liveblog
NOS NieuwsAangepast

Kou uit de lucht voor Van der Steur

liveblog gesloten

Verslag van het debat uit het journaal van 1800 uur

Verslag van het debat uit het journaal van 1800 uur

Minister Van der Steur kijkt terug op het debat

Interview minister Van der Steur na afloop debat

Het debat is afgelopen, Van der Steur kan door

Later vanavond wordt er over de motie van wantrouwen van de PVV gestemd, maar die haalt geen meerderheid. De motie wordt gesteund door PVV, SP, GroenLinks, Kuzu/Öztürk, de groep Bontes/Van Klaveren, 50Plus en de Partij voor de Dieren. Minister Van der Steur heeft al laten weten dat hij zal aanblijven en niet zelf zal opstappen.

Van der Steur belooft Kamer actie op bijna alle wensen

Minister Van der Steur zegt toe dat hij werk zal maken van het voorstel van de Kamer om internationale samenwerking en gegevensuitwisseling bij terreurbestrijding te verplichten.

Van der Steur zegt dat de wens van VVD, CDA en SGP om verblijf op terroristisch grondgebied strafbaar te maken, niet haalbaar is. Deskundigen zeggen dat dat juridisch niet kan. Maar hij zal nog eens uitzoeken of dat advies nog steeds geldt, en of dat er rechtszaken zijn geweest die een nieuw licht op de zaak werpen.

Premier Rutte gaat verder

Hij reageert op de motie van oppositiepartijen CDA, D66, CU en SGP om uiterlijk 1 mei aan te geven hoe het kabinet de financiële gaten gaat dichten en de internationale samenwerking tegen terreur gaat verbeteren. Volgens Rutte kan hij het financiële gedeelte van deze motie niet goedkeuren omdat het kabinet daar nog over moet beslissen.

Het kabinet overlegt op dit moment over de voorjaarsnota, een soort tussentijdse beoordeling van de budgetten voor de verschillende ministeries. Rutte wil geen garantie geven dat er extra geld gaat naar veiligheid, zolang die gesprekken nog lopen. Ook wil hij niet vooruitlopen op Prinsjesdag, als de budgetten van 2017 bekend worden gemaakt. Maar hij zegt wel dat hij de wens van de oppositie snapt om meer geld aan het ministerie van Veiligheid en Justitie te besteden.

Met andere gedeelte van de motie is hij het eens en hij belooft dat dat ook gaat gebeuren.

Debat geschorst tot 17.15 uur

Dan reageren minister Van der Steur en premier Rutte op de eindoordelen van de verschillende fracties.

Zijlstra: terrorismebestrijding op orde

VVD-fractievoorzitter Zijlstra vindt dat de conclusie van het debat moet zijn dat in Nederland de terrorismebestrijding goed op orde is maar dat daarmee geen garantie is gegeven dat er nooit iets zal gebeuren. "Dat is een oncomfortabele werkelijkheid."

De VVD wil samen met CDA en SGP een nieuwe wet die het strafbaar maakt "om vrijwillig te verblijven op grondgebied dat wordt gecontroleerd door een terroristische organisatie". Een uitzondering geldt voor bijvoorbeeld journalisten en medici. De partijen willen dat elke teruggekeerde jihadreiziger wordt aangehouden, verhoord en vervolgd.

Nu moet het OM bewijzen dat iemand strafbare feiten heeft gepleegd. En in een bepaald land zijn is niet strafbaar. Het voorstel haalt geen meerderheid omdat andere landen het juridisch onjuist vinden.

SGP houdt vertrouwen in minister

SGP-leider Van der Staaij houdt vertrouwen in minister Van der Steur maar wil hem wel aanmoedigen actiever op te treden.

PvdA steunt Van der Steur, kou uit de lucht

PvdA-leider Samsom wil dat minister Van der Steur zich gaat inzetten voor verplichte informatie-uitwisseling tussen Europese landen.

GroenLinks, SP en anderen steunen motie van wantrouwen PVV

GroenLinks-leider Klaver vindt dat de minister vandaag een mager zesje heeft gehaald, maar dat zijn voorgaande fouten niet weg te wissen zijn. Zijn partij heeft het vertrouwen in Van der Steur verloren.

