liveblog

EK-tickets voor Duitsland, Polen, Roemenië en Albanië

liveblog gesloten

Alle EK-samenvattingen van 11 oktober

Het was weer een enerverende speelronde in de EK-kwalificatie. Bekijk de samenvattingen van alle wedstrijden van vanavond.

De eindstand in groep D

Polen naar EK!

Klaar in Warschau: Polen verslaat Ierland met 2-1. Polen naar EK, Ierland naar play-offs.

Duitsland naar EK!

Klaar in Leipzig: Duitsland wint met 2-1 van Georgië en gaat (mogelijk ohne Holland) naar het EK.

Rood voor O'Shea

John O'Shea krijgt in de blessuretijd van Polen-Ierland zijn tweede gele kaart en dus rood. De Ieren moeten met tien man één keer zien te scoren.

Duitsland scoort

Opluchting in Leipzig: Duitsland komt in de 79ste minuut op 2-1 tegen Georgië door een goal van Max Kruse. Hij was net drie minuten in het veld als vervanger van André Schürrle.

In Warschau had Richard Keogh in dezelfde minuut dé kans op de gelijkmaker tegen Polen, maar keeper Fabianski redt knap op zijn kopbal. De Ieren hebben één doelpunt nodig om zich voor het EK te plaatsen, anders zijn de Polen de gelukkigen.

Voor de liefhebbers: Steven Fletcher maakt in Gibraltar na rust een onvervalste hattrick en ook Steven Naismith scoort. De Schotten leiden daardoor met 6-0 tegen Gibraltar.

Laatste kwartier

Nog een kwartier in de laatste speelronde van groep D. Ierland is in Polen op jacht naar de gelijkmaker. De Polen leiden met 2-1 en plaatsen zich daarmee direct voor het EK.

Bij Duitsland-Georgië is de tussenstand 1-1. Niets aan de hand voor de Duitsers, behalve als Georgië én Ierland nog een keer scoren. Dan moet de wereldkampioen play-offs gaan spelen.

'Durchatmen'

De Duitsers hebben het moeilijk tegen Georgië. Na een uur spelen was er een uitgelezen kans op de 2-1 voor de gasten, maar doelman Neuer redt fraai.

Een nederlaag zou dodelijk zijn voor de Duitsers als Polen-Ierland in een gelijkspel eindigt. Hoewel, dodelijk, dan zijn er altijd nog de play-offs voor onze oosterburen.

Vader Keane

Robbie Keane vervangt bij de Ieren na 55 minuten Shane Long.

Keane werd onlangs vader maar is er toch gewoon bij. Assistent-trainer Roy Keane legde eerder deze week uit waarom.

'Keane speelt tegen Duitsland, tenzij hij de borst moet geven'

Doelpunt Georgië

Verrassing in Leipzig: Georgië komt op 1-1 tegen Duitsland door een goal van Jaba Kankava. De speler van Dnjepr, die een paar minuten de strafschop veroorzaakte, knalt fraai binnen.

Voor de Duitsers maakt dat vooralsnog niets uit. Alleen bij een nederlaag moeten de rekenmachines erbij worden gepakt.

In Gibraltar is nog geen rekenmachine nodig, maar de Schotten komen wel op 4-0. Doelpunt: Steven Fletcher.

De Duitsers scoren

Thomas Müller benut een penalty: Duitsland komt in de 49ste minuut op 1-0 tegen Georgië.

De strafschop was terecht na een overtreding van Jaba Kankava op Mesut Özil in het Georgische zestienmetergebied. Müller schiet de penalty onberispelijk binnen.

In Gibraltar is het intussen 3-0 voor de Schotten. Steven Fletcher scoort.

De ballen rollen weer

De wedstrijden in Warschau en Leipzig zijn hervat. Bij de huidige tussenstanden gaan Duitsland en Polen direct naar het EK.

Rust

Een fluitconcert in Leipzig: de ruststand bij Duitsland-Georgië is 0-0. Voor de Duitsers is dat voorlopig genoeg.

Polen leidt bij rust met 2-1 tegen Ierland. Voor Polen is dat oké, de Ieren hebben nog een goal nodig.

