Wilders: ik kan, wil en zal niet zwijgen
'Uitgerekend tegenover die rechter, sta ik hier vandaag'
Zitting is afgelopen
De regiezitting zit erop. De rechtbank zal op een zitting op 7 april de beslissingen bekendmaken.
Wilders wil andere rechter
Wilders uit felle kritiek op rechter Van Rens. Volgens hem heeft ze kritiek geleverd op politieke standpunten van zijn partij. "Ze zei dat ze tegen minimumstraffen was en het uitzetten van illegalen."
Ook zou ze in een televisieprogramma de beslissing tijdens zijn vorige proces om de wraking van de rechter toe te wijzen hebben bekritiseerd. "Ze zei dat ze niet begreep dat die wraking door collega-rechters werd toegewezen, omdat er strafrechtelijk geen juiste grond was."
"Er is in heel Nederland één rechter geweest die openlijk kritiek heeft geleverd op deze rechtelijke beslissing over mij. Uitgerekend tegenover die rechter, sta ik hier vandaag. Ik hoop dat u begrijpt dat ik er weinig vertrouwen in heb."
Daarna vroeg Wilders of rechter Van Rens de zaak naast zich neer wilde leggen. "Het zou u sieren indien u zich van deze zaak zou verschonen. En ik roep u daartoe dan ook met klem op."
'Heb gesproken over minder Marokkanen, omdat ik minder Marokkanen wil'
"Voor u staat een politicus, die aangeklaagd wordt omdat hij een politieke opinie heeft verkondigd. Ik heb gesproken over minder Marokkanen. Waarom deed ik dat? Omdat ik minder Marokkanen wil. "
Volgens Wilders heeft Nederland een gigantisch Marokkanen-probleem. "Het is mijn taak om dat eerlijk te benoemen. Hoe ik dat wil, staat al sinds 2006 in mijn verkiezingsprogramma. Ik heb niet gezegd dat alle Marokkanen niet deugen, of dat ze allemaal het land uit moeten. Maar wel dat er minder Marokkanen moeten zijn."
Wilders zegt dat het OM met twee maten meet, omdat allerlei politici nu willen dat er hier minder Syriërs zijn.
Wilders: ik kan, wil en zal niet zwijgen
De PVV-leider staat nu zelf de rechters te woord. In zijn betoog zegt hij dat de vrijheid van meningsuiting, nog de enige vrijheid is die hij heeft. "Mijn kantoor heeft geblindeerde ramen", noemt hij als voorbeeld.
Knoops: transparantie is het allerbelangrijkste
Volgens de advocaat is het het belangrijkste dat het proces open en eerlijk wordt gevoerd.
Welles nietes
Het is tot nu toe een welles-nietesspelletje tussen Knoops en het Openbaar Ministerie. Het is straks aan de rechter om te beslissen welke onderzoeksvragen van Knoops gegrond zijn en welke niet.
Zitting weer hervat
Knoops begint aan zijn repliek. Tot nu toe is zijn verweer: we handhaven ons verzoek, het is aan de rechtbank om een oordeel te vellen.
Kwartiertje pauze
Wilders en zijn advocaat Knoops willen even overleggen. Schorsing tot 18.45 uur.
'Aangiften tegen Samsom en Spekman niet relevant'
OM komt Knoops en Wilders nauwelijks tegemoet
Ook het horen van de Amerikaanse deskundige Amos Guiora keurt het OM af, net als een onderzoek naar de standpunten van de PVV en de benoeming van rechtspsycholoog Van Koppen.
Justitie verzet zich ook tegen het verzoek om Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Schoof te horen. Volgens het OM is een onderzoek naar terreur en jihadisme niet relevant.
Ook voegt het volgens het OM niets toe om peiler Maurice de Hond als getuigen in te brengen.
Anoniem, maar deskundig?
Knoops wilde een nieuwe wetenschapper inbrengen als deskundige, maar wilde zijn naam geheimhouden. Het gaat om een nieuwe deskundige die Hans Werdmölder moet vervangen, die zich afgemeld had.
