liveblog
NOS WielrennenAangepast

Trentin verrast in slotfase, Kruijswijk dankbaar voor ploeggenoten

liveblog gesloten

Kruijswijk dankt hele ploeg

Rozetruidrager Kruijswijk is al zijn ploeggenoten dankbaar. Zij brachten hem hem veilig naar Pinerolo. Lees hier zijn hele reactie.

Steven Kruijswijk onderweg in de achttiende etappe van de Giro

Morgen

De negentiende etappe van de Ronde van Italië

Vrijdag staat de voorlaatste bergetappe op het programma. Een pittige, over 162 kilometer van Pinerolo naar het Franse ski-oord Risoul. Er wordt bergop geëindigd, met een 12,8 kilometer lange slotklim tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9 procent. Halverwege hebben de renners al de hoge berg Agnel (op ruim 2100 meter boven zeeniveau), waardoor er in totaal 80 kilometer geklommen moet worden.

Gemist? Bekijk hier de lange samenvatting van de 18de etappe

Lange samenvatting etappe 18 Giro d'Italia

Tankink denkt dat het al beslist is

Tankink: denk dat Steven al gewonnen heeft

Kruijswijk dankbaar voor ploeggenoten

Kruijswijk: de ploeg heeft het goed gedaan vandaag

Geen problemen voor Kruijswijk

Kruijswijk finisht met zijn concurrenten

Kruijswijk houdt simpel stand

Steven Kruijswijk heeft de roze trui in de achttiende etappe van de Giro met gemak verdedigd. De concurrenten vielen hem niet aan,in de rit die schitterend werd gewonnen door Matteo Trentin.

Al vroeg in de rit kozen 24 renners het hazenpad. Onder hen waren Albert Timmer en Pim Ligthart. Lotto-Jumbo, dat trots het peloton aanvoerde, had geen mannetje mee,maar nam dat voor lief. De koplopers kregen maximaal 14 minuten voorsprong. De beslissing leek op de Pramartino te vallen. Brambilla en Moreno Moser hadden de sterkste klimmersbenen en leken in de afdaling voorop te blijven. Maar een paar meter voor de finish stoof Trentin ze voorbij en pakte zo de zege.

Achter de koplopers was het wachten op een eventuele aanval op de roze trui door Esteban Chaves, Alejandro Valverde of Vincenzo Nibali. Maar de belagers van Kruijswijk hielden zich allen koest op de Pramartino en leken zich te sparen.

Ook op het klimmetje op twee kilometer voor de meet bleef Kruijswijk eenvoudig overeind. Valverde en Chaves konden met moeite het wiel van de leider houden. En ook in de korte afdaling was er geen vuiltje aan de lucht. De klassementsrenners kwamen op 13.24 van Trentin over de meet. Dat Kruijswijk daar net als dinsdag in de sprint werd verslagen door Valverde,was het enige smetje op een verder vlekkeloze dag.

In beeld: Trentin pakt de zege

Trentin profiteert van tactisch ploegenspel

Het klassement na de 18de etappe

Het klassement na de 18de etappe

De uitslag

Uitslag 18de etappe Giro

Kruijswijk maakt geen fout

Steven Kruijswijk is binnen. Opnieuw geen problemen voor de Nederlandse rozetruidrager. En dat is maar goed ook, want er komen twee zware etappes aan.

Geen problemen voor Kruijswijk

Steven Kruijswijk zit gewoon bij zijn concurrenten. Niets aan de hand voor de Nederlander.

Etixx-Quick-Step

Brambilla wint de etappe dan niet, maar hij zal niet helemaal teleurgesteld zijn. Trentin is namelijk zijn ploegmaat bij Etixx-Quick-Step. Het is de vierde etappezege voor de wielerformatie.

De top-3

1. Trentin

2. Moser

3. Brambilla

TRENTIN WINT DE ETAPPE

Wat een verrassing! Matteo Trentin wint de etappe. Op het laatste stuk komt hij eraan en hij pakt de zege. Brambilla en Moser keken alleen naar elkaar.

De finale!

De laatste kilometer. Moreno Moser (Cannondale) of Gianluca Brambilla (Etixx-Quick-Step)???

