liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Confrontaties in de al-Aqsamoskee in Jeruzalem

Vanuit de al-Aqsamoskee in Jeruzalem hebben Palestijnse jongeren de politie bekogeld met stenen en vuurwerk. Daarom drong de politie de moskee binnen. Dit gebeurt zelden, want de moskee is een van de heiligste plaatsen voor moslims. Volgens de Israëlische politiewoordvoerder is een aantal agenten gewond geraakt.

Israëlische politiemensen bij de ingang van de al-Aqsamoskee

Het is vandaag de traditionele rouwdag van het jodendom, Tisja Beav. Joden herdenken dan de vernietiging van de tempels in de oudheid. Op de Tempelberg, de heiligste plaats voor joden, worden tienduizenden joden verwacht. Volgens de Israëlische krant Haaretz wilden de relschoppers niet alleen de politie uitdagen, maar ook voorkomen dat joden de Tempelberg zouden bezoeken.

Max Verstappen vierde bij Grand Prix

Max Verstappen behaalde de vierde plaats bij de Grand Prix in Hongarije. Het was de beste Formule 1-prestatie tot nu toe van de 17-jarige Nederlander.

De race werd gewonnen door de Duitser Sebastian Vettel.

Max Verstappen rijdt zijn beste resultaat tot nu toe

Bestelbusje met 42 vluchtelingen aangehouden

In de buurt van Wenen is een bestelbusje aangehouden met 42 vluchtelingen uit Afghanistan en Syrië. Ze zaten opeengepakt in een laadruimte van zo'n 6,5 vierkante meter, terwijl het rond de 30 graden was.

Ze waren al acht uur onderweg van de Servisch-Hongaarse grens. De mannen, vrouwen en kinderen hadden geen eten of drinken bij zich en moesten hun behoefte op de vloer doen. De jongste was 6 jaar.

Meerdere mensen hadden medische hulp nodig, omdat ze waren uitgedroogd. De Roemeense chauffeur is gearresteerd.

Wraak op wildplassers in San Francisco

In San Francisco hebben ze het helemaal gehad met wildplassers. Verschillende muren zijn daarom beschilderd met waterafstotende verf. Als je er tegenaan plast, loop je met natte schoenen weg.

Het is niet de eerste stad die het wildplasser-probleem zo probeert op te lossen: in de Duitse stad Hamburg verfden ze een paar maanden geleden al over.

Poepende man veroorzaakt bosbrand

Een poepende man in de Amerikaanse staat Idaho heeft een bosbrand veroorzaakt. De wielrenner moest zo nodig, dat hij even langs de weg ging zitten. Het toiletpapier stak hij vervolgens in de brand. Dat vuur sloeg over naar het bos.

De brandweer had zo'n zeven uur nodig om de brand te blussen. Bijna dertig hectare bos - vergelijkbaar met zestig voetbalvelden - ging in vlammen op. De fietser heeft zichzelf gemeld bij de Amerikaanse variant van Staatsbosbeheer. Het is nog niet duidelijk of hij moet opdraaien voor de kosten.

Geen keeper die hier bij gaat staan...

Een wedstrijd tussen de Oldham Athletic's en Blackburn Rovers in het Engelse Oldham moest uitgesteld worden, omdat er wat beren (of bijen) op de weg lagen.

Snoop Dogg moest een drugstest doen

Snoop Dogg

Het is misschien geen verrassing, maar toch: de Amerikaanse rapper Snoop Dogg moest in Zweden mee naar het politiebureau, omdat hij drugs zou hebben gebruikt. Hij gaf zaterdagavond een concert in Stockholm en belandde vervolgens in een drugscontrole. Na een urinetest mocht hij gaan. Het is nog onduidelijk wat er uit de test kwam.

'Nepalese jongen is geofferd'

In Nepal is mogelijk een 10-jarige jongen geofferd. De jongen werd gevonden in het zuiden van Nepal, zijn keel was doorgesneden. Volgens The Kathmandu Post heeft zijn vader bekend met zijn dood "kwade geesten" te hebben willen wegjagen. The Guardian schrijft dat vijf mensen zijn gearresteerd.

De man had voor de rituele moord advies gevraagd aan een sjamaan, een soort priester van wie wordt geloofd dat hij met geesten kan praten om zieken te genezen. Het jongetje werd meegelokt door hem koekjes te geven en een klein geldbedrag.