Lewandowski scoort

Polen komt in Warschau op 2-1 tegen Ierland. Robert Lewandowski scoort in de 42ste minuut met een kopbal. Het is zijn dertiende doelpunt in de EK-kwalificatie en daarmee is hij topscorer.

Voor de Ieren maakt de treffer op zich weinig uit. Ze hebben nog steeds één doelpunt nodig om zich direct voor het EK te plaatsen.

Schotten scoren

In het volstrekt onbelangrijke EK-kwalificatieduel tussen Gibraltar en Schotland is het 0-2 geworden. Doelpunt: Shaun Maloney.

Einde seizoen voor Krul

Doelman Tim Krul heeft gisteren in Kazachstan een kruisband afgescheurd, meldt zijn club Newcastle United.

De Schotten zijn intussen op een 1-0 voorsprong gekomen bij Gibraltar. Chris Martin (nee, niet de zanger van Coldplay) scoort in de 25ste minuut. De wedstrijd doet er niet meer toe voor de stand.

Bij Polen-Ierland is de tussenstand nog 1-1, bij Duitsland-Georgië is het 0-0. Móchten de Georgiërs scoren, dan is Duitsland virtueel tot de play-offs veroordeeld. Het is dus spannend in groep D.

Exit Cillessen en Krul, Stekelenburg opgeroepen

Doelman Jasper Cillessen heeft het trainingskamp van het Nederlands elftal verlaten vanwege zijn rugblessure. Ook de aan zijn knie geblesseerde Tim Krul is naar huis. Bondscoach Danny Blind heeft na Kenneth Vermeer nu ook Maarten Stekelenburg als vervanger opgeroepen. De Southampton-goalie stond in oktober 2012 voor het laatst onder de lat bij Oranje.

Ingewikkeld

Nog even voor de duidelijkheid:

Duitsland gaat naar het EK bij een overwinning of een gelijkspel, én bij een nederlaag als Polen-Ierland niet gelijk wordt.

Polen gaat naar het EK bij een overwinning of een 0-0 of 1-1 gelijkspel. Als Duitsland van Georgië verliest, is ieder gelijkspel van 2-2 of hoger goed voor kwalificatie.

Ierland gaat naar het EK bij een overwinning of een gelijkspel van 2-2 of hoger. Als Duitsland verliest van Georgië, is een 0-0 of 1-1 gelijkspel ook goed.

Ieren maken gelijk

Ierland komt een minuut later al op 1-1 door een benutte strafschop van Jonathan Walters. De penalty is overigens een cadeautje van de Turkse scheidsrechter: de overtreding werd buiten het strafschopgebied gemaakt, zo blijkt uit de herhaling.

Spanning in Warschau dus. De Ieren moeten winnen óf met 2-2 of hoger gelijkspelen. Bij deze tussenstand zijn de Polen nog zeker van het EK.

Polen op voorsprong

De Polen zitten op rozen. In de 14de minuut schiet Grzegorz Krychowiak de 1-0 binnen tegen Ierland. Het EK lonkt.

De bal rolt

De bal rolt bij de duels in groep D: Duitsland, Polen en Ierland strijden voor een EK-ticket.

Slecht nieuws voor IJsland en Nederland

NEC-keeper Hannes Halldórsson is geblesseerd geraakt en reist niet met IJsland mee naar het EK-kwalificatieduel met Turkije. De IJslanders moeten daar winnen om Nederland een kansje te laten houden op het EK.

Feest in Tórshavn

De Roemenen vieren feest in Tórshavn na de kwalificatie voor het EK in Frankrijk van volgend jaar

Milik is erbij

Ajax-spits Arek Milik is geblesseerd, maar de Pool is wel aanwezig bij het cruciale EK-kwalificatieduel met Ierland.

De situatie in groep D

We gaan ons nu langzaam opmaken voor het avondprogramma. Dat speelt zich in groep D. Wat is daar aan de hand?

Het draait vooral om het duel tussen Polen en Ierland. De winnaar plaatst zich direct voor het EK, de verliezer gaat naar de play-offs.