Ook SP-leider Roemer vindt dat Van der Steur fouten heeft gemaakt die niet zijn goed te praten en die het vertrouwen in zijn aanpak hebben ondermijnd. Klaver en Roemer zullen de motie van wantrouwen van de PVV steunen.

Ook de groep Kuzu/Öztürk, de groep Bontes/Van Klaveren, 50Plus en de Partij voor de Dieren steunen deze motie.

Deel oppositie geeft Van der Steur nog een kans

CDA-leider Buma noemt minister Van der Steur onhandig maar zegt dat hij vooral wil kijken naar de verbetering van de aanpak van terreur. Hij vindt dat de minister zich onvoldoend pro-actief heeft opgesteld en verwacht dat dat voortvarender zal gaan. Ook wil hij een oplossing voor het tekort van 300 miljoen euro voor de politie.

Samen met de fractievoorzitter Pechtold (D66), Segers (CU) en Van der Staaij (SGP) vraagt hij het kabinet om uiterlijk 1 mei aan te geven hoe het kabinet de financiële gaten gaat dichten en de internationale samenwerking tegen terreur gaat verbeteren.

Het debat gaat verder: 'De minister is zijn gezag kwijt'

PVV-leider Wilders zegt dat minister Van der Steur zijn gezag kwijt is en dat er maar een conclusie kan zijn: dat is dat de minister opstapt. De PVV dient een motie van wantrouwen in.

Motie van wantrouwen voor Van der Steur

VVD en PvdA blijven Van der Steur steunen

Coalitiepartijen VVD en PvdA blijven minister Van der Steur steunen. Bronnen rond de minister hebben al gezegd dat hij aanblijft als deze twee partijen hem blijven steunen, ook al steunt de oppositie een motie van wantrouwen tegen hem.

Inmiddels hebben de oppositiepartijen die bij elkaar zaten overeenstemming over een gezamenlijke actie. Buma gaat namens een groot aantal partijen iets doen, zei hij zojuist. Wat? “U hoort het zo meteen!”

Bronnen rond Van der Steur: hij stapt niet op als meerderheid hem steunt

Bronnen rond minister Van der Steur laten weten dat de minister niet zal aftreden bij een motie van wantrouwen die alleen door de oppositie wordt gesteund. Als Van der Steur dus de steun houdt van regeringspartijen VVD en PvdA dan zal hij aanblijven.

Oppositie overlegt over motie van wantrouwen, tot 16.30 uur

Het overleg van de oppositiepartijen bij CDA-leider Buma is klaar. De fracties gaan weer naar hun eigen kamers, maar hebben wel uitstel van het debat aangevraagd, tot 16.30 uur. Daarna komen ze misschien nog een keer samen, omdat ze het nog niet eens zijn over het eindoordeel over minister Van der Steur. “We zien het zo. Nee ik ga er niets over zeggen”, aldus SP-leider Roemer na afloop.

De partijen die met elkaar overleggen over een motie van wantrouwen zijn D66, SP, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en SGP. De PVV, PvdD, 50Plus en Groep Bontes/Van Klaveren hebben in het debat al aangegeven geen geduld meer te hebben met de minister.

Oppositie op kamer Buma

De fractievoorzitters van de oppositie zitten bij elkaar op de kamer van CDA-leider Buma om te bespreken of zij nog voldoende vertrouwen hebben in minister Van der Steur.

Het debat is geschorst tot 16.05 uur

Daarna komt de Tweede Kamer weer aan het woord. Dan moet blijken of de verschillende fracties de antwoorden van minister Van der Steur goed genoeg vinden om hem opnieuw het vertrouwen te geven om door te gaan.

Van der Steur heeft niet letterlijk zijn excuses aangeboden maar wel gezegd dat hij zijn aanpak "zichtbaar" zal verbeteren en dat hij het beter had kunnen doen.

'Een aanslag is niet het gevolg van een fout in het anti-terreurbeleid'

Premier Rutte vindt dat er onterecht de indruk is dat elke terroristische aanslag kan worden voorkomen. "We moeten oppassen voor het automatisme 'er gebeurt iets, dan is er dus een fout gemaakt'. Je kunt alles doen en dan nog kan er een aanslag plaatsvinden." Hij is ervan overtuigd dat er nationaal en internationaal genoeg actie wordt ondernomen om terrorisme te bestrijden en aanslagen te voorkomen, al kan het altijd beter.

