hoogste niveau in Portugal, na vier promoties in zeven jaar tijd. Vorig seizoen eindigde de club verrassend als vijfde , elf plekken hoger dan de zestiende plek in 2014/15.

De club leed afgelopen seizoen slechts zes nederlagen in de competitie. Alleen FC Porto (2) en Benfica (4) verloren minder vaak. Daar stonden vijftien gelijke spelen tegenover, meer dan iedere andere club.

Op wie moet Heracles letten? Walter Gonzalez was vorig seizoen topscorer met zeven goals. De spits uit Paraguay werd in december gehuurd van Olimpia en speelde maar zestien competitieduels.

De avonturen van John Stegeman

Heracles-trainer John Stegeman reisde naar Portugal af om een oefenwedstrijd van FC Arouca te bekijken, de tegenstander in de voorronde van de Europa League. Maar dat leek de Portugezen niet zo'n goed idee.

Stegeman geweerd bij oefenduel FC Arouca

Acht Europese debutanten bij Europese debutant

De elf spelers die het Europese debuut van Heracles kleur moeten geven, zijn bekend. Toch staan er drie spelers in de basis die al Europese ervaring hebben opgedaan.

Tim Breukers (FC Twente), Ramon Zomer (sc Heerenveen, NEC en FC Twente) en Joey Pelupessy (FC Twente) zijn al eens in een Europees bekertoernooi in actie gekomen. De andere acht basisspelers zijn zo groen als het kunstgras in Almelo.

'Honderd keer erger dan Portugal'

Heracles-trainer John Stegeman heeft van insiders vernomen dat tegenstander FC Arouca qua spelopvatting "honderd keer erger dan Portugal" is.