liveblog
NOS NieuwsAangepast

Aanslag op luchthaven Istanbul, zijn zeker 36 doden gevallen

liveblog gesloten

Dodental loopt op naar 39

De Turkse premier Yildirim zegt dat er bij de bomaanslagen op de Atatürk-luchthaven bij Istanbul zeker 39 mensen zijn omgekomen. Daarbij zitten ook de drie zelfmoordterroristen. Alles wijst er volgens hem op dat de aanval het werk is van de terreurgroep Islamitische Staat. Yildirim zei verder dat de daders met een taxi naar de luchthaven kwamen en zichzelf opbliezen nadat ze het vuur hadden geopend op bewakingspersoneel. Onder de slachtoffers zijn ook buitenlanders. Zo'n 150 mensen raakten gewond. Sommigen van hen zijn er slecht aan toe.

Nu 31 doden en 147 gewonden

Bij de aanslag op de luchthaven zijn volgens de laatste officiële cijfers 36 doden gevallen en 147 mensen gewond geraakt. Minister Bozdag van Justitie zei dat tegen een Turkse tv-zender.

Reactie president Erdogan

President Erdogan heeft de aanslag op de luchthaven scherp veroordeeld en de wereld opgeroepen om vastberaden tegen terrorisme op te treden. Dit was geen aanslag tegen de Turken maar tegen alle mensen, zei hij. "Iedereen moet weten dat terreurorganisaties geen verschil maken tussen Istanbul en Londen, Ankara en Berlijn, Izmir en Chicago, Antalya en Rome."

Video opgedoken

Op internet is een video opgedoken met beelden die op het Atatürk -vliegveld gemaakt zouden zijn. Daarop is vermoedelijk te zien hoe een bewaker een van de terroristen neerschiet. Die raakt gewond en brengt vervolgens iets tot ontploffing. De authenticiteit van deze beelden staat niet vast.

Vlucht KL1617 is bijna weer op Schiphol

KLM-vlucht KL1617 is bijna weer terug op Schiphol

Update Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken

Het is nog niet duidelijk of er Nederlanders onder de slachtoffers zijn. Over een paar uur zou er een lijst met slachtoffers worden vrijgegeven door de Turkse autoriteiten.

Locatie van luchthaven Atatürk

'Islamitische Staat zit achter de aanslag'

De politie gaat ervan uit dat Islamitische Staat achter de aanslag op de luchthaven in Istanbul zit, meldt persbureau Dogan. Dat baseert zich op bronnen binnen de politie. Een regeringsfunctionaris zegt echter dat het nog te vroeg is om deze conclusie te trekken.

Nieuwe foto's bij ingang luchthaven

  • Reuters
    Ambulances voeren gewonden af
  • Reuters
    Een militair bij de luchthaven

Beeld van gewonden die worden afgevoerd

Gewonden worden afgevoerd van luchthaven Istanbul

Gouverneur Istanbul: 28 doden

De gouverneur van Istanbul zegt dat er 28 doden zijn. Hij heeft het over drie daders. President Erdogan zou na de explosies hebben gesproken met premier Yildirim en de legerchef.

Wat weten tot nu toe

Net na 21.00 uur zijn er twee explosies geweest bij de ingang van luchthaven Atatürk. Daarbij zijn er tien mensen gedood. Zestig mensen zijn gewond geraakt, van wie zes ernstig. Niet duidelijk is of de explosies handgranaten waren of zwaardere explosieven.

Op beelden van bewakingscamera's zie je reizigers rennen, er is paniek. Pas daarna is er een vuurknal. Dat duidt erop dat er eerst is geschoten. Het lijkt erop dat de explosie in het gebouw heeft plaatsgevonden, dat de dader door de veiligheidscontrole is gekomen.

Onduidelijk is om hoeveel daders het gaat. Er zijn berichten over een of twee daders. Nog niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. De luchthaven is geëvacueerd.

Staatspersbureau spreekt nu van 60 gewonden, zes zwaargewonden

Het Turkse staatspersbureau Anadolu spreekt nu van 60 gewonden, van wie 6 zwaargewonden. Eerder sprak de Turkse minister van Justitie van 20 gewonden.

Van Schiphol vertrokken Boeing keert terug

Volgens RTV Noord-Holland is een KLM-vlucht van Schiphol onderweg naar Istanbul halverwege de vlucht omgedraaid om terug te keren naar Amsterdam. De Boeing met vluchtnummer KL1617 zou bij de grens tussen Oostenrijk en Hongarije rechtsomkeert hebben gemaakt.

