liveblog
NOS WielrennenAangepast

Zwarte dag voor Kruijswijk, Chaves en Nibali profiteren

liveblog gesloten

De dag van morgen: etappe 20

De twinitgste etappe van de Ronde van Italië

Morgen een heel zware etappe. De rit gaat van Guillestre naar Sant’Anna di Vinadio en telt 134 kilometer. De klimmers moeten in actie komen. De 20e etappe van de Giro d’Italia 2016 begint om 12.45 uur en de finish wordt rond 17.15 uur verwacht.

Chaves: sorry voor maatje Kruijswijk, maar zo gaat dat

Chaves: sorry voor maatje Kruijswijk

Nibali dankt ploeggenoten

Vincenzo Nibali wint de 19de etappe van de Giro

Vincenzo Nibali was een van de renners die vrijdag profiteerde van de val van Steven Kruijswijk in de Giro d'Italia. De Italiaan van Astana sloeg een beslissende slag op de slotklim en won de negentiende etappe van Pinerolo naar Risoul. Hij dankte zijn ploeggenoten.

"Michele Scarponi was groots, het hele team was fantastisch", aldus Nibali na afloop. "Het was een ongelooflijke etappe. De afgelopen dagen was ik minder, maar vandaag was mijn vorm goed. Ik kijk uit naar morgen."

Nibali steeg naar de tweede plaats in het klassement. De Italiaan heeft 44 seconden achterstand op de nieuwe leider Esteban Chavez en 21 seconden voorsprong op Kruijswijk.

Kruijswijk zit er helemaal doorheen

Kruijswijk na zwarte dag: verlies hier gewoon de Giro

"Ik verlies hier gewoon de Giro." Dat was de trieste conclusie van de gedesillusioneerde Steven Kruijswijk na afloop van de negentiende etappe waarin hij door een zware val de roze leiderstrui verspeelde. "Het was een stomme fout in de afdaling, ik verkloot daar gewoon alles. Dat is kut."

De kopman van Lotto-Jumbo ging als eerste van de favorieten over de top van de Colle del Agnello, maar kort daarna ging het fout. "Ik zat redelijk aan mijn limiet op de top en wilde net wat eten en drinken. Ik probeerde de rest te volgen, maak een stuurfout en knal vol in die sneeuwwand. Dan verlies je de aansluiting en weet je dat het voorbij is."

Teambaas Plugge: dit is een drama

Ploegbaas Richard Plugge van Lotto-Jumbo bij de start van Omloop Het Nieuwsblad

Een stuurfout met grote gevolgen. Steven Kruijswijk is de roze leiderstrui kwijt, en daardoor verkeert nu ook zijn ploeg Lotto-Jumbo in mineur. Na de negentiende etappe in de Giro d'Italia reageert teambaas Richard Plugge teleurgesteld: "Dit is een drama."

Plugge baalt van het feit dat de fietswissel zo lang op zich liet wachten. Maar dat kon niet anders. "Wij mogen er op de klim niet voorbij. Dan worden we tegengehouden door de koersdirecteur. Daarom stond hij er helemaal alleen voor", reageert Plugge.

Hoewel Kruijswijk ervan uitgaat dat hij de Giro al heeft verloren, is Plugge nog enigszins optimistisch. "Hij heeft in deze Giro aangetoond dat hij de beste klimmer is. Morgen staan er weer bergen op het programma. Kijken of hij zich weet te herpakken."

Ontknoping 19de etappe

Kruijswijk verliest gevecht om roze, Chaves en Nibali profiteren

Chaves is heel blij

"Ik ben heel erg blij dat ik de roze trui mag dragen. Ik moet mijn teamgenoten bedanken. Nibali was wel sterker vandaag, maar ik ga morgen mijn roze trui verdedigen. Kruijswijk vocht vandaag voor zijn trui, helaas is hij gevallen. Dit is heel zuur voor hem", aldus de Colombiaan.

​Eerste reactie Steven Kruijswijk.