'Erdogan verliet top Washington door buikklachten'

Premier Rutte onthult tijdens het debat dat hij op de anti-nucleaire top van president Obama in Washington eigenlijk een afspraak had met de Turkse premier Erdogan, maar dat die niet door was gegaan omdat Erdogan was vertrokken met buikklachten. Hij zou Erdogan onder meer spreken over de vluchtelingenafspraken en de afspraken over jihadisten.

Wat is oordeel premier Rutte?

Premier Rutte zegt op vraag van CDA-leider Buma dat hij vindt dat minister Van der Steur het goed doet en dat het een hele zware portefeuille is waar hij verantwoordelijk voor is. "Hij gaat er ook serieus op in en dat spreekt mij aan."

Rutte voelt zich ook verantwoordelijk voor de taken van Van der Steur. "Als chef van het spul, zeg ik wel eens lomp, raakt alles ook mij. Zo hoort dat als je de voorzitter van een club bent", zegt Rutte.

'Alleen uitzettingen van Nederlanders naar Nederland'

Minister Van der Steur wil afspreken met Turkije dat alle Nederlanders die worden uitgezet naar Nederland worden uitgezet, en niet zelf mogen kiezen voor een land. Van der Steur: "Andersom zou ik dat ook graag willen, dat niet-Nederlanders niet meer naar Nederland kunnen worden uitgezet. Want dan zit je altijd met een informatieprobleem." Van der Steur gaat proberen deze afspraak met de andere Europese landen en Turkije te maken.

De Belgische terrorist Bakraoui werd door Turkije aangetroffen bij de Syrische grens en op diens verzoek uitgezet naar Nederland. Vervolgens verdween hij uit beeld omdat hij niet in de internationale opsporingssystemen voorkwam. België en Nederland hebben toegegeven ook niet zelf actief naar hem op zoek te zijn geweest. Het kabinet vindt dat de verantwoordelijkheid van België.

Pechtold: is verbindingsambtenaar wel terecht uit België gehaald?

D66-leider Pechtold wil weten of de verbindingsambtenaar op de ambassade in in België wil terecht door Nederland is weggehaald omdat de samenwerking goed genoeg liep. Pechtold: "Het liep helemaal niet zo gesmeerd."

Van der Steur blijft erbij dat deze functionaris geen bijdrage had kunnen leveren aan de kwestie-Bakraoui. "Het is geen verbindingsambtenaar. Het is iemand die informatie geeft en vraagt." Volgens Van der Steur gaat het niet om informatie over terroristen en jihadverdachten.

Oppositie wil weten of er wel genoeg geld is

CDA en SP willen weten of het kabinet wel genoeg geld uitgeeft aan veiligheid, omdat het ministerie van Veiligheid en Justitie een tekort heeft op de begroting van honderden miljoenen euro's. Van der Steur zegt dat hij daar in deze fase niets over kan zeggen omdat het kabinet nog werkt aan de voorjaarsnota, een tussentijdse beoordeling van het budget dat naar alle ministeries gaat. Eerder vroegen andere fracties zoals de SGP hier ook al naar.

Van der Steur: ik had het beter kunnen doen

Van der Steur: ik had het beter kunnen doen

Derde dader Zaventem, de 'hoedjesman', liep vliegveld af na aanslag

De Belgische politie is nog steeds op zoek naar de derde dader van de aanslag op het vliegveld in Brussel, de mededader dus van Bakraoui. De Belgische politie heeft een opsporingsbericht en foto's en een video vrijgegeven.

Van der Steur wil door, Pechtold wil weten wat er fout ging

Minister Van der Steur blijft uitleggen hoe de procedures werken, en welke afspraken er tussen landen zijn over juridische kwesties en terrorismebestrijding. Ook legt hij uit wat hij van plan is om de werkwijze te verbeteren. D66-leider Pechtold wil van de minister geen procedures horen, maar weten wat er in het concrete geval van Bakraoui is misgegaan.

