liveblog

Het is voorbij: geen EK voor Oranje

liveblog gesloten

Alle samenvattingen op een rij

Heeft er iemand behoefte om de hoogtepunten uit alle EK-kwalificatiewedstrijden van vanavond te bekijken? Dat kan. Klik hier.

Van Oostveen: Blind blijft

Van Oostveen: ja, Blind mag blijven

Blind wil blijven

Blind: ik voel me niet beschadigd

Wesley spreekt

Sneijder: ben leeg, maar denk nog niet aan stoppen

De uitslagen van vanavond

De uitslagen van 13 oktober

België nummer 1 van de wereld

België won met 3-1 van Israël door goals van Mertens, De Bruyne (vrije trap) en Hazard. De Belgen staan nu op de eerste plaats van de wereldranglijst.

Bosnië naar play-offs

Bosnië-Herzegovina won in groep B de uitwedstrijd tegen Cyprus met 3-2 en mag als nummer drie proberen om via de play-offs de EK-eindronde te halen. Cyprus moest voor de play-offs winnen en hopen dat Israël niet zou zegevieren bij het al geplaatste België. Maar het slaagde al niet in de eigen opdracht. Oud-AZ'er Medunjanin scoorde twee keer.

Kroatië naar EK

Kroatië heeft in groep H het tweede EK-ticket gegrepen. De Kroaten wonnen dankzij een goal van Perisic met 1-0 op Malta en zagen concurrent Noorwegen met 2-1 bij Italië verliezen. De Noren gaan naar de play-offs.

Sneijder stopt niet

De klap komt hard aan bij Wesley Sneijder, maar hij denkt niet aan stoppen, zo zegt hij in zijn eerste reactie tegen Bert Maalderink.

Klaar in Konya

Turkije verslaat IJsland met 1-0 en plaatst zich als beste derde direct voor het EK in Frankrijk.

Penalty/geen penalty

Robin van Persie komt ten val in het strafschopgebied van de Tsjechen, maar hij krijgt geel van de scheidsrechter wegens een vermeende Schwalbe. In de herhaling blijkt er wel degelijk enig licht contact te zijn, maar wellicht ging Van Persie toch iets te graag naar de grond.

Nog 5 minuten.

Van Persie scoort

Robin van Persie scoort nu in het goede doel: het is 2-3. Nog zeven minuten.

Terugkijken: de 1-3 van Huntelaar

Huntelaar kopt Oranje op 1-3

Rood in Konya

Bij Turkije is Gökhan Töre na een snoeiharde overtreding van het veld gestuurd. De stand in Konya is 0-0.

Even terugkijken, voor wie daar zin in heeft: de 3-0

Eigen goal Van Persie zet Tsjechen op 3-0

Huntelaar scoort

Eindelijk scoort Nederland in het goede doel. Klaas-Jan Huntelaar kopt in de 70ste minuut fraai binnen. Het is 'nog maar' 1-3.

Bij Oranje is Lens intussen in het veld gekomen voor El Ghazi.

Van Persie scoort

Een eigen doelpunt van Robin van Persie zorgt voor de 3-0 voor de tien Tsjechen. Hij kopt de bal hard achter doelman Zoet.

Nederland-IJsland?

Memphis Depay speelt in een shirt met een Nederlands en een IJslands vlaggetje.

Waarom heeft Memphis Depay het shirt van Nederland-IJsland aan?

Nog een half uur

Oranje heeft nog 30 minuten voor drie doelpunten. Het lijkt een hopeloze missie. Na een aardig begin kunnen de Nederlanders nog maar weinig gevaar stichten. Depay was één keer goed weg, maar zijn voorzet of schot dwarrelde hopeloos over de achterlijn.

Kansen

In de eerste zes minuten na rust heeft Oranje al drie kansen gehad. Sneijder kon de bal niet onder controle krijgen na een passje van Van Persie, Van Persie had een mogelijkheid maar schoot te zacht vanuit de draai, en Depay poeierde de bal uit een redelijk kansrijke positie over.

Maar de stand is nog 0-2.

