liveblog
NOS SportAangepast

Eerste EK-dag zonder Nederlandse medaille

liveblog gesloten

Donderdag nieuwe medaillekansen

Jamile Samuel en Tessa van Schagen hebben donderdag medaillekansen op de 200 meter, sprinters Churandy Martina, Hensley Paulina en Solomon Bockarie moeten de finale halen op de 100 meter om ook mee te dingen naar de medailles. Melissa Boekelman komt in de finale van het kogelstoten uit. Nadine Visser en Eefje Boons staan in de halve finales van de 100 meter horden.

Braun: het is gewoon vechten

Tienkampers openen tweede dag EK

Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun sloten woensdagavond de eerste dag van de EK atletiek in Amsterdam af, donderdagochtend openen ze weer de tweede dag. Om 09.30 gaat de EK verder met de 110 meter van de tienkampers. Femke Pluim en Rianna Galiart komen ook snel in actie in de kwalificatie polsstokhoogspringen. In het ochtendprogramma verder Solomon Bockarie en Hensley Paulina (series 200 m), hinkstapspringer Fabian Florant, Naomy Sedney (series 100 m) en Thijmen Kupers in de series van de 800 meter.

Jip Vastenburg gaat het in Rio beter doen

Vastenburg: tank was echt leeg

Tienkampers sluiten eerste EK-dag af

Pieter Braun en Eelco Sintnicolaas hebben met de 400 meter een slopende eerste dag op de tienkamp afgesloten. Braun is goed op dreef in het Olympisch Stadion. Hij bezet na de helft van de onderdelen de zesde plaats met 4092 punten.

Hij laat routinier Eelco Sintnicolaas ver achter zich. De Europese indoorkampioen van 2013, die dit seizoen wel te maken heeft gehad met blessureleed, vindt zichzelf terug op de zeventiende plaats met 3915 punten.

Oleksej Kasjanov leidt in Amsterdam. De Oekraïner verzamelde 4234 punten. De marge met de nummer twee is klein. De Serviër Mihail Dudas volgt met 35 punten minder. De Spanjaard Jorge Urena is voorlopig derde met 4152 punten. Donderdag is de tweede dag.

Bekijk de blije reacties van sprintsters Samuel en Van Schagen

Samuel en Van Schagen tevreden met finaleplaats

Polsstokhoogspringer Vloon uitgeschakeld

Polsstokhoogspringer Menno Vloon heeft niet kunnen stunten op de EK. Voor een plaats in de finale had de 22-jarige Nederlander in de buurt van de 5,65 meter moeten komen, maar hij bleef in de kwalificatie op een hoogte van 5,35 meter steken. Op 5,50 ging het drie keer mis.

De wind maakt de kwalificatie tot een lastige opdracht. Voor Vloon was de EK zijn eerste internationale titeltoernooi bij de senioren.

Klokkenluidster Stepenova zelf over haar mislukte optreden

Stepanova: snap niet zo goed wat er fout is gegaan

Ellen van Langen analyseert de race van Stepanova

'Race Stepanova zag er vanaf begin niet goed uit'

Boekelman naar finale kogelstoten

Melissa Boekelman staat bij de EK donderdagavond in de finale van het kogelstoten. De Nederlands kampioene had op de eerste dag van de EK geen enkele moeite met de kwalificatie-eis van 17,30 meter. In haar tweede poging noteert ze 17,50 meter.

Kogelstootster Melissa Boekelman haalt op de EK de finale

Vastenburg: ben te hard gestart

Jip Vastenburg reageert teleurgesteld op haar optreden bij de EK in Amsterdam. "Ik ben te hard begonnen. Misschien heb ik de hardheid nog niet. Ik loop hier mijn tweede tijd ooit. Dus slecht is het niet. Ik moet niet te hard starten", keek ze vooruit naar de Olympische Spelen in Rio. Daar heeft ze zich voor geplaatst.

Vastenburg faalt in haar missie op 10.000 meter

Voor Jip Vastenburg is de EK atletiek heel teleurstellend verlopen. De 22-jarige atlete had in Amsterdam haar zinnen op een medaille gezet, maar faalde op de 10.000 meter in haar missie. Vastenburg finishte in het Olympisch Stadion als achtste in 32.04,00.

