Feyenoord-Excelsior 3-0

Willem II-FC Twente 2-3

Klaar in Tilburg

FC Twente (of moeten we zeggen: Hakim Ziyech?) wint met 3-2 bij Willem II.

In de allerlaatste minuut laat Ziyech nog eens zien wat hij kan: hij slalomt vrolijk door de Tilburgse defensie maar kan zijn actie net niet afronden met een doelpunt.

Spannende slotfase

Er is nog één wedstrijd over: er is vijf minuten blessuretijd bij Willem II-FC Twente. De Tukkers leiden met 3-2.

Weinig nieuws uit De Kuip

U heeft sinds de 3-0 van Feyenoord tegen Excelsior in dit liveblog niet meer zoveel uit De Kuip vernomen. Dat heeft een reden: er is sindsdien vrijwel niets meer gebeurd.

De Kralingers hebben de handdoek allang geworpen en de Feyenoorders hoeven niet meer zo nodig.

Nog een paar minuten en het is klaar in De Kuip.

Tussenstand: Feyenoord-Excelsior 3-0

Doelpunt FC Twente

FC Twente komt na een 0-2 achterstand bij rust op 3-2 bij Willem II. Een sublieme vrije trap van Hakim Ziyech in de 79ste minuut.

Je zou bijna zeggen dat het fenomeen is, als het al niet vele malen eerder is gezegd. Op weergaloze wijze werkt Ziyech de bal achter Lamprou.

Tussenstand: Willem II-FC Twente 2-3

Intussen in Barcelona

Sombere gezichten in Camp Nou. Real Madrid wint El Clásico met 2-1.

FC Twente komt op 2-2 bij Willem II. Ede werkt in de 73ste minuut de rebound binnen als keeper Lamprou een schot van Ziyech wegbokst.

Tussenstand: Willem II-FC Twente 2-2

Een minuut na de rode kaart komt Real Madrid op 2-1 in Camp Nou. Een mooie goal van Cristiano Ronaldo.

Tussenstand: Barcelona-Real Madrid 1-2

Real Madrid moet met tien man verder na een rode kaart voor Sergio Ramos in de 83ste minuut. Een goal van Bale werd kort daarvoor afgekeurd omdat de Welshman op zijn tegenstander hing.

Tussenstand: Barcelona-Real Madrid 1-1

2 x lat

Spektakel in Tilburg. FC Twente komt bijna op gelijke hoogte. Eerst schiet Cabral van afstand subliem op de lat, in de rebound kopt Zawada nog een keer op de lat.

Tussenstand: Willem II-FC Twente 2-1

FC Twente komt in de 57ste minuut terug in Tilburg. Hakim Ziyech maakt er met een slimme vrije trap 2-1 van. Hij schiet vanuit een heel lastige hoek in één keer op doel en de bal schiet onder keeper Lamprou door.

Doelpunt Feyenoord

Dirk Kuijt maakt zijn tweede van de avond en zijn achttiende in totaal: Feyenoord op 3-0 tegen Excelsior. De Kralingers leggen hun buren weinig in de weg. De assist is opnieuw van Toornstra, Kuijt werkt bij de tweede paal binnen.

Reacties na AZ-PSV

Feyenoord soepel

Feyenoord heeft in De Kuip tot nu toe een makkelijke avond tegen Excelsior. In de 54ste minuut kan Kramer een duit in het zakje doen: na een pass van Toornstra komt de spits in schietpositie, maar hij mikt niet goed.

Tussenstand: Feyenoord-Excelsior 2-0

Het wordt even stil in Camp Nou. Real Madrid komt op 1-1 door een goal van Benzema. De bal komt met een gelukje bij de Fransman, maar hij schiet wel heel fraai raak.

Tweede helft in Tilburg

Ook Willem II-FC Twente is hervat. Werk aan de winkel voor de Tukkers, want de Tilburgers leiden met 2-0.

Tweede helft in De Kuip

De tweede helft van Feyenoord-Excelsior is intussen ook begonnen. Het staat 2-0 voor Rotterdam-Zuid.

