PEC ZwolleFeyenoord3-1
ExcelsiorADO Den Haag2-4
NECPSV0-3

Klaar in Nijmegen

Het zit erop in Nijmegen. PSV maakt geen fout en boekt een eenvoudige 3-0 zege op NEC.

Slotfase

De laatste minuten in Nijmegen lopen. NEC doet nog wel pogingen om een eretreffer te maken, maar iedereen verlangt bij de 3-0 tussenstand naar het laatste fluitsignaal. Dat zal nog zo'n drie minuten duren.

Tussenstand: NEC-PSV 0-3

Doelpunt PSV

Een kwartier voor tijd zet Marco van Ginkel de 3-0 op het bord. PSV gaat eenvoudig winnen bij NEC.

Het gaat in de tweede helft ook allemaal erg makkelijk bij PSV. Na een vlotte aanval belandt de bal voor de voeten van de Chelsea-huurling, die zijn tweede eredivisiedoelpunt in zijn nog prille seizoen maakt.

In de 67ste minuut is het gedaan bij NEC-PSV. Jürgen Locadia zet de 2-0 op het scorebord.

Een corner van de Eindhovenaren wordt verlengd door De Jong en Locadia kopt binnen. De wedstrijd lijkt gespeeld.

Tussenstand: NEC-PSV 0-2

Niet zinderend

De tweede helft gaat niet bijster zinderend van start. PSV bewaakt de voorsprong en NEC lijkt zonder Santos niet bij machte om het de Eindhovenaren lastig te maken.

In de 52ste minuten noteren we de eerste kans na rust. Een schot van Locadia wordt al grabbelend met de nodige moeite door keeper Jones gekeerd. Vier minuten later redt Jones knap op een schot van Narsingh. Een tweede goal van PSV hangt in de lucht.

Tussenstand: NEC-PSV 0-1

De bal rolt weer

De tweede helft van NEC-PSV is in gang gebracht. De Eindhovenaren leiden met 1-0.

De held van Den Haag

Dennis van der Heijden scoorde bij zijn debuut twee keer voor ADO Den Haag. De jonge held werd feestelijk onthaald in de ADO-kleedkamer.

Rust in Nijmegen

PSV leidt met 1-0 door de zeventiende competitiegoal van De Jong. Maar het is nog niet gespeeld. In de slotfase van de eerste helft kropen de Nijmegenaren weer enigszins uit hun schulp.

Sombere reacties uit het Feyenoord-kamp

Weinig kansen

Nog tien minuten in de eerste helft in De Goffert. Het is een wedstrijd met een laag tempo, weinig kansen en een beter PSV.

Toch was er in de 35ste minuut ineens een flinke kans voor NEC. Golla mocht ongestoord opstomen en bracht Sleegers met een slim passje in schietpositie. Keeper Zoet greep wederom in.

Exit Hendrix leidt tot Vitesse-middenveld

Jorrit Hendrix heeft het veld toch aangeslagen verlaten na de opdonder van Ritzmaier. Zijn vervanger is Stijn Schaars.

Het middenveld van PSV bestaat nu uit Pröpper, Van Ginkel en Schaars. Een onvervalst Vitesse-middenveld. En dat tegen NEC.

NEC komt er sinds de 1-0 van PSV overigens niet meer aan te pas. De Eindhovenaren hebben de macht overgenomen en het lijkt wachten op de 2-0.

In de zestiende minuut komt PSV op 1-0 bij NEC. Luuk de Jong maakt de goal, zijn zeventiende van het seizoen.

Zo ging het vorig seizoen vaak. Jetro Willems zet de bal knap voor, De Jong kopt al even kundig binnen. Het duo is in ere hersteld.

Het is overigens de vijftigste eredivisiewedstrijd op rij waarin PSV scoort.

Grote kans NEC

Na tien minuten is er de eerste grote kans van de wedstrijd en die is voor de thuisploeg. Joey Sleegers komt na een steekpass van Ritzmaier in een uitstekende positie om te scoren, maar vindt Zoet op zijn weg. PSV komt goed weg.

Tussenstand: NEC-PSV 0-0

Rommelig begin

Het is een rommelig begin bij NEC-PSV. De thuisploeg verstopt zich in de beginfase zeker niet.

Ritzmaier is al op de bon gegaan na een overtreding op Hendrix. De PSV'er krijgt een arm van de voormalige PSV'er in zijn gezicht en oogt aangeslagen, maar kan wel door.

De bal rolt

De bal rolt bij het toetje van deze eredivisiezondag: NEC-PSV.

