liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Omdat we er geen genoeg van krijgen

Een laatste foto van New Horizons, de NASA-satelliet die langs Pluto is gezoefd om een paar hele mooie kiekjes te maken (en wetenschappelijke data te verzamelen). Pluto staat precies tussen de satelliet en de zon in. Zo zien we de mist het ijs op Pluto, een mist soms 130 kilometer dik op de planeet ligt.

Een van de laatste New Horizon-kiekjes van Pluto

'Blatter is slachtoffer'

Heb een beetje medelijden met Sepp Blatter, is de boodschap van Alexei Sorokin. Volgens de Rus, de baas van het WK van 2018 in Rusland, is Blatter de zondebok voor alle corruptie bij de FIFA. "Maar hij neemt verantwoordelijkheid voor dingen die niet zijn schuld waren", zegt Sorokin. Hij heeft dan ook niets dan respect voor de Zwitser, die binnenkort aftreedt als baas van de FIFA.

Zowel het WK van 2018 in Rusland en het WK van 2022 in Qatar worden nu onderzocht, omdat bij de toewijzing wellicht mensen zijn omgekocht.

Arme Sepp Blatter kreeg laatst nog nepgeld toegeworpen door een actievoerder.

Gedichtje gaat viral

Dit gedicht van een 16-jarige scholier uit New York gaat op dit moment rond op sites als Reddit en 9GAG. Het lijkt heel deprimerend, tot je de laatste zin leest. Dan ben je namelijk pas op de helft.

All Stars krijgen update, na 98 jaar

Wie heeft er geen paar All Stars in de kast liggen. Als jij ze niet hebt dan je vader of moeder vast wel. De klassieker met platte zool, wit omrand met een witte neus gaat al 98 jaar mee. Tijd voor een update volgens maker Converse. De schoenen krijgen een betere binnenzool en andere binnenvoering. Aan het uiterlijk verandert dus niets, maar toch...

Obama in Kenia

De Amerikaanse president Obama is geland in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Het is zijn eerste bezoek als president aan het geboorteland van zijn vader. Hij zal er drie dagen blijven en woont er onder meer een economische top bij. De veiligheidsmaatregelen die met de komst van Obama gepaard gaan, zijn immens. Gevreesd wordt dat de terreurorganisatie al-Shabaab, die vanuit het buurland Somalië opereert, het bezoek aangrijpt voor een aanslag.

Obama knuffelt zijn halfzus bij aankomst in Kenia

Jeeps moeten terug

Fiat Chrysler roept in de Verenigde Staten bijna anderhalf miljoen auto's en vrachtwagens terug. Hackers wisten op afstand de controle over een Jeep Cherokee over te nemen. Chrysler bracht een update uit voor de software van de kwetsbare auto's en drong er van de week bij gebruikers op aan dat ze die zouden toepassen. Nu worden eigenaars van onder meer Cherokee-jeeps en Dodge-sportauto's opgeroepen hun voertuig in te leveren. Fiat Chrysler past dan de software aan.

Een Jeep Cherokee

Neem er nog eentje

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in kaart gebracht wie de grootste drinkers zijn op aarde. Ze hebben gekeken naar de hoeveelheid pure alcohol die elke inwoner achterover hijst. De hele top 10 komt uit Oost-Europa. De Wit-Russen gaan aan kop met 17,5 liter per jaar. Dat is omgerekend 160 flessen wijn. Dat steekt schamel af tegen onze 9,9 liter per persoon.

Vrouw (23) overlijdt na ongeluk met vaatwasser

De vrouw van 23 die woensdag met haar haren vast kwam te zitten in de vaatwasmachine, is vanochtend aan haar verwondingen overleden.

Ze werkte in de spoelkeuken van groothandel Makro in Hengelo, waar het ongeluk gebeurde. De oorzaak wordt nog onderzocht.

'These feet are made for walking'

De krant nrc heeft een opvallende foto-reportage gemaakt: voeten van deelnemers van de Vierdaagse. Misschien niet bepaald wat je 'mooi' zou noemen, maar zeker intrigerend.

