liveblog
NOS VoetbalAangepast

PSV wint kraker; ook winst voor Ajax, FC Utrecht en NEC

liveblog gesloten

De uitslagen van vandaag

Teletekstpagina 818

Klaar in Nijmegen

Het zit erop in Nijmegen. Na een leuke eerste en een mindere tweede helft wint NEC met 1-0 van Willem II.

Rood Van der Struijk

Frank van der Struijk (Willem II) krijgt zijn tweede gele kaart van scheidsrechter Kamphuis en moet eraf. Het is niet zijn middag.

Het eerste geel was geen geel, het tweede geel is heel discutabel. Het is een ongelukkige botsing met NEC-speler Golla.

Tussenstand: NEC-Willem II 1-0

Slotfase

De slotfase loopt in Nijmegen en het staat nog steeds 1-0 voor NEC. Willem II doet pogingen het tempo op te voeren en er een slotoffensief uit te persen. Maar NEC houdt vooralsnog eenvoudig stand.

De Tilburgers hebben al vier vrije trappen gehad op de rand van het zestienmetergebied. Die gingen allemaal naast of in de muur. Dus van de standaardsituaties moet Willem II het ook niet hebben.

Tussenstand: NEC-Willem II 1-0

Minder en minder

Zo attractief als de eerste helft was, zo saai is de tweede. Willem II probeert druk te zetten, maar slaagt er niet in om kansen te creëren. NEC kijkt toe, vindt het allemaal prima en wacht op de counter.

Opvallendste moment met nog een kwartier te spelen is de gele kaart voor Willem II-verdediger Frank van der Struijk. Hij lijkt Anthony Limbombe te scheppen, maar uit de herhaling blijkt er geen enkel contact te zijn geweest tussen beide heren. Een fraai stukje acteerwerk van de Belg in Nijmeegse dienst.

Tussenstand: NEC-Willem II 1-0

Weinig reuring na rust

De eerste tien minuten van de tweede helft zijn geruisloos gepasseerd. Er gebeurt momenteel niets noemenswaardigs in Nijmegen. Het spelbeeld is wel vertrouwd: Willem II heeft de bal, NEC wacht af en loert op fouten.

Ook vertrouwd is de aftocht van Zivkovic. De Ajax-huurling wordt in de 57ste minuut vervangen door de Belgische debutant Andy Kawaya.

Tussenstand: NEC-Willem II 1-0

De laatste helft

De tweede helft van NEC-Willem II is begonnen. Koppers vervangt bij Willem II de geblesseerde Heerkens. De stand is 1-0.

Rust in Nijmegen

We gaan thee drinken bij NEC-Willem II. De Nijmegenaren leiden in het vrij attractieve duel met 1-0 door een benutte strafschop van Santos.

Aantrekkelijk duel

De rust nadert bij NEC-Willem II. Het overwicht is sinds de 1-0 door Santos opnieuw voor de gasten uit Tilburg. NEC vindt dat prima, hangt een beetje achterover en wacht op countermogelijkheden.

De Nijmegenaren hebben ook wel iets om op te vertrouwen: van de acht duels waarin ze dit seizoen op voorsprong kwamen, verloren ze er nul.

Willem II had een kansje via een vrije trap van Andersen, die net naast ging. Groter waren de mogelijkheden voor NEC: een krachtige kopbal van Santos spatte, zoals dat zo mooi heet, uiteen op de lat. Een schietkans van Sleegers kwam terecht op het hoofd van Santos.

Tussenstand: NEC-Willem II 1-0

Doelpunt NEC

Een penalty voor NEC in de 20ste minuut na hands door Stijn Wuytens. Het lijkt een zware beslissing van de arbiter.

Christian Santos kan het niet veel schelen. De Venezolaan benut het buitenkansje: 1-0 voor NEC.

Tussenstand: NEC-Willem II 1-0

Willem II neemt stokje over

Eerst was NEC de betere ploeg, maar na een kwartier spelen heeft Willem II het heft in handen genomen. De eerste kans voor de Tilburgers was voor Falkenburg. Vanaf de rand van de zestienmeter schoot hij net over het doel van Jones.

