liveblog
NOS NieuwsAangepast

De Oscars van minuut tot minuut

liveblog gesloten

Einde

Bij deze sluiten we dit blog af. Het is een divers beeld: Mad Max won de meeste Oscars (6), Leonardo DiCaprio heeft eindelijk zijn beeldje en de grote verrassingen waren Mark Rylance en Spotlight. Tot volgend jaar.

Einde

Chris Rock eindigt zoals hij begon, met een verwijzing naar de controverse van OscarsSoWhite: Black lives matter, zegt hij vlak voor het einde van de show.

Beste Film

Spotlight. "Laat dit een koor worden dat weerklinkt tot in het Vaticaan. Paus Franciscus, we moeten de kinderen beschermen."

Beste Acteur

Eindelijk: Leonardo DiCaprio. Het is hem duidelijk gegund door de zaal, die hem hartelijk toejuicht. Na vijf vergeefse nominaties, heeft hij eindelijk Oscargoud.

"Deze film gaat over de relatie die we hebben met de natuur. En dat hebben we gemerkt in 2015. We moesten naar het zuidelijkste puntje van deze planeet reizen om sneeuw te vinden. Klimaatverandering is echt, het gebeurt. Er is geen urgentere bedreiging voor onze hele soort. We moeten samenwerken en stoppen met uitstellen. We moeten leiders vinden die niet de vervuilers en bedrijven steunen, maar mensen die hiermee te maken krijgen, onze kinds kinderen en hen die niet gehoord worden door de politiek."

"Laten we dit niet voor gegeven nemen. Ik neem dit niet voor gegeven."

Beste Actrice

Brie Larson wint voor Room. "Wow", zegt de actrice als ze het podium opkomt. Ze bedankt onder anderen haar tegenspeler, de 9-jarige Jake Tremblay. Ook bedankt ze het publiek: "Bedankt dat jullie naar de bioscoop zijn gegaan om onze film te zien".

Brie Larson

Beste Regie

Alejandro González Iñárritu krijgt de Oscar voor Beste Regie, voor de film The Revenant. "Niet te geloven dat ik hier sta. Wat fijn dat ik dit kan delen met al die getalenteerde en gestoorde collega's. Leo, je bent de Revenant. Bedankt je je ziel, je kunst, je leven hebt gegeven."

"Ik bof dat ik hier sta, maar velen kunnen dat niet zeggen. Men luistert soms niet als ze je kleur zien. Wat een kans dat ik me kan bevrijden van vooroordelen. Laten we ervoor zorgen dat ooit de kleur van je huid even onbelangrijk is als de lengte van je haar", zegt Iñárritu nog terwijl de muziek hem al aanmoedigt om af te ronden. Hij neemt echter de tijd om zijn hele boodschap af te maken.

Het is het tweede jaar op rij dat hij een Oscar wint. Dat deden eerder allen John Ford (in 1940 en 1941) en Joseph Mankiewicz (1949/1950) hem na. Vorig jaar won hij met Birdman.

​Alejandro González Iñárritu

Muziek

Sam Smith (R) en componist Jimmy Napes

"Een handjevol noten in de juiste volgorde kan een groep mensen in een donkere bioscoopzaal verenigen", zegt Quincy Jones voordat hij samen met Pharrell de muziek-Oscars uitreikt. Na vijf vergeefse nominaties wint de legendarische componist Ennio Morricone zijn eerste Oscar voor The Hateful Eight. De 87-jarige componist krijgt een staande ovatie.

"Er is geen goede soundtrack zonder een goede film als inspiratie", zegt hij in het Italiaans. "Grazi."

De winnaars van vorig jaar, Common en John Legend, maken bekend wie beste filmnummer wint. Sam Smith wint voor zijn James Bond-nummer Writing's on the wall. "Ik kan geen ademhalen", zegt Sam Smith aan het begin. "Ik las ooit dat een openlijk homoseksuele man nog nooit een Oscar heeft gewonnen. Ik weet niet of het waar is, maar ik wil deze Oscar opdragen aan de LGBT-gemeenschap over de hele wereld. Ik sta hier als een trotse homoseksuele man en ik hoop dat we ooit samen als gelijken kunnen staan."

