liveblog
NOS WielrennenAangepast

Kruijswijk kan weer lachen, Tjallingii is trots op zijn teamgenoot

liveblog gesloten

Een terugblik

Terugblik Giro: Gelderland, Dumoulin en Kruijswijk kleuren roze

De actie van de dag van Van Emden en Tjallingii

Van Emden en Tjallingii: actie van de dag

De lach van Kruijswijk is terug

Kruijswijk: bevestiging dat ik ronde kan winnen

Diskwalificatie

Giacomo Nizzolo is gediskwalificeerd door de Giro-organisatie. Nikias Arndt van Giant-Alpecin krijgt de zege. Nizzolo blokkeerde een andere renner in de slotfase. Hij eindigde al 9 keer op de 2e plaats in een Giro-rit, maar kon vandaag eindelijk winnen. De jury besloot echter anders.

Nizzolo de sterkste in de massasprint

Nizzolo wint slotetappe in Turijn

Geen Tour, of heel misschien wel?

Kruijswijk zegt nog geen definitief 'nee'. "In principe ga ik geen Tour rijden. Ik ga alles inzetten op de Vuelta."

Lotto-Jumbo is trots

Jos van Emden en Maarten Tjallingii spreken na afloop met Dione de Graaff. "We zeiden gisteren dat we het gingen proberen. Vlak voordat de rondjes begonnen, zijn we weggegaan. We hielden het lang vol, dit was mooi", aldus Tjallingii. "Volgend jaar moeten we als team sterker terugkomen. Steven Kruijswijk is een enorme professioneel. Ik krijg er nog kippenvel van. Volgend jaar doet hij het dubbel en dwars over, hoop ik."

Steven Kruijswijk reageert op de uitspraken van Tjallingii. "Ik heb kunnen ervaren hoe het is om de leiderstrui te dragen. Ik hoop dat ik die ervaring de komende jaren kan gebruiken om wel een ronde te winnen. Het mooiste moment van deze Giro? Het moment dat ik wist dat ik voor het eerst de roze trui ging pakken. Dat was een heel mooi gevoel."

Eindklassement Giro 2016

Eindklassement Giro d'Italia

Uitslag laatste etappe

Uitslag 21ste etappe Giro

Nizzolo wint eindelijk, Nibali viert tweede eindzege

Vincenzo Nibali en zijn teamgenoten

Vincenzo Nibali heeft de 99ste van de Giro d'Italia gewonnen. In de 21ste en laatste etappe kwam de tweede eindzege van de Italiaan vanzelfsprekend niet meer in gevaar.

De slotrit in Turijn over 163 kilometer werd gewonnen door Giacomo Nizzolo, die de sprint won. De Italiaan boekte, na negen tweede plaatsen, zijn eerste Giro-zege.

De etappe werd echter gekleurd door Jos van Emden en Maarten Tjallingii. Het duo van Lotto-Jumbo had z'n vluchtpoging al aangekondigd en de twee hielden woord. Zo'n 50 kilometer reden ze op imposante wijze voor het voortrazende peloton uit. Pas op 7 kilometer van de meet werd Van Emden als laatste in de kraag gevat.

NIZZOLO WINT LAATSTE ETAPPE

Giacomo Nizzolo wint de laatste etappe. Het is hem eindelijk gelukt. Hier had de Italiaan lang op gewacht. Maar krijgt hij de zege wel? Hij deelde een kwakje uit vlak voor de eindstreep.

De slotfase

De laatste 3 kilometer.

Massasprint

Ondertussen is er nog 5 km te gaan. Een massasprint is in aantocht.

Einde aanval Van Emden

6 km - Einde aanval Jos van Emden. De sprinters snellen hem voorbij, maar een aantal renners gaat daarna hard onderuit. Sonny Colbrelli van Bardiani raakt de voet van een toeschouwer.

Van Emden trapt hard door

8 km - Nog maar 8 kilometer en Jos van Emden neemt afstand van het peloton. Hij heeft 20 seconden nu.

