liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Vluchtelinge bevalt vlak nadat ze gered wordt

Een Somalische vrouw die was opgepikt op de Middellandse Zee beviel een paar uur na haar redding van een meisje. Het is de eerste bevalling aan boord van het Duitse marineschip. Het verliep allemaal zonder complicaties en ze heet: Sophia.

Vluchtelinge bevalt aan boord van Duits marineschip

De 33-jarige moeder was al vijf maanden onderweg toen ze aan de oversteek naar Italië begon. Ze werd afgelopen weekend samen met vierduizend anderen gered van een gammel bootje.

VS en Turkije samen tegen IS

De VS en Turkije zijn het eens geworden over hoe ze gezamenlijk Islamitische Staat aan willen pakken. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zei dat er een militair akkoord is getekend. De militaire leiders uit beide landen moeten alleen nog bepalen wanneer ze samen in actie komen.

Turkije was lange tijd erg terughoudend in de strijd. Vorige week nog drong de Amerikaanse minister van Defensie erop aan dat Turkije meer zou doen. Sinds vorige maand gebruiken Amerikaanse vliegtuigen al wel de Turkse basis Incirlik, aan de grens met Syrië, om aanvallen uit te voeren op jihadistische groeperingen.

De Big Ben loopt achter

De klokken van de Big Ben in Londen zijn van slag. Al twee weken lang slaan ze te laat. De klokkenmakers van het Britse parlement geven het toe. De Grote Klok heeft kuren en begint soms wel zes seconden te laat, zegt klokkenmaker Ian Westworth.

De fout ontstond nadat in een weekend een probleempje over het hoofd was gezien. De drie toegewijde klokkenmakers van de 156 jaar oude klok zijn hard bezig de klok weer in het gareel te krijgen, zegt Westworth.

Hockeyers walsen over Rusland heen

De Nederlandse hockeymannen hebben op de EK in Londen in hun derde pouleduel Rusland met 8-0 op de broek gegeven. Oranje stuit in de halve finales op Ierland, dat verrassend België uitschakelde.

Mink van der Weerden juicht na zijn goal

5G-internet in Loppersum

Finland, Zuid-Korea en... Loppersum. Dat zijn de plekken in de wereld waar met 5G mobiel internet een proef wordt gedaan, schrijft RTV Noord. 5G is honderden keren sneller dan 4G. Vandaag werd in het Groningse dorp afgetrapt met de proef, als eerste plattelandsgebied ter wereld, want in Finland en Zuid-Korea gebeurt het in stedelijke gebieden. De proef is naar Groningen gehaald op initiatief van de Economic Board Groningen, de organisatie die de economie in het aardbevingsgebied moet helpen versterken.

Er wordt zo snel mogelijk begonnen met het opzetten van het proefnetwerk. Voor 'gewone' gebruikers is het nog even wachten op 5G: naar verwachting kunnen zij er pas op z'n vroegst in 2020 gebruik van maken.

Hoog tempo: meer passen. Laag tempo: minder passen.

Als je tijdens het hardlopen wel eens muziek luistert, merk je vast dat je automatisch in de maat gaat lopen. Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben dat nu ook wetenschappelijk aangetoond.

Het tempo van muziek heeft volgens hen invloed op het aantal stappen dat sporters zetten. Als het tempo van de muziek hoger is, zetten ze meer passen. En vrouwelijke lopers blijken zich trouwens beter aan te passen aan het tempo van de muziek dan mannen.

Klinkt misschien als een open deur, maar er is meer: de resultaten van het onderzoek kunnen worden gebruikt bij looptrainingen en het voorkomen van blessures.

Terreurverdachte 'deed het om indruk te maken op de meisjes'

Terreurverdachte Mohamed B. moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt vier jaar de gevangenis in. Volgens het OM sympathiseerde de 27-jarige Marokkaan met IS en trof hij voorbereidingen om in Nederland een aanslag te plegen.

Mohamed B. in de rechtbank

En wat zegt B. zelf?