"Daar ga ik geen grappen over maken. Ik wil geen problemen", zegt Rock als Smith het toneel verlaat.

Ennio Morricone

Biden en Lady Gaga

De Amerikaanse vicepresident Biden roept op een vuist te maken tegen seksueel geweld. "Laat niemand van deze mensen zich ooit nog afvragen 'wat heb ik fout gedaan?' Het is niet hun fout!", zegt Biden, voordat hij Lady Gaga introduceert, die haar nummer Til It Happens To You zingt uit de film The Hunting Ground over verkrachting en aanranding op Amerikaanse universiteiten. Tijdens het nummer komen mensen het podium oplopen die hetzelfde hebben meegemaakt. Meerdere filmsterren in de zaal zijn zichtbaar aangedaan door het optreden.

Lady Gaga aan het einde van haar optreden

Beste Niet-Engelstalige film

Het Hongaarse loodzware Holocaustdrama Son of Saul wint zoals verwacht Beste Niet-Engelstalige Film. "Zelfs in het donkerste uur der mensenheid is er misschien een stem van binnen waardoor we menselijk kunnen blijven", zegt regisseur Lásló Nemes. "Dat is de hoop van deze film."

Het is de tweede keer dat de Oscar naar Hongarije gaat. De eerste keer was Mephisto, uit 1981

Korte Speelfilm

Stutterer wint Korte Speelfilm. "Als je voor het eerst een film gaat maken, dan moet je veel mensen overtuigen", zegt regisseur Benjamin Cleary. "Bedankt aan iedereen die dat risico met mij wilde nemen."

In Memoriam

Onder de muziek van Dave Grohls versie van Blackbird nu het jaarlijkse filmpje met overleden Hollywood-grootheden. Onder anderen Christopher Lee, Omar Sharif en Maureen O'Hara komen voorbij. Ook Alan Rickman komt voorbij met een citaat uit een Harry Potter-film, evenals David Bowie, die immers ook geen onverdienstelijk acteur was. Laatste in de rij is Star Trek-acteur Leonard Nimoy.

In Compton

In de zwarte wijk Compton kennen ze de meeste van de genomineerde films helemaal niet, ontdekt Chris Rock tijdens een bezoekje aan een bioscoop daar.

Documentaires

Louis CK zegt dat dit voor hem de belangrijkste Oscar is. "Al die anderen kwamen hier als winnaars en gaan weg als miljonairs. Dit gaat iemands leven veranderen. Deze gaat mee naar huis in een Honda Civic. Iemand gaat zich hier zorgen over maken hoe hij het in zijn waardeloze appartement moet bewaren."

"Mad Max", grapt hij daarna nog als hij de winnaar bekendmaakt. Maar de prijs gaat naar The Girl in the River: The Price of Forgiveness, over het slachtoffer van eerwraak. "De Pakistaanse premier zei dat hij de wet over eerwraak gaat aanpassen na het zien van deze film", zegt winnaar Sharmeen Obaid-Chinoy. "Dat is de kracht van film!"

Amy wint de Oscar voor Beste Documentaire. "Deze film gaat Amy, de vrouw die ze echt was, niet wat de tabloids schreven. Een mooie vrouw, grappig, gevat en iemand op wie gepast had moeten worden."

Omdat de winnaars het podium op kwamen lopen onder de muziek van Rehab, grapt Rock na het dankwoord dat de andere genomineerden de rest van hun leven dat nummer niet meer zullen willen horen.

Mannelijke Bijrol

Mark Rylance wint Beste Mannelijke Bijrol voor Bridge of Spies. Op weg naar het podium omhelst hij Steven Spielberg. "Ik ben altijd dol geweest op verhalen, dus het was een prachtkans om te werken met de beste verhalenverteller van onze tijd", zegt hij over zijn regisseur. "Het is een eer."

"In tegenstelling tot sommige van onze leiders, leidt hij met liefde. Daarom is hij omgeven door meesters, onder wie zeker niet de minste, Tom Hanks."

De winst van de Brit is onverwacht, veel critici dachten vooraf dat Sylvester Stallone deze award zou winnen. Zijn Rocky Balboa, die hij voor de zevende keer speelde in de film Creed, is immers Amerikaanse erfgoed.