Justitie vraagt zich af hoe dat in de praktijk in zijn werk zou moeten gaan. Ook is officier Van Kallen benieuwd of er wel een wettelijke basis voor is.
OM herhaalt: we hadden geen aangiften nodig voor het proces
Het OM wil dat de verzoeken voor onderzoeken naar aangiften worden afgewezen door de rechtbank. Volgens justitie hebben de aangiften Wilders niet benadeeld in zijn verdediging, omdat de aangiften helemaal niet nodig waren om over te gaan tot vervolging.
Geen vertraging, als het aan justitie ligt
Officier Van Kallen: opmerkelijke aangiften zijn niet ongeldig
De officier van justitie ziet geen redenen om aan te nemen dat er onregelmatigheden zijn geweest bij het invullen van aangiften, zoals Knoops eerder stelde. Ook voelt justitie er niets voor om alle 'aangevers' te horen.
Vooraf ingevulde aangiften en aangiften die bij de slager konden worden ingevuld, zijn volgens Van Kallen opmerkelijk, maar niet onrechtsgeldig of ongeldig.
Wel concludeerde het OM dat er van 15 onderzochte aangiften er 3 niet aan de eisen voldoen. Die 3 mensen herkenden hun eigen handtekening niet.
OM voelt niets voor nieuwe deskundigen
Volgens justitie heeft de verdediging van Wilders weinig nieuwe informatie toegevoegd aan de eerder afgewezen onderzoekswensen, om onder meer minister Asscher te vervolgen en nieuwe deskundigen te benoemen. De officier van justitie vraagt de rechter om de nieuwe wensen weer af te wijzen.
OM: geen reden om lopende onderzoek stil te leggen
Justitie voelt er niets voor om de rechtszaak tegen Wilders op te schorten, tot duidelijk is hoe de stukken van advocaat Knoops bij het AD zijn beland.
Officier van justitie Bos stelt dat in de praktijk een lek maar zelden boven te krijgen. "Dus we moeten rekening houden met het feit dat het lek nooit gevonden wordt." Bos stelt dat in dat geval het zou betekenen dat de rechtszaak helemaal nooit hervat zou worden, en voelt daar niets voor.
Hij wijst erop dat er alternatieve communicatiemiddelen zijn, waarvan Wilders en zijn advocaat gebruik kunnen maken.
Justitie: onderzoek naar 'hack' bij Knoops moet niet door rechtbank worden geleid
Officier van Justitie Wouter Bos reageert op de mogelijke hack bij de advocaat van Wilders, waardoor de pleitnota bij de media is beland. "Indien er sprake is van een ernstig vermoeden van een strafbaar feit, is er alle reden toe om er onderzoek naar te doen. De vraag is welke instantie onderzoek moet verrichten. De heer Knoops heeft gezegd dat hij niet zeker weet of er aangifte te doen. Dat kunnen we moeilijk rijmen."
Volgens justitie is Wilders niet geschaad in het recht op een eerlijk proces. "Er is dus geen grond om het lek door de rechtbank te laten te onderzoeken." Volgens Bos is het OM in Amsterdam de juiste instantie om onderzoek te doen naar de kwestie, omdat het kantoor van Knoops in Amsterdam gevestigd is.
We gaan weer beginnen
Op het programma: eerst repliek en dupliek. En daarna komt Wilders zelf aan het woord.
Adjunct-hoofdredacteur AD vertelt over de gelekte documenten van Wilders
Uur pauze
De officier van justitie pleit voor een uur pauze, omdat de verdediging van Wilders met veel aanvullende onderzoekswensen is gekomen. De zitting wordt een uur onderbroken, tot 17.00 uur.
Urenlang aan het woord
Knoops is nu sinds de lunchpauze al weer bijna 2,5 uur aan het woord. Er werd een kwartier geleden even overlegd of er geen pauze moest komen, maar Knoops gaat onvermoeid verder.
