liveblog
NOS WielrennenAangepast

Chaves en Kruijswijk verliezers van de dag, Nibali lacht

liveblog gesloten

De dag van morgen: etappe 21

De eenentwintigste etappe van de Ronde van Italië

De 21ste en tevens laatste etappe is 163 kilometer lang en gaat van Cuneo naar Turijn. De kans op een massasprint is heel groot. In 1982 eindigde de Giro voor het laatst in Turijn.

Kruijswijk: vierde is niets, maar ik heb ervoor gestreden

Steven Kruijswijk raakte zijn podiumplek kwijt

Bijna niemand gaf nog een cent voor de kansen van Steven Kruijswijk na zijn dramatische val van vrijdag. Maar in de loodzware bergrit naar Santa Ana di Vinadio leek hij wel de Kruijswijk van de afgelopen weken.

"Ik ben helemaal naar de klote, na die val van gisteren en een slapeloze nacht", vertelde Kruijswijk. "Ik heb ontzettend veel pijn gehad, maar vanochtend ging het wel. Dit was de laatste dag waarop het moest. Ik heb niet drie weken voor niets afgezien."

33 seconden

Kruijswijk was de hele dag in de voorposten van het peloton te vinden. In de slotfase moest hij alleen Vincenzo Nibali, roze trui Esteban Chaves en Alejandro Valverde laten gaan. Chaves reed hij zelfs nog voorbij, maar Valverde was gevlogen. Uiteindelijk kwam Kruijswijk 33 seconden tekort voor het podium.

"Als er nog iets in zat, dan was het het podium. Ik heb het geprobeerd, meer zat er niet in", verzuchtte Kruijswijk. "Ik denk dat ik de Giro gisteren verloren heb. Het is nog steeds kut om hier te staan zonder roze trui."

"Heeft Nibali het roze?"

Die roze trui hangt nu om de schouders van Vincenzo Nibali, die zijn coup op de een na laatste dag zag slagen. Kruijswijk wist het niet eens. "Heeft hij de roze trui? Nou, ja laten we zeggen dat hij een goede comeback heeft gemaakt."

De ondankbare vierde plaats is zijn deel. "Twee dagen geleden dacht ik echt dat ik de Giro zou winnen. Ik heb nu niets, maar het voelt toch goed dat ik ervoor gereden heb."

Kruijswijk: ik ben helemaal naar de klote

Nibali: dit is een historische dag

Vincenzo Nibali weet het als hij over de finish komt: roze is veilig

Vincenzo Nibali deed het opnieuw. Net als vrijdag, plaatste hij zaterdag een succesvolle aanval. Het leverde hem nu de roze trui op, omdat Esteban Chaves niet in staat was om zijn leiderstrui te verdedigen. Nibali gaat de Giro winnen, dat is een formaliteit.

"Dit is een historische dag. Ik ben heel blij dat het gelukt is", reageert Nibali na afloop. De Italiaan beseft maar al te goed dat de val van Steven Kruijswijk een grote rol heeft gespeeld.

Dankbaar

"Ik ben heel dankbaar voor mijn ploeggenoten. Ik had de Giro eigenlijk al afschreven, maar na de valpartij van Kruijswijk geloofde ik er weer in. Mijn ploeggenoten sleepten mij er doorheen."

De 31-jarige Nibali kan morgen de Giro op zijn naam schrijven. Een formaliteit, gezien de sprintetappe van morgen. Hij was in 2013 ook al de beste in de Ronde van Italië. In 2010 won hij al de Vuelta en in 2014 was hij de beste in de Tour de France.

Het klassement na de 20ste etappe

Het klassement na de 20ste etappe

Uitslag 20ste etappe

Uitslag 20ste etappe Giro

Etappezege voor Taaramäe

Rein Taaramäe

De twintigste etappe in de Giro d'Italia is gewonnen door Rein Taaramäe. De Est van Katjoesja maakte deel uit van de vroege vlucht en reed in de slotklim weg van zijn medevluchters. Darwin Atapuma werd op bijna een minuut tweede.

Kruijswijk is podiumplaats kwijt

Steven Kruijswijk verspeelt de derde plaats, Alejandro Valverde naar het podium.

NIBALI WINT GIRO 2016

Esteban Chaves haalt het niet. Hij verspeelt meer dan 44 seconden, waardoor de eindzege naar Vincenzo Nibali gaat. Officieus, dat wel. Morgen is het een etappe voor de sprinters.

Nibali is boven

Het wordt nog spannend voor Vincenzo Nibali. Hij heeft het ineens zwaar. Hij moet 44 seconden goedmaken op Esteban Chaves. Gaat hem dat lukken?