Rylance is veel beter bekend als theateracteur, maar viel op in het Koude Oorlogdrama als rustige Sovjet-spion.

Mark Rylance

Animatiefilms

De Minions reiken de prijs voor Korte Animatiefilm uit. Hun taaltje wordt in het geel ondertiteld. Het Chileense Bear Story wint, de korte film is geïnspireerd door het verhaal van de opa van een van de makers, die het land moest verlaten ten tijde van de dictatuur.. Het is de eerste Oscar ooit voor het land, zegt een van de winnaars.

Daarna komen Woody en Buzz Lightyear zogenaamd tot leven op het podium, ter ere van het 20-jarige jubileum van Toy Story. Ze reiken de prijs voor Beste Animatiefilm uit aan de Pixar-film Inside Out. Regisseur Pete Docter zegt dat de film is geïnspireerd door het leven van zijn kinderen. Hij zegt tegen opgroeiende kinderen: "Het zal soms niet makkelijk zijn. Er zullen dagen zijn dat je verdrietig bent, boos, angstig. Maar uit je zelf. Teken, schrijf, maak iets. Dat kan het verschil maken."

Pete Docter (R) en Jonas Rivera

C3PO, R2-D2 en BB-8 verschijnen op het toneel. C3PO merkt op dat John Williams 50 nominaties heeft, inclusief die van vanavond voor Star Wars: The Force Awakens. Een leuk Star Wars-momentje, zeker omdat de film van zijn vijf kansen er vier aan zijn neus voorbij zag gaan. Williams is de laatste hoop.

BB-8, R2-D2 and C-3PO

Visuele effecten

Andy Serkis reikt de prijs voor Beste Visuele Effecten uit. Serkis, als geen ander bekend met de een motioncapturepak, grapt dat je in zo'n pak alles kunt spelen: "Van een vreselijke reus die de aarde bedreigt, tot Donald Trump. Alhoewel dat eigenlijk niet zo'n groot verschil is."

Ex Machina wint. "Ik had dit nooit voorspeld", zegt een van de winnaars. "Totaal onverwacht." De Britse bookmakers zijn het met hem eens:

Geluid

Mad Max valt weer in de prijzen, nu voor Beste Geluid."Fucking Mad Maxers, laat je horen", zegt een van de winnaars. "Al duizenden jaren lang vertellen we verhalen bij het flikkerende licht, of het nu een kampvuur was of een filmproject. George, tot bij het volgende kampvuur."

Even later neemt de film ook Beste Geluidsmontage in ontvangst. Dat is nummer zes voor de film.

De grappen over gebrek aan diversiteit blijven komen

Montage

Wederom wint Mad Max, dit keer Beste Montage. "Mad Max doet het best aardig vanavond", zegt editor Margaret Sixel. "Dit is meer dan we hadden kunnen hopen."

Cinematografie

De eerste prijs voor The Revenant. Emmanuel Lubezki wint voor de derde keer op rij (na Birdman en Gravity).

Make-up en Haar

Drie Oscars op rij voor Mad Max, nu Make-up en Haar. "Thuis kunnen de champagnekurken knallen", zegt Lesley Vanderwalt in een Australisch accent. "We nemen goud mee naar huis."

Beste Art Direction

De tweede Oscar van de avond voor Mad Max. "Er zijn altijd veel mensen voor nodig om mij er competent uit te laten zien", zegt winnaar Colin Gibson.

Ruffalo feliciteert zijn scriptschijver

Kostuumontwerp

Beste Kostuum gaat naar Mad Max: Fury Road. "Weer een prachtige dag", zegt Jenny Beavan. Ze denkt met vreugde terug aan "dit jaar in de Namibische woestijn". Terwijl het orkest haar al begint weg te spelen, waarschuwt ze nog even dat Mad Max "profetisch zou kunnen zijn". "Als we niet liever tegen elkaar zijn en milieuvervuiling stoppen, kan het gebeuren."