Brambilla en Moser vechten

2 km: Brambilla en Moser vechten op de laatste beklimming. Een geweldig gevecht. Moser was als eerste boven en ze dalen nu af. Wordt dit ook één van de winnaars? Of worden ze nog gepakt door de achtervolgers?

De huidige situatie

Nog 8 kilometer voor de boeg.

Twee koplopers: Brambilla en Moser

Groep 2: Rovnyi, Arndt, Trentin en Modolo (op 35 seconden)

Groep 3: Domont, Busoto, Knees (op 1 minuut)

Peloton met Steven Kruijswijk (op 12.48)

Nog een korte klim vlak voor de meet

De afdaling is begonnen. Op 2,5 kilometer voor de finish nog een kleine klim van 540 meter met gemiddelde van 14 procent en uitschieters tot 20 procent.

Rovnyi sluit aan bij Arndt

16 km - Ivan Rovnyi sluit aan bij Niklas Arndt. Het duo gaat op jacht naar Moser en Brambilla. Ze hebben 30 seconden achterstand.

Twee koplopers hebben achtervolger

18 - Niklas Arndt (Giant-Alpecin) probeert om bij de Italianen Moreno Moser (Cannondale) en Gianluca Brambilla (Etixx-Quick-Step) te komen. Hij kruipt langzaam naar ze toe.

De huidige situatie

21 km - Moreno Moser (Cannondale) en Gianluca Brambilla (Etixx-Quick-Step) hebben 40 seconden voorsprong op de tweede groep, met onder anderen Daniel Oss, Sacha Modolo en Matteo Trentin. Daarachter zit de derde groep met de Nederlander Albert Timmer. De kopgroep rijdt op 14 minuten van de koplopers.

Twee koplopers

21 km - Een Italiaanse winnaar? Opnieuw? Het lijkt er wel op. Moreno Moser (Cannondale) en Gianluca Brambilla (Etixx-Quick-Step) zijn er met zijn tweeën vandoor. Pinerolo was al 5 keer aankomstplaats in de Giro en alle keren won een Italiaan.

Kopgroep van vier?

De namen van de kopgroep komen zo, want de een na de andere renner haakt af. Er lijkt een kopgroep van vier renners te komen.

Broett is gepakt

24 - Hij mocht even in zijn eentje fietsen, maar Pavel Broett nu weer opgeslokt. De kopgroep telt nu 9 renners. Nog 24 kilometer te gaan en het klimmen gaat nu beginnen. De Pramartino, een zware klim. Een bergje van 4,6 kilometer lang à 10,4 procent.

Broett houdt het nog vol

28 - Pavel Broett rijdt nog steeds in zijn eentje op kop. Maar het is nog een lange weg, met over 8 kilometer een zware klim.

Broett probeert het

37 km - Pavel Broett (Tinkoff) rijdt nu alleen op kop, met nog 37 kilometer te gaan. Kort achter hem, op zo'n 15 seconden, de groep met 23 renners. De voorsprong van de koploper op het peloton: 13 minuten.

Kopgroep brokkelt uiteen

45 - In de afdaling van de Cumiana glijdt Stefan Küng onderuit. Matej Mohoric is de renner uit de kopgroep die wel goed weet af te dalen en pakt een kleine voorsprong. De kopgroep valt langzaamaan uiteen.

Ligthart en Kluge moeten lossen

Nu er geklommen wordt, vallen de eerste renners ook weg uit de kopgroep. Voor Pim Ligthart en Roger Kluge gaat het vooraan te snel. Ook Daniel Oss heeft het zwaar.

Klimmen

53 km - Het parcours gaat langzaam omhoog. Het klimmen gaat beginnen. Met straks, op 20 kilometer van de streep, de top van de Pramartino, een bergje van 4,6 kilometer lang à 10,4 procent.