Ik ben iemand die gek is en op internet indruk wil maken op vrouwen. Ik was gewoon wat aan het dollen.

Mohamed B.

Ook gebruikte hij drugs, rookte hij en bezocht hij prostituees. Niet het gedrag van een vrome moslim, constateerde de rechter. Op de vraag waarom thuis een recept voor een bom had, bleef B. het antwoord schuldig.

Van Marwijk nieuwe bondscoach Saudi-Arabië

Bert van Marwijk is de nieuwe bondscoach van Saudi-Arabië. De voormalig bondscoach van Oranje heeft een eenjarig contract getekend, dat op 1 september ingaat. Twee dagen later mag hij gelijk aan de bak, dan speelt Saudi-Arabië tegen Oost-Timor.

Bert van Marwijk

Huiszoekingen in Brussel na aanslag Thalys

De Belgische politie heeft twee woningen in de Brusselse wijk Molenbeek doorzocht. De politie hoopt hiermee meer informatie te krijgen over de verblijfplaats van van Ayoub el-Khazzani, de man afgelopen vrijdag in de Thalys rondliep met een kalasjnikov voordat hij werd overmeesterd door passagiers.

Technische recherche doet onderzoek in de trein

Op één van de adressen woont volgens de Belgische krant De Standaard de zus van El-Khazzani. Het is niet duidelijk of er ook aanwijzingen zijn gevonden. Er werden wel voorwerpen in beslag genomen, maar dit waren geen vuurwapens. Ook werd er verder niemand gearresteerd.

Dringen aan de grens met Hongarije

In een klein kamp tussen de Servische maisvelden en zonnebloemen verzamelen zich honderden vluchtelingen en migranten. Ze willen zo snel mogelijk de Hongaarse grens over, voordat het hek is afgebouwd waarmee Hongarije hen wil tegenhouden.

Gisteren kwam een recordaantal mensen Hongarije binnen: 2093 op één dag. Dat is het grootste aantal sinds het begin van de vluchtelingencrisis dit jaar. In de afgelopen tien dagen zijn 40.000 mensen dit Servische kamp gepasseerd. Ze blijven er eventjes, om uit te rusten en hun telefoons op te laden.

Leeuw bijt gids dood in park waar Cecil woonde

Een lokale gids is in Zimbabwe doodgebeten door een leeuw. De man was met zes toeristen te voet op weg door het Hwange National Park, ooit de woonplaats van Cecil.

Ze zagen een groep van zes leeuwen, waaronder een paar welpen. In eerste instantie wist de gids de leeuwen op afstand te houden, maar mannetjesleeuw Nxaha keerde zich plotseling om en besprong de gids. De toeristen raakten niet gewond.

Een leeuw in het Hwange National Park in Zimbabwe

Wat er met de leeuw gaat gebeuren is nog niet besloten.

Gewonden bij ongeluk in de Efteling

In de Efteling-attractie Gondoletta zijn drie mensen gewond geraakt toen een boom op een bootje viel. Een inzittende liep een hoofdwond op, een ander heeft waarschijnlijk een gebroken enkel. De derde persoon in het bootje raakte lichtgewond.

De boom viel om, precies op het moment dat er een bootje onderdoor voer

De hulpdiensten rukten uit met fors materieel, zoals een traumahelikopter. Volgens Efteling-woordvoerder Koen Sanders was dat omdat het een waterattractie betreft. "Wij nemen dan het zekere voor het onzekere, omdat er iemand in het water terecht kan komen."

Brons voor Sifan Hassan

Sifan Hassan heeft tijdens het WK atletiek brons gewonnen op de 1500 meter. Lang liep ze achterin het veld, tot ze halverwege de race een opmars maakte. Even leek ze zelfs tweede te worden, maar in de laatste 100 meter werd ze nog ingehaald door de Keniaanse Faith Kipyegon . De ongenaakbare Ethiopische favoriet Genzebe Dibaba won goud.

ontknoping 1500 meter (v) met Hassan

IS toont foto's van opblazen tempel in Palmyra

Op de foto's is te zien dat de tempel wordt opgeblazen

Islamitische Staat heeft foto's gepubliceerd van het opblazen van een 2000 jaar oude tempel in de archeologische stad Palmyra in Syrië. Deze werden op sociale media verspreid door aanhangers van IS.