Tussenstand: NEC-Willem II 0-0

De reacties na Feyenoord-PSV

Aardig begin NEC

Na een traditionele periode aftasten begint de wedstrijd langzaam op gang te komen. Vooral NEC laat zich de eerste tien minuten zien. Spraakmakende momenten hebben we nog niet waargenomen.

Tussenstand: NEC-Willem II 0-0

De bal rolt

De laatste wedstrijd van de eredivisiezondag is begonnen. NEC ontvangt Willem II.

Brad Jones debuteert

Bij NEC debuteert Brad Jones onder de lat. Sterker nog: hij is meteen de aanvoerder van NEC. De Australische doelman speelde de afgelopen vijftien jaar voor negen verschillende Engelse clubs en maakte in die tijd het nodige mee.

Brad Jones op trainingskamp met NEC in Marbella

Nick van der Velden in actie

Bij NEC-Willem II zien we Nick van der Velden opnieuw in actie. De afgelopen week konden wij zijn avonturen al volgen via de NOS Playercam.

NOS Playercam: Nick van der Velden

Doelpunt PSV

De Kuip valt stil. Het is beslist. In de 85ste minuut schiet invaller Narsingh PSV op 2-0 tegen Feyenoord.

De slotfase was tot dit moment spannend. Feyenoord perste er een slotoffensief uit, maar PSV loerde professioneel op de counter, of de omschakeling zoals ze in Eindhoven liever zeggen.

De tactiek van Cocu wordt beloond: bij een van de uitbraken komt Narsingh alleen voor keeper Vermeer te staan. De PSV'er houdt het hoofd koel en schiet de 2-0 binnen.

Tussenstand: Feyenoord-PSV 0-2

Rode kaart

Andreas Ludwig (FC Utrecht) krijgt een kwartier voor tijd zijn tweede gele kaart. Utrecht leidt nog wel met 4-1 tegen FC Groningen.

Een kwartier geleden was de Duitser nog blij, want hij maakte hoogstpersoonlijk de vierde goal van Utrecht.

Tussenstand: FC Groningen-FC Utrecht 1-4

Feyenoord jaagt op 1-1

Feyenoord is op zoek naar de gelijkmaker. Kramer was er heel dichtbij: na een voorzet van Kuijt kopte de Feyenoord-spits net over.

Bij een nederlaag raakt een mogelijke titel voor Feyenoord enigszins uit zicht. Dan zou de achterstand op koploper Ajax 8 punten bedragen en op nummer twee PSV 5 punten.

Bij de Rotterdammers is Vejinovic vervangen door Immers.

Tussenstand: Feyenoord-PSV 0-1

Feyenoord aan de bak

Feyenoord moet aan de bak, maar moet ook het hoofd zien koel te houden. Meteen na de 1-0 van PSV kreeg Elia al een gele kaart. De Feyenoorder maakte zich boos op een kluitje juichende PSV'ers die de bal niet wilden afgeven. Ook Van Beek heeft intussen geel gekregen na een overtreding op Arias.

De Rotterdammers doen intussen wel hun best, maar hebben moeite om kansen te creëren. Er was nog een schot van Kuijt in het zijnet, maar dat was het. PSV is af en toe heel gevaarlijk in de omschakeling.

Tussenstand: Feyenoord-PSV 0-1

Doelpunt FC Utrecht

Het gaat hard voor FC Utrecht in Groningen. Andreas Ludwig maakt er zelfs 4-1 van voor Utrecht. De voorzet is van Haller, de Duitser schiet schitterend raak in de kruising.

Tussenstand: FC Groningen-FC Utrecht 1-4

Doelpunt FC Utrecht

En weer een Utrecht-verdediger die vanmiddag scoort. Chris Kum zet de Domstedelingen in de 59ste minuut op 3-1 tegen Groningen.

Kum staat voor de doellijn geposteerd en verlengt een inzet van Ayoub.

Tussenstand: FC Groningen-FC Utrecht 1-3

Doelpunt FC Utrecht

Drie minuten na rust komt FC Utrecht op 2-1 bij FC Groningen. Timo Letschert krult een vrije trap fraai binnen tegen zijn oude club. Van het motto 'niet juichen tegen je oude club' trekt Letschert zich niets aan.