Goedkopere spelcomputers door handelsakkoord

De importtarieven voor grofweg 200 technologische producten worden binnenkort wereldwijd geschrapt. Onder meer spelcomputers, tablets, inktpatronen en GPS-apparaten worden hierdoor goedkoper.

Het duurt wel nog een paar maanden voordat de prijzen echt zullen dalen, in december hoopt de Wereldhandelsorganisatie de details te hebben uitgewerkt. Pas dan zullen de importtarieven zakken.

Bioscoopschutter zat rustig in de zaal

De schutter gebruikte deze foto voor zijn profiel op de carrièresite LinkedIn

De man die gisteravond in Louisiana het vuur opende in een bioscoop zat eerst zelf in de zaal. Twintig minuten lang keek de 59-jarige John Russel Houser rustig naar de romantische comedy Trainwreck. Op een gegeven moment pakte hij een wapen en begon op het publiek te schieten.

Hij vuurde dertien kogels af. Twee mensen kwamen om en er vielen negen gewonden. Na zijn daad probeerde Houser te vluchten in de chaos die ontstaan was. Toen dat niet lukte, pleegde hij zelfmoord.

Doden bij explosie vuurwerkfabriek Italië

In het zuiden van Italië zijn bij een explosie in een vuurwerkfabriek vier mensen om het leven gekomen. Zeker zes anderen raakten gewond. In de wijde omtrek is de rook te zien. Een groot gebied om het gebouw is afgezet.

Volgens Italiaanse media was de ontploffing in een busje, waarna vervolgens de rest van de fabriek in brand vloog.

Beschoten coffeeshop in Den Bosch moet z'n deuren sluiten

Er zitten zeker twintig kogelgaten in de deur van coffeeshop Chip 'n Dale in Den Bosch. Vannacht was er een schietpartij. Het is mooi geweest, zegt de loco-burgemeester. De tent moet dicht. "Om deze stad en de inwoners een gevoel van veiligheid terug te geven. Het is niet niks wat er is gebeurd."

Vanavond is er een bijeenkomst voor buurtbewoners. De schietpartij wordt op dit moment onderzocht. Zolang het onderzoekt loopt, blijft de coffeeshop gesloten.

Niet-geïdentificeerde lichaamsdelen Germanwings-crash begraven

Gedenkteken bij de rampplek

Niet-geïdentificeerde lichaamsdelen van de Germanwings-crash worden vandaag begraven. Dat gebeurt in de buurt van de rampplek in de Franse Alpen, in het Franse dorp Le Vernet. Honderden nabestaanden van de slachtoffers zijn samen op de plek waar het toestel vier maanden geleden crashte.

"Voor de familieleden van de slachtoffers is het een tweede begrafenis", zegt de burgemeester van het dorp, François Balique, tegen Duitse media. "Er is geen andere oplossing dan een gemeenschappelijk graf. Dit zijn moeilijke omstandigheden voor de families, voor hen is het heel zwaar."

'Op Zwarte Cross kan je goed schuilen'

In het oosten van het land, waar de Zwarte Cross wordt gehouden, gaat het minder hard waaien. Mocht het toch losgaan, dan zijn ze goed voorbereid. Volgens de organisatie kunnen de festivaltenten heel wat hebben: "Ze zijn bestand tegen windkracht 10, 11, 12. Die zijn zo sterk opgebouwd als een huis, dus daar kunnen mensen goed schuilen."

Het kan wel flink gaan regenen. Ze hebben daarom nog wel een tip voor de bezoekers: "Neem voor de zekerheid een poncho en laarzen mee. Als de regenbui geweest is, is het hier vaak na een uurtje alweer kurkdroog".

Morgen noordwesterstorm langs de kust

Het lijkt morgen even een dag herfst midden in de zomer: het gaat dan stormen. Aan de kust kunnen windstoten van 110 kilometer per uur voorkomen en op het IJsselmeer kan het gaan spoken. Zo'n zomerstorm is best bijzonder, zegt onze weerman: "Julistorm hebben we niet zo vaak, sinds 1906 is dat langs de kust maar acht keer eerder voorgekomen".

