liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Ooit voor 5 gulden gekocht, nu zo'n 25.000 euro waard

Het gaat om een kunstwerk van Karel Appel dat in het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch werd ontdekt. De koper kocht het eind jaren veertig voor 5 gulden op het Waterlooplein in Amsterdam. De schoondochter van de inmiddels overleden man, nam het mee naar het tv-programma. Taxateurs denken dat het houten kunstwerk tussen de 20.000 en 25.000 euro waard is.

Appel van 5 gulden is tussen 20.000 en 25.000 euro waard

Meer privé-geld in start-ups

Wereldwijd haalden start-ups in de eerste helft van dit jaar 53 miljard euro op en da's twee keer zoveel als vorig jaar. Heeft te maken met de lage rente. Daarnaast komt een flink deel van die groei doordat investeerders Europa ontdekt hebben als broedplaats voor jonge technologiebedrijven. Ook steken bedrijven steeds vaker geld in start-ups. Niet alleen de grote spelers, zoals Google en IBM doen dat, maar ook Nederlandse bedrijven.

Jonge ondernemers aan het werk in Utrecht

Vandaag openen ABN Amro en KPN een nieuw centrum voor start-ups in Amsterdam waar ze gratis advies geven aan alle ondernemers met een goed idee, in de hoop dat minstens één van die bedrijfjes uitgroeit tot een nieuwe Uber.

Minder nieuwkomers burgeren in

En ook steeds minder mensen slagen voor de inburgeringstoets. Dat blijkt uit cijfers die Nieuwsuur heeft opgevraagd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. Sinds twee jaar moeten nieuwkomers zelf hun inburgering regelen en betalen. En dat is veel te ingewikkeld zegt Vluchtelingenwerk:

Vluchtelingen moeten het nu zelf uitzoeken op de website inburgeren.nl, maar alle informatie was tot voor kort alleen in het Nederlands beschikbaar. Dat spreken mensen natuurlijk nog niet.

Dorine Manson - Directeur Vluchtelingenwerk

Van de ruim 10.000 nieuwkomers die vanaf 2013 moesten inburgeren, was dat deze zomer nog maar bij zo’n 17 procent gelukt. De overige 83 procent heeft nog gemiddeld een jaar om aan de plicht te voldoen. Wie dat niet lukt, krijgt een boete of kan zelfs zijn verblijfsvergunning verliezen.

Dief verkoopt telefoon terug aan slachtoffer

Een man uit Tiel is opgepakt omdat 'ie een gestolen telefoon terug probeerde te verkopen aan het slachtoffer. De jongen van 13 stuurde nadat 'ie was bestolen een bericht naar z'n oude nummer, of hij z'n telefoon terug mocht. Hij werd daarna gebeld door de dief met het aanbod hem terug te kopen.

Er werd een afspraak gemaakt, maar de politie kwam ook. De man van 40 uit Tiel zit vast.

Sterke aanwijzingen voor aanslag in Europa

De extra bewaking op de Nederlandse ambassade in Brussel

Er zijn sterke aanwijzingen voor een aanslag in Europa en daarom gaan alle grote vliegvelden in de EU passagiers controleren op sporen van explosieven. Dat moet van Brussel, want er zijn serieuze signalen voor een aanslag met explosieven in vliegtuigen.

Sinds vandaag wordt de Nederlandse ambassade in Brussel extra bewaakt. Ook de ambassades van Canada, Denemarken, Australië en een aantal golfstaten zoals Qatar en Bahrein krijgen extra bewaking. Die landen maken deel uit van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat.

Tiener dood na ruim drie weken gamen

Een Russische tiener heeft 22 dagen nonstop gamen niet overleefd. Hij De 17-jarige jongen uit Ufa werd zondag in het ziekenhuis opgenomen nadat hij buiten westen was geraakt. Hij had een wond aan z'n been en kon daardoor niet naar buiten.

"Hij ging alleen bij het scherm vandaan om te slapen", zegt een leider van het onderzoeksteam.

Verdachte opgepakt voor koffermoord in Maastricht

De Servaasbrug over de Maas in Maastricht

In Duitsland is een man opgepakt vanwege de moord op zijn vrouw in Maastricht. Het is een man van 53 uit Aken, vlak over de grens. Het lichaam dat in een koffer in de Maas werd gegooid was van zijn vrouw.

Gisteravond besteedde het programma Opsporing Verzocht nog aandacht aan de zaak. De politie had toen al meer dan 40 tips binnen. De man werd vannacht opgepakt.

The Passion volgend jaar in Amersfoort

De zesde editie van The Passion is volgend jaar in Amersfoort, op 24 maart. Het tv-spektakel over de laatste dagen van Jezus trekt elk jaar veel bezoekers. Wie de rollen gaan spelen is nog niet bekend.

ln de uitvoering is ook aandacht voor de vluchtelingen die tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Amersfoort kwamen. Dat is volgend jaar honderd jaar geleden.

