De Graafschap treurde zondagmiddag om de degradatie, maar mag door de zege van Willem II op NAC Breda toch nog hopen. Als FC Twente daadwerkelijk degradeert, blijven de Superboeren alsnog in de eredivisie, evenals Willem II.

Bij winst van NAC waren de Bredanaars met Go Ahead Eagles gepromoveerd en was Willem II als hoogstgeklasseerde eredivisieploeg van de deelnemers aan de play-offs in de eredivisie gebleven. Doordat de Tilburgers zich op eigen kracht veilig speelden en NAC daarmee definitief in de Jupiler League blijft, zit De Graafschap nu in de wachtkamer.

Zodra een definitief besluit is gevallen over FC Twente, weet De Graafschap of het volgend seizoen in de eredivisie of eerste divisie uitkomt.

De Graafschap kan Willem II bedanken

De Graafschap moet nu hopen dat FC Twente daadwerkelijk degradeert naar de Jupiler League. In dat geval spelen de Superboeren volgend seizoen in de eredivisie en kunnen de tranen, die na de nederlaag tegen Go Ahead Eagles tevoorschijn kwamen, worden gedroogd.

WILLEM II VERSLAAT NAC BREDA

Anouar Kali viert de 1-0 van Heerkens

Willem II hoeft niet meer te wachten op het lot van FC Twente. De Tilburgers versloegen de regionale rivaal NAC Breda in Tilburg met 3-1 en maakten daarmee de 2-1 nederlaag uit het heenduel goed. NAC speelt volgend seizoen, wat er ook met FC Twente gebeurt, in de Jupiler League.

Nog een paar minuten

De laatste minuten in Tilburg. Het staat nog altijd 3-1. Met deze stand verslaat Willem II NAC Breda en mag De Graafschap ook nog hopen op handhaving.

Spanning

Het is in de tweede helft echt een wedstrijd geworden. NAC heeft na de 3-1 het vertrouwen weer gevonden en jaagt nu op de 3-2, wat genoeg is voor promotie.

DOELPUNT

Het is direct 3-1. Invaller Divine Naah schiet raak met een lage schuiver. Er is weer hoop voor NAC Breda. Eén doelpunt is genoeg. Nog ruim 15 minuten.

DOELPUNT

Het is 3-0. Erik Falkenburg doet het weer. Het stadion in Tilburg ontploft. NAC Breda heeft een wonder nodig om nog te kunnen promoveren.

DOELPUNT

Willem II komt op 2-0 tegen NAC Breda. Erik Falkenburg geeft het laatste zetje. NAC heeft een doelpunt nodig om een verlenging uit het vuur te slepen.

NAC moet en probeert ook

NAC jaagt op de gelijkmaker, wat voldoende is om te promoveren. De ploeg uit Breda krijgt kansen, maar vooralsnog is de stand 1-0 in het voordeel van Willem II.

Doelpunt van NAC wordt afgekeurd

Sjoerd Ars werkt de bal tegen de touwen, maar het doelpunt wordt afgekeurd wegens buitenspel. Of het terecht is? Dat is lastig te zien.

De tweede helft is begonnen

De tweede helft is begonnen. NAC moet scoren om kans te maken op promotie. De stand is 1-0 in het voordeel van Willem II. De eerste wedstrijd eindigde in 2-1 voor NAC, maar Willem II heeft het voordeel van het uitgescoorde doelpunt.

DOELPUNT

Willem II komt heel terecht op 1-0 tegen NAC Breda. Op slag van rust is het raak. Freek Heerkens verlengt een vrije trap van Achenteh. Met deze stand is NAC Breda uitgeschakeld en dus veroordeeld tot nog minimaal een jaar Jupiler League.

NAC heeft het moeilijk

Het is bijna rust in Tilburg. Willem II is de betere ploeg, met Lucas Andersen als beste speler. NAC Breda komt nog goed weg, want het staat nog altijd 0-0. NAC gaat naar de eredivisie als het zo blijft.

Willem II mist kansen

Willem II krijgt kans op kans. Nu is het Erik Falkenburg die de bal hard over het doel schiet.