Minuut stilte

Voor aanvang van NEC-PSV is er een minuut stilte ter nagedachtenis aan de onlangs overleden Jaap van Essen, journalist van De Gelderlander en vaste NEC-volger. De perstribune bij NEC werd onlangs ook naar hem vernoemd.

PSV zonder Bruma

PSV begint in Nijmegen zonder verdediger Jeffrey Bruma aan het competitieduel met NEC. Bruma raakte een week geleden geblesseerd aan zijn achillespees en zit in De Goffert bij de reserves. In het centrum van de verdediging is Nicolas Isimat-Mirin zijn vervanger.

Linksback Jetro Willems keert terug in het basiselftal van Phillip Cocu, ten koste van Joshua Brenet. In de voorhoede is er weer plek voor Jürgen Locadia en Luciano Narsingh. Gastón Pereiro en Florian Jozefzoon zitten daarom op de bank.

Bij NEC ontbreekt topschutter Christian Santos wegens een schorsing. Rens van Eijden keert na zijn mislukte transfer naar Dinamo Moskou terug in de basis van NEC en is bovendien weer aanvoerder van de Nijmegenaren.

Klaar in Kralingen

Dennis van der Heijden is de held van de dag bij ADO Den Haag. Met twee goals bezorgt hij ADO een 4-2 overwinning bij Excelsior.

Doelpunt ADO Den Haag

En in Kralingen is de wedstrijd ook gespeeld. Havenaar zet de 4-2 op het scorebord.

Doelpunt PEC Zwolle

Ehizibue dompelt Feyenoord definitief in rouw. Op aangeven van Veldwijk maakt hij de 3-1 voor PEC Zwolle.

ADO Den Haag komt vlak voor tijd op 3-2 en weer is het Van der Heijden. Wat een debuut in de eredivisie.

Tussenstand: Excelsior-ADO Den Haag 3-2

Miraculeuze ontsnapping

Bijna stond de 2-2 op het bord in Zwolle. Achtereenvolgens Kramer, Vilhena en Kuijt hadden een aardige kans, maar scoorden niet.

Even later kunnen de toeschouwers hun ogen niet geloven als PEC Zwolle de 3-1 om zeep helpt. Menig stift de bal fraai over Vermeer heen, de bal komt tegen de lat, stuitert op de lijn, waar de moederziel alleen staande Ehizibue de bal in het doel wil koppen, maar daar niet in slaagt. De bal belandt alsnog op de paal.

Tussenstand: PEC Zwolle-Feyenoord 2-1

ADO Den Haag komt weer op gelijke hoogte met Excelsior. Invaller Dennis van der Heijden schiet fraai de 2-2 binnen.

Sterker nog: het is het debuut in de eredivisie van Van der Heijden en hij scoort binnen een minuut, bij zijn allereerste balcontact op het hoogste niveau. Dat is een fijne binnenkomer.

Tussenstand: Excelsior-ADO Den Haag 2-2

Kramer komt

In de 79ste komt Michiel Kramer in het veld voor Basacikoglu. Wellicht dat de kopsterke spits nog kan voorkomen dat Feyenoord tegen zijn zevende opeenvolgende nederlaag oploopt.

Doelpunt Excelsior

Tom van Weert zet Excelsior na een prachtige aanval in de 69ste minuut op een 2-1 voorsprong tegen ADO Den Haag.

In een razendsnelle counter komt de bal via Auassar en Elbert bij Van Weert terecht, die dankbaar zijn tweede goal van de middag maakt.

Tussenstand: Excelsior-ADO Den Haag 2-1

Kurto in ziekenhuis

In Rotterdam, waar het ook nat is gaan sneeuwen, is nog steeds 1-1 bij Excelsior-ADO Den Haag. Beide ploegen houden elkaar redelijk in evenwicht.

Excelsior-keeper Kurto, die al snel uitviel met een enkelblessure, is inmiddels voor onderzoek aangekomen in het ziekenhuis.

Kansjes Feyenoord

Het spel golft op en neer in Zwolle, waar het nog steeds (nat) sneeuwt. Ook Feyenoord, waar Elia in het veld is gekomen voor Vejinovic, krijgt zijn kansen. Basacikoglu was er opnieuw dichtbij. Na een voorzet van Toornstra kon hij redelijk onbedreigd binnenschieten, maar hij schoot tegen verdediger Schenkeveld op. Het is niet de eerste kans van de middag die Basacikoglu verprutst.