Tweede helft in Konya

Ook Turkije-IJsland is hervat. De stand in Konya is nog 0-0.

Tweede helft in Amsterdam

De bal rolt weer in de Arena. Oranje heeft nog 45 minuten om te hopen op een wonder.

Sterke invalbeurt

Invaller Robin van Persie zorgde in ieder geval voor enige actie en gedrevenheid bij Oranje.

De ruststanden

Ruststanden

Nederland Tsjechië 0-2
Turkije IJsland 0-0
Letland Kazachstan 0-0
België Israël 0-0
Wales Andorra 0-0
Cyprus Bosnië-Herzegovina 2-2
Bulgarije Azerbeidzjan 1-0
Italië Noorwegen 0-1
Malta Kroatië 0-1

Rust in Amsterdam

Het is rust. Nederland staat 2-0 achter tegen tien Tsjechen.

Even terugkijken: de 2-0 voor Tsjechië

Ook Sural kan doorlopen: 2-0 voor Tsjechië

Tsjechië met tien man

Een rode kaart voor Marek Suchy, die de doorgebroken Memphis Depay ten val brengt. Tsjechië met 10 man verder.

De stand is nog 2-0 voor Tsjechië.

Cyprus komt terug

Cyprus komt intussen op 1-1 tegen Bosnië-Herzegovina en houdt zijn hoop op de play-offs daarmee levend. Maar Bosnië heeft in groep B nog de beste papieren.

Van Persie

Robin van Persie is in de 39ste minuut in het veld gekomen voor Jairo Riedewald. Er moet iets gebeuren, denkt ook bondscoach Danny Blind.

Even terugluisteren en -kijken: de 1-0 voor Tsjechië

Tsjechië komt op 1-0; Kaderábek kan zomaar doorlopen

Doelpunt Tsjechië

En het is 2-0 voor Tsjechië. Josef Sural scoort. In de 35ste minuut weet hij de bal tussen enkele Nederlandse verdedigers in het doel te frommelen. Oranje maakt het zichzelf niet makkelijk.

De Turken komen op stoom

Het gaat niet best in de Arena (0-1), maar ook in Konya loopt het niet optimaal. De stand in Turkije is nog wel 0-0.

Van Persie loopt warm

De achterstand lijkt hard te zijn aangekomen bij Nederland. Oranje speelt flets en weinig klaar. Wie neemt de regie, vraagt commentator Frank Snoeks zich af. Robin van Persie is zich na een half uur gaan warmlopen. Hij misschien?

De Noren gaan goed

In groep H leidt Noorwegen met 1-0 bij Italië en Kroatië met 1-0 in Malta. Bij deze stand gaan de Noren naar het EK.

Doelpunt Tsjechië

Doelpunt Tsjechië. Pavel Kaderábek schiet na 24 minuten de 1-0 binnen. De rechtsback komt op rechts door en krijgt ruimte om te schieten. Oranje in de problemen.

Het spel van Nederland werd na de aardige openingsfase ook allengs minder, dus het doelpunt hing een beetje in de lucht.

Kans Turkije

De eerste grote kans voor de Turken is een feit. Oguzhan Ozyakup schiet in de achttiende minuut net naast. Het is nog 0-0 in Konya.

Bosnië scoort

Bosnië-Herzegovina komt in de tussentijd op 1-0 bij Cyprus door een goal van Vedad Ibisevic (13'). Blijft het zo, dan betekent dat play-offs voor Bosnië.

Sterk IJsland

De IJslanders hebben in de beginfase in Konya het beste van het spel, maar echte kansen zijn er nog niet genoteerd. De Turken wachten vooralsnog af.

Energiek Oranje

Nederland begint aardig aan het duel in de Arena. Na iets meer dan 40 seconden was er al een grote kans voor El Ghazi, maar zijn schot werd door keeper Cech gepareerd. Het balbezit is voor Oranje, maar er zijn nog geen goals.

Ook in Konya is de stand nog 0-0.

De bal rolt in Konya

Na een minuut stilte vanwege de aanslag in Ankara is ook Turkije-IJsland begonnen.