Vrachttrein ramt gestrande limo

Met 10 ton vracht helpt remmen ook niet meer. In de limo in Indiana, Amerika, zaten tieners die op weg waren naar een verjaardag, tot de auto stil kwam te staan op een spoorwegovergang. Ze wisten eruit te komen, waarop een omstander probeerde de machinist te waarschuwen met een rode lap.

Die remde wel, "maar ik had 10 ton achter me", zei hij achteraf. Niemand raakte gewond bij het ongeluk.

Hackers zetten eerste gegevens van Ashley Maddison-gebruikers online

ashleymadison.com, de vreemdgaansite die is gehackt

Hackers hebben de gegevens van twee gebruikers van de vreemdgaan-site Ashley Madison online gezet. Op een internetforum zijn de namen, adressen en e-mails gepubliceerd van twee mannen uit Canada en de VS. "Jammer voor deze mannen, maar die bedriegende klojo's verdienen geen geheimhouding", staat erbij.

De hackers willen dat de site offline wordt gehaald. "Als je geld verdient aan de pijn van anderen, krijg je met ons te maken - koste wat het kost."

Jurassic World krijgt opvolger

Het was al niet te vermijden, en nu is het officieel aangekondigd: er komt een vervolg op Jurassic World. Acteurs Chris Pratt en Bryce Dallas Howard zullen opnieuw opdraven in de film, die gepland staat voor juni 2018. Steven Spielberg zal de film weer produceren.

Gisteren werd ook al bekend dat Jurassic World de op twee na best verdienende film is aller tijden, na Avatar en Titanic. Waar de film over zal gaan is nog niet duidelijk, maar de geruchten doen al de ronde.

Mengt Turkije zich nu ook in de strijd tegen IS?

Turkse gevechtsvliegtuigen hebben vannacht stellingen van Islamitische Staat in Syrië gebombardeerd. En dat is voor het eerst. Ook stellen ze na maanden onderhandelen een luchtbasis open voor de Amerikanen om te gebruiken. Volgens correspondent Sander van Hoorn "een enorme stap" van de Turken.

Turkse gevechtsvliegtuigen

Of Turkije zich nu ook definitief mengt in de strijd is nog maar de vraag. Turkije-correspondent Lucas Waagmeester kan dit zelf moeilijk inschatten: "Als het Turkse leger zich bedreigd voelt door IS of andere militanten uit Syrië dan mag het Turkse leger met volle kracht terugslaan. Maar het kan beperkt blijven tot dit incident, dat Turkije dus niet verder z'n hele beleid ten aanzien van Syrië aan het wijzigen is. Dat weten we nog niet."

'10 procent van sporters gebruikt doping'

De directeur van de Word Anti-Doping Agency denkt dat er nog steeds veel doping wordt gebruikt in de sportwereld."We kunnen een schatting maken op basis van onderzoek van de laatste jaren", zei hij in een interview met de BBC. "We komen tot de conclusie dat het meer is dan we zouden willen - zelfs meer dan 10 procent."

Namen kan de directeur niet noemen. Maar hij vreest dat er vooral een toename in dopinggebruik is onder jonge sporters. "Talenten die nog niet zijn doorgebroken staan eerder open voor doping. Ze worden soms ook aangemoedigd door hun omgeving - coaches, trainers, zelfs ouders. Omdat het de kortste weg is naar succes en dus een riant inkomen."

Ook maakt hij zich zorgen over het huidige tour-peloton, maar hij heeft "veel respect voor de manier waarop de UCI zijn antidopingprogramma runt".

Grote brand in scholencomplex Rijswijk

Brand scholencomplex Rijswijk / Regio 15

Enorme rookwolken rijzen op uit een scholencomplex in Rijswijk, waar op dit moment een grote brand woedt. Omdat het vakantie is en de brand al 's morgens vroeg was begonnen, denk de politie dat er niemand in het gebouw is.

Het complex staat in een woonwijk, maar omdat het een vrijstaand gebouw is, bestaat er volgens een woordvoerder geen kans dat het vuur overslaat. Wel adviseert de brandweer omwonenden om alle ramen en deuren dicht te houden vanwege de rook.