Goud is voor de Turkse Yasemin Can. De geboren Keniaanse nam heel vroeg in de race de leiding en bleef vooruit. De Portugese Dulce Felix loopt naar zilver. Het brons gaat naar de Noorse Karoline Grövdal.

Vastenburg halverwege in grote groep

Halverwege de 10.000 meter heeft Jip Vastenburg nog steeds zicht op een EK-medaille. De Turkse Yasemin Can heeft de rest van het veld op grote achterstand gezet. Vastenburg loopt mee in de grote groep achtervolgsters.

Jip Vastenburg aan de start in de finale 10.000 meter

De eerste finale van de EK atletiek is begonnen. Jip Vastenburg is een van de achttien atletes op de 10.000 meter. Twee jaar geleden eindigde ze in Zürich als vierde. Voor eigen publiek wil ze een medaille. Over ruim een half uur weten we of ze is geslaagd in haar missie.

Bekijk de halve finales op de 200 meter bij de vrouwen

Samuel en Van Schagen naar finale 200 meter

Verstegen verder op 800 meter, Stepanova in wandeltempo

Sanne Verstegen heeft overtuigend de halve finales van de 800 meter bereikt. In de series liep de Nederlandse atlete naar de tweede plaats achter de Zwitserse Selina Büchel. Verstegen finishte in 2.04,69. De eerste vier loopsters kwalificeerden zich voor de volgende ronde.

Verstegen liep ook tegen Joelia Stepanova. De Russische speelde een cruciale rol in het blootleggen van het dopingsysteem in de Russische atletiek, nadat ze zelf was gepakt. Ze kreeg op het laatste moment toestemming om in Amsterdam aan de EK deel te nemen. Ze is de enige Russische deelneemster aan de EK. De rest is door de internationale federatie IAAF nog van wedstrijden uitgesloten. Stepanova liep in het lekker gevulde Olympisch Stadion de hele race achteraan en eindigde haar tocht in wandeltempo.

De Russische atlete Joelia Stepanova speelde een belangrijke rol in de Duitse documentaire waarin het dopinggebruik in de Russische atletieksport uit de doeken werd gedaan

Eelco Sintnicolaas heeft het moeilijk op de tienkamp

Sintnicolaas: hoop dat het nu makkelijker gaat

Van Schagen en Samuel dolblij met finaleplaats 200 meter

Sjoerd legt uit: speerwerpen

De mannen werken vanavond op het Museumplein de kwalificatie bij het speerwerpen af. Wist je dat het wereldrecord al twintig jaar op naam van de Tsjech Jan Zelezny staat. Hij gooide speer in 1996 bijna 100 meter ver: 98,48. Sjoerd van Ramshorst legt voor de NOS dagelijks een EK-onderdeel uit. Vandaag: speerwerpen. Hij nam Mart ten Berge en John Heitinga mee naar het voetbalveld.

Sjoerd legt uit: speerwerpen

Braun stijgt, Sintnicolaas zakt

Pieter Braun is bij de EK bezig aan een goede tienkamp. Bij het hoogspringen, het vierde onderdeel, haalde hij een hoogte van 2,01 meter. Hij steeg naar de achtste plaats in het tussenklassement met 3267 punten.

Voor Eelco Sintnicolaas loopt de tienkamp minder lekker. Hij bleef op 1,89 steken. De nummer twee van de EK in 2010 bezet de negentiende plaats met 3119 punten. "Ik ben blij dat ver- en hoogspringen voorbij zijn." Sintnicolaas komt terug van een blessure. Leider in de wedstrijd is Oleksej Kasjanov (Oekraïne): 3371 punten.

Pieter Braun is bij de EK bezig aan een goede tienkamp

Ook Van Schagen in finale 200 m

Tessa van Schagen staat donderdagavond ook in de finale van de 200 meter. Ze eindigde in haar race als tweede, een klassering waarmee ze rechtstreekse kwalificatie voor de eindstrijd afdwong. Van Schagen noteerde 22,95. De Britse Dina Asher-Smith was sneller: 22,57. Voor Van Schagen was de halve finale haar eerste race. Ze hoefde niet in actie te komen in de series.