Nou ja, onvermoeid. "Ik heb de blaren op mijn tong gesproken, gewoon omdat we een aantal deskundigen willen horen." Knoops vraagt zich hardop af waarom er zoveel obstakels op worden geworpen.
Betoog over aangiften gaat verder
Onjuiste aangiften
Knoops stelt na een steekproef dat er met het doen van aangifte tegen Wilders een hoop is misgegaan. Bekijk hier onder een overzicht van de belangrijkste conclusies van de advocaat. (Overigens hoeven de aangiften niet geldig te zijn, omdat het Openbaar Ministerie zelf heeft besloten om te vervolgen)
De advocaat Knoops wil onderzoeken of die onregelmatigheden, die hij bij zijn steekproef tegenkwam, structureel zijn.
Rol kabinet?
Advocaat Knoops is van mening dat minister Asscher met zijn kritiek op de uitspraken van Wilders, de trias politica heeft geschonden, de scheiding der machten.
Asscher zei enkele dagen na de PVV-bijeenkomst tijdens de ministerraad dat hij met walging naar de beelden heeft gekeken en wat zich daar afspeelde. "Het vormt een triest hoofdstuk in onze politieke geschiedenis, met het uitlokken van zijn aanhang wordt willens en wetens een groep Nederlanders weggezet en worden mensen tegenover elkaar weggezet", zei Asscher toen.
De vicepremier riep hiermee een strafrechtelijke connotatie over deze uitspraken af, en hij deed dat namens het voltallige kabinet, zegt Knoops. "Hij zei eigenlijk dat meneer Wilders de opzet gehad heeft om mensen te beledigen. Dat is nogal wat."
Rechter zet er wat vaart achter
De voorzitter van de rechtbank interrumpeert Knoops tijdens een kleine pauze in zijn betoog. "Ik merk tussendoor op, dat u steeds noemt dat stukken beschikbaar zijn. De rechtbank heeft al die stukken, dus als het kan helpen om enige versnelling te hebben, dan nodig ik er u graag toe uit."
Knoops reageert lachend: "ik begrijp uw subtiele hint". En hij gaat verder met het behandelen van zijn pleitnotitie.
Tijd voor een grapje tussendoor
Ondertussen in Den Haag..
Vicepremier Asscher wilde na afloop van de wekelijkse ministerraad weinig kwijt over het proces tegen Wilders. "Iedere verdachte heeft recht op een eerlijk proces, dus ook de verdachte Wilders. Daar hoort bij dat ik me erbuiten houd. Juist nu wil ik graag afstand houden."
Asscher zei kort na de uitspraken van Wilders over 'minder minder' dat hij met walging had gekeken naar wat daar gebeurde. De vicepremier staat nog steeds achter die woorden. Volgens Asscher werd er een groep weggezet en voelden veel Marokkanen zich daardoor aangesproken. "Ik vond het belangrijk om toen duidelijk te maken dat de rechtsstaat iedereen beschermt. Dat betekent ook dat de rechtsstaat de verdachte verzekert van een eerlijk proces en dat ik dus geen commentaar geef op de vervolging van Wilders."
Schoof als deskundige
Knoops wil de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, oproepen als getuige-deskundige. Hij zou kunnen vertellen hoe de samenstelling van de groep is die naar oorlogsgebieden afreist om deel te nemen aan de jihad. Ook zou volgens Knoops duidelijk moeten worden in hoeverre Nederlands-Marokkaanse burgers vertegenwoordigd zijn in criminele en terroristische organisaties. Volgens hem is dat relevant voor de context van de gewraakte uitspraken van Wilders.
Onverdraagbaarheid en PVV-programma
De advocaat van Wilders wil dat er meer duidelijkheid komt over het begrip 'onverdraagbaarheid', dat in de zaak gebruik wordt. Hij vraagt om een onderzoek naar wat de term precies betekent. Ook wil hij weten welke jurisprudentie er is, en hoe er in het buitenland mee wordt omgegaan.