Vijf minuten na rust is het opnieuw Lars Veldwijk die raak schiet. PEC Zwolle op 2-1 tegen Feyenoord.

Er wordt Veldwijk weinig in de weg gelegd bij zijn tweede treffer van de dag. Sven van Beek valt om zonder dat er een schijnbeweging aan te pas komt en Veldwijk schiet de bal prima in de verre hoek. Feyenoord is terug bij af.

En ook in Kralingen

Ook bij Excelsior-ADO Den Haag is de wedstrijd hervat. De tussenstand is 1-1.

De bal rolt weer in Zwolle

De tweede helft van PEC Zwolle-Feyenoord is begonnen. De stand is 1-1.

Het Spijkerman-effect

Waarnemend coach Spijkerman: De Boer zal tevreden zijn

Rust in Kralingen

Excelsior en ADO Den Haag zoeken de kleedkamers op met een 1-1 ruststand.

Rust in Zwolle

Feyenoord had het heel zwaar tegen PEC Zwolle, maar bloeide in de slotfase weer iets op. De ruststand is 1-1.

Doelpunt Feyenoord

Enigszins uit het niets komt Feyenoord op 1-1 bij PEC Zwolle. Sven van Beek loopt de gelijkmaker binnen na een hoekschop van Toornstra.

Een minuut later heeft Basacikoglu een geweldig schot in huis, maar keeper Van der Hart tikt de bal uit de hoek. Feyenoord leeft weer.

Tussenstand: PEC Zwolle-Feyenoord 1-1

Steun voor Vermeer

Na al het gedoe rond Feyenoord-keeper Vermeer van de afgelopen week zijn er in Zwolle ook steunbetuigingen te zien voor de doelman.

Steun voor Kenneth Vermeer in Zwolle
Steun voor Feyenoord-doelman Vermeer

Feyenoord ontsnapt

De Rotterdammers bakken er vooralsnog bijzonder weinig van in Zwolle. PEC Zwolle heeft al meer dan een handvol kansen gehad om de score uit te bouwen.

Na een half uur was het Menig die de bal na een mooie individuele actie met een beheerst schot tegen de buitenkant van de Feyenoord-paal zag belanden.

Tussenstand: PEC Zwolle-Feyenoord 1-0

In de 24ste minuut komt Excelsior op gelijke hoogte met ADO Den Haag: 1-1. Doelpunt: Tom van Weert.

De uitstekende voorzet is van Auassar, Van Weert maakt het dankbaar af. Het lijkt of de twee blessures en wissels bij Excelsior juist in positieve zin hebben gewerkt.

Tussenstand: Excelsior-ADO Den Haag 1-1

Vermeer held van Feyenoord

Het is nog 1-0 bij PEC-Feyenoord, maar het had al 4-0 kunnen zijn. Veldwijk, Marinus en Lam hebben enorme kansen op een doelpunt gehad, maar drie keer achter elkaar was keeper Vermeer de reddende engel voor de dolende Rotterdammers.

Ellende voor Excelsior

Na een kwartier spelen heeft Excelsior al twee spelers geblesseerd het veld zien verlaten. Keeper Kurto en aanvaller Kuwas zijn met blessures afgevoerd. Hun vervangers zijn Tom Muyters en Stanley Elbers.

Tussenstand: Excelsior-ADO Den Haag 0-1

Hij stond al een tijdje droog, maar in de 15de minuut scoort hij weer eens: Lars Veldwijk zet PEC op 1-0 tegen Feyenoord.

Wout Brama levert een mooie lange bal af, Veldwijk duikt de diepte in, komt alleen voor Vermeer te staan en drukt af: 1-0. Het is zijn eerste goal sinds medio december 2015.

Feyenoord staat, niet voor het eerst sinds de winterstop, op achterstand.

ADO Den Haag komt in de negende minuut op 1-0 bij Excelsior. Kevin Jansen scoort.

Het goede voorwerk is van Duplan aan de linkerkant, de bal belandt voor de voeten van Jansen die simpel kan binnenschieten.

Aftrap in Zwolle en Rotterdam

De bal rolt bij PEC Zwolle-Feyenoord en Excelsior-ADO Den Haag.

Veldwijk moet weer eens scoren

Lars Veldwijk staat er om doelpunten te maken. Daar wordt een spits op afgerekend en dat weet hij. De aanvaller van PEC Zwolle begon goed aan het seizoen, heeft er inmiddels negen in liggen, maar staat wel al vijf duels droog.