Twee doden in Duitsland na sprong in leeg zwembad

Twee mannen in het Duitse Kulmbach doken zonder te kijken van de springtoren. Ze hadden alleen niet door dat er geen water in het bad meer zat. Een voorbijganger vond de jongens en waarschuwde de hulpdiensten. Die konden de twee mannen niet meer redden.

"We denken dat ze vannacht of vanochtend stiekem het zwembad ingegaan zijn", zegt een politiewoordvoerder. Een deel van het zwembad was afgesloten, omdat het onveilig was. Het is nog onduidelijk of de mannen drank of drugs ophadden.

'Auto rijdt door hekken parcours Tour de France heen'

De politie in Parijs heeft op de Place de la Concorde een auto beschoten, die door de dranghekken van het parcours van de Tour de France is gereden. Dat meldt persbureau AP. De wielrenners finishen vanmiddag in de Franse hoofdstad.

Volgens AP is de auto met twee inzittenden met grote snelheid is doorgereden. Er zijn geen politieagenten gewond geraakt.

Londense jongen overleden aan lachgas

In Londen is een 18-jarige jongen overleden nadat hij lachgas had gebruikt. Hij stortte in elkaar op een feest en overleed later in het ziekenhuis. Van lachgas kun je relaxed en vrolijk worden, maar teveel kan leiden tot zuurstoftekort, flauwvallen en hartproblemen.

App voor Efteling-storingen en wachttijden

Goed nieuws voor Efteling-fans die graag willen weten waar ze aan toe zijn: de EftelStats-app. Deze app geeft een melding als er een storing is bij een Efteling-attractie én geeft je wachttijden. De website bestond al, maar nu dus ook een app, voor als je al in het pretpark bent.

Pyromaan op vliegtuig naar Guangzhou

Nog een incident in een vliegtuig: een Chinese man probeerde tijdens een vlucht naar Guangzhou met een aansteker en benzine iets in de cabine aan te steken. De man is overmeesterd door andere passagiers en cabinepersoneel. Daarbij raakten twee mensen gewond.

Hoe de man een aansteker en benzine door de beveiliging smokkelde, is een raadsel. Ook over zijn motief is niets bekend.

Foto's van de schade in de Airbus A320

'Rijd nu de rails op'

In de Belgische plaats Mol is gisteravond een auto onder de trein gekomen, omdat de bestuurder de instructies van z'n GPS-systeem iets te goed opvolgde. Volgens de Vlaamse omroep VRT reed de man de rails op, en kreeg ie z'n auto er niet meer af. Hij kon zelf op tijd wegkomen. De auto werd meegesleurd door de trein. Er raakte niemand gewond.

Noodlanding op Schiphol: paniek in het vliegtuig

Een Boeing 737 van Transavia had gisteren grote moeite om in de storm op Schiphol te landen. Het was al drie keer mislukt om het toestel aan de grond te krijgen. De vierde keer moest wel slagen, want de kerosine was bijna op. Gelukkig lukte het de piloot uiteindelijk om het toestel veilig op de grond te krijgen.

Volgens passagiers was de paniek in het vliegtuig groot. "Mensen keken heel moeilijk. Sommigen hadden tranen in hun ogen en hielden elkaars hand vast", zegt de 17-jarige Yaël achteraf.

Vliegtuigje stort neer op woonwijk Tokio

In een voorstad van de Japanse hoofdstad Tokio zijn zeker drie mensen om het leven gekomen toen een vliegtuigje neerstortte op een woonwijk. Twee van hen zaten in de Cessna, de derde dode was iemand op de grond. Waardoor het toestel is neergestort, is nog onduidelijk.

Drie doden bij vliegtuigcrash Tokio

Na de storm: schade bijna overal opgeruimd

De takken en bomen op de A44 tussen Leiden en Den Haag zijn vanochtend weggehaald en dat betekent dat alle snelwegen weer open zijn. Ook de treinen rijden weer volgens het spoorboekje. Wel waarschuwt het Staatsbosbeheer om vandaag nog niet het bos in te gaan. Er zijn veel gebroken takken, die nog niet naar beneden zijn gevallen.

De storm van gisteren was de zwaarste julistorm sinds de metingen in 1901 begonnen