Spelbeeld

Willem II valt aan, NAC verdedigt. Dat is het spelbeeld van de eerste 25 minuten. Dat het nog 0-0 staat is voor NAC te danken aan de aanvallers van Willem II, die niet helemaal scherp zijn.

Andersen doorgebroken?

Donny Gorter vloert de doorgebroken Lucas Andersen, maar Gorter komt wel met een gele kaart.

Andersen doet een stervende zwaan

Even veert het publiek op als Lucas Andersen ten val lijkt te worden gebracht door Jelle ten Rouwelaar. De Deen laat zich echter vallen. Geen strafschop, wel geel voor de Deen.

Brabants gevecht

Als FC Twente daadwerkelijk degradeert, dan speelt Willem II hoe dan ook in de eredivisie volgend seizoen. Die kans lijkt groot en dus is er vandaag maar één club die kan verliezen. NAC Breda won het eerste duel met 2-1 van Willem II. De club van trainer Marinus Dijkhuizen moet Willem II verslaan om te promoveren. Zouden de Brabantse clubs het op een akkoordje gooien? Of is daarvoor de haat naar elkaar te groot?

16.45 uur: Willem II-NAC Breda

De opstellingen.

Willem II: Lamprou; Heerkens, Wuytens, Peters, Achtenteh; Ojo, Haemhouts, Kali; Hupperts, Falkenburg, Andersen.

NAC Breda: Ten Rouwelaar; Stam, Pedro, Van der Weg, Gorter; Suk, Enes, Matic; Duarte, Ars, Seuntjens.

HERACLES ALMELO GAAT EUROPA IN!

Heracles viert de 2-0

Heracles Almelo heeft zich voor het eerst in de clubgeschiedenis geplaatst voor Europees voetbal. De ploeg van trainer John Stegeman won met 2-0 van Utrecht en dat was genoeg, nadat het eerste duel in Almelo in 1-1 was geëindigd.

In de eerste helft waren de grootste kansen voor de thuisploeg. Na een kwartier voetballen opende Willem Janssen de score, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Nacer Barezite zette Utrecht op slag van rust bijna op voorsprong, maar zijn schot belandde op de kruising.

Scheidsrechter Björn Kuipers stuurde halverwege de eerste helft Heracles-trainer John Stegeman naar de tribune. Stegeman was het niet eens met een beslissing van de arbiter.

De tweede helft kabbelde rustig voort totdat Thomas Bruns uit het niets Heracles op een 1-0 voorsprong bracht. Via via rolde de bal in de verre hoek. Utrecht ging daarna op zoek naar de gelijkmaker, maar vijf minuten voor tijd besliste Paul Gladon de wedstrijd. De spits schoot de 2-0 binnen, waardoor Heracles volgend seizoen Europa in gaat.

Heracles begint in de derde voorronde van de Europa League, wat betekent dat ze twee clubs moeten verslaan om in de groepsfase terecht te komen.

Spandoek boven voetbalstadions: Twente schoon, nu Zeist nog!!!

Vliegtuig met spandoek boven het stadion

DOELPUNT

Paul Gladon beslist de wedstrijd! De spits van Heracles Almelo schiet de bezoekers op 0-2 tegen FC Utrecht. Nu is het wel zeker: Heracles gaat Europa in.

Unicum?

Gaat Heracles Almelo voor het eerst in de geschiedenis Europa in? Bij deze stand gaat dat gebeuren. FC Utrecht-Heracles is over twee wedstrijden nu 1-2. Nog een kwartier.

DOELPUNT

In de 68ste minuut komt Heracles Almelo op voorsprong. Thomas Bruns is de maker van het doelpunt. Via, via, via rolt de bal in de verre hoek.

Rustig in de Galgenwaard

Er is inmiddels een uur gespeeld en er gebeurt vrij weinig. Het is nog altijd 0-0. Er wordt afwachtend gespeeld door beide ploegen.

De bal rolt weer in Utrecht

De tweede helft is begonnen bij FC Utrecht-Heracles Almelo.

