liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

VAR-verklaring blijft paar maanden langer bestaan

De VAR-verklaring voor zzp'ers en freelancers is een paar maanden langer geldig. Staatssecretaris Wiebes besloot dat de nieuwe zzp-wet pas ingaat op 1 april 2016, in plaats van op 1 januari. De geldigheid van in 2014 en 2015 afgegeven verklaringen wordt daarom verlengd.

Zzp'ers hebben een VAR (Verklaring arbeidsrelatie) nodig van de Belastingdienst om te kunnen werken. Het kabinet wil dat veranderen, omdat er in sommige sectoren veel schijnconstructies voorkomen. Mensen werken dan als zzp'er, maar hebben alleen schijnzelfstandigheid en zijn in feite in dienst van één bedrijf.

Code geel in oosten van het land

Het is op sommige plekken heel erg mistig, vooral in het oosten van het land. Het KNMI heeft daar code Geel afgegeven: er hangt 'verkeersbelemmerende mist'.

In de provincies Gelderland en Overijssel komt plaatselijk mist voor met een zicht van 200 meter of minder. Ook op andere plekken, vooral in het oosten van het land, kan de komende uren mist ontstaan.

300 kilo vuurwerk onder appartementencomplex Breda

In Breda is driehonderd kilo vuurwerk gevonden in een kelderbox van een appartementencomplex. De politie ontdekte het vuurwerk na twee aanhoudingen wegens verboden vuurwerkbezit op de A27, schrijft Omroep Brabant. In een busje dat bij de flat geparkeerd stond, lag ook een kleine hoeveelheid vuurwerk. Het vuurwerk wordt nu weggehaald, bewoners is gevraagd om binnen te blijven.

'Uniek dat vluchtelingen zo de haven binnenvaren op Lesbos'

Een bijzonder beeld uit het dorpje Molyvos, op het Griekse eiland Lesbos: een boot vol vluchtelingen voer er dit weekend de haven binnen alsof er niets aan de hand was. Normaal gesproken behandelen vrijwilligers in het dorp vooral drenkelingen die het niet hebben gehaald. Vluchtelingen die Molyvos wel halen, zijn vaak onderkoeld, vertelt vrijwilliger Onno Bos.

De groep die nu binnen kwam varen, mankeerde niks. Ze hadden zo'n vier uur over de overtocht vanuit Turkije gedaan, omdat hun motor was uitgevallen. Normaal gesproken duurt dat ongeveer anderhalf uur.

Foutje bedankt bij Australië - Schotland

Craig Joubert kent de omstreden penalty toe aan Australië. Een dure, foute beslissing zo bleek.

Scheidsrechter Craig Joubert had het mis toen hij Australië zondag een strafschop gaf in het WK rugbyduel met Schotland. Dat liet de wereldrugbybond maandag weten, nadat Australië met 35-34 de kwartfinale had gewonnen. De beslissing van Joubert leidde tot verhitte discussies en felle kritiek.

Kans op dichte mist

Pas op als je straks nog de weg op moet, er is plaatselijk kans op zeer dichte mist. En dat kan ook op andere manieren voor vertraging zorgen:

Grimmige sfeer bij Pegida-jubileum in Dresden

Naar schatting 15.000 aanhangers van de Pediga zijn op de Theaterplatz in Dresden bij elkaar gekomen. Ze vieren dat de anti-islambeweging een jaar geleden zijn eerste demonstratie hield. Op het plein hangt een grimmige sfeer. Verderop staan namelijk 10.000 tegendemonstranten. De twee worden door de politie met veel moeite uit elkaar gehouden.

Over en weer wordt met vuurwerk gegooid en Duitse media zeggen dat een Pegida-aanhanger zwaargewond is geraakt toen hij met een ijzeren staaf werd geslagen.

Man in Leeuwarden slaat vrouw dood met fles

Een man heeft vanmiddag in Leeuwarden een vrouw doodgeslagen met een fles. Hij meldde zich even later bij de politie. Op het politiebureau zei hij dat hij even daarvoor ook nog een andere vrouw had neergestoken. Hoe het met haar gaat, is niet bekend. De politie onderzoekt nu de aanleiding van beide incidenten.