'Monitoren van de minister is woord van het debat'

Denemarken

De politie in Denemarken heeft bij een anti-terreuractie in Kopenhagen vier Syriëgangers opgepakt. Zij zouden in Syrië door Islamitische Staat (IS) zijn gerekruteerd. Bij doorzoekingen in en rondom Kopenhagen zijn wapens en munitie gevonden.

Bontes emotioneel

Kamerlid Bontes vindt dat het niet aan de nabestaanden van de drie Nederlanders is uit te leggen dat Nederland niet zelf actief achter Bakraoui is aangegaan. Hij reageert emotioneel: "Ik ben er klaar mee!" Van der Steur zegt dat de uitspraken van Bontes hem ook raken, maar dat het beeld dat hij oproept niet terecht is.

Klaver: minister moet meer doen om weer vertrouwen te krijgen

Oppositie wil van Van der Steur horen dat hij een fout heeft gemaakt

De oppositiepartijen willen van Van der Steur horen waarom er vanuit Nederland niets is ondernomen om Bakraoui op te sporen, nadat hij op 14 juli 2015 op Schiphol was geland. Later in het jaar en aan het begin van 2016 zijn er weer signalen binnengekomen bij Nederland dat Bakraoui gevaarlijk was en verdacht werd van terrorisme.

Van der Steur houdt vol dat dat volgens de regels niet mocht en volgens de afgesproken verantwoordelijkheden niet logisch was.

De oppositie vindt dat hij veel te formalistisch en volgens de regeltjes reageert, en wil weten wat de rol van de minister zelf is geweest. GroenLinks-fractievoorzitter Klaver is woedend over de reactie van de minister. Hij benadrukt nogmaals de ernst van de situatie en het feit dat Bakraoui achteraf tientallen doden en honderden gewonden op zijn geweten heeft.

De oppositie is niet tevreden met de antwoorden van de minister

Van der Steur ligt zwaar onder vuur

Van der Steur blijft erbij: Nederland kon niet meer doen

Minister Van der Steur blijft erbij dat Nederland niet meer had kunnen doen bij de opsporing van Bakraoui. D66-leider Pechtold vindt het niet te geloven dat Nederland niet via creditcard- of pingegevens, of het terugkijken van camerabeelden heeft geprobeerd meer over de wandel van Bakraoui te weten te komen. Volgens Van der Steur heeft België daar niet om gevraagd en Nederland mag het niet op eigen houtje doen.

Pechtold en ook Wilders begrijpen hier niets van. Nederland had aan België moeten vragen om die opdracht te krijgen, dan had Nederland met de opsporing kunnen beginnen, zeggen zij. Ook andere fractievoorzitters van de oppositie sluiten zich hierbij aan: dat Nederland zelfstandig de urgentie had moeten begrijpen van het opsporen van Bakraoui.

4714 geregistreerde Syriëgangers in Europolsysteem

Volgens minister Van der Steur is de Europese registratie van jihadisten en Syriëgangers verbeterd. "Ik kan u geruststellen. Er staan inmiddels 4714 Syriëgangers geregistreerd bij Europol. Wat natuurlijk niet wegneemt dat het zorgwekkend is dat er zoveel Europese jihadisten uitreizen."

Van der Steur: werkwijze ambassade aangepast

Volgens minister Van der Steur kan het niet meer gebeuren dat een potentiële terrorist door Turkije wordt uitgezet naar Nederland zonder dat dat eerst duidelijk wordt aangekondigd en besproken. Dit gebeurde wel met de Belgische terrorist Bakraoui. Die landde op 14 juli 2015 vanuit Turkije op Schiphol, en verdween uit het zicht. Op 22 maart 2016 pleegde hij een aanslag op het vliegveld van Brussel. Turkije had wel een bericht gestuurd, maar dat heeft Nederland niet op tijd gezien.

Achteraf bleek dat Bakraoui tot tien jaar gevangenisstraf was veroordeeld voor een gewapende overval en dat Turkije hem bij de Syrische grens had opgepakt op verdenking van terrorisme. Dat bleek uit geen van de internationale systemen waardoor Bakraoui gewoon door de douane kwam.