Brand Rijskwijk

Twintig kogels door de ruiten van een coffeeshop

Vanmorgen rond 04.30 uur zijn zeker twintig schoten gelost op coffeeshop Chip 'n Dale in Den Bosch. Volgens de politie was toen niemand aanwezig in de shop en er zijn ook geen gewonden gevallen. Tien minuten na de schietpartij trof de politie in de buurt een uitgebrande auto aan.

Wie de schutters waren en waarom de coffeeshop werd beschoten is nog niet duidelijk.

Coffeeshop in Den Bosch beschoten

#festivalstress

Er komen steeds meer festivals bij in Nederland. Inmiddels zijn er zo veel, dat het moeilijk wordt om te kiezen. Verslaggever Suse maakte een rondje:

Zomercolumn: Festivalstress

Polio is bijna de wereld uit

In Nigeria is al een jaar geen nieuw geval gemeld, terwijl tot voor kort daar de helft van alle polio-bestemmingen voorkwam. Tot halverwege de vorige eeuw maakte polio duizenden slachtoffers per dag. Dat virus kan binnen enkele uren een verlamming veroorzaken. Omdat vooral kinderen werden getroffen, staat de ziekte ook wel bekend als kinderverlamming.

Poliovaccinatieprogramma in Pakistan

Nadat er een vaccin was ontwikkeld, werd in 1988 besloten een poging te wagen de ziekte wereldwijd uit te bannen. Sindsdien daalde het aantal gevallen snel, maar doordat de ziekte profiteert van slechte sanitaire voorzieningen, bleef polio veel voorkomen in conflictgebieden.

De boeren in Frankrijk zijn nog steeds boos

De blokkades van Franse boeren rond Lyon zijn allemaal opgeheven. Het niet duidelijk of het verkeer weer kan doorrijden, want op sommige plekken moet de weg worden gerepareerd. Maar het ziet er dus beter uit dan gisteren, zegt onze correspondent. Het is hopen voor de automobilisten dat de boeren niet weer beginnen met wilde acties, zoals gisteren. Niet alle boeren luisteren naar de vakbond en beginnen zelf acties.

Herdenking drama Love Parade in Duisburg

In Duisburg worden vandaag de slachtoffers van het drama bij de Love Parade van 2010 herdacht. Vandaag vijf jaar geleden werden daar 21 mensen doodgedrukt. Er kwamen 1,4 miljoen mensen op het festival af, terwijl er maar plek was voor ongeveer 500.000. Verslaggever Martijn van der Zande was gisteren bij een eerste herdenking:

Levende organismen ontdekt op recorddiepte

Biologen hebben op bijna 3,5 kilometer diepte leven ontdekt. En da's voor het eerst. De vondst werd gedaan in de Stille Oceaan bij een Japans eiland. De organismen lijken niet op andere organismen die erg diep leven, maar lijken op het leven dat wordt ontdekt in het bos. In het leefgebied van de micro-organismen is het ongeveer 60 graden.

Autopsie-rapport: Sandra Bland pleegde zelfmoord in cel

De donkere vrouw Sandra Bland heeft zelfmoord gepleegd in haar cel in Texas. Dat zegt een lijkschouwer in de zaak die de laatste dagen veel aandacht krijgt. Bland werd hardhandig in de boeien geslagen, nadat ze geen richting had aangegeven. Ze werd kwaad, maar werd tegen de grond gewerkt en belandde in de cel. Drie dagen later werd ze daar dood gevonden. De familie van Bland twijfelde aan de doodsoorzaak.

Sandra Bland

Drie doden bij schietpartij in bioscoop Louisiana

Bij een schietpartij in een Amerikaanse bioscoop in de staat Louisiana, zijn drie mensen omgekomen, onder wie de schutter. Zeker zeven mensen raakten gewond in de stad Lafayette. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk. De schutter zou een blanke man van 58 jaar zijn.

Hulpdiensten bij de bioscoop waar de schietpartij plaatsvond