"Kut. Ik weet het niet. Het was een stomme fout in de afdaling. Ik viel op mijn rug. Alles doet pijn, mijn rug, alles. Mijn moraal is ook gebroken. Ik wist al: het is over. Je probeert wel, maar mijn lichaam deed heel veel pijn. Ik verlies hier gewoon de Giro."

Rangen en standen

Klassement na 19de etappe

Het klassement na de 19de etappe.

Uitslag 19de etappe

De uitslag van de 19de etappe.

Hier ging het mis voor Kruijswijk

Kruijswijk over de kop in afdaling Agnelllo

Stoelendans in klassement

Chaves heeft nu ruim een minuut voorsprong op Kruijswijk in het klassement. Nibali staat in het klassement 22 seconden voor.

Officieel: roze trui naar Chaves

Steven Kruijswijk heeft de roze trui verloren aan Chaves. De rit was 400 meter te lang voor de Nederlander. De achterstand is dus niet heel groot, met nog een zware etappe voor de boeg.

Weg roze trui voor Kruijswijk

Ook Nieve en Chaves zijn gefinisht. Ook Valverde komt zojuist binnen. Dat betekent dat de roze trui naar Chaves gaat. Kruijswijk gaat die achterstand niet meer goedmaken.

VINCENZO NIBALI WINT ETAPPE

Nibali wint de 19de etappe. Hij finisht na 4 uur, 19 minuten en 55 seconden.

Bonificatieseconden

Nibali gaat ook nog bonificatieseconden pakken. Nog eens 10 seconden extra.

Laatste kilometer

1 km - De laatste kilometer voor Nibali. Hij heeft 4 minuten voorsprong op Kruijswijk. Chaves gaat de roze trui veroveren, lijkt het.

Kruijswijk, kan het nog?

1,7 km - Chaves heeft het zwaar en Nieve komt erbij. Goed nieuws voor Kruijswijk? Spannend. Voorsprong Chaves op Kruijswijk nog 3.10.

Nibali gaat etappe winnen

2 km - Nibali moet nog 2 kilometer. Hij heeft nu 3.45 voorsprong op Kruijswijk, die in het klassement 4.43 voorstaat op de Italiaan.

Klassement krijgt stoelendans

3 km - Het kan nog alle kanten op. Het klassement wordt hoe dan ook door elkaar geschud en morgen wacht een spectaculaire etappe.

Slotfase

3,5 km - Nibali heeft nu 3,5 minuut voorsprong op Kruijswijk. Chaves rijdt achter hem, op 10 seconden. Chaves virtueel in het roze. Kan Kruijswijk nog iets doen?

Nibali gaat voor de etappezege

4,5 km - Nibali moet nog wel doortrappen als hij in het roze wil komen. Hij heeft 4,43 achterstand op Kruijswijk in het klassement. Hij rijdt nu wel alleen op kop.

Nibali is weg

5,5 km - Aanval van Vincenzo Nibali in de kopgroep. Johan Esteban Chaves kan niet aanhaken. Voorsprong op Steven Kruijswijk: exact 3 minuten.

Kruijswijk geeft nog niet op

6,5 km - Wat gebeurt er nu? Voorsprong wordt weer kleiner. Kruijswijk blijft knokken, de achterstand schommelt tussen de 2.55 en 3.05. Hij mag 2.59 seconden verspelen.

Roze is virtueel van Chaves

7 km - Steven Kruijswijk, het is echt klaar. Chaves rijdt nu virtueel in de roze trui. De achterstand is meer dan 3 minuten.

Kruijswijk staat bijna stil

7,8 km - De achterstand groeit en groeit. De tank van Kruijswijk is leeg, terwijl Nibali en Chaves hard doortrappen.

Kruijswijk is leeg

8,6 km - Het lijkt klaar voor Steven Kruijswijk. Hij is leeg. Hij moet lossen in zijn groep en de achterstand op Nibali en Chaves groeit weer.

De huidige situatie

Steven Kruijswijk gaat er niet meer bijkomen. Nog 10 kilometer klimmen en een achterstand van 2 minuten en 20 seconden. Als dit zo blijft, dan behoudt hij de leiderstrui.