Tussenstand: FC Groningen-FC Utrecht 1-2

Doelpunt Feyenoord

In de 49ste minuut komt PSV op 1-0 in De Kuip. Moreno scoort namens de Eindhovenaren.

Het belangrijke voorwerk is van Davy Pröpper, die knap voorzet. De jarige Moreno tikt de bal bij de tweede paal binnen.

Vlak na rust had PSV ook al twee grote kansen (De Jong en Bruma), dit keer is het wel raak. Feyenoord moet aan de bak.

Tussenstand: Feyenoord-PSV 0-1

Tweede helft

Feyenoord-PSV (0-0) en FC Groningen-FC Utrecht (1-1) zijn hervat.

Reacties op de oerwoudgeluiden in Den Haag

Rust in Groningen

Het is rust bij FC Groningen-FC Utrecht. De ruststand bij het aantrekkelijke duel is 1-1.

Rust in De Kuip

Feyenoord en PSV zoeken de kleedkamers op. Nog geen doelpunten in een tegenvallende kraker in De Kuip.

Heetgebakerd intermezzo

De vlam lijkt in de slotfase van de eerste helft een beetje in de pan te slaan. Zo is er een opstootje tussen Karsdorp en Pereiro. Er is nauwelijks aanleiding toe, maar beide spelers staan als twee briesende steenbokken met hun hoofden tegen elkaar.

Scheidsrechter Makkelie spreekt beide kemphanen toe en doet het akkefietje af zonder kaarten.

Tussenstand: Feyenoord-PSV 0-0

Spetteren

Het spettert na een half uur spelen nog niet echt in De Kuip, maar er komen steeds meer kansen. Voor beide ploegen.

Locadia had een prima mogelijkheid na een defensieve misser van Kuijt, maar het schot van de PSV'er werd knap gepakt door Vermeer.

Even later krijgt Kramer een enorme kans na een schitterende voorzet van Vilhena. Alleen voor de keeper werkt de Feyenoord-spits de bal huizenhoog over.

Tussenstand: Feyenoord-PSV 0-0

Doelpunt FC Groningen

FC Utrecht was sterker, maar FC Groningen komt in de 27ste minuut ineens op 1-1. Alexander Sørloth maakt zijn eerste voor FC Groningen.

De 20-jarige Noorse aanwinst maakt zijn debuut in de eredivisie, en doet dat met glans. Hij draait knap weg en schiet in de lange hoek raak.

Tussenstand: FC Groningen-FC Utrecht 1-1

Feyenoord is sterker

Na een kwartier in De Kuip heeft Feyenoord het heft in handen genomen. PSV staat onder druk en komt er nauwelijks uit.

De Rotterdammers hebben intussen twee behoorlijke kansen op de openingstreffer gehad. Een hard schot van Nelom werd klemvast gepakt door keeper Zoet. Een fraaie poging van afstand van Vilhena, vanaf zo'n 40 meter, zeilt net over.

Tussenstand: Feyenoord-PSV 0-0

Doelpunt FC Utrecht

Na een kwartier komt FC Utrecht op voorsprong in Groningen. Na een inzet van Chris Kum raakt Bart Ramselaar de bal als laatste aan. Keeper Padt zit nog wel even aan de bal, maar tast uiteindelijk mis. FC Utrecht leidt.

De voorsprong is terecht, want Utrecht is heel sterk aan het duel begonnen.

Tussenstand: FC Groningen-FC Utrecht 0-1

Nerveus begin

Het is een onwennig begin bij Feyenoord-PSV, waar enigszins nerveus wordt afgetast. Feyenoord heeft in de beginfase het meeste balbezit en heeft een mogelijkheidje gehad via Kuijt, die net links naast de paal schoot.

Tussenstand: Feyenoord-PSV 0-0

De ballen rollen

Feyenoord-PSV en FC Groningen-FC Utrecht zijn begonnen.

Gio blikt vooruit op Feyenoord-PSV

Van Bronckhorst: top zijn om te winnen van PSV

Klaar in Den Haag

Het is klaar in Den Haag. Ajax wint dankzij een goal van Younes met 1-0 van ADO.