De politie doet onderzoek op de plek waar de vrouw werd doodgeslagen

'Privédetective opgepakt in zaak corrupte agent'

Een van de mannen die is opgepakt in verband met het onderzoek naar een lekkende agent, is een privédetective. De Telegraaf schrijft dat het de 53-jarige Peter van V. is, die meewerkte aan de tv-programma's Ontvoerd en Op de Vlucht. De privédetective wordt verdacht van vuurwapenbezit en 'het uitlokken van het schenden van het ambtsgeheim'. Hij werd vanochtend tegelijkertijd met een man van 41 en een 45-jarige agent opgepakt.

Apple verwijdert 'foute' apps

Apple heeft 256 apps uit de App Store verwijderd die onbedoeld informatie doorgaven aan een Chinees advertentiebedrijf. De apps gebruiken advertentiesoftware van het bedrijf Youmi, dat al een jaar lang persoonlijke informatie als e-mailadressen en geïnstalleerde apps verzamelde.

De zaak is pijnlijk voor Apple, omdat het niet de eerste keer is dat 'foute' apps in de Store staan. In september bleek de App Store doelwit te zijn geworden van een grote malware-aanval. Honderden apps bleken software te hebben die gebruikersgegevens door kan sturen.

De App Store op een iPhone 6

Zwaarbewapende militairen oefenen in Rotterdam

Geen paniek, als je deze week in Rotterdam tegen een tank of een groep zwaarbewapende militairen aanloopt. Er is een grote legeroefening bezig. Onder meer in de Kuip en op de Hef. En vandaag bij de Maastunnel:

13-jarige jongen neemt 200 IKEA-potloodjes mee

De potloodjes bij IKEA mag je in principe meenemen, maar er zijn grenzen. Een 13-jarige jongen maakte het net iets te bont toen hij er vanmorgen 200 wilde inslaan. De politie heeft de jongen toegesproken en zijn vader over zijn actie geïnformeerd.

D66 dient wetsvoorstel verplichte keuze orgaandonatie in

D66 heeft een wetsvoorstel ingediend waarbij iedere Nederlander verplicht een keuze moet maken of ze orgaandonor willen worden. De partij wil dat mensen via de post wordt gevraagd of ze wel of geen donor willen zijn. Als ze na twee brieven niet hebben gereageerd, worden ze als donor geregistreerd. De doel van de wet is om het aantal potentiële donoren te vergroten.

Bekende Nederlanders proberen mensen over te halen om donor te worden

Facebook in Duitsland mogelijk vervolgd voor haatzaaien

Het OM in Hamburg onderzoekt of de Duitse top van Facebook zich schuldig maakt aan haatzaaien. De Duitse advocaat Chan-Jo Jun heeft aangifte gedaan. Facebook doet volgens hem te weinig om haatzaaien op het Duitse deel van de site te voorkomen. De drie bestuurders die mogelijk worden vervolgd, gaan in Duitsland over de advertenties.

Jongensspeelgoed is in, meisjesspeelgoed is uit bij Hasbro

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Hasbro verkoopt de laatste tijd steeds meer jongensspeelgoed. Merken als Star Wars, Jurassic World en Nerf doen het vooral goed. De verkoop daarvan steeg het afgelopen kwartaal met 24 procent. Meisjesspeelgoed als Furby en My little pony deed het een stuk slechter. De omzet daarvan daalde met 28 procent.

Monopoly is één van de sterke merken van Hasbro

Oordopjes gezocht voor vluchtelingen in Ede

Een vrijwilligersorganisatie uit Ede is hard op zoek naar oordopjes voor vluchtelingen. Vluchtelingen slapen volgens hen vaak met meerdere mensen op een kamer of met een honderden in een sporthal. En daar kan het behoorlijk rumoerig zijn. Het COA denkt dat vluchtelingen beter kunnen slapen met dopjes in hun oren. Op Facebook roept de Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen Ede mensen nu op om oordopjes af te geven bij het Leger des Heils.

Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen Ede op Facebook

Vragen rond dood Britse journaliste in Turkije

Collega-journalisten en vrienden hebben veel vragen over de dood van de Britse Jacky Sutton. Ze werd dood gevonden op een toilet op de luchthaven van Istanbul. Sutton zou zichzelf hebben opgehangen. Op Twitter reageren veel collega's geschokt op het bericht. Ze geloven niet dat Sutton zoiets zou doen. Sommigen vermoeden dat ze is vermoord.