Doelpunt in Camp Nou! Gerard Piqué kopt in de 56ste minuut snoeihard de 1-0 binnen voor Barcelona tegen Real Madrid.

Tussenstand: Barcelona-Real Madrid 1-0

Reacties na de kelderkraker

Klaar in Alkmaar

PSV had het in de begin- en de slotfase lastig bij AZ. Voor de rest ging het simpel. De landskampioen wint met 4-2.

Rust

Feyenoord heeft vooralsnog weinig moeite met stadgenoot Excelsior. De ruststand is 2-0. Ook bij Willem II-FC Twente staat deze ruststand op het scorebord.

Doelpunt Willem II

Lucas Andersen, in de heenwedstrijd al goed voor hattrick tegen FC Twente, scoort ook vanavond. Vlak voor rust wordt het na een vlotte aanval 2-0 voor Willem II.

Het is de vijfde goal van Andersen in dit seizoen. Vier daarvan gingen erin tegen de Tukkers.

Tussenstand: Willem II-FC Twente 2-0

Doelpunt AZ

En weer scoort een invaller: Tankovic schiet na 83 minuten de 2-4 binnen tegen PSV. Het zal toch niet..?

Tussenstand: AZ-PSV 2-4

Doelpunt AZ

AZ doet tien minuten voor tijd iets terug. Invaller Jop van der Linden maakt er 'nog maar' 1-4 van tegen PSV.

Tussenstand: AZ-PSV 1-4

Rust in Barcelona

Het is rust in Camp Nou. Barcelona en Real Madrid maken er nog geen echte Clásico van, maar spannend is het wel: 0-0.

In de 33ste minuut is het 2-0 voor Feyenoord tegen Excelsior. Elia schiet raak na een assist van Toornstra.

Het kon niet uitblijven: Feyenoord komt in de 21ste minuut op 1-0 tegen Excelsior. Dirk Kuijt kopt raak.

Feyenoord is vrijwel continu in balbezit (nou ja, continu, 63 procent) en de voorsprong is dan ook terecht.

Tussenstand: Feyenoord-Excelsior 1-0

Doelpunt PSV

Het wordt pijnlijk voor AZ. Marco van Ginkel maakt uit een vrije trap in de 64ste minuut zijn tweede van de avond.

De bal gaat er prima in, hoewel keeper Rochet er niet helemaal lekker uitzag. Desalniettemin: het is 0-4.

Tussenstand: AZ-PSV 0-4

De wedstrijd in Alkmaar is na een uur beslist. Narsingh schiet de 3-0 voor PSV binnen.

Tussenstand: AZ-PSV 0-3

Moment van Janssen

De tweede helft bij AZ-PSV kwam wat rommelig op gang, maar inmiddels hebben we weer een wedstrijd. In de 57ste minuut was er het eerste moment van Janssen: hij zocht naar een schietmogelijkheid met zijn linker en weet de bal nét naast de PSV-paal te krullen.

Nog geen minuut later is er een grote kans voor PSV, maar het schotje van Pröpper van dichtbij is te slap.

Tussenstand: AZ-PSV 0-2

Bijna Elia

In De Kuip hebben we in de eerste tien minuten één grote kans gezien. Voor de thuisploeg. Elia schoot in de vijfde minuut vanuit kansrijke positie op de paal. Even later schiet Toornstra net over.

Voor de rest is het nog een beetje aftasten in Rotterdam, waar Feyenoord de bal heeft en Excelsior afwacht.

Tussenstand: Feyenoord-Excelsior 0-0

Na 20 seconden staat Willem II al op voorsprong tegen FC Twente. Falkenburg is de razendsnelle doelpuntenmaker.

Tussenstand: Willem II-FC Twente 1-0

De bal rolt in Tilburg

Ook respect voor Johan Cruijff voor aanvang van Willem II-FC Twente. Inmiddels rolt de bal.

Tweede helft in Alkmaar

Er is gefloten, de tweede helft van AZ-PSV is begonnen. De tussenstand is 2-0 voor de Eindhovenaren.