De tempel was een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de oude stad. Gisteren werd al bekend dat de tempel was opgeblazen.

De tempel van Baal-Shamin voor de verwoesting

Mensen in Den Haag in contact met gevaarlijke stof

De brandweer op industrieterrein Kerketuinen

In Den Haag zijn zeker tien mensen in contact gekomen met een gevaarlijke stof. Het is niet duidelijk om welke stof het gaat, en de brandweer kan nog niet zeggen hoe het met de mensen is.

Ze moeten eerst door de brandweer ontsmet worden voordat ze medische hulp kunnen krijgen. Omroep West meldt dat volgens ooggetuigen iemand zich met de stof zou hebben overgoten.

VN: 3000 vluchtelingen per dag in Macedonië

Een vluchteling helpt een blinde vluchteling de grens over van Griekenland naar Macedonië

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de UNHCR, verwacht dat de komende maanden 3000 vluchtelingen per dag via Macedonië verder Europa in willen reizen.

"We zien nog geen eind aan de toestroom", zei een woordvoerder van de UNHCR.

Calvin Harris bestbetaalde dj, Tiësto nummer 3

Calvin Harris heeft in de laatste twaalf maanden ruim 57 miljoen euro verdiend, en is daarmee voor het tweede jaar op rij de bestbetaalde dj ter wereld, volgens de Electronic Cash Kings lijst van zakenblad Forbes. David Guetta staat tweede, met 32 miljoen euro. Tiësto voltooit de top-3 met ruim 31 miljoen.

Calvin Harris

'Geen plaats voor puur amusement bij NPO'

Staatssecretaris Dekker vindt dat de Nederlandse Publieke Omroepen niet als doel heeft om het publiek te amuseren. "De kerntaak van de NPO wordt beperkt tot educatie, informatie en cultuur."

Volgens hem kunnen amusementsprogramma's prima door de commerciële omroepen worden gemaakt. Amusement mag alleen gebruikt worden om de kerntaken van de NPO te ondersteunen en aantrekkelijker te maken.

Deze plannen had hij al langer, en nu heeft hij deze opgenomen in de nieuwe mediawet die hij indiende bij de Tweede Kamer, ondanks kritiek van de omroepen. Sommige vonden dat de politiek zich te veel met de inhoud van de programma's bemoeit; Max-baas Slagter sprak van Berlusconi-achtige praktijken.

Fles cognac mocht niet mee, dus dronk een vrouw 'm leeg

Op het vliegveld van Peking kreeg een Chinese vrouw te horen dat ze haar dure fles cognac niet mee het vliegtuig in mocht nemen. Dus dronk ze de 170 euro kostende 0,7 literfles Rémy Martin XO Excellence in een keer leeg. Vervolgens mocht ze het vliegtuig niet in omdat ze te dronken was.

"De dame kon niet meer op haar benen staan", zei een politieman. "We zetten haar in een rolstoel en brachten haar naar een ruimte waar ze kon bijkomen". Uiteindelijk werd ze opgehaald door haar familie.

'Consumpties dagje uit vaak te duur'

Het eten en drinken in attractieparken, dierentuinen en musea is te duur, vinden veel Nederlanders. En dus nemen we vaak onze eigen boterhammen mee tijdens een dagje uit, blijkt uit een rapport van marktonderzoeker GfK.

Achtbaan in pretpark

7 op de 10 mensen die hun eigen consumpties meenemen doen dat omdat de prijs te hoog is. 84 procent van de bezoekers die geen eten en drinken kopen in een dierentuin of attractiepark zou dat wel doen als de prijzen lager waren bij.