Van Emden alleen

Jos van Emden is nu alleen, Maarten Tjallingii is gelost. Maar Van Emden heeft nog maar 10 seconden op het peloton. Nog 11 kilometer.

Nog twee rondjes

15 km - Maarten Tjallingii en Jos van Emden rijden nog steeds op kop. Nog maar 2 rondjes te gaan. En een voorsprong van 40 seconden op het peloton. Maar dit gaan ze niet volhouden. De sprinters maken nu gang in het peloton en zijn wakker geschud. De voorsprong slinkt.

Achtervolgers staken de strijd

23 km - De drie achtervolgers hebben het opgegeven en zitten weer in het peloton. Van Emden en Tjallingii hebben nog een minuut voorsprong op dat peloton.

Nederlandse koplopers: nog 28 kilometer

28 km - Van Emden en Tjallingii maken weer vaart. De voorsprong is nu meer dan een minuut.

Valpartij

Een valpartij in het peloton. Esteban Chaves, de nummer twee van het klassement, is betrokken bij de crash. Veel rijders van Cannondale staan ook stil. Een soort kettingbotsing, het is onduidelijk wat er precies is gebeurd.

Van Emden en Tjallingii houden vol

31 km - Hoewel het 3 tegen 2 is, kunnen Gianluca Brambilla, Manuele Boaro en Tim Wellens niet dichter bij Jos van Emden en Maarten Tjallingii komen. Verschil 46 seconden.

Voorsprong groeit weer

37,5 km - Nog 5 rondjes te gaan voor Van Emden en Tjallingii. Ze hebben weer iets meer lucht. De achtervolgers zitten op 40 seconden.

Nog 3 jagers

42 km - Gianluca Brambilla, Manuele Boaro en Tim Wellens zijn overgebleven. Dit trio jaagt op Jos van Emden en Maarten Tjallingii.

Aanval op het Nederlandse duo

45 km - Vijf mannen zijn in de aanval op koplopers Van Emden en Tjallingii. Ze zitten er 45 seconden achter. De namen van de achtervolgers: Gianluca Brambilla, Manuele Boaro, Tim Wellens, Simon Clarke en Eugert Zhupa.

Peloton maakt tempo

50 km - Slecht nieuws voor Van Emden en Tjallingii. Er wordt tempo gemaakt in het peloton. De voorsprong is geslonken van 1 minuut naar 30 seconden.

Duo Lotto-Jumbo trapt door

Jos van Emden en Maarten Tjallingii hebben de eerste ronde van de in totaal 8 erop zitten. Nog 52,50 kilometer te gaan. Ze hebben 50 seconden voorsprong.

Vanwege de regen geen bonificatieseconden te verdienen

Door dit besluit van de jury heeft Nibali de Giro eigenlijk al officieel gewonnen. De tijdsverschillen staan vast als ze voor het eerst de eindstreep passeren.

Rondjes in Turijn

60 km - Tjallingii en Van Emden zijn in Turijn en zijn begonnen aan de eerste ronde van 7,5 kilometer. Hierna nog 7 te gaan. Het Nederlandse duo van Lotto-Jumbo heeft een kleine voorsprong op het peloton, van zo'n 35 seconden.

Tjallingii en Van Emden komen belofte na

69 km - Ja! Eindelijk actie. En wie? Maarten Tjallingii en Jos van Emden, zoals beloofd, in de aanval.

Maarten Tjallingii en Jos van Emden

Bijna in Turijn

75 km - Het peloton is al in de omgeving van Turijn. Straks volgen er acht rondjes van 7,5 kilometer. Dus nog 15 kilometer te gaan.

Tussensprint

Er werd zowaar even gesprint, maar dat had alles te maken met de punten die er te verdienen waren. Bij de tussensprint in Racconigi deed rodetruidrager Nizzolo goede zaken: hij is sneller dan Modolo, Trentin en Oss.