RUST

Het is rust bij FC Utrecht-Heracles Almelo. De stand is 0-0. De eerste wedstrijd eindigde in 1-1, dus met deze stand is Utrecht door in Europa.

Grote kans Utrecht

Op slag van rust zet Nacer Barezite FC Utrecht bijna op voorsprong. Zijn schot belandt op de kruising. Het blijft 0-0.

Feest in de kleedkamer bij Go Ahead Eagles

Feest met bier in de kleedkamer van Go Ahead Eagles

Naar de tribune

Heracles Almelo-trainer John Stegeman wordt naar de tribune gestuurd door scheidsrechter Björn Kuipers. Hij is het niet eens met een beslissing van de arbiter.

De situatie bij Utrecht-Heracles

Er is een half uur gespeeld. Er is nog niet heel veel gebeurd. Als het 0-0 blijft in Utrecht, dan gaat de plaatselijke FC Europa in. Tenminste, als de KNVB de licentie voor Europees voetbal toch toekent aan FC Utrecht. Heracles Almelo moet winnen of gelijkspelen met 2-2 of meer.

De beelden: supporters De Graafschap vallen spelers Eagles aan

Supporters De Graafschap vallen spelers Go Ahead aan

Doelpunt Utrecht, maar afgekeurd

FC Utrecht scoort, maar het doelpunt van Willem Janssen wordt afgekeurd wegens buitenspel.

Utrecht-Heracles: de wedstrijd is begonnen

FC Utrecht-Heracles Almelo is begonnen. Nogmaals de opstellingen:

FC Utrecht: Bednarek; Troupée, Van der Maarel, Leeuwin, Strieder; Janssen, Ludwig, Amrabat; Barazite, Haller, Joosten.

Heracles Almelo: Castro; Droste, Te Wierik, Zomer, Gosens; Bel Hassani, Bruns, Pelupessy, Darri; Weghorst, Navratil.

Rellen na de wedstrijd

Na het duel gaat het mis in Doetinchem. 'Fans' van De Graafschap komen het veld op en vallen spelers van Go Ahead Eagles aan. Er worden rake klappen uitgedeeld. Er ligt een speler van Go Ahead Eagles op de grond die flink geraakt is. Vervolgens gaan de supporters de eigen spelers bedanken. Veel onrust en veel onduidelijk nu.

GO AHEAD EAGLES PROMOVEERT

Go Ahead Eagles promoveert naar de eredivisie

Go Ahead Eagles speelt na een jaar afwezigheid volgend seizoen weer in de eredivisie. Een 1-1 gelijkspel tegen De Graafschap was genoeg voor de ploeg uit Deventer om te promoveren na de 4-1 overwinning in het eerste duel.

Of dat automatisch betekent dat De Graafschap degradeert naar de Jupiler League wordt pas duidelijk na de wedstrijd tussen Willem II en NAC Breda. Als Willem II aartsrivaal NAC over twee wedstrijden verslaat en als FC Twente daadwerkelijk degradeert, handhaaft De Graafschap zich alsnog in de eredivisie.

De laatste minuten

De laatste vijf minuten. Go Ahead Eagles speelt na één jaar afwezigheid volgend seizoen weer in de eredivisie. Dat kan niet meer mis.

Go Ahead Eagles houdt stand

Nog een kwartiertje in Doetinchem. Degradatie is nabij voor de Superboeren. Of helpt Willem II De Graafschap nog? Als Willem II wint en als FC Twente daadwerkelijk degradeert, blijft De Graafschap toch nog in de eredivisie spelen. Ook als Go Ahead Eagles vandaag de club weet te verslaan.

Eagles verzuimt duel op slot te gooien

Darren Maatsen mist dé kans op de 1-2. De wedstrijd zou dan definitief gespeeld zijn. Hij mag alleen op doelman Hidde Jurjus aflopen, maar weet de bal niet in het doel te schuiven.

Bijna 2-1 in Doetinchem

Wat een kans voor De Graafschap! Bart Straalman schiet uit de draai. Eagles-doelman Theo Zwarthoed heeft geen idee hoe hij de bal tegenhoudt, maar het blijft 1-1.