Doelpunt Ajax?

De blessuretijd is bijzonder spannend. ADO Den Haag is in het offensief, maar de thuisploeg speelt deze middag heel matig.

Bij een uitbraak van Ajax staat er ineens toch bijna 2-0 op het scorebord. Een kopbal van El Ghazi gaat via de lat op, of over de lijn? De bal telt in ieder geval niet.

Een doelpunt of geen doelpunt? Dat is de vraag.

Haags kwartiertje

In de slotfase hebben beide ploegen nog een grote kans. Met name die van ADO is enorm: Havenaar kan de bal moederziel alleen voor Cillessen in het doel koppen, maar hij raakt de bal slecht en de Ajax-keeper kan de bal, ondanks de watten in zijn neus, simpel pakken.

Een paar minuten later ontsnapt invaller Anwar El Ghazi. Hij geeft de bal aan Viktor Fischer, die vervolgens vrij hopeloos overschiet. Het is niet de middag van Fischer.

Het Haags kwartiertje duurt vandaag overigens 20 minuten, want er worden door de blessure van Cillessen vijf minuten bijgeteld.

Tussenstand: ADO Den Haag-Ajax 0-1

Pijnlijk moment voor Ajax-keeper Cillessen

Bebloed gezicht voor Cillessen na botsing

Haags kwartiertje

Er is nog een kwartier te spelen in Den Haag. ADO heeft het heft in de loop van de tweede helft in handen genomen en is op zoek naar de gelijkmaker. Tot echte mogelijkheden heeft dat nog niet geleid. Ajax heeft niet veel meer laten zien sinds de rust.

Tussenstand: ADO Den Haag-Ajax 0-1

Oerwoudgeluiden

Een deel van het ADO-publiek laat zich ook in de tweede helft nog in negatieve zin horen met beledigende liederen in de richting van Riechedly Bazoer. De stadionspeaker heeft al twee keer gevraagd om ermee op te houden. Scheidsrechter Pol van Boekel

Cillessen gaat neer

Jasper Cillessen krijgt bij een kans voor ADO een harde schop van Ruben Schaken in zijn gezicht. De Ajax-keeper bloedt en het ziet er niet best uit. Maar Cillessen bijt op zijn tanden en gaat gewoon door.

De aanval van ADO was overigens al afgefloten vanwege een duw van Schaken tegen Gudelj. De ADO-speler krijgt een gele kaart.

Jasper Cillessen wordt behandeld nadat Ruben Schaken hem in zijn gezicht heeft geraakt

Opstellingen Feyenoord-PSV (14.30 uur)

Miquel Nelom en Simon Gustafson staan bij Feyenoord aan de aftrap van de kraker tegen PSV. Trainer Giovanni van Bronckhorst geeft Nelom achterin de voorkeur boven Jan-Arie van der Heijden.

Gustafson keert na een schorsing van drie wedstrijden terug in het Rotterdamse elftal. De Zweed neemt de plek over van Karim El Ahmadi, die op zijn beurt een schorsing uitzit.

Bij PSV heeft trainer Phillip Cocu geen verrassingen in de opstelling.

De bal rolt weer

De tweede helft van ADO Den Haag-Ajax is begonnen. De Amsterdammers leiden met 1-0.

Rust in Den Haag

Het is rust in Den Haag. Ajax leidt met 1-0 en heeft niet echt lastig gehad. Maar nu eerst een bekertje thee.

De stadionspeaker heeft intussen laten weten dat het niet de bedoeling is dat de ADO-fans beledigende liederen zingen over Ajax-spelers. Vooral Riechedly Bazoer was in de eerste helft het slachtoffer van liedjes over bananen.

Nu op NPO 1

Op NPO 1 is Studio Sport begonnen. We blikken onder meer vooruit naar Feyenoord-PSV. Bekijk onze livestream.

ADO is wakker

Het eerste half uur had ADO nauwelijks iets in te brengen, maar inmiddels bijt de ploeg van Henk Fraser een beetje van zich af. Tot echt grote kansen heeft dat nog niet geleid. Wel heeft Ajax meer overtredingen nodig om ADO in toom te houden. Dat heeft geleid tot een gele kaart voor Bazoer.