Ooggetuige: worsteling tussen agent en man, daarna explosie

Volgens een ooggetuige is er een worsteling geweest tussen een agent en een man waarna een explosie volgde. De luchthaven wordt geëvacueerd.

Luchthaven Atatürk is het op drie na drukste passagiersvliegveld van Europa. Het ligt zo'n 24 kilometer ten zuiden van Istanbul.

Correspondent Lucas Waagmeester

Op beelden van bewakingscamera's zie je mensen rennen en is er paniek. Het duidt erop dat er eerst is geschoten en daarna pas een bom is afgegaan. Ik ken die plek goed. Het lijkt er heel erg sterk op dat de dader door de veiligheidscontroles is weten te komen en een van die explosies in het gebouw van het vliegveld is geweest. Over het motief van de dader(s) is nog niets duidelijk.

Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken doet het consulaat momenteel navraag bij Turkse autoriteiten. Het is nog niet duidelijk of er bijstand moet worden verleend voor Nederlanders. Op Schiphol staat nog een vertrekkende vlucht van Turkish Airlines klaar naar Istanbul. Die zou rond 23.00 uur moeten vertrekken. Het is onduidelijk of dat ook gebeurt.

'Beelden van gewonden'

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Dit zouden slachtoffers op de luchthaven in Istanbul zijn

Het motief van de dader(s) is niet bekend. In ieder geval heeft nog geen enkele organisatie gezegd verantwoordelijk te zijn voor de explosies. In Turkije zijn de afgelopen tijd meerdere aanslagen geweest gepleegd door Koerdische organisaties of Islamitische Staat.

Correspondent Lucas Waagmeester in Nieuwsuur

2200 Lucas over Istanbul

Verwarring over vluchten

Volgens flightradar24.com worden de meeste vluchten omgeleid. Persbureau Reuters meldt dat vertrekkende vluchten op dit moment niet mogen vertrekken. Passagiers worden in hotels opgevangen.

Verwarring over aantal daders

Het aantal daders is niet duidelijk. Media spreken over twee daders, de Turkse minister van Justitie heeft het over één dader. De politie zou bij de ingang de dader of daders hebben willen tegenhouden. Er zijn zeker tien doden en twintig gewonden, sommige berichten spreken over meer doden. Turkse media mogen van de staat niet langer berichten over de explosies bij de luchthaven. Taxichauffeurs helpen met het afvoeren van doden en gewonden.

De eerste beelden na de explosies op de luchthaven

Eerste beelden na explosies op luchthaven Istanbul

Aanvallers hadden kalasjnikov

Een van de aanvallers zou met een kalasjnikov hebben geschoten, zegt de Turkse minister van Justitie. Voor zover bekend zijn er twee daders. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend. Een aantal vluchten naar Istanbul wordt naar andere vliegvelden gestuurd, volgens luchtvaartfunctionarissen.

Actuele foto's van het vliegveld

  • Reuters
    Hulpdiensten bij het vliegveld
  • Reuters
    Het Turkse vliegveld vanavond

De luchthaven in Istanbul is het grootste vliegveld in Turkije, zelfs een van de grootste in de regio.

Correspondent Lucas Waagmeester over de explosies op de luchthaven

Het is onduidelijk of er met granaten is gegooid of dat het bommen zijn geweest. Er is een vuurgevecht gehoord voor of vlak na de twee explosies. Het lijkt erop dat het bij een controle bij de ingang van het vliegveld is gebeurd. Bij de ingang van het gebouw staat door controles vaak een lange rij. Ik sta ook vaak in de rij. Als daar een bom af is gegaan dan lijkt het onvermijdelijk dat er meerdere doden zijn gevallen.

De politie zou de twee daders hebben uitgeschakeld

Meerdere bronnen melden dat twee personen iets tot ontploffing hebben gebracht nadat ze waren tegengehouden bij de veiligheidscontrole. Ze zouden door de politie zijn uitgeschakeld.

Explosies op luchthaven Istanbul

Op de Atatürk-luchthaven zijn twee explosies geweest. Er zou zijn geschoten. Het Turkse ministerie van justitie zegt dat er tien doden zijn gevallen. Er zijn tientallen gewonden.