Gisteren vloog Sutton naar Irak met een overstap in Turkije. In Turkse media wordt gemeld dat Sutton overstuur was doordat ze haar aansluitende vlucht had gemist. Niet veel later werd ze dood gevonden in het toilet. Er zouden vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat er derden bij haar dood waren betrokken.

Nagespeeld Wilde Westen per ongeluk realiteit

Een van de acteurs uit een Western-toneelstuk in de Amerikaanse staat Arizona heeft twee mensen neergeschoten. Z'n wapen was per ongeluk geladen. De acteurs speelden een vuurgevecht uit 1881 na tussen cowboys en sheriffs. Dat toneelstuk trekt jaarlijks veel toeristen. De acteur die werd geraakt, moest worden geopereerd. Het andere slachtoffer was een toeschouwer. Het is niet bekend hoe hij eraan toe is.

Leraar school Horn verdacht van 'relaties met leerlingen'

Een leraar van een scholengemeenschap in het Limburgse Horn wordt ervan verdacht dat 'ie relaties had met zijn leerlingen. Dat schrijft Dagblad de Limburger. Vorig jaar deed een oud-leerling al aangifte tegen hem, omdat ze hem onder meer zou hebben betrapt in een "intieme situatie" met een minderjarige leerlinge. Toen vond het OM vervolging van de leraar onhaalbaar, dus schakelde de oud-leerlinge een privédetective in.

De politie onderzoekt de recente zaak.

De snelste elektrische auto ter wereld komt uit Nederland

  • Gerlach Delissen Photography
  • Gerlach Delissen Photography
  • Gerlach Delissen Photography

Van 0 naar 100 in 3 seconden, 545 pk en een topsnelheid van 285 kilometer per uur. Dat is de snelste elektrische auto ter wereld, gemaakt door zestig studenten van de Technische Universiteit Eindhoven en Fontys Hogescholen.

Dit voorjaar willen de studenten met de 'KP&T IM/e', zoals de auto heet, het baanrecord voor elektrische wagens op het circuit van Zandvoort breken. En eigenlijk wilden ze in 2017 al meedoen aan de 24 uur van Le Mans, maar dan is er nog geen plek.

365.000 bezoekers voor ADE

Het publiek gaat los tijdens een optreden van de Franse dj Martin Solveig in de Amsterdamse Escape

Het Amsterdam Dance Event heeft een recordaantal van 365.000 bezoekers getrokken. Zaterdagnacht was het volgens de organisatie het drukst, met 180.000 mensen op de feesten.

Tijdens heel ADE zijn er meer dan 200 mensen aangehouden, voornamelijk vanwege het bezit van te veel drugs. Het ging vooral om buitenlanders, die vaak nog denken dat in Nederland zo'n beetje alles is toegestaan.

Vliegtuigje stort neer in Colombia

Brandweerlieden proberen het vuur in de bakkerij te bedwingen

In de Colombiaanse hoofdstad Bogota is een vliegtuigje neergestort op een woonwijk. Daarbij zijn vijf doden en zeven gewonden gevallen.

Aan boord van het toestel waren vier mensen, die zijn allemaal omgekomen. Het vijfde slachtoffer is een bezoeker van de bakkerij waar het vliegtuigje op neerkwam.

Wie ontbijt er nog thuis?

Ontbijten buiten de deur, in dit geval bij IKEA

Ontbijten buiten de deur is in. Zowel bij tankstations als op NS-stations nemen Nederlanders steeds vaker een ontbijt. En natuurlijk bij IKEA, waar je het beroemde 1-euro-ontbijt kan eten.

Volgens deskundigen eten we vaker buiten de deur omdat we drukker zijn. In de grote steden komen ook steeds meer zaakjes gericht op ontbijten, wat in het buitenland een stuk normaler is.

Opnieuw minder misdrijven

Het aantal misdrijven is het afgelopen jaar opnieuw gedaald, meldt het CBS. In totaal werden er in 2014 iets meer dan een miljoen misdrijven geregistreerd. Dat is 7,5 procent minder dan in 2013.

Als je nog wat verder terugkijkt, dan zie je dat het aantal meldingen van misdrijven in acht jaar tijd met een kwart is gedaald. In die tijd is er volgens het CBS een daling bij alle soorten misdrijven. Daardoor waren er ook minder verdachten en minder mensen die zeggen slachtoffer te zijn van criminaliteit.