Geen podium

Steven Kruijswijk gaat zijn derde plaats verspelen. Hij ligt meer dan een minuut achter op Alejandro Valverde.

Valverde naar plaats 3?

Steven Kruijswijk is sterker dan Esteban Chaves, maar Alejandro Valverde rijdt steeds verder weg van de Nederlander.

Nibali gaat de Giro winnen

1 km - Wat oogt Vincenzo Nibali sterk. Hij gaat de Giro winnen. Nog een klein stukje tot aan de finish. En Esteban Chaves is gebroken.

TAARAMÄE WINT 20STE ETAPPE

Rein Taaramäe zorgt voor succes bij Team Katjoesja. De Est wint de 20ste etappe (4.22,43). Vincenzo Nibali moet nog 2 kilometer omhoog. Pakt hij de roze trui?

Nibali 1, Kruijswijk 4?

Vincenzo Nibali heeft ruim een minuut voorsprong op Esteban Chaves. Steven Kruijswijk gaat de derde plaats aan Alejandro Valverde verliezen.

Nibali de grote winnaar?

1 km - Rein Taaramäe moet nog een kilometer klimmen. Hij lijkt te gaan winnen. Vincenzo Nibali is aan het dalen. En hoe. Hij gaat de Giro winnen.

Taaramäe

1,5 km - Taaramäe klimt naar de etappezege. Nibali snelt naar de laatste beklimming. Hij heeft een voorsprong van 50 seconden op Chaves.

Derde plaats voor Kruijswijk?

Verschil tussen Kruijswijk en Valverde op de top is 26 seconden.

Klassement na 19de etappe

Chaves gaat roze verliezen aan Nibali

Esteban Chaves gaat de roze trui verliezen, dat lijkt wel zeker. Hij rijdt helemaal alleen en Kruijswijk komt nu bij hem. De Nederlander kan niet meer de Giro winnen, dat is ook duidelijk. Nu de derde plaats verdedigen, maar dat wordt lastig genoeg. Hij mag ruim 40 seconden verliezen op Valverde.

Taaramäe nog op kop

7 km - Rein Taaramäe alleen op kop. Nog 7 kilometer voor de Est. Op 2,3 kilometer voor de streep begint de laatste zware klim naar Sant'Anna Di Vinadio.

Nibali blijft weg

Nibali en Kangert rijden nu samen. Daarachter Chaves en Valverde. Kruijswijk kruipt richting dat duo toe. De Nederlander heeft nog iets over.

Nibali heeft hulp

Nibali is bij Kangert, zijn ploegmaat. Hij heeft dus hulp. Ondertussen is Rein Taaramäe op de top. Hij lijkt de etappe te gaan winnen. Nog 10 kilometer.

Nibali en Valverde rijden weg

Ook Valverde rijdt weg bij Chaves. De roze trui is in de problemen, maar ook de derde plaats van Steven Kruijswijk is nu in gevaar. Nibali lijkt de grote winnaar te worden.

Nibali doet het!

Nibali plaatst een aanval, hij is los van Chaves. De Italiaan oogt heel sterk. Hij moet 44 seconden goedmaken in het klassement.

Klassement na 19de etappe

Kruijswijk gelost

Nibali, Chaves en Valverde zijn weg. Kruijswijk kan (voorlopig) nog niet aanhaken. Geeft hij het op?

Zege voor Estland?

12 km - Rein Taaramäe (Katjoesja) gaat voor de etappezege. De voorsprong op de drie achtervolgers (Atapuma, Dombrowski en Visconti) groeit.

Plannetje Astana

Kangert zit niet meer in de kopgroep. Hij laat zich zakken. Waarom? De Astana-renner gaat zijn ploeggenoot Nibali helpen.

Bijna aan de top van de Colle della Lombrada

14 km - De koploper is Rein Taaramäe (Katjoesja). Daarachter zit drie man, ze zijn bijna aan de top. Namen: Atapuma, Dombrowski en Visconti in achtervolging.

De groep van Kruijswijk

Kruijswijk zit in een groep met alle favorieten: Nibali, Chaves, Valverde, Jungels, Uran, Scarponi, Amador en Majka. Nog 10 kilometer tot de top, de kopgroep nog maar 6.

Aanval Nibali afgeslagen

Het gaat beginnen. Nibali is de man die het probeert, maar Kruijswijk haakt gewoon aan. De Nederlander oogt verrassend fris.

Bijna boven

18 km - De kopgroep heeft over 8 kilometer de top van de Colle della Lombrada bereikt. Op 2,3 kilometer voor de streep begint de laatste zware klim naar Sant'Anna Di Vinadio.