De tijd dringt

Nog een half uur. Het ziet er steeds slechter uit voor De Graafschap. De Superboeren moeten drie keer scoren en niets tegen krijgen om er een verlenging uit te slepen.

De fans verplaatsen zich

Bart Vriends van Go Ahead Eagles had de tos gewonnen en koos ervoor om de tweede helft naar de aanhang van De Graafschap (en het uitvak) te spelen. Wat gebeurt er nu in de tweede helft? Het fanatieke vak van De Graafschap loopt leeg. Ze gaan niet naar huis, maar ze verplaatsen zich naar de andere kant om achter de goal van Eagles-doelman Theo Zwarthoed te staan.

De Graafschap-Go Ahead Eagles: tweede helft begonnen

De stand in Doetinchem is 1-1. De eerste wedstrijd eindigde in 4-1 voor de Eagles en dus moet De Graafschap nog flink aan de bak.

Opstellingen

Licentie

De eerste wedstrijd eindigde in 1-1. De winnaar van het duel Utrecht-Heracles gaat Europa in. Of toch niet? De KNVB maakte dit weekend bekend dat Utrecht geen licentie heeft voor Europees voetbal. Het besluit is nog niet definitief, maar het zorgt wel voor onrust binnen de club.

FC Utrecht-supporters vol ongeloof over licentie

Om 14.30 uur: FC Utrecht-Heracles Almelo

Teleurstelling bij spits Ruud Boymans

Grijpt FC Utrecht voor de derde keer mis?

Op de kantoren van FC Utrecht is het al weken alarmfase één. Terwijl de selectie zich voorbereidde op de play-offs, waarin vandaag de climax wordt bereikt tegen Heracles, probeerde de directie een enorme kater te voorkomen. De dreigende uitsluiting van Europees voetbal hield de gemoederen bij de clubleiding behoorlijk bezig. Hopende op een positief eindresultaat hield de directie het conflict met de licentiecommissie binnenskamers.

Vrijdagnacht barstte alsnog de bom. De club kon niet langer ontkennen dat er een serieus probleem bestond met de licentiecommissie van de KNVB. De Domstedelingen komen volgens de licentiecommissie niet in aanmerking voor een UEFA-licentie. En dat terwijl de ploeg van Erik ten Hag op het punt staat Europees voetbal af te dwingen.

DOELPUNT

Leon de Kogel doet het voor Go Ahead Eagles. De spits maakt de 1-1 in de 40ste minuut. Hij schiet de bal hard in de kruising. De Kogel probeert vervolgens een handstand te maken, maar dat gaat niet helemaal zoals dat zou moeten.

Spanning voor Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles begon de tweede wedstrijd met een ruime voorsprong (4-1), maar nu ziet het er toch anders uit voor de ploeg uit Deventer. De Graafschap staat 'pas' met 1-0 voor, maar is verreweg de betere ploeg. Al 10 hoekschoppen hebben de Superboeren mogen nemen en bij Go Ahead is er veel paniek in de verdediging.

DOELPUNT

De Graafschap komt in de 28ste minuut op 1-0. Nog twee goals zijn er nodig om Go Ahead Eagles uit te schakelen. Piotr Parzyszek verlengt een voorzet van Andrew Driver. De bal vliegt in de verre hoek.

Doelpunten zijn nodig

De Graafschap is beter dan Go Ahead Eagles, maar voorlopig levert dat nog niets op. De Superboeren moeten minimaal drie keer scoren. Bovendien hebben Nathaniel Will en Mark Diemers al geel ontvangen.

De Graafschap jaagt, Go Ahead Eagles loert

Het spelbeeld blijft na 13 minuten hetzelfde. De Graafschap valt aan, Go Ahead Eagles loert op de counter. De Superboeren zijn al een paar keer dicht bij een doelpunt geweest. Stand: 0-0.

De Graafschap begint goed

Na drie minuten heeft De Graafschap al twee kansen laten liggen. De Superboeren spelen vol op de aanval. Stand: 0-0.

De wedstrijd is begonnen

De Graafschap-Go Ahead Eagles is van start gegaan. De eerste wedstrijd eindigde in 4-1 voor de Eagles. De winnaar gaat naar / blijft in de eredivisie.