Nibali en Chaves in de sneltrein

10 km - Nee, geen overwinning voor Maxime Monfort. De groep van Vincenzo Nibali en Johan Esteban Chaves snellen de Belg voorbij.

Wie op kop?

De Belg Maxime Monfort (Lotto-Soudal) is nog altijd de eenzame koploper. Hij heeft 50 seconden voorsprong op de eerste groep, de groep van Chaves en Nibali.

De slotklim

12,5 km - De groep van Nibali en Chaves gaat nu beginnen aan de slotklim. Kan Kruijswijk op de berg naar Risoul misschien de schade beperken?

Kruijswijk moet zich nu laten zien

13 km - De achterstand groeit en groeit. Al bijna 2,5 minuut. Gaat Chaves de roze trui overnemen of heeft Kruijswijk nog iets over?

In beeld: Zakarin ligt in de berm

Ook Zakarin zwaar onderuit op Agnello

De huidige situatie

16 km - Nog maar 16 kilometer tot de eindstreep. Nibali en Chaves hebben 2 minuten voorsprong op Kruijswijk. In het klassement staat Chaves 3 minuten achter, Nibali 4.43.

Het klassement na de 18de etappe

Voorsprong groeit weer

20 km - Oei. De groep van Nibali heeft het tempo er goed inzitten. Nu al bijna 2 minuten voorsprong op Kruijswijk. En Valverde? Die heeft ruim een minuut.

Kruijswijk kruipt dichterbij

23 km - Steven Kruijswijk heeft Bob Jungels (leider jongerenklassement) en Damiano Cunego (leider bergklassement) bij zich. En dat schiet op.

Kruijswijk knokt

26 km - Steven Kruijswijk heeft renners om zich heen. Hij heeft nog ongeveer 40 seconden achterstand op Valverde en zo'n 55 seconden op de groep van Nibali. Kruijswijk doet het goed nu.

Het ziet er goed uit voor Nibali

34 - Vincenzo Nibali krijgt steeds meer renners om zich heen en dan wacht zijn teamgenoot Scarponi ook nog. Dat kan weleens heel vervelend worden voor Steven Kruijswijk.

Scarponi wacht, maar veel te vroeg

Scarponi wacht op Nibali. En dat kan nog wel even duren. Misschien nog wel 3 minuten.

Zakarin heeft geluk gehad

Zakarin is weer bij kennis. Hij zou alleen zijn sleutelbeen gebroken hebben. Dat zou een meevaller zijn.

Kruijswijk moet vechten

Steven Kruijswijk heeft al 1,5 minuut achterstand op Nibali en Chaves en 30 seconden op Valverde. Kan hij de schade beperken?

De valpartij van Kruijswijk in beeld

Kruijswijk over de kop in afdaling Agnelllo

Achterstand loopt op

Oei. De achterstand van Kruijswijk loopt op. Al bijna een minuut. Kruijswijk heeft net wel nog van fiets gewisseld, dus hij heeft weer goed materiaal. Nadeel: Kruijswijk is helemaal alleen.

Zakarin valt hard in afdaling, ziet er slecht uit

Ilnur Zakarin (Katjoesja) ligt in de berm, zijn fiets ligt verderop. Het ziet er heel slecht uit voor hem. Einde Giro, dat kan niet anders. Wat is er gebeurd? Dat weten we nog niet.

Valt de schade mee?

Kruijswijk heeft een achterstand van ruim 30 seconden op Nibali en Chaves. Dat valt nog mee, maar Kruijswijk moet nu voorzichtig zijn. In het klassement heeft Chaves 3 minuten achterstand op Kruijswijk, Nibali staat op 4.43.

Het klassement na de 18de etappe

In de achtervolging

Het was een flinke klap voor Steven Kruijswijk. Hij zit inmiddels weer op de fiets en moet in de achtervolging. Nibali is weg. En Nibali is goed in afdalen.