Webwinkels laks met terugbetalen van retourzendingen

Volgens de Consumentenbond gaat het bij veel winkels mis (.pdf) als je je bestelling terugstuurt. Klanten krijgen hun geld te laat of helemaal niet. In sommige gevallen krijgen ze een tegoedbon terwijl de winkels verplicht zijn om binnen twee weken geld terug te geven. Het is al het derde jaar op rij dat veel winkels zich niet aan de regels hielden.

'Mijn trampoline lag drie kilometer verderop'

Forse schade aan een van de getroffen boerderijen

In het Noord-Hollandse Wieringerwerf vinden slachtoffers van de windhoos steeds meer spullen terug. In het NOS Radio 1 Journaal zei een van de bewoners dat zijn trampoline net was gevonden: "Hij lag drie kilometer verderop."

De man heeft voor duizenden euro's schade, zegt hij. "Al mijn dakpannen zijn weg, de ruiten liggen eruit." Twee boerderijen in Wieringerwerf zijn zwaar beschadigd, een derde liep lichte beschadigingen op.

Oeps... dure slapstick

In Taiwan heeft een 12-jarige jongen per ongeluk een gat geslagen in een kostbaar schilderij uit de 17e eeuw. Hij struikelde en in een reflex schoot zijn hand door het doek van de Italiaanse meester Paolo Porpora heen. Volgens de organisator van de expositie is het schilderij 1,3 miljoen euro waard. Een bewakingscamera legde de struikelpartij vast.

De familie van de jongen hoeft niet voor de kosten van de restauratie op te draaien. Het schilderij was verzekerd.

IndyCar-coureur Justin Wilson overleden

De Britse autocoureur Justin Wilson is gisteren overleden. Dat heeft IndyCar bekendgemaakt. Wilson werd zondag in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis, nadat hij ernstig gewond was geraakt aan zijn hoofd tijdens een race van de IndyCar Series op het circuit van Pocono.

De 37-jarige voormalig Formule 1-coureur werd aan zijn hoofd geraakt door een brokstuk van de auto van de Amerikaan Sage Karam. Die reed op kop en crashte. Daarbij vlogen verschillende onderdelen van de auto door de lucht. Wilson raakte daarbij waarschijnlijk buiten westen en zijn auto knalde tegen de muur aan.

Tot 1100 banen weg bij DSM

Het chemie- en voedingsbedrijf DSM schrapt 900 tot 1100 banen, waarvan de helft in Nederland. De maatregel moet zorgen dat er tot 150 miljoen wordt bespaard. Vooral mensen in ondersteunende functies, zoals financiële functies, banen bij personeelszaken, juridische functies en IT moeten vrezen voor hun baan. Wereldwijd werken er 21.000 mensen bij DSM.

Huizen ontruimd na brand in caravanloods Rijsenhout

In Rijsenhout, in Noord-Holland, zijn zeker twaalf huizen ontruimd na een brand in een loods met caravans. Zeker dertig bewoners zijn door de brandweer naar een andere plek gebracht. Op deze beelden is goed te zien hoe groot de brand is:

Grote brand in opslag in Rijsenhout

"Er is geen direct gevaar voor de omgeving, maar mensen in de omgeving moeten wel ramen en deuren gesloten houden", zegt een brandweerwoordvoerder.

Weer rode cijfers in Azië

De beurzen in Azië openden vanochtend voor de zoveelste dag op rij met flinke verliezen. Uiteindelijk herstelden de koersen zich een beetje, waardoor de problemen minder groot lijken te worden dan verwacht.

Gisteren maakten de beurzen in China de grootste koersval sinds de financiële crisis, waarna ook de beurzen in Europa en Amerika zware klappen kregen.

Maar wat merken wij daar hier van? Worden spullen uit Azië nu bijvoorbeeld duurder of goedkoper? Mustafa legt het hieronder aan je uit.

Wordt mijn iPhone duurder of goedkoper?