Bart Vriends mist de aandacht van de eredivisie

Wat is het programma?

Supporters van NAC Breda in de wedstrijd tegen Willem II

Vandaag staan de laatste twee wedstrijden op het programma. Om 12.30 uur ontvangt De Graafschap in Doetinchem Go Ahead Eagles, dat de eerste wedstrijd met 4-1 wist te winnen. Later op de middag, om 16.45 uur, moet Willem II thuis de 2-1 nederlaag tegen NAC Breda proberen weg te werken.

Normaal gesproken zouden de winnaars van deze confrontaties de champagne mogen openen, terwijl de verliezers met lege handen staan. Nu niet meer. Dit zijn de scenario's als FC Twente inderdaad naar de Jupiler League wordt teruggezet.

Wat kan er gebeuren?

Voor Willem II staat er het minst op het spel. Of de ploeg nu wint of verliest van NAC, Willem II speelt ook komend seizoen in de eredivisie. De Tilburgers kunnen er wel voor zorgen dat NAC Breda volgend jaar niet uitkomt in de hoogste competitie van Nederland. Dan moet Willem II de 2-1 nederlaag uit de eerste wedstrijd goedmaken.

Voor NAC is er maar één manier om de eredivisie te bereiken: winnen van Willem II. De Bredanaars hebben de eerste stap gezet door de eerste wedstrijd met 2-1 naar zich toe te trekken. Het resultaat van Willem II-NAC is vervolgens ook weer bepalend voor het lot van De Graafschap.

De Graafschap is namelijk verzekerd van een langer verblijf in de eredivisie als Willem II wint van NAC. Verliest Willem II van NAC dan moet De Graafschap winnen van Go Ahead Eagles om ook volgend jaar in de eredivisie te mogen spelen. Dat is geen eenvoudige opgave, want Go Ahead won de eerste wedstrijd met 4-1.

Voor Go Ahead Eagles is de opdracht heel simpel. Wil de ploeg uit Deventer volgend jaar in de eredivisie spelen, dan moet het tweeluik met De Graafschap gewonnen worden. Na de 4-1 thuiszege zijn de perspectieven voor Go Ahead in ieder geval gunstig.

En er is zelfs voor SC Cambuur, dat als laagst geklasseerde ploeg van de eredivisie rechtstreeks degradeerde, nog een vluchtroute naar eredivisievoetbal. Indien zowel Willem II als De Graafschap wint van respectievelijk NAC en Go Ahead Eagles, mogen ook de Friezen volgend jaar weer op het hoogste niveau uitkomen.

Sparta Rotterdam, de nummer één van de Jupiler League, is sowieso zeker van de eredivisie volgend seizoen.

Bij De Graafschap ontbreekt Ted van de Pavert in de verdediging. Hij kreeg donderdag een rode kaart en is voor één wedstrijd geschorst. Bij de Eagles keert Leon de Kogel juist terug van een schorsing. De clubtopscorer staat weer in de spits.

De Graafschap: Jurjus; Will, Pröpper, Straalman, Tesselaar; Driver, Diemers, Smeets, Koolhof; Vermeij, Parzyszek.

Go Ahead Eagles: Zwarthoed; Lambooij, Vriends, Schenk, VD Meer; Van Overbeek, Nieveld, Daemen, Wolters; De Kogel, Teijsse.

12.30 uur: De Graafschap - Go Ahead Eagles

Leon de Kogel, spits van Go Ahead Eagles

Om 12.30 uur begint de eerste wedstrijd van vandaag: De Graafschap ontvangt Go Ahead Eagles. Het eerste duel in Deventer eindigde in een grote overwinning voor de Eagles. Het werd 4-1. Kan De Graafschap deze achterstand nog wegpoetsen of degraderen de Superboeren naar de Jupiler League? Toch is er nog een sprankje hoop voor De Graafschap als er wordt verloren. Als FC Twente degradeert en de andere uitslagen in het voordeel uitvallen voor de ploeg uit Doetinchem, is zelfs met een nederlaag handhaving een feit.