VALPARTIJ KRUIJSWIJK

In de afdaling gaat het mis! Steven Kruijswijk gaat onderuit. De fiets moet gerepareerd worden.

Scarponi als eerste boven, Italië juicht

Op ruim 5 minuten rijden Chaves (nummer 2), Nibali (nummer 4) en Kruijswijk (roze). Valverde is gelost.

Met z'n vieren

Chaves, Majka en Nibali rijden nu bij Kruijswijk.

Valverde valt weg

Valverde moet lossen! Kruijswijk en Chaves bepalen het tempo. Ook Nibali heeft het zwaar, maar hij kan nog aanhaken.

Koploper

Scarponi rijdt nog altijd op kop. Hij is er bijna. Wat is de teamgenoot van Nibali van plan? Wil hij straks Nibali gaan helpen? Scarponi heeft 5.50 voorsprong op de groep van onder anderen Kruijswijk, Valverde, Chaves en Nibali.

Nibali is er weer

58 km - Nibali is weer bij de groep van Kruijswijk. Ook Majka en Zakarin zitten daarbij.

Kruijswijk gaat mee

Steven Kruijswijk in actie. Samen met Chaves en Valverde rijdt hij weg. Nibali en Majka moeten lossen. Hieronder het klassement:

Het klassement na de 18de etappe

Michele Scarponi klimt vooruit

61 km - Nog een kleine 5 kilometer tot de top van de Colle dell'Agnello.

Is Astana bezig met een plannetje?

Scarponi rijdt weg uit de kopgroep. Dit kan interessant zijn. Wordt hij door Astana gebruikt in een tactisch spelletje om Nibali dichter bij Kruijswijk te krijgen?

Aankomstplaats Risoul

Risoul was tweemaal de aankomstplaats in de Dauphiné. In 2010 won Nicolas Vogondy (Fra) en in 2013 Alessandro DeMarchi (Ita). In de Tour de France was Rafal Majka in 2014 de sterkste bovenop Risoul, voor de latere tourwinnaar Nibali. En Risoul was tweemaal aankomst in de Tour de l'Avenir en beide keren won de Colombiaan Nairo Quintana.

Springplank voor Nibali en Valverde?

Er zijn 2 ploeggenoten van Nibali (Scarponi en Kozhatayev) en 3 van Valverde (Herrada, Rojas en Sutherland) mee in de kopgroep. Gaan zij dienen als mogelijke springplank bij een aanval van hun kopman of mogen ze voor eigen kans gaan?

Geen gevaar voor Kruijswijk in de kopgroep, of wel?

71 km - Hubert Dupont is de best geklasseerde renner in de kopgroep. Hij heeft een achterstand van 22min30sec op klassementsleider Steven Kruijswijk. De kopgroep heeft een voorsprong van 4 minuten op het peloton.

Alle 22 namen, inclusief de ploeg:

Montaguti en Dupont (AG2R), Scarponi (Astana), Pirazzi (Bardiani), Cardoso en Moser (Cannondale), Van Zyl (Dimension Data), Verona (Etixx-Quick Step), Denifl en Wyss (IAM), Ulissi (Lampre-Merida), Monfort (Lotto-Soudal), Herrada, Rojas en Sutherland (Movistar), Plaza (Orica), Preidler (Giant-Alpecin), Silin (Katjoesja), Boswell, Nieve en Lopez (Team Sky), Hernandez (Tinkoff).

Groep 2, 6 renners:

Cunego (Nippo), Kozhatayev (Astana), Wellens (Lotto-Soudal), Roche (Team Sky), Koeznetsov (Katjoesja) en Petrov (Tinkoff).

Kopgroep

74 km - Op de Colle dell'Agnello is een kopgroep ontstaan van 28 renners. Geen favorieten, geen Nederlanders.

Beneden was het ruim 25 graden, boven op 2800 meter is het koud

Nog geen ontsnapping

Met nog 100 kilometer te gaan is er nog geen ontsnapping geweest. Het eerste uur is er 51 km/h gereden. De beklimming van de Colle dell'Agnello is al begonnen. De top is bereikt na 106,4 kilometer.