Van der Steur: er lopen 100 strafzaken tegen jihadisten

Volgens minister Van der Steur wijzen de cijfers uit dat politie en justitie heel hard werken aan de bestrijding van terroristen. "Er lopen 100 strafzaken tegen jihadisten, die zijn opgespoord en die kunnen Nederland niet meer uit." Alle terugkerende Syriëgangers worden volgens Van der Steur opgespoord, en vervolgens wordt er beoordeeld of zij een gevaar vormen of niet.

PVV-leider Wilders zegt dat het niet waar is en dat er teruggekeerde jihadisten in Nederland rondlopen waarvan niemand precies weet waar ze zijn.

GroenLinks-leider Klaver: minister moet zeggen 'Ik had het beter moeten doen'

Klaver vindt dat minister Van der Steur meer hand in eigen boezem moet steken voordat er weer vertrouwen in de minister kan ontstaan. "Dat is voor mijn fractie erg belangrijk." Van der Steur geeft toe dat hij dingen niet goed heeft gedaan, zoals te snel de Kamervragen willen beantwoorden, waardoor er fouten in zijn brief stonden. "En ik had er zelf meer bovenop moeten zitten om de afspraken met Turkije te verbeteren."

Van der Steur wil niet verder gaan dan dat er lessen te trekken zijn, hij wil niet zeggen dat er fouten zijn gemaakt in de kwestie-Bakraoui. Klaver vindt dit onvoldoende. Hij wil dat Van der teur hardop zegt dat hij zelf fouten heeft gemaakt.

CDA-leider Buma: Van der Steur is een jaar lang niet alert genoeg geweest

Buma zegt dat minister Van der Steur zelf een jaar lang te weinig heeft gedaan aan die internationale samenwerking, terwijl hij wel aan de Kamer had verteld dat hij daarmee bezig was. Van der Steur zegt dat er wel degelijk vooruitgang is geboekt sinds 2014, toen hij nog geen minister was.

Hij heeft ook al in verschillende bezoeken aan Turkije afspraken gemaakt over "gezamenlijke werkgroepen" over het signaleren en oppakken van terroristen. Ook tussen ambtenaren van Nederland en Turkije zijn heel veel contacten om de communicatie over terreurverdachten te verbeteren, zegt hij.

Van der Steur: laatste jaren grote stappen gezet

Minister Van der Steur vindt het niet terecht dat de Kamer zoveel vraagtekens zet bij zijn functioneren en dat van het ministerie. "Er zijn de laatste jaren grote stappen gezet om te verbeteren". Hij verdedigt het werk van de diensten zoals de politie en het Openbaar Ministerie, maar hij geeft toe dat het altijd beter en alerter kan. Hij gaat met België, Duitsland en Groot Brittannië verder praten over het verbeteren van de samenwerking en de uitwisseling van informatie over terreurverdachten.

Ook D66-leider Pechtold vindt dat Van der Steur over zaken heen praat

D66-leider Pechtold vindt dat minister Van der Steur eerst over zijn eigen functioneren moet praten en moet vertellen hoe hij zelf over "het ontluisterende beeld" denkt, voordat hij over verbeteringen voor de toekomst praat.

Van der Steur: Europese samenwerking verbeteren

Minister Van der Steur zegt dat hij er streng op gaat toezien dat de Nederlandse politie en andere diensten beter informatie uitwisselen en samenwerken met andere Europese diensten zoals Europol en Eurojust.

SP-leider Roemer vindt dat Van der Steur problemen wegpraat

Minister Van der Steur doet teveel alsof er niets aan de hand is, vindt SP-leider Roemer. "Laat ik vooraf zeggen dat het voor mijn fractie van belang is of de minister toegeeft wat er fout is gegaan en garanties geeft voor hoe hij dat op wil gaan lossen", zegt Roemer. Van der Steur zegt dat hij dat gaat doen, als hij de kans krijgt om iets te zeggen in het debat. De Kamervoorzitter geeft het woord weer aan de minister.

Van der Steur: dit is mijn taak en daar ga ik ook mee door

Het debat is weer begonnen. Minister Van der Steur begint met het hoofdstuk "wat hebben we geleerd van deze casus". PVV-leider Wilders wil daar niet op wachten en wil meteen van de minister horen of hij vindt dat hij de geschikte persoon is voor de functie. Van der Steur zegt van wel: "Het is mijn taak om te zorgen dat alle medewerkers die dag en nacht werken voor onze veiligheid hun werk kunnen doen. Dat is mijn taak en daar ga ik ook mee door." Ook op vragen van PvdD-leider Thieme antwoordt de minister dat hij zijn taken goed kan uitvoeren.