De huidige situatie

60 km - De renners hebben al 184 kilometer in de benen. Hoe is het met Steven Kruijswijk? Die fietst lekker tussen de gele mannen van Lotto-Jumbo. Geen problemen voor de Nederlanders. Straks nog wel een venijnig klimmetje, maar het echt pittige werk staat morgen te wachten. De kopgroep heeft inmiddels 12 minuten voorsprong op het peloton. De winnaar wordt één van deze 24 renners:

AG2R La Mondiale: Axel Domont

Astana: Davide Malacarne

BMC: Stefan Küng, Daniel Oss

Cannondale: Moreno Moser, Ramunas Navardauskas

Etixx-Quick-Step: Gianluca Brambilla, Matteo Trentin

Giant-Alpecin: Nikias Arndt, Albert Timmer

FDJ: Olivier Le Gac

Gazprom-RusVelo: Andrei Solomennikov

IAM Cycling: Roger Kluge

Lampre: Sacha Modolo, Matej Mohoric

Lotto-Soudal: Pim Ligthart

Nippo-Vini Fantini: Genki Yamanoto, Gianfranco Zilioli

Tinkoff: Pavel Brutt, Jay McCarthy, Ivan Rovnyi

Sky: Christian Knees

Wilier-Southeast: Julen Amezqueta, Matteo Busato

Aankomstplaats Pinerolo

Pinerolo was al 5 keer aankomstplaats in de Giro en alle keren won een Italiaan. Dat kan vandaag weer gebeuren, want er rijden met Gianluca Brambilla, Matteo Busato, Davide Malacarna, Sacha Modolo, Moreno Moser, Daniel Oss, Matteo Trentin, Gianfranco Zilioli liefst acht Italianen in de kopgroep van totaal 24 renners.

Geel en roze

In de kop van het peloton kleurt het geel en roze. De rijders Lotto-Jumbo helpen rozetruidrager Steven Kruijswijk vooruit. In de kopgroep wordt flink doorgetrapt. De voorsprong groeit nog altijd. Nu 11.38 minuten.

Voorsprong groeit

Voorsprong na 156 kilometer: 11.30 minuten. Een overzicht van de renners per ploeg.

AG2R La Mondiale: Axel Domont

Astana: Davide Malacarne

BMC: Stefan Küng, Daniel Oss

Cannondale: Moreno Moser, Ramunas Navardauskas

Etixx-Quick-Step: Gianluca Brambilla, Matteo Trentin

Giant-Alpecin: Nikias Arndt, Albert Timmer

FDJ: Olivier Le Gac

Gazprom-RusVelo: Andrei Solomennikov

IAM Cycling: Roger Kluge

Lampre: Sacha Modolo, Matej Mohoric

Lotto-Soudal: Pim Ligthart

Nippo-Vini Fantini: Genki Yamanoto, Gianfranco Zilioli

Tinkoff: Pavel Brutt, Jay McCarthy, Ivan Rovnyi

Sky: Christian Knees

Wilier-Southeast: Julen Amezqueta, Matteo Busato

Weinig veranderd

De voorsprong groeit iets, maar er verandert verder weinig aan de situatie. De renners hebben hun lunchpakketje gehad. De kopgroep heeft de voorsprong op het peloton uitgebreid tot 10.40 minuten.

De huidige situatie

De kopgroep van 24 heeft na 100 kilometer fietsen een voorsprong van 10 minuten op het peloton. Nog 144 kilometer te gaan.

Verhoeven: nu alles onder controle zien te houden

Verhoeven: nu alles onder controle zien te houden

Lotto-Jumbo-ploegleider Nico Verhoeven blikt vooruit op de achttiende etappe van de Giro d' Italia.

Brambilla best geklasseerd

Gianluca Brambilla is de renner in de kopgroep van 24 die het hoogst in het klassement staat. Hij staat op 55 minuten en 36 seconden van rozetruidrager Steven Kruijswijk. Brambilla won, net als Roger Kluge die ook in de kopgroep zit, deze Giro al een etappe.

Spanning neemt toe bij Kruijswijk en slapie Keizer

Spanning neemt toe bij Kruijswijk en slapie Keizer

Chaves, de voornaamste belager van Kruijswijk

Chaves: mijn plan is topgeheim

Verwachte finishtijd: 17.15 uur

De renners vertokken om 11.15 uur in het plaatsje Muggiò, net buiten Milaan. Vervolgens ging het peloton richting Turijn, waar zondag ook de finish van de 99ste Giro is. De streep ligt vandaag echter een stuk voorbij Turijn, in de stad Pinerolo in Piemonte.