Addy Engels denkt dat het zaterdag nog lastig kan worden

Kruijswijk verwacht het meeste van Valverde

Kruijswijk: ik verwacht het meeste van Valverde

Finish rond 17.15 uur

De finish is rond 17.15 uur. Bergop. Het kan een mooie finale worden. Komt er een aanval op Steven Kruijswijk of trekt de Nederlandse rozetruidrager zelf de stoute schoenen aan en gaat hij een nog groter gat slaan?

Bak zit weer in het peloton

Ook Bak kan niet wegblijven.

Bak gaat

148 km - Een nieuwe aanval. Nu is het Lars Bak die weg is. De Deen van Lotto-Soudal krijgt niemand met zich mee.

Het was van korte duur

Het was een leuke poging, maar het peloton is er al bij. Kangert en Wisniowski zijn gegrepen.

Eerste vlucht

De Est Tanel Kangert (Astana) en de Pool Lukasz Wisniowski (Etixx-Quick-Step) zijn met z'n tweeën weg.

Roompot langer hoofdsponsor van wielerploeg

De Roompot Oranje Peloton wielerploeg in de Eneco Tour

Roompot Vakanties is ook de komende twee seizoenen hoofdsponsor van de Roompot Oranje Peloton wielerploeg. Het contract met het pro-continentale profteam is verlengd tot en met 2018. Roompot Vakanties is sinds de zomer van 2014 hoofdsponsor van de wielerploeg.

"Roompot toonde twee jaar geleden lef door ons in staat te stellen om onze plannen voor een volledig Nederlandse ploeg uit te voeren. Die keuze heeft voor beide partijen heel goed uitgepakt", zegt teammanager Michael Zijlaard in een persbericht. "Wij zijn heel blij dat wij deze samenwerking in de komende jaren verder kunnen uitbouwen."

Geen windeieren

Blij zijn ze natuurlijk ook bij de sponsor zelf. "De sponsoring heeft ons geen windeieren gelegd", aldus directeur Jurgen van Cutsem. "De naamsbekendheid van Roompot is flink toegenomen, niet alleen in Nederland, maar ook over de grens zoals in België en Duitsland."

Voor de Roompot Oranje Peloton wielerploeg rijden onder anderen Johnny Hoogerland, Maurits Lammertink, Dylan Groenewegen en Pieter Weening. Die laatste won onlangs nog een rit in de Ronde van Noorwegen en pakte tevens de eindzege.

De truien

Roze leiderstrui: Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo)

Rode puntentrui: Giacomo Nizzolo (Trek)

Blauwe bergtrui: Damiano Cunego (Nippo)

Witte jongerentrui: Bob Jungels (Etixx-Quick-Step)

Plugge hoopt dat Kruijswijk contract verlengt

Lotto en Jumbo door als sponsor wieler- en schaatsploeg

Steven Kruijswijk in de trein van Lotto-Jumbo

De wielerploeg en de schaatsploeg van Lotto-Jumbo gaan zeker door tot en met 2018. De sponsors zullen het contract met de teams met twee jaar verlengen.

Bij de wielerploeg rijdt onder anderen Steven Kruijswijk, die op weg lijkt naar de eindzege in de Giro. De formatie liet vandaag ook weten dat het contract van Enrico Battaglin wordt verlengd. De 26-jarige Italiaan ligt eveneens tot 2018 vast.

De schaatsploeg heeft Sven Kramer onder contract staan. De meervoudig wereld- en olympisch kampioen heeft onder anderen Kjeld Nuis, Hein Otterspeer en Jan Smeekens als teamgenoten.

Sven Kramer

Terugblik: de etappe van gisteren

Lange samenvatting etappe 18 Giro d'Italia

Kruuzwiek?

Italianen leren 'Kruuzwiek' steeds iets beter kennen

Etappe 19: Pinerolo - Risoul (de start is om 12.45 uur)

Nog twee nachtjes slapen en dan rijdt Steven Kruijswijk hopelijk in de roze trui door de straten van Turijn. De etappes van woensdag en donderdag waren niet zo gevaarlijk voor zijn positie, maar dat geldt niet voor de komende twee etappes.