Beste Vrouwelijke Actrice

De mannelijke winnaar van vorig jaar, J.K. Simmons, reikt de prijs uit voor Beste Vrouwelijke Bijrol aan de Zweedse actrice Alicia Vikander voor The Danish Girl. Ze bedankt haar tegenspeler Eddie Redmayne. "Je liet me het beste uit mezelf halen." Ook bedankt ze haar ouders, "omdat ze me lieten geloven dat alles kan gebeuren".

Opvallend genoeg zwijgt ze over het thema van de film, de transgender schilder Lili Elbe. Meestal grijpen winnaars uit dit soort film wel de mogelijkheid er iets over te zeggen.

Alicia Vikander met haar Oscar

In een filmpje worden enkele belangrijke genomineerde films op de hak genomen door met special effects zwarte acteurs erin te laten spelen. Zo komt Whoopi Goldberg als schoonmaker voorbij in de set van Joy, over homeshoppingkoningin Joy Mangano. "Tuurlijk, ze maken een film over een dun, blank meisje dat een zwabber uitvindt. Een zwart meisje moet daarvoor eerst kanker genezen."

Verder komt nog The Revenant voorbij, waarin Leonardo DiCaprio nu door een zwarte actrice wordt aangevallen. Ook speelt Tracy Morgan The Danish Girl, dit keer met een luxe broodje (een 'danish'). Ook bespreekt men bij NASA of ze astronaut Chris Rock wel naar huis willen halen (à la The Martian) als het 2500 dollar kost.

Aangepaste script

The Big Short wint voor Beste Aangepaste Script. Schrijver-regisseur Adam McKay bedankt zijn filmstudio, die een risico nam met een film over esoterische financiën. "En als je niet wil dat geld zo'n grote rol blijft spelen, stem dan niet op kandidaten die geld krijgen van de grote banken, oliebedrijven of weirdo billionaires."

Originele script

Spotlight wint de eerste Oscar van de avond, Beste Originele Script. Dat betekent ook dat de meest zwarte nominatie, Straight Outta Compton, zonder beeldje naar huis gaat. "We hebben deze film gemaakt voor alle journalisten die machthebbers ergens verantwoordelijk voor houden. Dit is voor alle mensen die misbruik hebben overleefd, jullie moed en doorzettingsvermogen is een inspiratie.

Overigens waagt een van de winnaars het toch nog om een compleet riedeltje mensen te bedanken, terwijl de organisatoren van de Oscarshow tegenwoordig een tickertape afspelen met iedereen die ze willen bedanken. Op die manier moeten de dankwoorden interessanter worden: het publiek hoort immers liever wat iemand voelt op dat moment, dan een litanie namen die weinigen iets zegt.

Chris Rock begint meteen goed

Iedereen die zich afvroeg of Chris Rock over #OscarsSoWhite zou beginnen, krijgt snel antwoord. "Ik zag toch zeker 15 zwarte mensen in die montage", zegt hij over het filmpje waarmee de show opent. Zijn tweede zin: "Als je genomineerd moest worden als gastheer, dan was ik er niet geweest."

Hij zegt dat hij erover heeft nagedacht of hij ook de ceremonie zou boycotten. "Ik heb er echt over nagedacht. Maar ze blazen het echt niet af omdat ik staak."

Daarna vraagt hij zich af waarom er pas dit jaar zo veel ophef is. "Dit is de 88ste editie. Dan moet het toch zeker 71 keer eerder zijn gebeurd. Er waren vast jaren in de 60s waarin Sidney Poitier geen film had."

Hij geeft meteen het harde antwoord: "We hadden het toen over belangrijkere zaken. Er werd te veel gelyncht om je zorgen te maken over cinematografie. Als oma aan een boom hangt, maak je je geen zorgen over Beste Documentaire."

Daarna gaat hij in de op de boycot van Jade Smith. "Dat is net zoals mijn boycot van het slipje van Rihanna. Ik was toch niet uitgenodigd."

Zijn oplossing voor meer diversiteit: "Zwarte categorieën. Dat hebben we toch ook voor mannen en vrouwen? Dat hoeft ook niet echt. Het is geen atletiek. Het is niet zo dat Robert De Niro zegt ik ga wat rustigere acteren zodat Meryl Streep kan inhalen."

Hij zegt verder dat er wat aanpassingen zijn voor meer diversiteit. "Zo bestaat het In Memoriam-blok dit keer volledig uit zwarte mensen die op weg naar de bioscoop zijn doodgeschoten door de politie."