De bal rolt in De Kuip

Na een minuut stilte in De Kuip is de Rotterdamse derby Feyenoord-Excelsior begonnen. Het was overigens niet echt helemaal stil.

Feyenoord met trotse Karsdorp

Zonder speelminuten, maar met een rugzak vol nieuwe ervaringen keerde Rick Karsdorp woensdagochtend terug op Schiphol. Na een week te zijn opgetrokken met Oranje, dat achtereenvolgens duels met de toplanden Frankrijk en Engeland afwerkte, is de 21-jarige verdediger van Feyenoord naar eigen zeggen gegroeid als speler. Hoewel hij 180 minuten op de bank zat.

El Clásico is begonnen na een fantastisch eerbetoon aan Johan Cruijff.

Trots Camp Nou eert Johan Cruijff

Rust in Alkmaar

Rust in Alkmaar. PSV staat er prima voor bij AZ. Het is 2-0 voor de landskampioen.

Marco van Ginkel maakt er in de 43ste minuut 2-0 van voor PSV tegen AZ, na een vlotte aanval van de Eindhovenaren. De assist is van Luuk de Jong, die kort daarvoor nog een grote kans om zeep hielp.

Klaar in Doetinchem

De kelderkraker tussen De Graafschap en SC Cambuur eindigt onbeslist: 2-2.

Klaar in Almelo

Afgelopen in Almelo: Heracles blijft één punt achter Utrecht staan. De wedstrijd eindigt in 1-1.

AZ krabbelt op

AZ lijkt na een half uur weer een beetje op te krabbelen tegen het oppermachtige PSV. García had in de 32ste minuut een uitgelezen kans om de 1-1 te maken: hij stormde alleen op Zoet af maar de PSV-doelman wint het onderlinge duel in twee instanties.

Tussenstand: AZ-PSV 0-1

Boymans 3 x

Het is bijna klaar in Almelo, bij een 1-1 tussenstand. In de slotfase rammelt FC Utrecht nadrukkelijk aan de poort der Heraclieden. Invaller Boymans had twee behoorlijke kansen, maar scoorde niet. De Utrechtse cultspits laat zich ook even zien met een elleboog in het gezicht van Fledderus. De scheidsrechter zag het niet.

Tussenstand: Heracles-FC Utrecht 1-1

PSV krabbelt op

Het doelpunt van Pereiro heeft PSV goed gedaan. In de beginfase wervelde AZ, maar sinds de 1-0 zijn de Alkmaarders het kwijt. PSV heerst en heeft via Narsingh en Pereiro al kansen op meer gehad.

Doelpunt De Graafschap

De Graafschap maakt een kwartier voor tijd 2-2 tegen SC Cambuur. Keeper Zeinstra blundert, Van de Pavert profiteert.

Zeinstra, die op het laatste moment de geblesseerde Nienhuis verving, tikt een voorzet voor de voeten van Van de Pavert, die - zonder dat hij het zelf door lijkt te hebben - de 2-2 maakt.

Tussenstand: De Graafschap-SC Cambuur 2-2

PSV komt in de veertiende minuut op 1-0 bij AZ. Pereiro scoort, na een beginfase vol spektakel. De Uruguayaan is het meest alert tijdens een klutssituatie voor de goal van Rochet.

Spektakel in Alkmaar

De beginfase van AZ-PSV is snel en attractief. Dat belooft wat voor de rest van de avond.

In de eerste minuut was er al een enorme kans voor Dos Santos, die alleen voor het PSV-doel over schoot. In de twaalfde minuut gaat de bal nog eens op de lat als Haye van verre afstand schiet. En weer een minuut later schiet Pereiro namens PSV de bal op de lat.

Tussenstand: AZ-PSV 0-0

Doelpunt SC Cambuur

Na een uur spelen komt Cambuur op een 2-1 voorsprong op de Vijverberg. Invaller Van Veen schiet een vrije trap fraai langs de muur. Doelman Jurjus is kansloos.