Vandaag staat de voorlaatste bergetappe op het programma. Een pittige, over 162 kilometer van Pinerolo naar het Franse ski-oord Risoul. Er wordt bergop geëindigd, met een 12,8 kilometer lange slotklim tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9 procent. Halverwege hebben de renners al de hoge berg Agnel (op ruim 2100 meter boven zeeniveau), waardoor er in totaal 80 kilometer geklommen moet worden.

Vijf serieuze bergen moeten nog beklommen worden. Volgens analist Danny Nelissen wordt het vooral zaterdag oppassen geblazen voor Kruijswijk. "Ik ben heel benieuwd naar de tactiek van Astana en Movistar. En hoe Lotto-Jumbo daarop gaat reageren", aldus Nelissen.

De negentiende etappe van de Giro d'Italia

"Over vandaag maak ik me niet zo veel zorgen. De aankomst ligt bergop in Risoul en Steven is duidelijk de beste klimmer." Op die lange klim naar de top van de Colle Dell'Agnello kan de concurrentie niet zo veel doen en Kruijswijk zal veel geholpen worden door zijn ploeggenoten."

Kruijswijk sterk op terrein van Valverde

Ook NOS-verslaggever Steven Dalebout voorziet geen grote problemen. "Na dertig vlakke kilometers beginnen de renners aan de Colle Dell'Agnello, dat is 67 kilometer lang klimmen. Dat soort werk ligt Kruijswijk wel. Die korte, steile klim van gisteren is het terrein van Valverde. Maar zelfs daar was hij niks beter dan Kruijswijk."

"Steven was heer en meester gisteren. Hij komt zo goed op mij over dat hij zich, volgens mij, absoluut geen zorgen moet maken", zegt Dalebout.

Kruijswijk maakt indruk in Pinerolo

Zaterdag wordt een ander verhaal. "Vanaf de start gaat het meteen omhoog. Er is niks lastiger dan dat", zegt Nelissen. "Als ik Nibali was, zou ik met mijn ploeg meteen volle bak op kop gaan rijden en proberen om Kruijswijk te isoleren. Dan wordt het op de tweede en derde berg een man-tegen-mangevecht. Dat is dé kans voor Chaves, Valverde en Nibali om Kruijswijk nog uit het roze te rijden."

Ploegleiders maken overuren

Dat is een van de scenario's, maar volgens Nelissen zijn er wel dertig scenario's denkbaar. "Daar hebben alle ploegleiders gisteravond veel over nagedacht. Reken maar dat ze bij Lotto-Jumbo alle mogelijkheden bespreken. Wat moeten we als Nibali hier aanvalt, wat moeten we als Chaves daar vertrekt? En ze kijken alle beelden terug om te zien wie er nog fris uitzag in de slotfase gisteren. En welke knechten nog meekonden."

Steven Kruijswijk ontspannen voor de zeventiende etappe van de Giro

Volgens Nelissen en Dalebout heeft Lotto-Jumbo er de afgelopen dagen in ieder geval alles aan gedaan om de concurrentie af te matten. "Ze reden vandaag de hele etappe op kop", zegt Nelissen. "Dat deden ze echt niet alleen om de vluchters terug te pakken, ze wilden de concurrentie een zware dag bezorgen. Als de ploeggenoten van Nibali en Valverde vandaag en morgen vroeg moeten lossen, weten we hoe dat komt."

'Kruijswijk heeft geen zwakke ploeg'

De kritiek dat Lotto-Jumbo geen sterke ploeg zou hebben, vindt Dalebout onzin. "Wat mij betreft is dat onterecht. Die jongens reden de hele dag op kop. Renners als Twan Castelijns, Maarten Tjallingii, Jos van Emden en Bram Tankink. Enrico Battaglin zit zelfs de laatste kilometers nog van voren. Dat Kruijswijk het de laatste kilometers alleen moet doen, is helemaal niet erg."