Ook wil hij dat bekeken wordt hoe de uitspraken van Wilders zich verhouden tot het partijprogramma van de PVV en of de uitspraken in lijn liggen met de standpunten van de partij. Dit om de uitspraken in de context te kunnen plaatsen.
Knoops stelt voor om die vragen onder te brengen bij een Amerikaanse deskundige die al toegezegd had, omdat er volgens Knoops weinig onafhankelijke deskundigen in Nederland beschikbaar zijn.
Zitting wordt hervat en Knoops vervolgt zijn betoog
Lunchpauze
De zitting is geschorst tot 13.25 uur vanwege de lunchpauze. Knoops is nu in zijn betoog op pagina 76. Hij verwacht dat het tweede gedeelte wat sneller zal verlopen, omdat er veel tabellen inzitten. Maar alles is relatief; de advocaat verwacht dat hij nog twee uur spreektijd nodig heeft.
Anonieme deskundige?
Maanden gezocht naar deskundigen
Knoops zegt dat hij maanden gezocht heeft naar deskundigen die wilden getuigen over de vrijheid van meningsuiting. "Op zich zeiden ze allemaal: 'het is een belangrijke zaak, maar we durven niet. Wij zijn bang wat er in de academische wereld over ons zal worden gezegd, of we zijn bang wat er zal gebeuren in onze persoonlijke situatie.'"
De advocaat noemt het ongehoord in een proces waar het gaat over vrijheid. Hij wil ervoor waken dat het resulteert in een showproces. "Dit proces moet zo zuiver mogelijk worden gevoerd, en alle mogelijkheden die de verdachte toekomt, moet hem worden gegund."
Context van de 'minder minder'-uitspraak
Volgens de advocaat van Wilders zijn de uitspraken van Wilders in de tenlastelegging uit hun context gehaald. Knoops pleit daarom voor een verbreding van het onderzoek. Hij wil dat de rechtbank de context van de uitspraken bij de uitspraak betrekt. "Dit gaat straks ook over zijn intentie en die intentie kan de rechtbank alleen beoordelen als u een evenwichtig dossier heeft en u de sociaal-politieke context kent."
Knoops komt toe aan zijn laatste punt
Hij loopt daarmee in lijn met de planning, en zegt dat er mogelijk hierna even geluncht kan worden. Zijn laatste punt gaat over de vraag of Wilders met zijn uitlatingen de waarheid heeft gesproken of niet.
Knoops: meten met twee maten
Knoops herhaalt uitspraken van PvdA'ers Samsom en Spekman over Marokkanen, waar ook aangiften op volgenden. "Die aangiftes zijn in no time geseponeerd", zegt de advocaat.
Samsom heeft als Kamerlid gezegd dat Marokkanen een etnisch monopolie op overlast hebben en legde daarmee volgens Wilders ook een verband met hun geloof. En Spekman heeft als voorzitter van de PvdA volgens Knoops gezegd dat Marokkanen die niet deugen, moeten worden vernederd voor de ogen van hun eigen mensen.
De aangiftes werden geseponeerd na onderzoek van de context van de uitspraken. "Als hier de context onderzocht moest worden, geldt dat ook in deze zaak. Anders wordt er met twee maten gemeten", zegt Knoops.
De rug van Knoops
Mocht u zich afvragen, waarom Wilders en zijn advocaat niet met hun gezicht in beeld komen. De NOS mag één camera opstellen in de rechtszaal en mag die niet verplaatsen.
De diepte in
"De vrijheid van meningsuiting kent in Nederland een grillig en tamelijk onvoorspelbaar beeld. Wetgevers en rechters worstelen om de precieze grenzen vast te stellen", stelt Knoops.