Aanval blijft nog uit

90 km - Renners zwaaien naar de camera, zitten ontspannen op de fiets, genieten van het zonnetje en niemand is nog bezig met aanvallen.

Tjallingii rijdt zijn laatste kilometers

Tjallingii geniet van laatste ronde en heeft respect voor Kruijswijk

De zon schijnt in Turijn

102 km - Het is opgeklaard bij de finish in Turijn. Het zonnetje schijnt. De renners moeten nog ruim 100 kilometer koersen en dan zit de 99ste Giro erop.

Pijnlijk

Lars Bak zou een gebroken schouderblad hebben overgehouden aan zijn valpartij.

Tussensprints

121 km - Er zijn vandaag twee tussensprints: na 65 kilometer in Racconigi en na 133 kilometer in Turijn. Er is nu 42 kilometer gekoerst.

Opgave Lars Bak

De valpartij leek heel onschuldig, maar er is toch een renner die niet verder kan. Lars Bak moet in de laatste etappe opgeven. De Deen van Lotto-Soudal stond 91ste in het klassement.

Regen in Turijn

125 km - Er is 38 kilometer gekoerst en er is nog geen aanval geweest. Bij de finish in Turijn regent het pijpenstelen.

Er gebeurt nog niets

Het peloton fietst rustig door, de renners kletsen met elkaar en er wordt misschien overlegd over een aanval later op de dag. Zojuist was er wel een valpartij, maar dat zal te maken hebben met onoplettendheid. Renners van BMC en Orica-GreenEdge waren betrokken bij de val, maar inmiddels zit iedereen weer op de fiets en bij het peloton.

Aandacht voor Nibali, aanvallen gebeurt straks

De reactie van Nibali na de etappe van gisteren

Nibali: dit is een historische dag

Vincenzo Nibali deed het opnieuw. Net als vrijdag, plaatste hij zaterdag een succesvolle aanval. Het leverde hem nu de roze trui op, omdat Esteban Chaves niet in staat was om zijn leiderstrui te verdedigen. Nibali gaat de Giro winnen, dat is een formaliteit.

"Dit is een historische dag. Ik ben heel blij dat het gelukt is", reageert Nibali na afloop. De Italiaan beseft maar al te goed dat de val van Steven Kruijswijk een grote rol heeft gespeeld.

Dankbaar

"Ik ben heel dankbaar voor mijn ploeggenoten. Ik had de Giro eigenlijk al afschreven, maar na de valpartij van Kruijswijk geloofde ik er weer in. Mijn ploeggenoten sleepten mij er doorheen."

De 31-jarige Nibali kan morgen de Giro op zijn naam schrijven. Een formaliteit, gezien de sprintetappe van morgen. Hij was in 2013 ook al de beste in de Ronde van Italië. In 2010 won hij al de Vuelta en in 2014 was hij de beste in de Tour de France.

Cannondale en Tinkoff nog compleet

Van de 22 ploegen rijden slechts 2 teams nog met alle renners in de Giro: Cannondale (met onder anderen Rigoberto Uran) en Tinkoff (met onder anderen Rafal Majka).

Wanneer komen Tjallingii en Van Emden in actie?

Vorig jaar: geen massasprint

Keisse wint de slotrit, Contador de Giro

De 21ste en laatste rit van Turijn naar Milaan (178 kilometer) van vorig jaar kreeg verrassenderwijs geen massasprint als slotakkoord. Omdat sprinters als Elia Viviani en Luka Mezgec in de finale lek reden, kwam de achtervolging op twee vluchters maar niet op gang.

De twee avonturiers waren de Belg Iljo Keisse en de Australiër Luke Durbridge. Het tweetal kneep er op 30 kilometer van de streep tussenuit en reed als in een koppeltijdrit naar de finish. In de sprint was Keisse de snelste.