De bal rolt in Amsterdam

De bal rolt in de Arena. Nederland-Tsjechië is begonnen.

De volksliederen

Nederland en Tsjechië staan klaar en luisteren naar de volksliederen. We gaan bijna beginnen.

De bondscoach over de opstelling

Blind twijfelde nog even over basisplaats Zoet

De Duitsers willen Oranje op EK

"Ohne Holland fahren wir zur EM", is een Duitse voetbalklassieker. Maar boulevardkrant Bild geeft vandaag in een artikel op de website toe dat een EK eigenlijk veel leuker is als het Nederlands elftal meedoet.

De krant hield ook een peiling, waaruit blijkt dat 54 procent van de Duitsers een EK zonder Oranje niet leuk vindt. De rest antwoordt: "Ja, das wär toll."

Willen we wel een EK zonder Nederland, vraagt Bild zich af

Opstellingen Turkije en IJsland

IJsland begint in Konya met oud-Ajacied Kolbeinn Sigthórsson in de basis. Voormalig Heerenveen-spits Alfred Finnbogason begint op de bank. NEC-keeper Hannes Halldórsson is er niet bij, hij is eerder deze week geblesseerd afgehaakt.

'Een wezenloze sfeer bij Oranje'

Tom Egbers blikt vooruit op het cruciale duel met Tsjechië.

'Wezenloze sfeer rond Nederlands elftal'

Opstellingen Nederland-Tsjechië

Jeroen Zoet verdedigt het doel van het Nederlands elftal tegen Tsjechië. De keeper van PSV krijgt de voorkeur boven Kenneth Vermeer en Maarten Stekelenburg, die pas bij Oranje zijn gekomen na het wegvallen van de geblesseerde Jasper Cillessen en Tim Krul.

Bondscoach Danny Blind kiest tegen Tsjechië verder voor dezelfde tien veldspelers als in Astana. Robin van Persie moet opnieuw genoegen nemen met een plaats op de bank.

Een feest in de schaduw van verdriet en pijn?

Kees Jongkind volgt voor ons in Konya de verrichtingen van Turkije en IJsland. De Turken zijn klaar voor een feest, maar na de aanslag in Ankara wel een met een donkere schaduw.

'Turkije klaar voor feest in schaduw van verdriet en pijn'

Is het Tsjechische vuur gedoofd?

De Tsjechen bewezen Nederland zaterdag geen goede dienst door van Turkije te verliezen. Het is voor Oranje te hopen dat Tsjechië die lijn vanavond doorzet. De Tsjechische bondscoach Pavel Vrba en doelman Petr Cech denken daar anders over.

Het Tsjechische vuur lijkt inmiddels gedoofd

De situatie in groep H

De Azzurri zijn al zeker van deelname aan het EK. Noorwegen en Kroatië strijden vanavond om het tweede EK-ticket in deze groep. De Noren hebben twee punten voorsprong op de Kroaten, maar gaan wel op bezoek bij koploper Italië. Kroatië speelt een uitwedstrijd bij laagvlieger Malta. Kortom: dat kan nog spannend worden.

Groep H

De situatie in groep B

België en Wales zijn al zeker van het EK. De vraag is alleen wie er eerste in de groep wordt.

De strijd om de derde plaats is wel spannend. Bosnië-Herzegovina en Cyprus gaan een direct duel aan, maar moeten ook rekening houden met Israël, dat tegen België speelt.

Groep B

De situatie in groep A

Wat moeten we nog zeggen over de situatie in de groep van Oranje? Nederland en IJsland moeten winnen. Voor de Turken ligt er bij een overwinning ook nog een aardige bonus klaar: waarschijnlijk worden ze dan de beste nummer drie en gaan ze rechtstreeks naar Frankrijk.

Groep A

Het programma

Het draait vandaag natuurlijk niet alleen maar om Nederland-Tsjechië en Turkije-IJsland. Er zijn nog zeven EK-kwalificatiewedstrijden.

Het programma van dinsdag 13 oktober

D-Day voor Oranje

Bondscoach Danny Blind en Wesley Sneijder