Tussenstand: De Graafschap-SC Cambuur 1-2

Minuut stilte in Alkmaar

De elftallen van AZ en PSV houden voor de aftrap in Alkmaar een minuut stilte voor de overleden Johan Cruijff

Doelpunt FC Utrecht

FC Utrecht komt snel op 1-1 in Almelo. Ludwig verzorgt in de 58ste minuut de gelijkmaker bij Heracles. Er is de nodige discussie, want de bal leek vlak daarvoor over de achterlijn te zijn geweest. Maar de goal telt.

De bal rolt in Alkmaar

Na een minuut stilte voor Johan Cruijff is de wedstrijd AZ-PSV begonnen.

Doelpunt Heracles

In de 55ste minuut komt Heracles aan de leiding tegen FC Utrecht. Navratil knalt fraai binnen.

Tussenstand: Heracles-FC Utrecht 1-0

Bijna Cambuur

Dat scheelde weinig: de Friezen komen bijna op 2-1 op de Vijverberg. Een snoeihard schot van Byrne belandt in het zijnet.

Tussenstand: De Graafschap-SC Cambuur 1-1

Tweede helft

De tweede helft bij De Graafschap-Cambuur (1-1) en Heracles-FC Utrecht (0-0) is begonnen.

Opstellingen AZ-PSV (19.45 uur)

Gastón Pereiro, Joshua Brenet en Jorrit Hendrix staan in het basiselftal van PSV, dat in Alkmaar begint aan de lastige uitwedstrijd tegen AZ. Hendrix krijgt een kans door de afwezigheid van Andrés Guardado, die kampt met bovenbeenklachten. Pereiro staat in de basis als vervanger van Jürgen Locadia, die herstelt van een enkelblessure.

Joshua Brenet begint weer eens als linksback omdat Jetro Willems nog niet de oude is na een lange blessure. Bovendien is Willems afgelopen week ziek geweest. De verdediger zit wel bij de wedstrijdselectie van trainer Phillip Cocu.

Bij AZ ontbreken zaterdagavond de basiskrachten Stijn Wuytens en Alireza Jahanbakhsh wegens een schorsing. Ron Vlaar is er ook niet bij. De verdediger is nog niet hersteld van een kuitblessure. AZ-trainer John van den Brom beschikt wel weer over aanvoerder Markus Henriksen.

Rust

Heracles en FC Utrecht hebben het doel in Almelo nog niet kunnen vinden. Het staat 1-1 bij de kelderkraker tussen De Graafschap en SC Cambuur.

Lolly's voor Cruijff

Rond Barcelona-Real Madrid worden door een Spaanse krant tienduizenden lolly's uitgedeeld als eerbetoon aan Johan Cruijff.

Bijna Heracles

In de 43ste minuut heeft Heracles een enorme kans op de openingstreffer. De bal belandt bij Navratil, die vanuit een moeilijke hoek in een vrijwel leeg doel kan schieten. Zijn poging spat echter knalhard uiteen op de Utrecht-paal.

Tussenstand: Heracles-FC Utrecht 0-0

Joep Schreuder is in Camp Nou en vertelt over de sfeer rond El Clásico.

'Kaartjes Barcelona-Real Madrid aangeboden voor 650 euro'

Twee olifanten

"Het is alsof twee olifanten tegen elkaar staan te drukken." Zo omschrijft NOS-commentator Frank Snoeks het duel tussen Heracles en FC Utrecht. De wedstrijd is dus in evenwicht. Ook qua kansen staat het 1-1: Zomer en Janssen waren er dichtbij.

Eerbetoon voor Cruijff bij Heracles-Utrecht

Zeven minuten na de 1-0 voor De Graafschap is Cambuur weer terug in de wedstrijd. Calvin Mac-Intosch kopt knap binnen uit een vrije trap van Byrne. Het is 1-1. Defensief zag het er allemaal niet best uit bij de Doetinchemmers.

De Graafschap komt na 22 minuten op 1-0 tegen SC Cambuur. Wie anders dan Vincent Vermeij kopt raak uit een voorzet van Driver. Keeper Zeinstra leek niet helemaal vrijuit te gaan bij de mogelijk houdbare kopbal.