Terugblik: "Nibali had zijn ploeg, maar Kruijswijk was de meest constante"

"Nibali had zijn ploeg, maar Kruijswijk was de meest constante"

Lotto-Soudal stapt uit de Ronde van België

Stig Broeckx werd gisteren aangereden tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne

Lotto Soudal is uit de Ronde van België gestapt. De wielerploeg rijdt de laatste etappe niet mee uit respect voor renner Stig Broeckx, die gisteren werd aangereden door twee motards. De 26-jarige Belg verkeert in levensgevaar en wordt kunstmatig in coma gehouden. De Ronde van België finisht vandaag in Tongeren.

Het ongeluk gebeurde toen twee motoren het peloton over het fietspad in de afdaling van La Redoute wilden inhalen. Daarbij stopte een motor in het gras. De tweede motor zou erop ingereden zijn en kwam daarna in het peloton terecht. Naast Broeckx werden ook enkele andere renners naar het ziekenhuis gebracht. De etappe van gisteren werd vervolgens gestaakt.

Etappe Ronde van België afgelast na zwaar ongeluk

Het klassement

Het klassement na de 20ste etappe

Vandaag gaat er in het klassement vrijwel niets meer gebeuren. In elke grote ronde valt de beslissing op de voorlaatste dag en is de laatste dag eigenlijk altijd een dag voor de sprinters. Vincenzo Nibali zal daarom vandaag gaan genieten van de laatste etappe, die hij gaat afsluiten met de eindzege. Steven Kruijswijk heeft geen podiumplaats, hij gaat deze Giro als vierde eindigen.

Kruijswijk baalt, maar heeft alles gegeven

Kruijswijk: ik ben helemaal naar de klote

"Ik ben helemaal naar de klote, na die val van gisteren en een slapeloze nacht", vertelt Kruijswijk. "Ik heb ontzettend veel pijn gehad, maar vanochtend ging het wel. Dit was de laatste dag waarop het moest. Ik heb niet drie weken voor niets afgezien."

De dag van gisteren

Nibali grijpt roze trui, Kruijswijk verliest derde plaats

Stunten?

Nu de prosecco niet knalt, willen Van Emden en Tjallingii nog stunten

Nu niet Lotto-Jumbo, maar Astana vandaag de prosecco ontkurkt in de slotetappe van de Ronde van Italië, broeden Jos van Emden en Maarten Tjallingii op een plan om de veelbewogen Giro voor Lotto-Jumbo met een stunt af te sluiten.

Na de twintigste etappe, waarin Vincenzo Nibali de macht greep en Steven Kruijswijk zijn podiumplaats verloor, vertelt Jos van Emden wat hij van plan is.

"In grote lijnen rijd ik mijn beste grote ronde ooit. Zo fris ben ik nog nooit aan de finish gekomen. Dus eigenlijk wil ik morgen nog eens kijken of ik iets kan laten zien. Ik wil kijken of ik de sprinters kan verrassen", aldus Van Emden, wiens Giro op persoonlijk vlak al op de eerste dag uitmondde in een teleurstelling.

Hij had in eigen land mee willen doen om de podiumplaatsen in de openingstijdrit, maarging in de straten van Apeldoorn onderuit.

"Als Kruijswijk de Giro had gewonnen, had dat mijn roze droom die uiteenspatte, goed gemaakt. Maar ja, dat gebeurt dus ook niet", zegt Van Emden. Hij hielp zijn kopman samen met z'n ploeggenoten probleemloos door de eerste twee weken. En hij hield de Nederlandse rozetruidrager vier dagen succesvol uit de wind.

Etappe 21: van Cuneo naar Turijn

De eenentwintigste etappe van de Ronde van Italië

De 21ste en tevens laatste etappe is 163 kilometer lang en gaat van Cuneo naar Turijn. De kans op een massasprint is heel groot. In 1982 eindigde de Giro voor het laatst in Turijn. De etappe begint vandaag om 12.45 uur en de finish wordt om 17.10 uur verwacht.