"Het zit even tegen bij ons, net als bij Feyenoord", stelt Veldwijk.

Veldwijk moet weer gaan scoren

Feyenoord moet weer eens winnen

Er is Feyenoord vanmiddag alles aan gelegen om op het bensneeuwde kunstgras van PEC Zwolle niet opnieuw met een nederlaag van het veld te stappen. Inmiddels staat de teller in de eredivisie op zes verliesbeurten op rij. De 'horrorserie' is een unicum in de clubhistorie.

Maar ook PEC kan wel weer eens een zege gebruiken. Lees een vooruitblik op de wedstrijd.

Wanneer stopt het lijden bij Feyenoord?

Klaar in Groningen

Klaar in Groningen. Ajax wint met 2-1 en is voorlopig weer even koploper.

Doelpunt FC Groningen

In blessuretijd schiet Hoesen een vrije trap binnen: nog maar 2-1 voor Ajax. Het wordt nog een spannende 1,5 minuut.

Bijna Bazoer

De laatste tien minuten lopen in de Euroborg. Groningen is op jacht naar de aansluitingstreffer, maar de grootste kans was voor de tien man van Ajax. Bij een snelle uitbraak kreeg Bazoer een schietkans alleen voor het doel, maar hij vond Padt op zijn pad. In de rebound knalt invaller Milik over.

Tussenstand: FC Groningen-Ajax 0-2

Bijna Hoesen

Danny Hoesen is bij Groningen in het veld gekomen voor verdediger Desevio Payne. De eerste actie van de spits is bijna meteen raak, maar de bal gaat, na een voorzet van Rusnák, net voorlangs.

Bij Ajax heeft verdediger Ricardo van Rhijn de plek ingenomen van aanvaller Anwar El Ghazi.

Rood Van der Hoorn

Mike van der Hoorn krijgt zijn tweede gele kaart van scheidsrechter Liesveld en moet van het veld. De eerste gele kaart was een noodrem, de tweede volgt na onbesuisd inkomen. De kaarten zijn terecht.

Het is lastig voor Ajax nu, maar ook voor volgende week. Trainer Frank de Boer zit niet echt ruim in zijn verdedigers.

Het was overigens alweer een jaar geleden dat er een Ajacied van het veld werd gestuurd. Niklas Moisander was in februari 2015 de laatste.

Doelpunt Ajax

Penalty voor Ajax als Hateboer in het strafschopgebied Younes ten val brengt. De Groninger krijgt geel.

Het buitenkansje wordt benut door Lasse Schöne. Na een moeizame eerste helft stelt Ajax na rust orde op zaken: 2-0 voor Ajax.

Ajax begon na rust meer grip te krijgen op het duel en dat leidt in de 59ste minuut tot de 1-0 door Anwar El Ghazi.

De aanval wordt opgezet door Van der Hoorn, Gudelj kopt de bal vanaf links voor, de Groningen-defensie let niet goed op en El Ghazi kan van dichtbij de 1-0 binnentikken.

Tussenstand: FC Groningen-Ajax 0-1

Tempo

Het tempo ligt sinds de rust iets hoger bij Groningen-Ajax. Beide ploegen zijn ook al enigszins dreigend geweest, maar gescoord is er nog niet.

Bij Groningen is Hedwiges Maduro inmiddels met een kuitblessure van het veld gegaan. Albert Rusnák is zijn vervanger.

Tussenstand: FC Groningen-Ajax 0-0

De tweede helft van FC Groningen-Ajax is begonnen. Het wachten is nog op doelpunten.

Intussen in Zwolle

Het veld in Zwolle is sneeuwvrij en goedgekeurd. PEC Zwolle-Feyenoord gaat om 14.30 door.

Het veld is weer groen bij PEC Zwolle

Rust in Groningen

Rust in Groningen. De zieke Frank de Boer zal nog niet zijn opgeknapt van het spel van Ajax. Vlak voor rust was er nog een prima kans voor Sørloth, maar het schot van de Noorse spits eindigde in het zijnet.

De ruststand is 0-0.

Druistige Drost

Na ruim een half uur heeft FC Groningen de grootste kans van de wedstrijd. Een lage voorzet van rechts wordt door Cillessen moeizaam verlengd, waardoor Drost een enorme schietkans krijgt. Hij schiet echter druistig over.

Het duel kwam kwakkelend op gang, maar begint nu toch wel echt een wedstrijd te worden.

