liveblog

Degradatieduel uit het boekje in Leeuwarden

liveblog gesloten

Klaar in Leeuwarden

Het zit erop in Leeuwarden. Na een meeslepend gevecht wint De Graafschap met 3-2 bij SC Cambuur.

Het is de eerste overwinning in de eredivisie van De Graafschap in dit seizoen.

Doelpunt De Graafschap

De Graafschap komt in de 88ste minuut met tien man op 3-2!

Invaller Tarfi schiet een vrije trap van afstand fraai achter keeper Zeinstra. Het past helemaal bij de wedstrijd. In de catacomben gaat de net weggestuurde Pröpper helemaal uit zijn dak.

Tussenstand: SC Cambuur-De Graafschap 2-3

Rode kaart

De Graafschap moet in de slotfase met tien man verder. Robin Pröpper krijgt zijn tweede gele kaart en moet dus vertrekken.

Pröpper maakte zich boos tegen de assistent-scheidsrechter en dat wordt hem niet in dank afgenomen. De Graafschap moet nu echt knokken om nog een gelijkspel uit het Friese vuur te slepen.

Slotfase

De laatste minuten lopen in Leeuwarden en de storm is een beetje gaan liggen. Cambuur is nog wel de betere ploeg.

In de 82ste minuut hadden de Friezen drie grote kansen op rij, maar scheidsrechter Makkelie fluit al na de eerste af wegens buitenspel. Ten onrechte, blijkt uit de herhaling.

Tussenstand: SC Cambuur-De Graafschap 2-2

Cambuur heerst

Nog ruim twintig minuten bij de kelderkraker tussen SC Cambuur en De Graafschap. Sinds de rust is er maar één ploeg die de dienst uitmaakt en dat is Cambuur. De ingevallen keeper Zeinstra heeft de bal nog nauwelijks gezien.

De grootste kans voor de Friezen was er in de 68ste minuut. Invaller Steblecki schoof de bal nét naast het doel van De Graafschap.

Het oog van Ogbeche

Cambuur-spits Ogbeche moet het veld verlaten, zijn vervanger is Houtkoop.

De Nigeriaan was hard met zijn hoofd in botsing gekomen met ploeggenoot Andriuskevicius, na een duw van De Graafschap-speler Peters. In eerste instantie liet de medische staf van Cambuur Ogbeche nog verder spelen, maar scheidsrechter Makkelie grijpt een paar minuten later in. Het oog van Ogbeche zit bijna dicht.

Bij De Graafschap is El Jelbi een paar minuten eerder vervangen door Vida.

Doelpunt SC Cambuur

Het is 2-2 in Leeuwarden! De Graafschap-verdediger Will schiet fraai in eigen doel.

De kopbal is van Martijn Barto en Will wil de bal wegwerken. Dat mislukt op dramatische wijze en de bal gaat met een mooi boogje over de eigen keeper Jurjus heen.

Paal van de maand

SC Cambuur begint voortvarend aan de tweede helft en voert de druk meteen op. In de 48ste minuut haalt Overgoor uit en de bal belandt op de paal. Het is dezelfde paal die al twee keer eerder werd geraakt door De Graafschap.

Tussenstand: SC Cambuur-De Graafschap 1-2

De bal rolt weer

De tweede helft van SC Cambuur-De Graafschap is begonnen. De hekkensluiter uit Doetinchem leidt met 2-1.

Trainer Henk de Jong heeft twee keer gewisseld: Nienhuis en El Baad zijn vervangen door Zeinstra en Steblecki. De Cambuur-keeper blijft in de kleedkamer achter met pijn aan de ribben.

Spectaculaire duels bij het degradatieduel tussen SC Cambuur en De Graafschap

Rust in Leeuwarden

Een degradatiekraker uit het boekje in Leeuwarden. De Graafschap leidt bij rust met 2-1.

Vlak voor rust is er nog een enorme kans voor de Doetinchemmers, als Peters nog maar eens op de paal schiet. Dat belooft allemaal wat voor de tweede helft.

Doelpunt Cambuur

De Graafschap krijgt kansen op 3-0, maar SC Cambuur doet iets terug: Sjoerd Overgoor maakt 2-1.

De Doetinchemmers regen de kansen na de 2-0 aaneen. Straalman kopte bijna binnen en El Jebli schoot snoeihard op de paal. De Friezen leken rijp voor de sloop.

En ineens is het toch 2-1 door een afstandsschot van Overgoor. Het is spannend in Leeuwarden.

Bart Straalman loopt in de 35ste minuut tegen de bal aan. Uit het niets komt De Graafschap op 2-0.

SC Cambuur begon steeds meer aan te dringen, maar de Friezen hebben grote moeite om kansen te creëren tegen de stug verdedigende Doetinchemmers. En ineens ligt de bal achter keeper Nienhuis. Straalman kopt de 2-0 onhoudbaar binnen.

Analyse van Jeroen

Het is tot nu toe alles wat je van een wedstrijd onderin mag verwachten. Vechten voor iedere centimeter.

NOS-commentator Jeroen Elshoff in Leeuwarden

Cambuur knokt

SC Cambuur knokt zich na de vroege achterstand langzaam terug in de wedstrijd. In de 22ste minuut leidt dat bijna tot de gelijkmaker.

De Graafschap-keeper Jurjus kan een lange, door de harde wind gedragen bal niet controleren en laat los, maar Cambuur-spits Ogbeche kan er net niet bij.

Tussenstand: SC Cambuur-De Graafschap 0-1

De Graafschap komt in de 7de minuut op 1-0 bij Cambuur. Cas Peters opent de score in de degradatiekraker.

De Doetinchemmers openden bijzonder sterk in Friesland en de vroege goal is niet eens zo verrassend. Peters ontdoet zich handig van Marvin Peersman en schiet de bal onhoudbaar voor keeper Nienhuis in de verre hoek: 1-0.

Vuurwerk

De wedstrijd in Leeuwarden begint met vuurwerk. Letterlijk. Er wordt door De Graafschap-fans het nodige vuurwerk op het veld gegooid en scheidsrechter Makkelie legt het spel even stil.

Na overleg aan de zijkant gaat het duel weer verder. Makkelie maakt wel duidelijk dat hij verder geen enkele klapper meer tolereert. De speaker van Cambuur vraagt aan de supporters uit Doetinchem om ermee op te houden.

Daar gaan we

De bal rolt in Friesland. Het degradatieduel SC Cambuur-De Graafschap is begonnen.

"Niet toveren, maar werken"

De nummer 17 tegen de nummer 18 in de eredivisie. De wedstrijd SC Cambuur-De Graafschap kan met recht een degradatieduel genoemd worden. Beide ploegen wisten dit seizoen nog geen wedstrijd te winnen. Cambuur speelde zeven keer gelijk, De Graafschap verzamelde tot dusver twee punten.

Vanavond móet het gebeuren. Voor beide teams. Maar waar er van De Graafschap dit seizoen niks verwacht wordt, daar ligt de druk vooral bij de spelers van SC Cambuur. Zij eindigden de afgelopen twee seizoenen in de middenmoot. En stellen voorlopig dus teleur.

Lees een voorbeschouwing op het degradatieduel van vanavond.

Of luister naar Cambuur-trainer Henk de Jong:

Kelderkraker in de eredivisie

Er is vanavond één duel in de eredivisie. De wedstrijd tussen de nummer voorlaatst en de nummer laatst: SC Cambuur-De Graafschap. De aftrap is om 20.00 uur.