Tussenstand: ADO Den Haag-Ajax 0-1

Man met de pet

Jasper Cillessen is vandaag gekleed in een zwart-roze tenue met oranje handschoenen en een zwarte pet. De Ajax-keeper heeft namelijk te maken met een laaghangend Haags zonnetje.

Jasper Cillessen draagt een pet

Doelpunt Ajax

Ajax komt in de 21ste minuut op 1-0 bij ADO Den Haag. Amin Younes duikt na een pass van Veltman op in het zestienmetergebied, neemt de bal handig mee met de borst, komt oog in oog met keeper Hansen te staan, blijft heel rustig en tikt de 1-0 voor Ajax binnen.

De voorsprong voor de Amsterdammers is gezien het spelbeeld terecht. Ajax heeft verreweg het meeste balbezit, maar dit was eigenlijk wel de eerste echte kans.

Tussenstand: ADO Den Haag-Ajax 0-1

Bekend beeld

Het spelbeeld in de beginfase bij ADO-Ajax is niet verrassend. De Amsterdammers spelen de bal rond en zoeken een gaatje in de hechte ADO-defensie. Dat is tot nu toe niet gelukt.

ADO is één keer opgedoken voor het doel van Cillessen. Een schotje van Duplan ging naast.

Tussenstand: ADO Den Haag-Ajax 0-0

De bal rolt

Scheidsrechter Van Boekel heeft gefloten, ADO Den Haag-Ajax is begonnen.

Daar komen ze

De spelers van ADO Den Haag en Ajax betreden het veld terwijl 'O o Den Haag' uit de speakers schalt. We gaan bijna beginnen.

Guardado over de kraker in De Kuip

De meeste aandacht gaat vandaag natuurlijk uit naar de topper tussen Feyenoord en PSV in De Kuip. Aftrap: 14.30 uur. PSV-steunpilaar Andrés Guardado is van de partij bij de Eindhovenaren en blijft voorlopig ook nog wel.

De 29-jarige middenvelder beschikt over een doorlopend contract en voelt zich happy in Eindhoven. "Ik ben gelukkig met de club en met de fans. Ik speel hier nog altijd met veel plezier", zegt de Mexicaan.

Guardado voelt zich 'happy' bij PSV

'ADO wint met 2-1'

ADO-verdediger Vito Wormgoor hoopt op een gelijkspelletje, maar denkt stiekem ook aan een 2-1 overwinning op Ajax. Dat blijkt uit het diepte-interview dat de kersverse voetbalverslaggever Maxim Hartman vrijdag met Wormgoor hield.

Maxim Hartman ontmoet: Vito Wormgoor

Van de Beek vervangt Klaassen

Donny van de Beek krijgt van Ajax-trainer Frank de Boer een basisplaats in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. De jonge middenvelder krijgt de voorkeur boven Daley Sinkgraven als vervanger van de geblesseerde aanvoerder Davy Klaassen. De Boer kiest voorin voor Viktor Fischer en Amin Younes als vleugelspitsen. Arek Milik staat in de spits.

Bij ADO Den Haag is Mike Havenaar weer van de partij. De Japanner keert terug na een ribblessure. Wilfried Kanon speelt links achterin op de plaats van de afwezige Aaron Meijers.

Oorlog in Den Haag?

De eredivisiezondag begint om 12.30 uur met het duel tussen ADO Den Haag en Ajax. De boodschap die ADO de wereld in stuurt voorafgaand aan het duel met Ajax is helder. "Het wordt een fysieke wedstrijd. De beuk moet erin. Oorlog!" Aan het woord: Tom Beugelsdijk, die nooit vies is van een beetje Haagse bluf.

Beugelsdijk: de beuk moet erin tegen Ajax

De eredivisiezondag

Het programma van vandaag:

12.30 uur

ADO Den Haag-Ajax

14.30 uur

Feyenoord-PSV

FC Groningen-FC Utrecht

16.45 uur

NEC-Willem II

Riechedly Bazoer (Ajax), Dirk Kuijt (Feyenoord) en Luuk de Jong (PSV)