Op de fiets naar Excelsior

Een kleine honderd supporters van ADO Den Haag zijn per fiets onderweg naar Kralingen voor de uitwedstrijd tegen Excelsior. Ze treffen het niet met het weer, maar het doel is mooi: aandacht vragen voor de spierziekte ALS.

Ongewijzigd beeld

Het spelbeeld in de Euroborg is nog ongewijzigd. FC Groningen heeft de bal, maar hanteert een laag tempo. Ajax loert op foutjes en heeft in de 23ste minuut ook weer twee aardige kansen gehad. Schöne en Klaassen doken gevaarlijk op voor keeper Padt, maar uiteindelijk kopt Hateboer uit de doelmond weg.

Een paar minuten later is er de eerste grote kans voor de thuisploeg. Invaller Idrissi wurmt zich door de Ajax-defensie maar ziet zijn schot voorlangs het doel gaan.

Amsterdams gevaar en exit Linssen

Na tien minuten noteren we het eerste gevaar van Amsterdamse kant. Na een snelle spelhervatting van Cillessen zijn het achtereenvolgens Klaassen, El Ghazi en Schöne die in scoringspositie komen. De bal belandt uiteindelijk in de armen van Padt.

Binnen een kwartier moet Groningen afscheid nemen van Bryan Linssen, met ogenschijnlijk een hamstringblessure. Zijn vervanger is Oussama Idrissi.

Rustig begin

De wedstrijd in Groningen komt heel langzaam van gang. FC Groningen heeft de bal (65 procent balbezit tot nu toe) en heeft een kansje gehad via De Leeuw. Voor de rest is het aftasten geblazen.

Aftrap

De bal rolt! FC Groningen, met Alexander Sørloth in de basis, en Ajax, zonder de zieke Frank de Boer, zijn begonnen.

Jump!

Van Halen schalt uit de stadionspeakers met 'Jump' terwijl spelers het veld betreden. FC Groningen-Ajax gaat bijna beginnen.

Knallen met Viergever

Nick Viergever staat in de basis bij Ajax. Hij vormt met Mike van der Hoorn het centrale duo door de blessures van Kenny Tete en Jaïro Riedewald.

"Het voelt goed om perspectief te hebben. Het is een tijd geleden dat ik dacht: ik ga dit weekend knallen.", aldus Viergever, die het de afgelopen maanden moeilijk had in Amsterdam.

Lees een uitgebreid portret van Nick Viergever.

Viergever: leuk om weer een weekend te voetballen

Griep voor De Boer

Frank de Boer heeft griep. Het is nog onzeker of hij op de bank plaatsneemt in het duel met FC Groningen.

Volgens assistent-trainer Hennie Spijkerman is de Ajax-trainer er slecht aan toe. Hij lag vanochtend nog ziek in zijn hotelbed, maar Spijkerman sluit niet uit dat De Boer alsnog naar de Euroborg komt. "Hij zag eruit alsof hij een zak meel in zijn gezicht heeft gekregen, maar misschien komt hij nog", zei Spijkerman bij FOX Sports.

Hoe is het intussen in Zwolle?

Het sneeuwruimen vordert, constateert commercieel directeur Joost Broerse van PEC Zwolle.

'Ajax is meer een oude liefde dan een vervelende ex'

Bij FC Groningen staat Sergio Padt in het doel bij de wedstrijd tegen Ajax. Padt stond van 2007 tot 2011 zelf onder contract bij de Amsterdammers. Maar op deze Valentijnsdag heeft hij geen kwade woorden over voor zijn voormalige werkgever.

"Ze hebben me altijd goed behandeld en ik heb er geen nare gevoelens aan overgehouden. Wat dat betreft voelt het treffen met Ajax op Valentijnsdag meer als het weerzien met een oude geliefde dan met een vervelende ex.”

Lees een uitgebreid interview met Sergio Padt.

Sergio Padt, keeper van FC Groningen

Winter in Zwolle

Vergeleken met de situatie in Zwolle hebben FC Groningen en Ajax het nog makkelijk. Er lag vanochtend een flink pak sneeuw op het veld van PEC, waar om 14.30 uur de wedstrijd tegen Feyenoord moet beginnen. Met man en macht wordt geprobeerd het veld sneeuwvrij te maken, zodat de wedstrijd gewoon kan doorgaan.

"Ook toegangswegen worden sneeuwvrij gemaakt en er wordt gestrooid. Natuurlijk hebben we niet in de hand wat er nog gaat vallen, maar we verwachten geen grote problemen", zegt manager wedstrijdorganisatie van de voetbalclub Diederik Meijntjes.