Knoops houdt een betoog over de vrijheid van meningsuiting, wetgeving daarover en jurisprudentie. Voor leken wordt het wel wat technisch. Het gaat onder meer over noodzaakcriterium. "Had Wilders kunnen weten dat hij hier vandaag terecht zou staan? Hoe voorzienbaar is de wetgeving voor politici?", vraagt Knoops zich af.
Uitstapje naar de VS
Knoops haalt een expert uit de Verenigde Staten aan over vrijheid van meningsuiting en de opvatting daarover uit de Amerikaanse grondwet. "Het is van het grootste belang in de democratie dat er geen arbitraire beslissingen worden genomen. Anders wordt die vrijheid een betekenisloos mantra."
De advocaat vervolgt: "Je kunt alleen iemand op de vrijheid van meningsuiting vervolgen, als je een consistente theorie hebt. Die basis ontbreekt in Nederland tot dusverre".
Wensen
Knoops heeft in totaal 138 pagina's aan onderzoekswensen ingediend. Het gaat om 39 afzonderlijke verzoeken, zes zijn toegewezen en één is aangehouden. "Dit is geen evenwichtige verhouding", zegt de advocaat. Bovendien zijn de afwijzingen volgens hem niet voldoende gemotiveerd.
Knoops wil dat 30 afgewezen verzoeken opnieuw bekeken worden.
Knoops: Werdmölder had toegezegd
Socioloog Werdmölder had tegen de verdediging toegezegd dat hij als deskundige-getuige in het proces wilde optreden. "Dat is een zeer angstaanjagend fenomeen in deze rechtszaak. Deskundigen die niet meer academisch vrij kunnen rapporteren uit angst voor de achterban."
Volgens Knoops zijn er in deze zaak "meerdere ervaringen op deze manier opgedaan".
Werdmölder zei vandaag tegen de NOS dat hij niet wil niet zeggen of hij zich heeft teruggetrokken uit angst voor de veiligheid van hem en zijn gezin. "Ik zeg daar helemaal niets over. Er zijn redenen dat ik me heb teruggetrokken, maar welke dat zijn, daar ga ik niet op in."
Mistig
Advocaat Knoops is bezig aan zijn pleidooi over de uitspraken van Wilders en hoe die zich verhouden tot de vrijheid van meningsuiting. Maar er speelt meer rond de rechtszaak. Een demonstratie van Pegida. Welke deskundigen mogen er getuigen in de zaak? En dan is er nog de uitgelekte pleitnotitie natuurlijk en de eventuele vertraging die dat oplevert. Maar de essentie van het proces, vat Nieuwsuur-verslaggever Bas Haan als volgt vattend samen:
De vrijheid van Wilders
Knoops voert in zijn verdediging aan dat Wilders door zijn werk bijna geen vrijheid meer heeft. "Zelfs als hij kinderen had gehad, waren die niet vrij geweest is de trieste constatering."
Met Wilders staat ook vrijheid terecht, en niet alleen die van meningsuiting, zegt Knoops. En die laatste vrijheid mag volgens hem niet worden afgepakt.
Boekwerk
De pleitnota van de advocaat van Wilders is bijna honderd pagina's groot. In verband met de hoeveelheid A4'tjes, is hij maar beperkt afgedrukt, zegt Knoops. "Ik kan ze ook elektronisch doen toekomen. O nee, dat woord kan ik nu beter niet meer gebruiken", grapt hij. "Maar misschien kan het per usb-stick?"
Knoops ontkent vetragingstactiek
"We kunnen zo niet verder met deze zaak. Niet omdat we dan meer tijd hebben. Niet omdat we dat zo prettig vinden, maar eenvoudigweg omdat wij zo niet verder kunnen."
Knoops zegt dat hij de voortgang van onderzoekswensen van vandaag niet wil blokkeren. "De suggestie is herhaaldelijk gewekt, ook door het OM vandaag weer, dat we een soort vertragingstactiek hanteren, verre van dat. Ik kom daar vandaag nog uitvoerig op terug."
Komt er nóg een aangifte?