Steur: mijn taak is heel eenvoudig en daar ga ik mee door

Motie van wantrouwen

NOS-verslaggever Xander van der Wulp zei in het NOS Journaal dat de oppositie snoeihard hard is over Van der Steur. "Je kunt wel zeggen dat er op de man wordt gespeeld." Hij constateerde dat er een motie van wantrouwen tegen de minister in de lucht hangt.

Debat gaat om 12.30 uur verder

Het debat levert tot nu toe veel kritiek en veel vragen voor minister Van der Steur op. Alle Kamerleden zijn nu aan het woord geweest. Minister Van der Steur krijgt tot 12.30 uur de tijd om zijn antwoorden voor te bereiden. Ondertussen kan het personeel van de Tweede Kamer pauzeren en een boterham eten.

Krol: ligt dit geklungel aan hem of aan topambtenaren?

50Plus-leider Krol wil weten of de communicatiefouten over terrorist Bakraoui aan minister Van der Steur zelf liggen of aan zijn topambtenaren. "Als het aan die ambtenaren ligt, wat gaat hij daar aan doen? Als het aan hem ligt, waarom zit hij er dan nog?"

Zijlstra: door groot deel antwoorden gerustgesteld

VVD-fractievoorzitter Zijlstra zegt dat een groot deel van de antwoorden in de brief van minister Van der Steur zijn fractie hebben gerustgesteld. "Maar er zijn ook dingen die beter moeten, dat is duidelijk gebleken", zegt Zijlstra. D66-leider Pechtold wil weten wat het dan betekent dat anonieme VVD'ers in de krant hebben gezegd dat zij géén vertrouwen meer hebben in Van der Steur. Zijlstra zegt dat hij dat niet kan controleren en dat het niet het standpunt van de VVD is.

Zijlstra: wat mensen anoniem zeggen is moeilijk na te gaan

Bontes: vertrouwen verloren

Kamerlid Bontes zegt dat iedereen het vertrouwen in de minister is verloren: "Ziet hij zichzelf echt nog als de juiste man om de veiligheid in Nederland te waarborgen en zo ja, waarop is dat gebaseerd?"

Thieme: eer aan zichzelf houden

PvdD-leider Thieme over minister Van der Steur: "De minister zou misschien de eer aan zichzelf moeten houden. Bij een minister die voortstrompelt is de veiligheid niet gebaat." Ze vindt dat hij zijn ambt schaadt en dat zijn voorganger, minister Opstelten, ook al zo vaak excuses moest aanbieden.

Van der Staaij: niet op alle slakken zout

SGP-leider Van der Staaij vindt dat er niet op alle slakken zout moet worden gelegd. Hij vindt dat er soms terechte kritiek geuit moet worden, maar dat de Tweede Kamer ook moet accepteren dat organisaties en mensen leren van hun fouten zonder dat zij meteen afgestraft worden. Hij maakt zich verder zorgen over de capaciteit bij politie en justitie. Hij wil weten of er wel genoeg geld is voor de taken waar die voor staan.

Kuzu: minister moet zich bewijzen

Kamerlid Kuzu vindt dat minister Van der Steur moet bewijzen dat hij "de juiste man op de juiste plek" is.

Samsom: verplichte Europese samenwerking

PvdA-leider Samsom wil dat het verplicht wordt voor Europese landen om met elkaar samen te werken en informatie uit te wisselen over terreurverdachten. Hij wil het bijvoorbeeld verplichten om informatie aan Europol te geven. Europol is de samenwerkende politie-organisatie van Europese landen. "Er moet een eind komen aan de vrijblijvendheid", zegt Samsom.

Samsom: er moet een einde komen aan vrijblijvendheid

Segers: zorgen over optreden van de minister

ChristenUnie-leider Segers maakt zich zorgen over het optreden van vorige week van minister Van der steur. Hij begrijpt niet hoe het kan dat de minister na dagen nog steeds niets wist hoe de kwestie-Bakraoui in elkaar zit. Hij wil dat Van der steur uitlegt hoe hij dat in de toekomst gaat voorkomen.

