Op 6 augustus zijn de returns in de derde voorronde van de Europa League:

19.00 uur: Istanbul Basaksehir - AZ
20.00 uur: Vitesse - Southampton

Afgelopen

Na de drie minuten blessuretijd, en een korte invalbeurt van jeugdspeler Lelieveld, zit het duel erop voor Vitesse: 3-0.

3-0

Vitesse in de aanval, maar uit een counter slaat Southampton genadeloos toe. Long kopt de 3-0 binnen.

Rashica over

Weer een grote kans voor de jonge Albaniër. Hij raakt de bal niet goed; hoog over.

Stekelenburg redt Saints

Rashica met een grote kans voor Vitesse. Stekelenburg redt. Nog twintig minuten.

Pantic

Bij Vitesse brengt Bosz Pantic erin. Hij vervangt Qazaishvili.

Tadic en Clasie eruit

Koeman wisselt zowel Tadic als Clasie. Long en Juanmi zijn hun vervangers. Nog een klein half uur te gaan in St. Mary's Stadium. Stand nog altrijd 2-0.

Albaniër debuteert bij Vitesse

Rashica komt erin bij Vitesse. De negentienjarige Albaniër kwam deze zomer over van Kosova Vushtrri. Hij vervangt Djurdjevic.

Eindelijk zege Koeman?

Koeman stevent af op zijn eerste Europese zege in acht jaar tijd. Bij Valencia, AZ en Feyenoord (in totaal zestien wedstrijden) slaagde hij er niet in een overwinning te behalen.

Tweede helft

De spelers zijn de kleedkamer uit. Benieuwd of Vitesse iets terug kan doen.

Tadic met de 2-0

Tadic benut de strafschop: 2-0 op slag van rust.

Strafschop

Achenteh komt erin met een bodycheck... strafschop.

Daar is 'ie

Daar is die uitgespeelde aanval. Pellè met een goede loopactie, krijgt de bal en haalt hard en hoog uit: 1-0.

Schot Davis

Southampton speelt in een hogere versnelling dan Vitesse. Het is wachten op een uitgespeelde aanval. Davis schiet van afstand: Room redt.

Oef

Schiettentje voor Southampton. Dankzij Room blijft het 0-0. Ruim twintig minuten gespeeld.

Eindsignaal in Alkmaar

Het blijft 2-0. Uitstekende uitgangspositie voor de return.

Hoekschop Vitesse

Eerste hoekschop voor Vitesse. Baker neemt 'm , Djurdjevic kopt over.

Drie minuten extra in Alkmaar

AZ gaat de blessuretijd in. Als de ploeg nog drie minuten de nul houdt, verschaft het zich een uitstekende uitgangspositie voor de return in Turkije.

Hoekschop Saints

Davis met de hoekschop, Yoshida met een gevaarlijke kopbal. Room heeft de bal echter klemvast. Dertien minuten gespeeld, 0-0. Vitesse doet niet onder voor Southampton.

Geen 3-0

Bij AZ kopt Aron Jóhannsson over in kansrijke positie. Het blijft 2-0 met nog zes minuten te gaan.

'Vako' voorlangs

Het begin is voor Vitesse. Qazaishvili (aka 'Vako') wordt de diepte ingestuurd. Zijn schot gaat net voorlangs. Nog 0-0 na drie minuten.

Saints trappen af

Kashia wint de toss, Southampton trapt af.

Spelers op het veld in Southampton

Southampton en Vitesse staan op het veld. Om 21.05 uur is de aftrap.

Duel lijkt gespeeld

AZ is los. De 2-0 zorgt voor vertrouwen bij de ploeg, die nog niet zo heel vaak in deze samenstelling heeft gespeeld. Toch vinden de Alkmaarders elkaar nu blindelings.

2-0

Henriksen stift de bal fraai over de doelman, de bal komt bij Janssen en zijn inzet rolt over de doellijn: 2-0.

Ortiz

Ortiz haalt met links uit.... in het zijnet. Nog altijd 1-0 voor AZ.

AZ domineert

AZ laat de bal rondgaan, de Turken komen er niet aan te pas. Haps probeert het van afstand: naast.

Duel hervat

Istanbul trapt af voor de tweede helft. Bij AZ één wissel: Aron Jóhannsson vervangt Joris van Overeem.

Southampton met twee Nederlanders

Opstelling Southampton voor het thuisduel met Vitesse:

Stekelenburg, Cédric, Fonte, Yoshida, Targett; Wanyama, Clasie, Davis; Tadic, Mané en Pellè.

Rust

En daar is het fluitsignaal. Stand: 1-0.

Acht schoten, twaalf overtredingen

Beide ploegen schoten in de eerste helft acht keer op doel. AZ had wat meer overtredingen nodig dan de tegenstander: 12 om 1.

Mooie aanval AZ

Mooie aanval AZ, op slag van rust. Haps en Haye kaatsten goed op links, maar de aanval strandt na een voorzet de zestien in. Drie minuten blessuretijd, nog altijd 1-0.

Hoekschop Dos Santos

Er komen kansjes voor AZ, zo vlak voor rust. De hoekschop van Dos Santos is echter geen probleem voor de reservedoelman van Istanbul.

Schotje over

En zowaar Henriksen met een wapenfeit. Zijn schot gaat over. AZ speelt niet bepaald sprankelend in het eerste half uur.

Badji naast

En nu mag Badji uithalen van dichtbij. Gelukkig gaat de bal voorlangs. AZ krijgt voorlopig geen vat op het tiental.

Kopkans Istanbul

Een kopkans voor de Turken, maar Rochet heeft de bal klemvast. Het blijft 1-0, 25 minuten gespeeld.

Wel penalty

Het is wel een penalty. Van der Linden benut de buitenkans: 1-0.

Rood Istanbul

De arbiter geeft rood aan doelman Babacan. Hij komt uit zijn doel, is te laat en haalt Janssen onderuit. Net buiten de zestien.

Supporters

Er stromen nog altijd supporters binnen in het stadion, terwijl de wedstrijd al zeven minuten bezig is. Nog geen grote kansen.

Aftrap AZ

Aanvoerder Gouweleeuw verliest de toss; AZ trapt af.

Van der Linden vervangt Hoedt

In de verdediging is Jop van der Linden de vervanger van de naar Lazio Roma vertrokken Wesley Hoedt. Hij kwam deze zomer over van Go Ahead Eagles en staat te boek als de eerste Billy Beane-aankoop. De Amerikaan Beane geeft AZ advies op basis van statistieken. En de statistieken wijzen uit dat Van der Linden de nummer drie van de eredivisie kan versterken.

Vincent Janssen start in de spits. Hij kwam over van Almere City. Aron Johansson, die recent met de VS nog actief was in de Gold Cup, zit vanavond op de bank.

Alle ogen op AZ

De KNVB luidde deze week de noodklok: het gaat niet goed met Nederland in Europees verband. Als dit seizoen ook tegenvalt qua prestaties, kan het weleens consequenties hebben voor het aantal clubs dat Europees voetbal mag spelen komende jaren. Nu Vitesse een redelijk zware loting heeft, worden van AZ punten verwacht.