Nog 20 kilometer

20 km - Drie koplopers (Atapuma, Dombrowski en Visconti). In het peloton (op 10 minuten) is het nog rustig, maar er gaat zo iets gebeuren. De slotklim is pittig: alles tussen 9 en 11 procent.

Nog geen aanval

Het blijft nog rustig in het peloton. Maar hoe lang nog? Gaat Kruijswijk iets proberen? Of Nibali? Het is nog wachten.

Drie mannen zijn weg

26 km - Drie koplopers nu. Darwin Atapuma (BMC), Joe Dombrowski (Cannondale), Giovanni Visconti (Movistar) zijn weggereden.

Kopgroep begonnen aan klim

30 km - De kopgroep: Darwin Atapuma (BMC), Joe Dombrowski (Cannondale), Giovanni Visconti (Movistar). Rein Taaramäe (Katjoesja), Tanel Kangert (Astana), Alexander Foliforov (Gazprom), Mikel Nieve (Team Sky) en Gianluca Brambilla (Etixx-Quick-Step).

Peloton met Chaves, Nibali en Kruijswijk op 10.10 minuten.

Wat is er gebeurd bij de crash in België?

Bijna aan de voet van de volgende berg

33 km - De kopgroep begint bijna aan de klim van de Colle della Lombarda, de voorlaatste beklimming.

De huidige situatie

De kopgroep bestaat nu uit: Darwin Atapuma (BMC), Joe Dombrowski (Cannondale), Giovanni Visconti (Movistar). Rein Taaramäe (Katjoesja), Tanel Kangert (Astana), Alexander Foliforov (Gazprom) en Mikel Nieve (Team Sky). Gianluca Brambilla (Etixx-Quick-Step) rijdt daar kort achter, is bijna aangesloten.

De voorsprong op het peloton is 9 minuten.

Toestand Broeckx zorgwekkend

Slecht nieuws vanuit België. Stig Broeckx, die zwaar gewond is geraakt na de crash bij de Ronde van België is er ernstig aan toe. Hij zou voorlopig in een coma gehouden worden en zijn toestand zou heel ernstig zijn. Later meer...

Nieve is er klaar mee

50 km - Mikel Nieve heeft zijn bergtrui binnen en zit weer bij de achtervolgers. Het gaat om Atupuma, Foliforov, Visconti, Dombrowski, Kangert en Taaramäe. Voorsprong op peloton: 8.46.

Nieve wordt gepakt

54 km - Wie rijdt er op kop? Nog altijd Mikel Nieve. Zijn voorsprong wordt nu wel heel klein. Nog maar 24 seconden. Hij heeft 9 minuten voorsprong op het peloton.

Kruijswijk zit er nog bij

Ook de favorieten, mét Steven Kruijswijk, zijn aan de afdaling begonnen. Na 103 kilometer begint de klim van de derde berg, de Colle della Lombarda.

Nieve is boven en heeft de bergtrui

71 km - Mikel Nieve bereikt als eerste de top van de Col de la Bonette en is aan de afdaling begonnen. Hij pakt 35 punten en passeert Damiano Cunego in het bergklassement.

In zijn eentje

75 km - Mikel Nieve heeft een minuut voorsprong op een uit elkaar gevallen groep. Die zitten kort bij elkaar. De voorsprong van Nieve op het peloton is ruim 10 minuten.

Nieve boekte al succes deze Giro

Acht dagen geleden won Nieve de dertiende etappe door solo aan te komen in Cividale del Friuli. Hij begon deze Ronde van Italië als de knecht van Mikel Landa, maar mag sinds de tiende etappe (Landa was uitgevallen) voor eigen succes gaan.

Nieve trapt flink door

80 km - Na 54 kilometer fietsen is Mikel Nieve nog de eenzame koploper. Hij weet het verschil met de achtervolgers zelfs groter te maken. Nu 1.41 minuut.

Chaves en Kruijswijk hebben niemand mee voorin

Klassementsleider Esteban Chaves (Orica GreenEDGE) heeft niemand mee voorin. Vincenzo Nibali (Astana) en Alejandro Valverde (Movistar) hebben allebei één renner mee voorin zitten. Steven Kruijswijk heeft zijn ploeggenoten allemaal om zich heen.

De situatie

Leider: Mikel Nieve (Team Sky)

Op 1.07: Darwin Atapuma (BMC), Joe Dombrowski (Cannondale) en Giovanni Visconti (Movistar).