Pechtold: we moeten kunnen rekenen op de minister

D66-leider Pechtold vindt dat in deze tijd van terreurdreiging de bevolking moet kunnen rekenen op een minister die er alles aan doet om terreuracties te voorkomen. "Maar telkens zegt de minister ' ik weet het'." Pechtold vraagt zich af of Nederland in de kwestie-Bakraoui werkelijk niet meer had kunnen doen, zoals Van der Steur zegt. Pechtold wil dat Van der Steur garanties geeft dat het vanaf nu wel goed gaat en dat hij weet wat er speelt.

Pechtold: de minister oordeelt steeds zonder te weten

Roemer: is deze minister onderdeel van het probleem of van de oplossing?

SP-leider Roemer vindt dat minister Van der Steur "pas in actie komt als er politieke ophef is". Hij wil weten waarom er vanuit Nederland niet actief is gehandeld toen steeds meer bekend werd over de radicalisering van de broers Bakraoui en hun criminele verleden. "Ik wil van deze minister horen hoe hij het ministerie op orde gaat brengen en hoe hij zelf gaat weten wat er gaande is", zegt Roemer.

Roemer: hoe gaat de minister er voor zorgen dat hij weet wat er gaande is

Klaver: heeft de minister wel genoeg gedaan?

GroenLinks-leider Klaver werpt de vraag op of minister Van der Steur wel genoeg heeft gedaan aan de kwestie-Bakraoui. Hij wil weten of er echt geen aanleiding was voor Nederland om meer te doen toen Bakraoui in juli 2015 door Turkije werd uitgezet naar Nederland. Bakraoui is een van de daders van de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016. Hij blies zich op op het vliegveld. Klaver wil geen loze beloften van Van der Steur.

Klaver: deze keer wel lessen leren

Buma: vraag is niet of medewerkers goed hun werk doen

Volgens CDA-leider Buma is niet de vraag of de medewerkers van het ministerie van Veiligheid en Justitie goed hun best doen. Hij denkt dat er op het ministerie te weinig urgentiegevoel is, dat er te weinig haast wordt gemaakt met antiterreurmaatregelen en samenwerking met andere landen. "Ik wil daden zien", zegt Buma.

Buma: ik wil heldere antwoorden

Wilders: hoe kan Nederland nog vertrouwen in u hebben?

PVV-leider Wilders is de eerste spreker in het debat. Hij vindt dat minister Van der Steur er een puinhoop van heeft gemaakt. Hij rekent het de minister aan dat een van de aanslagplegers in Nederland is geweest en er toen geen opsporingsbevel is uitgegaan. "Als de minister die massamoordenaar had opgespoord hadden we misschien vele mensenlevens kunnen redden." PVV-leider Wilders vraagt rechtstreeks aan minister Van der Steur: "Is het niet tijd om op te stappen?". Volgens Wilders heeft niemand meer vertrouwen in de minister, zelfs regeringspartij PvdA niet.

Wilders: hoe kan Nederland u nog vertrouwen

Van der Steur heeft er vertrouwen in

Minister Van der Steur zegt voorafgaand aan het debat dat hij er alle vertrouwen in heeft dat hij de Kamer vandaag kan overtuigen. Op de vraag of hij het vervelend vindt dat mensen openlijk over zijn vertrek speculeren, zegt hij dat iedereen de vrijheid heeft om te zeggen wat hij wil. Hij voegt daaraan toe dat hij zich vandaag niet anders zal gedragen dan anders. "U ziet vandaag dezelfde minister als altijd."

Van der Steur: ik heb er vertrouwen in

Debat begint om 10.15

Het tweede deel van het debat over de aanslagen in Brussel begint om 10.15 uur en live te volgen via NPO Politiek en Nos.nl.

Vorige week werd het debat geschorst en had de minister geen antwoord op cruciale vragen als waarom de VS Nederland heeft gewaarschuwd voor een van de Brusselse terroristen. Een dag na het debat bleek ook dat zijn informatie niet klopte: niet de FBI, maar de politie in New York tipte Nederland.

Het wordt een lastig debat voor Van der Steur