Duitsland kan zich bij winst in de thuiswedstrijd tegen Georgië definitief tot groepswinnaar kronen.

De wedstrijd tussen Gibraltar en Schotland is alleen interessant voor de fans uit Gibraltar en Schotland.

Groep D

Albanië naar het EK!

Het is klaar in Armenië. Albanië wint met 3-0 en plaatst zich voor het eerst in de geschiedenis voor het EK voetbal.

Denemarken zakt door de zege van de Albanezen naar de derde plaats in groep I. De Denen moeten zich via de play-offs voor Frankrijk zien te kwalificeren.

Het andere duel in deze groep, Servië-Portugal, eindigde in 1-2.

Roemenië naar het EK!

Het is klaar op de Faeröer. Door een 3-0 zege plaatst Roemenië zich voor het eerst sinds 2008 voor het EK voetbal.

De Hongaren verliezen met 4-3 bij Griekenland. Daarmee zijn ze in ieder geval zeker van de play-offs, maar Hongarije heeft ook nog goede kans om zich als beste nummer drie direct voor Frankrijk te plaatsen.

Het duel Finland - Noord-Ierland eindigde in 1-1.

Zuur

De druiven voor de Hongaren worden nog zuurder: Griekenland komt door een mooie kopbal van Panagiotis Kone op 4-3.

Opvallend: de Grieken hadden de hele dramatische kwalificatiereeks nog maar drie keer gescoord. Tot vanavond dus.

In dezelfde groep F is Finland in de 87ste minuut op 1-1 gekomen tegen Noord-Ierland door een goal van Paulus Arajuuri. Voor de eindstand in de groep maakt dat allemaal niets uit.

Roemenië viert feest

Roemenië komt op 3-0 tegen de Faeröer door een goal in de 83ste minuut van Alexandru Maxim. Het is nu wel zeker: de Roemenen gaan voor de vijfde keer naar het EK.

Grieken weer op gelijke hoogte

Griekenland maakt er 3-3 van in het duel met Hongarije. Konstantinos Mitroglou scoort. De play-offs voor Hongarije lijken zeker.

Albanië is erbij

Geen twijfel meer voor Albanië: Armando Sadiku maakt een kwartier voor tijd de 3-0 tegen Armenië. Albanië is erbij in Frankrijk.

Bij Servië-Portugal is de stand 1-2 geworden door een goal van Moutinho.

Hongarije op voorsprong

Krisztián Németh maakt zijn tweede van de avond: 3-2 voor Hongarije tegen Griekenland. Zolang Roemenië met 2-0 leidt bij Faeröer maakt dat overigens niets uit.

Servië scoort

In een regenachtig Belgrado is het al uitgeschakelde Servië op gelijke hoogte gekomen met het al geplaatste Portugal. Zoran Tosic schiet na een mooie aanval de 1-1 binnen.

Alleen de andere wedstrijd is in groep I van belang. Albanië leidt daarin nog altijd met 2-0 tegen Armenië en kan zich opmaken voor Frankrijk.

Domper voor Hongarije

De Hongaren zijn weer terug bij af. Drie minuten na de 2-1 maakt Panagiotis Tachtsidis 2-2 voor Griekenland.

Hongarije komt door Krisztián Németh (oud-speler van RKC en Roda JC) op 2-1 bij Griekenland. Maar zolang Roemenië leidt tegen Faeröer, maakt dat voor de Hongaren niets uit. De eilandbewoners moeten in ieder geval gelijk komen tegen Roemenië, anders moeten de Hongaren toch de play-offs in.

Rust

Het is rust bij de duels in de groepen F en I. Het lijkt al bijna gespeeld: Roemenië en Albanië kunnen zich opmaken voor het EK, Hongarije en Denemarken kunnen zich voorbereiden op de play-offs.

Roemenië scoort

De champagne kan open in Roemenië. Budescu schiet op fraaie wijze de 2-0 binnen tegen Faeröer. Het EK kan de Roemenen nauwelijks meer ontgaan.

Een voorzet van de Roemeense middenvelder zeilt pardoes in het doel van keeper Gunnar Nielsen.