Op de lange vlakke aanloop richting de finale zijn er twee tussensprintjes. Daar zullen Giacomo Nizzolo en Diego Ulissi strijden om de punten. Vervolgens doemt vlak voor de finish, na 212 kilometer koers, de eerste en enige klim van de dag op: de Pramartino (2de categorie). Een bergje van 4,6 kilometer lang à 10,4 procent.

Steil stukje op 2,5 kilometer van de finish

Dichter bij de finish, op 2,5 kilometer van de meet, is er echter nóg een verraderlijk steil stukje met een stijgingsgraad van maar liefst 20%. Dat heuveltje is niet gecategoriseerd. Als Kruijswijk de finale zonder tijdverlies doorkomt, wachten hem nog slechts 459 kilometer tot de eindstreep.

Etappe 18 in de Giro

Klassement na de etappe van gisteren

Klassement na etappe 17

Welke renners en welke ploegen

Van de 22 ploegen hebben 15 ploegen minstens één renner mee. Voorsprong na 70 kilometer: 9.40 minuten. Een overzicht:

AG2R La Mondiale: Axel Domont

Astana: Davide Malacarne

BMC: Stefan Küng, Daniel Oss

Cannondale: Moreno Moser, Ramunas Navardauskas

Etixx-Quick-Step: Gianluca Brambilla, Matteo Trentin

Giant-Alpecin: Nikias Arndt, Albert Timmer

FDJ: Olivier Le Gac

Gazprom-RusVelo: Andrei Solomennikov

IAM Cycling: Roger Kluge

Lampre: Sacha Modolo, Matej Mohoric

Lotto-Soudal: Pim Ligthart

Nippo-Vini Fantini: Genki Yamanoto, Gianfranco Zilioli

Tinkoff: Pavel Brutt, Jay McCarthy, Ivan Rovnyi

Sky: Christian Knees

Wilier-Southeast: Julen Amezqueta, Matteo Busato

Terugkijken: de etappe van gisteren

Lange samenvatting etappe 17

De kopgroep van 24

Er zitten twee Nederlanders in de kopgroep: Pim Ligthart (Lotto Soudal) en Albert Timmer (Giant-Alpecin).

De overige 22 namen: Julen Amezqueta (Spa), Nikias Arndt (Dui), Gianluca Brambilla (Ita), Pavel Brutt (Rus), Matteo Busato (Ita), Axel Domont (Fra), Roger Kluge (Dui), Christian Knees (Zwi), Stefan Küng (Zwi), Olivier Le Gac (Fra), Davide Malacarna (Ita), Jay McCarthy (Aus), Sacha Modolo (Ita), Matej Mohoric (Slo), Moreno Moser (Ita), Ramunas Navardauskas (Lit), Daniel Oss (Ita), Ivan Rovnyi (Rus), Matteo Trentin (Ita), Andrei Solomennikov (Rus), Genki Yamanoto (Jap), Gianfranco Zilioli (Ita).

Voorsprong na 55 kilometer: 9.40 minuten.

De situatie

193 km - Er is bijna 50 kilometer gefietst en er is een kopgroep van 24 renners. Zij hebben een voorsprong van 7,5 minuut op het peloton, waar rozetruidrager Kruijswijk ook bij zit.

De etappe van vandaag

Het is de vierde dag dat Steven Kruijswijk in de roze leiderstrui fietst. Vandaag een redelijk vlakke etappe over 240 kilometer, met alleen op het laatste gedeelte een paar beklimmingen. Na 170 kilometer, bij Cumiana, gaat het over een afstand van 3,8 kilometer met 6,3 procent omhoog. Daarna volgt de Pramartino op 925 meter boven zeeniveau. Deze klim is 4,65 kilometer (gemiddelde van 10,5 procent). Het steilste gedeelte is 17 procent.

Kruijswijk is voorbereid

Kruijswijk: ze zullen me zeker weer gaan testen

Etappe 18: de langste etappe van de Giro

Giro d'Italia