Knoops denkt dat het lek van de pleitnota via een strafbaar feit bij het AD zijn beland. Hij overweegt aangifte.
Loopt de rechtszaak straks vertraging op?
Knoops wil in afwachting van het lek-onderzoek, de voortzetting van de strafzaak en het onderzoek door rechter-commissaris schorsen. "Tot dit punt is opgehelderd."
Als de rechtbank hierin meegaat, zal de rechtszaak vertraagd worden.
'Diepgaand onderzoek absoluut noodzakelijk'
Knoops vindt een diepgaand onderzoek naar het lek absoluut noodzakelijk. "Hoe heeft het lek kunnen gebeuren?", vraagt Knoops zich af. "Welke gegevens zijn er ingezien? Zijn er gegevens gemanipuleerd of verwijderd, en wie is er voor verantwoordelijk? Een organisatie of individu. Zijn er krachten in het spel die de verdediging monddood willen maken? Het zijn essentiële vragen die beantwoord moeten worden voor we verder kunnen met de verdediging."
Het is essentieel dat we onbelemmerd met elkaar kunnen communiceren. "We kunnen niet voor iedere email een postduif sturen."
'Eerst onderzoek naar lek'
Wilders en zijn advocaat willen eerst de onderste steen boven over het lek, voor andere onderzoekswensen behandeld worden. "We weten niet of vertrouwelijke stukken anders in handen van derden belandden."
Knoops: uitlekken van pleitnota is een aanslag op de verdediging
Knoops over het uitlekken van de pleitnota: "De vrijheid van verdediging is aan de vooravond van het proces een slag toegeslagen. Dit zal gevolg moeten hebben voor het verdere verloop van het proces. Ik noem het een aanslag van dit proces."
U kunt er even voor gaan zitten vandaag
Kort nachtje voor Knoops
Door het uitlekken van de pleitnota, heeft Knoops weinig geslapen vannacht. "Eerst wil ik een korte toelichting geven op wat er gisteravond is gebeurd. Ik kan u zeggen dat ik vannacht maar één uur mijn bed heb gezien."
Heeft er iemand een kabeltje?
Bekijk het terug: was minder, minder vooraf bedacht?
Ministers willen niets kwijt over lekken pleitnota
Minister van der Steur wilde vanochtend voor het begin van de ministerraad niets zeggen over het uitlekken van de pleitnota. "Het is een lopende rechtszaak, waar ik uiteraard geen mededelingen over doe, ook niet op dit punt. Het is echt aan de rechter om daar over te oordelen."
Minister Plasterk kreeg de vraag voorgelegd of hij het jammer vindt dat hij niet als getuige verschijnt in het proces-Wilders, zoals de PVV-leider had gevraagd. "Dat is aan de rechtbank." Hij voegde eraan toe dat hij "het massaal scanderen door mensen met bier dat er minder van een bepaalde bevolkingsgroep zou moeten zijn een afschuwelijke scène vond".
OM wil de vaart erin houden
Het OM had graag meer voortgang in de zaak gezien, stelt officier van justitie Bos. "Helaas bleek het plannen van de inhoudelijke behandeling nog voor de zomer niet haalbaar in de agenda van de verdediging. Het is wat betreft het OM nu echt tijd om zonder verdere vertraging over te gaan tot de kern van de zaak."
Officier van justitie Bos over verdenkingen tegen Wilders
'Minder minder-speech vooraf gepland'
Een van de getuigen zegt dat het de bedoeling was om de boel zo sterk mogelijk aan te zetten, zegt de officier van justitie. Wilders zou zelf hebben meegeschreven aan de toespraak.
Tot twee keer toe is een medewerker van de PVV de zaal ingestuurd om het publiek te vertellen wat Wilders zou gaan vragen, stelt Bos.
Bos leest uit aangiften voor
"Betekent dit dat mijn vriend niet meer in Den Haag mag wonen?", vroeg een vrouw zich af. "Ik voel me gewoon gekrenkt, ik voel me nu een derderangsburger", zegt iemand anders in de aangifte na de opmerkingen van Wilders.