Dode op parkeerplaats langs A27

Op een parkeerkeerplaats langs de A27 bij Oosterhout is een dode man gevonden. De man van 64 zat in z'n auto, schrijft Omroep Brabant. De politie weet niet hoe de man om het leven is gekomen; mogelijk gaat het om iemand die al vermist werd. Er is een computer met beelden van beveiligingscamera's in beslag genomen.

Prince vindt het niet zo'n lekkere tijd voor de muziek

Hoewel er tegenwoordig veel muziek wordt gemaakt die lijkt op zijn muziek, is Prince daar niet van onder de indruk, zegt hij in een interview met de New York Post. "Ik ben niet geïnteresseerd in wat er gisteren gebeurde", zegt hij als de interviewer hem verteld dat er nog steeds zo veel acts door hem geïnspireerd raken. "Er zal best muziek zijn die klinkt als die van mij, maar waarom zou dat goed zijn?"

Optreden Prince 2011

Het is een slechte tijd voor de muziek. Er is niet zoveel mainstream popmuziek die je bang maakt, of die je je laat afvragen: wat gebeurt hier?

Prince

LA wil Olympische Spelen 2024

Los Angeles heeft zich officieel kandidaat gesteld voor de Olympische Spelen van 2024. De gemeenteraad van de miljoenenstad steunde de kandidatuur tijdens een stemming unaniem. Ook San Francisco en Washington lieten eerder al weten interesse te hebben in het organiseren van die Spelen.

Het Amerikaans olympisch comité gaf echter de voorkeur aan Boston, maar die stad trok zich eind juli terug omdat een groot deel van de bevolking protesteerde tegen de hoge kosten van het grootste sportevenement van de wereld.

Het Los Angeles Memorial Coliseum kan in 2024 voor de derde keer (na 1908 en 1984) de Olympische Spelen binnen de poorten krijgen

NAM moet waardevermindering huizen nu al compenseren

Een huis in Bedum met aardbevingsschade

De rechtbank in Assen vindt dat de NAM huiseigenaren in Groningen nu al moet compenseren voor de waardevermindering van hun huis als gevolg van de aardbevingen in het gebied.

De zaak was aangespannen door de stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) waarbij twaalf woningbouwcorporaties en 900 particuliere huiseigenaren zijn aangesloten. De stichting zegt dat zo'n 100.000 woningen in Groningen door de aardbevingen gezamenlijk ruim een miljard euro minder waard zijn geworden.

Duizenden vluchtelingen bij station Boedapest

Er staan duizenden vluchtelingen voor de deur van het station in Boedapest, en er komen constant mensen bij.

Correspondent Runa Hellings
Honderden vluchtelingen wachten voor het station in Boedapest

Van de politie mogen de vluchtelingen het Keleti-station niet in. Gisterochtend werd het station ineens afgesloten door de Hongaarse autoriteiten. Alle migranten, die in grote groepen op de trein naar Duitsland wachtten, werden het gebouw uitgezet. Alleen mensen met een geldig identiteitsbewijs of visum mochten het station nog in.

De vluchtelingen pakken de trein naar München. Daar kwamen vannacht nog eens 150 migranten aan.

Kankerverwekkende stof chroom-6 ook gebruikt bij verf voor treinen

De werkplaats van Nedtrain in Haarlem

Al twintig jaar wordt bij de Nederlandse Spoorwegen verf gebruikt met de kankerverwekkende stof chroom-6. Volgens de krant Trouw zijn duizend personen in de loop der jaren blootgesteld aan de verf. Op bijna alle treinen van de NS wordt de verf gebruikt en honderden medewerkers werken er nog steeds mee.

Masteropleidingen willen geen 'zesjes-student'

Nieuwe studenten van de Erasmus Universiteit maken kennis met elkaar en de universiteit tijdens de Eurekaweek in Rotterdam

Steeds meer masteropleidingen willen alleen nog maar bachelorstudenten toelaten als die gemiddeld een 7 voor hun vakken hebben. Ze willen daarmee de kwaliteit van het universitair onderwijs verbeteren. De Rotterdam School of Management, onderdeel van de Erasmus Universiteit, gaat volgens de Volkskrant het nieuwe systeem deze week al invoeren. De Landelijke Studenten Vakbond is kritisch.

Wij vinden dat studenten een opleiding moeten kiezen, niet dat opleidingen studenten moeten kiezen.

Landelijke Studenten Vakbond

Explosie chemisch bedrijf China eist vijf levens

De explosie in Dongjing

De explosie van maandag in een chemische fabriek in China heeft vijf levens geëist. Aanvankelijk werd gedacht dat er geen dodelijke slachtoffers waren. De oorzaak wordt nog onderzocht. Correspondent Marieke de Vries zegt dat het tekenend is dat er in korte tijd zo veel ongelukken zijn gebeurd.

Vaak is corruptie de oorzaak. De huidige regering probeert dat te bestrijden met een grote anti-corruptiecampagne. Maar dat verander je niet van de ene op de andere dag.

Correspondent Marieke de Vries