Noord-Ierland heerst

In groep I is Noord-Ierland op 1-0 gekomen bij Finland. Craig Cathcart knikt zijn land op voorsprong. De Noord-Ieren zijn koploper in de groep en waren al zeker van het EK, de Finnen staan op een nutteloze vierde plaats in de groep.

Bij de belangrijke duels in deze groep is de stand ongewijzigd: Griekenland-Hongarije staat 1-1, Faeröer-Roemenië 0-1. Opvallend: de Faeröer hebben in Tórshavn wel het beste van het spel.

Doelpunt Hongarije

Hongarije komt terug in Griekenland: 1-1. Gergo Lovrencsics is met een fraaie kopbal verantwoordelijk voor de gelijkmaker in de 26ste minuut.

De Hongaren blijven voor directe plaatsing wel afhankelijk van Roemenië, dat met 1-0 leidt bij de Faeröer. Als de Roemenen winnen, moet Hongarije sowieso play-offs spelen.

De Hongaar Gergo Lovrencsics is blij met zijn gelijkmaker tegen Griekenland

Doelpunt Albanië

De Albanezen kunnen hun koffers voor het EK al bijna pakken. Berat Djimsiti maakt in de 23ste minuut de verdiende 2-0 tegen Armenië.

In groep I komt Albanië op 1-0 bij Armenië door een goal van Gashi. Bij deze stand gaan de Albanezen over Denemarken heen en is plaatsing voor het EK een feit.

In Belgrado staat Portugal intussen op een 1-0 voorsprong tegen Servië. De wedstrijd gaat nergens meer om. Het doelpunt is van Nani.

Doelpunt Griekenland

Griekenland maakt in de vijfde minuut de 1-0 tegen Hongarije. En dat is niet best voor Balász Dzsudzák en zijn landgenoten. De Hongaren moeten winnen en hopen dat Roemenië niet van Faeröer wint. Anders resten de play-offs.

Voor de Grieken, die bezig zijn aan een abominabele kwalificatiereeks, is de goal van Kostas Stafylidis overigens het eerste thuisdoelpunt van de EK-kwalificatie.

Doelpunt Roemenië

Roemenië komt door een goal van Constantin Budescu in de vierde minuut op 1-0 bij Faeröer. Dat zou genoeg zijn voor het EK. Als de Roemenen winnen, gaan ze naar Frankrijk.

De bal rolt

De bal rolt in de EK-kwalificatiegroepen F en I. Hongarije, Roemenië en Albanië kunnen zich definitief plaatsen.

We zijn weer thuis

Het Nederlands elftal is terug op eigen bodem. Er was vreugde door de winst op Kazachstan, maar ook teleurstelling omdat Turkije van Tsjechië won.

Oranje traint na terugkeer op eigen bodem

Hup IJsland

Voor Nederland, het moge bekend zijn, wordt plaatsing voor het EK een moeilijk verhaal. Als IJsland dinsdag wint in Turkije, en Oranje verslaat Tsjechië, dan duiken toch nog de play-offs op.

Dat weet ook de IJslandse oud-Heerenveen-speler Alfred Finnbogason.

De situatie in groep I

Ook in groep I begint de laatste speelronde om 18.00 uur. Cristiano Ronaldo & co hebben zich al voor het EK geplaatst. Het draait in deze groep om 18.00 uur slechts om één duel: Armenië-Albanië.

Denemarken staat nu tweede, maar de Denen zijn al uitgespeeld. Albanië moet winnen om Denemarken te passeren en zich voor het eerst in de geschiedenis te plaatsen voor een EK. Winnen de Albanezen niet, dan resten nog de play-offs.

Groep I

De situatie in groep F

Noord-Ierland is al zeker van het EK. Roemenië en Hongarije strijden om 18.00 uur om de tweede plaats, die ook goed is voor kwalificatie. De nummer drie gaat naar de play-offs. En treft dan heel misschien, wie weet, Oranje.

Om zich direct te plaatsen, zullen de Roemenen moeten winnen bij de Faeröer. Lukt dat niet, dan kunnen de Hongaren bij winst in Griekenland de slingers uit de kast halen.