Op 1.19: Rein Taaramäe (Katjoesja), Stefan Denifl (IAM Cycling), Gianluca Brambilla (Etixx-Quick-Step), Tanel Kangert (Astana), Alexander Foliforov en Aleksey Rybalkin (Gazprom) en Diego Ulissi (Lampre).

Op 10.30: Peloton met favorieten

Mikel Nieve alleen op kop

De Spanjaard Mikel Nieve van Team Sky is weggereden en rijdt in zijn eentje de Col de la Bonette op. Hij heeft een voorsprong van 52 seconden op de achtervolgende groep en ruim 8 minuten op het peloton.

Twee beklimming is begonnen

90 km - De klim van de Col de la Bonette. Een berg van de eerste categorie op 2715 meter hoogte, met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,7 procent, uitschieters tot 10 procent.

Kruijswijk kan mee

Het gaat naar omstandigheden goed met Steven Kruijswijk. De eerste berg heeft hij zonder problemen overleefd. Nog 100 kilometer te gaan.

De kopgroep: Giovanni Visconti (Movistar), Rein Taaramäe (Katjoesja), Joe Dombrowski (Cannondale), Stefan Denifl (IAM Cycling), Gianluca Brambilla (Etixx-Quick-Step), Tanel Kangert (Astana), Alexander Foliforov en Aleksey Rybalkin (Gazprom), Mikel Nieve (Sky) en Darwin Atapuma (BMC). Voorsprong op peloton: 7.40.

De huidige situatie

102 km - De tien koplopers rijden hard door. Ze hebben nu bijna 7,5 minuut voorsprong op het peloton. Over een kleine 10 kilometer begint de klim naar de top van de Col de La Bonette.

Etappe Ronde van België afgelast na zwaar ongeluk

De vierde rit in de Ronde van België is afgelast, nadat er in het peloton een ernstig ongeluk was gebeurd, waarbij ook twee motoren betrokken waren.

Het ongeluk gebeurde toen twee motoren het peloton over het fietspad in de afdaling van La Redoute wilden inhalen. Daarbij stopte een motor in het gras. De tweede motor zou erop ingereden zijn, waarna beide motoren in het peloton onderuit gingen.

Volgens de eerste berichten zijn er in totaal elf renners naar het ziekenhuis vervoerd. Lotto-renner Stig Broeckx was er het slechtst aan toe. Hij werd lange tijd langs de weg behandeld. Er wordt gevreesd voor een schedelbreuk.

Broeckx werd in februari tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne ook al door een motor aangereden. Hij had toen een gescheurde rib en een gebroken sleutelbeen.

Van negen naar tien

Tien mannen nu in de kopgroep. Rein Taaramäe (Katjoesja) is aangesloten. De overige 9 namen: Giovanni Visconti (Movistar), Joe Dombrowski (Cannondale), Stefan Denifl (IAM Cycling), Gianluca Brambilla (Etixx-Quick-Step), Tanel Kangert (Astana), Alexander Foliforov en Aleksey Rybalkin (Gazprom), Mikel Nieve (Sky) en Darwin Atapuma (BMC).

Voorsprong op peloton: 5.30 minuten

De beelden

De laatste bergetappe van de Giro d'Italia, met voor- en nabeschouwingen ter plaatse door Dione de Graaff en verslag van Han Kock. Vanaf circa 15.15 uur op NPO 1 en NOS.nl.

Kopgroep van 9 renners

Er heeft zich een kopgroep gevormd van 9 renners. Zij hebben een voorsprong van 1,5 minuut op het peloton. De namen: Damiano Cunego (Nippo), Giovanni Visconti (Movistar), Joe Dombrowski (Cannondale), Stefan Denifl (IAM Cycling), Gianluca Brambilla (Etixx-Quick-Step), Tanel Kangert (Astana), Alexander Foliforov (Gazprom), Mikel Nieve (Sky) en Darwin Atapuma (BMC). Tussen het peloton en de kopgroep rijden nog drie renners: Diego Ulissi, Rein Taaramäe en Aleksey Rybalkin.

Aanval Valverde afgeslagen

126 km - Valverde plaatste zojuist een aanval, maar de favorieten waren alert en riepen hem direct tot de orde.

Hoe is het met Kruijswijk?

Het lijkt erop dat Steven Kruijswijk goed mee kan komen met de favorieten. Hij zit in het wiel van Valverde en Uran. Nibali en Chaves rijden daar ook in de buurt.

Demmarage

Op de eerste berg, de Col De Vars, demarreert de een na de ander. Mikel Nieve (Team Sky) en Damiano Cunego (Nippo) zijn nu weg. Pas als er een serieuze kopgroep is, zal er meer te melden zijn.