De show begint

De show begint, terwijl Jennifer Lawrence nog op het laatste moment binnen komt lopen. Ze beent met grote stappen langs alle journalisten die langs de rode loper staan te wachten.

Brie Larson heeft jetlag

Beste Actrice-favoriet Brie Larson heeft jetlag, omdat ze net is teruggekeerd uit Vietnam. Ze noemt haar nominatie een droom die uitkomt.

Eddie Redmayne heeft spijt

Genomineerde Eddie Redmayne heeft spijt van zijn kledingkeuze. "Vorig jaar regende het. Omdat ik bang was dat het vandaag weer zou gebeuren, heb ik voor een pak van fluweel gekozen. Daar heb ik spijt van, want ik zweet me kapot."

Hij wil niet zeggen dat hij met The Danish Girl transgenders op de kaart heeft gezet. Die discussie is volgens hem al een tijd gaande, maar hij noemt het schokkend dat "het verhaal van Lili Elbe al bijna 100 jaar oud is, maar er nu pas eigenlijk vooruitgang wordt geboekt over dit onderwerp".

DiCaprio: gezegend

Op de rode loper zegt Leonardo DiCaprio dat hij nerveus is, maar zich gezegend voelt. "Ik werk 25 jaar lang in Hollywood en nu mag ik deze film vertegenwoordigen waar ik zo trots op ben bij deze show. Dit is het einde na al die jaren hard werken."

Hij heeft zijn moeder meegenomen naar het gala, maar zoekt op de rode loper ook even zijn tegenspeler uit Titanic op, Kate Winslet.

Leonardo DiCaprio en Kate Winslet

Bryan Cranston geeft zichzelf geen kans

Ook Bryan Cranston gaat ervan uit dat Leonardo DiCaprio wint. Gevraagd naar zijn eigen kansen zegt hij sarcastisch: "Het wordt een eitje, ik lig mijlenver voor, niemand heeft een kans. Mijn speech is al klaar." Doorgevraagd zegt hij dat hij vooral nog moet werken aan zijn verlies-gezicht (een beleefd glimlachje). "Mijn win-gezicht zal vooral schok zijn."

Meer aankomsten

  • AFP
    Rachel McAdams
  • AFP
    Jennifer Jason Leigh
  • AFP
    Charlize Theron
  • AFP
    Lady Gaga
  • EPA
    Charlotte Rampling
  • AFP
    Tom Hardy en zijn vrouw Charlotte Riley
  • AFP
    Christian Bale en zijn vrouw

Star Wars-auditie

Jacob Tremblay

De 9-jarige Jacob Tremblay uit Room laat zien dat hij Star Wars-sokken draagt (een manchetknopen van de Millennium Falcon). Op de rode loper zegt hij dat hij groot Star Wars-fan is en graag in het volgende deel wil spelen.

George Miller is binnen

Regisseur George Miller is nog altijd verbaasd dat Mad Max: Fury Road het zo goed deed. "Dit is niet een typische Oscar-film, het is een spektakelfilm. We kwamen ook al ver voor het awardseizoen in de bioscoop, maar men bleef er maar over praten." Mad Max is genomineerd voor tien Oscars, alleen The Revenant deed het beter met twaalf.

De uitslagen zijn binnen

De enveloppen komen binnen

In deze aktetassen zitten de felbegeerde enveloppen met de uitslagen. Alle stemmen zijn in het diepste geheim geteld en het aantal mensen dat de uitslag kent is op één hand te tellen. 6261 leden van de Academy mochten stemmen.

Meer sterren arriveren

  • AFP
    Brie Larson
  • AFP
    Rooney Mara
  • AFP
    Alejandro González Iñárritu
  • AFP
    Bryan Cranston
  • AFP
    Matt Damon en zijn vrouw Luciana Barroso
  • AFP
    Jennifer Garner

Geen boycot voor Whoopi

Whoopi Goldberg (Oscarwinnaar en viervoudig presentator van de ceremonie) boycot de show in ieder geval niet. Op de rode loper zegt ze tegen de pers: "Als je echt wil protesteren, ga dan niet naar de films waarin de mensen ontbreken die je wilt zien".