Tussenstand: De Graafschap-SC Cambuur 1-0

Eerste opwinding

In de 19de minuut is er bij beide wedstrijden voor het eerst sprake van opwinding.

De Vijverberg schreeuwt om een strafschop als Will in de zestienmeter ten val komt na een duwtje van Narsingh. Scheidsrechter Van Boekel vindt het vergrijp echter te licht.

Bij Heracles-Utrecht is de eerste kans voor de thuisploeg. Zomer kopt rakelings via de lat over.

Ovatie voor Cruijff in Almelo, niets in Doetinchem

Een staande ovatie bij Heracles-Utrecht in de veertiende minuut voor Cruijff. De spelers legden het spel ook even stil.

Bij De Graafschap-Cambuur gebeurt er in de veertiende minuut opvallend genoeg niets. Geen applaus voor de nummer 14.

De supporters eren Johan Cruijff middels een spandoek

Aftasten in Almelo en Doetinchem

In de beginfase is het nog aftasten geblazen bij Heracles-Utrecht en De Graafschap-Cambuur. In Almelo is Utrecht vooralsnog de bovenliggende partij.

Bij de kelderkraker ligt het initiatief in de nerveuze openingsfase bij de Friezen, zonder dat er nog echte kansen zijn geweest.

De ballen rollen

Na een minuut stilte zijn Heracles-FC Utrecht en De Graafschap-SC Cambuur begonnen.

Bij Cambuur is Leonard Nienhuis op het laatste moment met een hamstringblessure afgevallen. Daarom staat Harm Zeinstra onder de lat.

Stilte voor Cruijff

Bij Heracles-FC Utrecht en De Graafschap-Cambuur wordt eerst een minuut stilte gehouden voor Johan Cruijff.

Een minuut stilte voor Johan Cruijff door de spelers Heracles Almelo

De week van Vincent Janssen

AZ-spits Vincent Janssen maakte afgelopen week behoorlijke indruk bij het Nederlands elftal. Hij scoorde en gaf een assist in de gewonnen interland tegen Engeland. Het was dus de week van Janssen, maar eigenlijk is 2016 natuurlijk het jaar van Janssen. Hij maakte voor AZ al twintig doelpunten in de eredivisie.

Om 19.45 uur neemt hij het met AZ op tegen PSV. Voor beide ploegen een belangrijk duel: AZ aast op de derde plaats, PSV wil het gat met Ajax niet groter laten worden.

Lees een artikel over de rijzende ster in Alkmaar: 'Vincent Janssen geeft spelers uit de eerste divisie hoop'.

Vincent Janssen scoort bij zijn debuut voor Oranje

Ook vanavond: Barcelona - Real Madrid. De Spaanse klassieker tussen de twee aartsrivalen, in Camp Nou. Een duel dat voor een groot deel in het teken staat van de vorige week overleden Johan Cruijff. Rondom de Clásico wordt uitgebreid stilgestaan bij het overlijden van de man die in 1974 de Catalanen weer hoop gaf.

Lees een artikel over de rol van Cruijff in Barcelona: El Clásico, Cruijff en de keizersnee.

Cruijff schittert in 1974 tegen Real Madrid

Vermeij gaat oerend hard

In Doetinchem wordt vanaf 18.30 een heuse kelderkraker gespeeld: de nummer voorlaatst De Graafschap ontvangt hekkensluiter SC Cambuur. De verliezer van deze wipwedstrijd krijgt na afloop de rode lantaarn.

Bij De Graafschap valt aanvaller Vincent Vermeij de laatste weken op. De Blaricummer heeft zich ontpopt als de onbetwiste aanvalsleider van de Doetinchemmers. Hij scoorde al zes keer, maar: "Het wordt wel weer eens tijd voor een doelpunt", aldus de spits.

Vermeij: zes keer trefzeker in eredivisie

Opstellingen Heracles-FC Utrecht (18.30 uur)

Een heuse subtopper in Almelo: Heracles, de nummer zes in de eredivisie, neemt het om half zeven op tegen FC Utrecht, de nummer vijf. Bij de Domstedelingen ontbreekt Yassin Ayoub wegens privé-omstandigheden.