Vincenzo Nibali vooraf

"Het wordt een fantastische strijd. We staan voorin nog allemaal op een zakdoek, ook Valverde speelt nog mee."

Het klassement na de etappe van gisteren

Klassement na 19de etappe

Startschot is geklonken

Het peloton is weg. Nog 134 kilometer te gaan.

Klaar voor de zware 20ste etappe

De rit gaat van Guillestre naar Sant’Anna di Vinadio en telt 134 kilometer. De klimmers moeten direct in actie komen. De start is bergop. De 20ste en tevens voorlaatste etappe van de Giro d’Italia 2016 begint om 12.45 uur en de finish wordt rond 17.15 uur verwacht.

Profiel 20ste etappe

Start: 12.45 uur

Steven Kruijswijk gaat gewoon van start, ondanks dat hij gehavend is. Voor de start van de 20ste etappe sprak hij met verslaggever Han Kock.

Kruijswijk: ik ga niet zomaar opgeven

Dione blikt vooruit

Dione blikt vooruit op 20ste etappe in Giro

'Kruijswijk is een rooie, een duveltje, een bijtertje'

'Kruijswijk is een rooie, een duveltje, een bijtertje'

Kan het nog? Is een wielerwonder mogelijk? In de wetenschap dat om 12.45 uur de twintigste etappe van de Giro d'Italia van start gaat, hield slechts één vraag wielerminnend Nederland vanmorgen bezig: is Steven Kruijswijk in staat om te fietsen? Het antwoord daarop is 'ja'. Maar kan hij ook nog een rol van betekenis spelen?

Na zijn zware val vrijdag in de negentiende etappe, het verlies van de roze trui en de diagnose dat hij een kleine breuk in een rib heeft opgelopen, lijkt de hoop op een Nederlandse zege in de Giro d'Italia vervlogen. Bovendien heeft hij veel last van zijn voet en zij.

Toch gloort er misschien een sprankje hoop, want Kruijswijk is niet zomaar een sportman.

Steven Kruijswijk (linksvoor) op de foto van Ronald Waterreus

'Een duveltje, een bijtertje'

Twee van zijn vroegere voetbaltrainers leerden Kruijswijk kennen als een jongen die over een ijzeren mentaliteit beschikt. Het ventje dat goed kon voetballen, maar nog beter kon fietsen, wist zowaar ooit een zekere nederlaag op het voetbalveld om te draaien in een niet meer verwachte overwinning.

"Het was een duveltje, een bijtertje. Een geweldig ventje met een ontiegelijk goede mentaliteit", aldus voormalig elfalleider Cor van Lierop. "Je kwam hem op het veld niet 1 keer tegen, maar 5 keer."

Gehavende Kruijswijk strompelt naar hotel

PSV

Het gerucht gaat zelfs dat PSV geïnteresseerd was in het voetballertje Kruijswijk, maar het kwam nooit tot een overstap, omdat hij toen al in de ban was van het wielrennen. De liefde voor PSV bleef echter wel. Ronald Waterreus, inmiddels een vriend van Kruijswijk, heeft een foto in zijn bezit waarop een roodharig jongetje in het spelershome poseert met de toenmalige keeper.

De twee voetbaltrainers denken dat de ontiegelijk goede mentaliteit Kruijswijk nog wel kan helpen in het laatste weekend van de Giro. Maar het geloof in de eindoverwinning zijn ze na de zware valpartij van vrijdag wel verloren. "Je moet realistisch zijn. Het is over en sluiten."

Aangeslagen Kruijswijk toch van start

Steven Kruijswijk

Steven Kruijswijk gaat ondanks zijn pijn van start in de twintigste etappe van de Giro d'Italia. De renner heeft veel last van zijn verwondingen na de zware valpartij in de afdaling van de Colle del Agnello, maar verdedigt toch zijn derde plaats in het algemeen klassement.

"Steven is mentaal strijdbaar", reageert ploegleider Nico Verhoeven. "En er zijn geen echte breuken of ongemakken die hem kunnen schaden als hij rijdt. Als hij mentaal ervoor kan vechten dan is dat in ieder geval een reden om niet op te geven."

De valpartij van Kruijswijk

De 20ste etappe

Profiel 20ste etappe

Vandaag een heel zware etappe. De rit gaat van Guillestre naar Sant’Anna di Vinadio en telt 134 kilometer. De klimmers moeten in actie komen. De 20ste en tevens voorlaatste etappe van de Giro d’Italia 2016 begint om 12.45 uur en de finish wordt rond 17.15 uur verwacht.