Jamile Samuel naar finale 200 m

Jamile Samuel heeft op de 200 meter overtuigend de finale bereikt. De Nederlandse atlete eindigde in haar halve finale als tweede in 23,02. Dat was voldoende om donderdagavond in de eindstrijd te mogen lopen. De Duitse Gina Lückenkemper won in 22,90. Later komen Tessa van Schagen en Laura de Witte nog in actie in de halve finales van de 200 meter.

Het Museumplein maakt ook deel uit van de EK atletiek

Het Museumplein maakt ook deel uit van de EK atletiek. De kwalificaties discus en speer vinden plaats op de karakteristieke plek in Amsterdam.

Verspringer Gaisah wordt in de finale een ander mens

Gaisah: in finale word ik een ander mens

Uitzending op televisie begonnen

Op NPO 2 is de live-uitzending van de EK atletiek begonnen. Ook via NOS.nl zijn de wedstrijden te volgen

Tienkampers bezig met hoogspringen

Tienkampers Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun zijn momenteel bezig met hun vierde onderdeel: hoogspringen. Sintnicolaas haalt een hoogte van 1,89 meter, bij 1,92 gaat het drie keer mis. Braun is nog in de strijd. Hij gaat in zijn tweede poging over 1,95. Braun is na drie onderdelen de best geklasseerde Nederlander op tiende plaats. Sintnicolaas bezet de veertiende plaats.

Sterke start Nederlandse atleten

Jamile Samuel begon uitstekend aan de EK atletiek in Amsterdam met winst in de series van de 200 meter.

De EK atletiek begonnen in de ochtenduren met de tienkamp en veel series op de sprintonderdelen. De Nederlandse atleten kwamen goed voor de dag. Jamile Samuel en Laura de Witte wonnen hun series op de 200 meter. Dat deed ook Eefje Boons op de 100 meter horden. Nicky van Leuveren en Lisanne de Witte overtuigden in de series van de 400 meter.

Ignisious Gaisah plaatste zich voor de finale van het verspringen. In de kwalificatie kwam hij tot 7,97 meter. Hensley Paulina en Solomon Bockarie drongen zonder problemen door tot de halve finales op de 100 meter.

Alleen voor discuswerpster Corinne Nugter viel het doek. Ze bleef op het Museumplein met een afstand van 55,52 meter in de kwalificatie steken.

Wat staat er woensdagavond op het programma?

Het moet de avond van Jip Vastenburg worden in het Olympisch Stadion. Twee jaar geleden eindigde ze bij de EK in Zürich als vierde op de 10.000 meter. Nu neemt ze alleen genoegen met een medaille. De finale op de 10.000 meter begint om 19.00 uur. Het is de enige finale op de eerste dag van de EK.

Verder proberen Jamile Samuel, Tessa van Schagen en Laura de Witte op de 200 meter de finale te bereiken. De halve finales starten om 17.30 uur. Als polsstokhoogspringer Menno Vloon in de kwalificatie vanaf 17.50 uur over 5,65 meter gaat is hij zeker van een optreden in de finale. Lukt hem dat niet, dan moet hij beste twaalf springers eindigen om in de eindstrijd te komen.

Sanne Verstegen komt om 18.25 uit in de series van de 800 meter en kogelstootster Melissa Boekelman plaatst zich voor de finale als ze in de kwalificatie (19.10 uur) verder komt dan 17,30 meter. De speerwerpers werken hun kwalificatie af op het Museumplein en de tienkampers Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun sluiten hun eerste dag af met de 400 meter.

Vanaf 17.00 uur live op NPO 2

De NOS besteedt uitgebreid aandacht aan de EK atletiek in Amsterdam. Op televisie begint de live-uitzending vandaag om 17.00 uur op NPO 2. Op de radio zijn de wedstrijden te volgen via Radio Tour de France en NPO Radio 1 Sportzomer. Alles uit Amsterdam is ook te volgen via NOS.nl en Teletekst.

Welkom op de eerste avondsessie van de EK atletiek

Sifan Hassan, Dafne Schippers en Churandy Martina (vlnr)