Protest

Buiten het zicht van de camera's maar op de route die veel filmsterren afleggen wordt geprotesteerd tegen het gebrek aan diversiteit bij de Oscars (alleen maar blanke acteurs zijn genomineerd). Onder leiding van de burgerrechtenactivist Al Sharpton roepen enkele tientallen betogers leuzen als "Hollywood must do better" en "Shame on you". Sharpton, die een witgeverfde Oscar toonde, benadrukt dat hij niks tegen de genomineerden heeft, maar dat er wel verandering moet komen. "We zijn niet anti-Leonardo, we zijn anti-uitsluiting."

  • EPA
    Al Sharpton toonde een witgeverfde Oscar
  • EPA
    Het protest

De eerste sterren arriveren

  • AFP
    Alicia Vikander
  • AFP
    Saoirse Ronan
  • AFP
    Eddie Redmayne en zijn vrouw
  • AFP
    Olivia Wilde
  • AFP
    Alicia Vikander

Bijzonder

Er kunnen vannacht een paar zeldzame dingen gebeuren. Als Alejandro Iñárritu met Beste Regie naar huis gaat voor The Revenant, is dat nog maar de derde keer dat een regisseur twee jaar achter elkaar wint. Iñárritu won vorig jaar namelijk met Birdman dezelfde prijs. Eerder wisten alleen John Ford (in 1940 en 1941) en Joseph Mankiewicz (1949/1950) dat voor elkaar te krijgen.

Het zou ook de derde keer op een rij zijn dat een Mexicaan met prijs naar huis gaat: in 2014 won Alfonso Cuarón voor Gravity.

Eddie Redmayne zou hetzelfde kunnen doen met Beste Acteur (vorig jaar met The Theory of Everything, nu met The Danish Girl), wat tot nu toe alleen Tom Hanks (1993 en 1994, met Forrest Gump en Philadelphia) en Spencer Tracey (1937/1938) lukten. De kans is echter groot dat hij het aflegt tegen Leonardo DiCaprio.

Sylvester Stallone maakte een goede kans Beste Bijrol te winnen voor zijn rol in Creed, waarvoor hij weer in de huid kroop van Rocky Balbao. Als hij wint, is het nog maar de derde keer dat iemand wint voor een rol die hij twee keer speelde. Het lukte eerder Bing Crosby (Going My Way) en Paul Newman (The Color of Money).

Boycot?

Via Oscars@nos.nl kwam de vraag binnen wat er te merken zal zijn van de boycot van Afro-Amerikaanse acteurs. Waarschijnlijk niet veel. Spike Lee en het echtpaar Will en Jada Smith mogen dan wegblijven, de stoeltjes in het Dolby Theater komen wel vol.

Vraag is wel wat de (zwarte) presentator Chris Rock, die niet terugdeinst rassenkwesties vlijmscherp te fileren, op het podium gaat zeggen. Op zijn Twitter-account noemde hij de Oscars in ieder geval "de blanke BET-awards", naar de prijzen voor zwarte artiesten.

Wie nog iets van Oscar-glitter mee wil krijgen in Nederland, kan om 00.50 uur op Net5 de verslaggeving vanaf de rode loper volgen. Dat programma stopt echter als de show daadwerkelijk gaat beginnen om 02.30 uur.

Mark Ruffalo

Vlak voor de show gaat acteur Mark Ruffalo nog even langs bij een demonstratie tegen seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk. Dat is ook het onderwerp van zijn film Spotlight.

Begin

Vannacht worden voor de 88ste keer de Oscars uitgereikt in Los Angeles. Voor het eerst in negen jaar is dat niet te volgen op tv, omdat Film1 er dit jaar voor koos alleen een samenvatting uit te zenden, morgen.

U kunt de ontwikkelingen volgen op de liveblog. Ook wordt er in het NPO Radio 1-programma Nachtkijkers regelmatig geschakeld met de ceremonie. De uitzending komt daarvoor speciaal uit de Vue-bioscoop in Hilversum, een van de weinig plekken in Nederland waar de show live te volgen is.

Vragen en opmerkingen kunt u vannacht sturen naar Oscars@nos.nl.