De aangiften bevatten zeven gemeenschappelijke thema's, aldus Bos. Onder meer het beledigende karakter van de uitlatingen en het ontstaan van angst door de opmerkingen.
Justitie: zaak raakt de basis van de rechtstaat
Officier van justitie Wouter Bos noemt de rechtszaak tegen Wilders in beginsel één als alle andere, maar wel een zaak die de basis van de rechtsstaat raakt. "Het gaat over fundamentele waarden. Belang van vrijheid van meningsuiting is groot, het is een van de essentiële fundamenten van de democratische samenleving."
Binnen is de zitting bezig, buiten zijn mensen opgepakt
De marechaussee heeft in de buurt van Schiphol zes mensen aangehouden die onderweg waren naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.
Rechtbank bevestigt afwijzing Werdmölder
Socioloog en antropoloog Hans Werdmölder heeft de uitnodiging om als deskundige te getuigen geweigerd, bevestigt de voorzitter van de rechtbank.
Knoops mag pleitnota aan de orde stellen
De zitting is begonnen. De voorzitter van de rechtbank zegt dat er voldoende gelegenheid is voor Knoops om de uitgelekte pleitnota aan de orde te stellen.
En hoe ziet die foto er dan uit?
Say cheese!
Wilders is er klaar voor
De zitting zou rond deze tijd moeten beginnen. De PVV-leider zit al op zijn plek.
Niet druk bij Pegida
Anti-islambeweging Pegida had van tevoren aangekondigd te demonstreren. Dat deden ze inderdaad voor aanvang van de zitting, maar erg veel aanhangers waren er niet.
Laatste overleg Wilders en Knoops
Ongetwijfeld bespreken de twee de pleitnotitie die via het AD is uitgelekt.
(Hongerige) PVV-prominent aanwezig bij de zitting
'Ik hoop dat het vandaag over de inhoud kan gaan'
Advocaat Göran Sluiter, die het Landelijk Beraad Marokkanen en het Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling vertegenwoordigt, hoopt dat het vandaag niet te veel gaat over de uitgelekte pleitnotitie.
Wilders is niet de eerste politicus die vervolgd wordt
Eerder werd Wilders vrijgesproken voor de uitlatingen die hij deed over de islam. Hans Janmaat kwam er in de jaren negentig minder goed van af...
Nog een dik half uur te gaan
AD: wij hebben niets illegaals gedaan
Het AD heeft de pleitnota van de advocaat van Geert Wilders niet op illegale wijze verkregen, maar kan niet zeggen of de bron van de krant dat wel heeft gedaan.
De krant publiceert vandaag over de pleitnota, op de dag van de regiezitting in het 'minder-minder'-proces. Volgens advocaat Geert-Jan Knoops kan het niet anders of een hacker heeft het document buitgemaakt. Adjunct-hoofdredacteur Frank Poorthuis wil niet zeggen of de bron van de krant inderdaad een hacker is. Maar op de vraag of hij voor zijn bron de hand in het vuur durft te steken, zegt hij in het NOS Radio 1Journaal: "Dat durf ik niet zeker te zeggen. Ik weet alleen dat wij niets illegaals hebben gedaan".
Leesvoer
Bij een regiezitting gaat het over het onderzoek van de rechter-commissaris, aanvullende onderzoekseisen en de planning van het proces. De kwestie wordt nog niet inhoudelijk behandeld, maar toch wordt deze eerste openbare zitting als de start van het proces gezien.
Het wordt niet voor niets de extra beveiligde rechtbank genoemd
Pegida-aanhangers demonstreren buiten
Officier van justitie Wouter Bos komt aan bij de rechtbank
Eerste openbare zittingsdag Wilders
Om 09.30 uur begint de zitting. Via NPO Nieuws en een stream op NOS.nl kun je meekijken.