liveblog
NOS NieuwsAangepast

Aanslag op strand Tunesië

liveblog gesloten

Einde liveblog

Het liveblog over de aanslag in de Tunesische stad Sousse stopt. Bij de aanslag op het strand bij twee hotels kwamen zeker 37 mensen om het leven en raakten 36 mensen gewond. De meeste slachtoffers zijn toeristen. Het zou onder anderen gaan om Belgen, Duitsers, Russen en Tunesiërs. Voor zover bekend zijn er geen Nederlandse slachtoffers.

Reisorganisatie TUI schrapt om veiligheidsredenen tot 4 juli alle vluchten naar Tunesië. In totaal zitten er nu 520 Nederlanders via TUI in het land. De organisatie zet extra toestellen in om reizigers die eerder naar huis willen, terug te vliegen.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zegt dat Nederlanders in Tunesië extra alert moeten zijn. Hij adviseert de reisadviezen van het ministerie goed in de gaten te houden.

Sander van Hoorn: relatie aanslagen niet duidelijk

Sander van Hoorn: relatie aanslagen niet duidelijk

'Dader gooide twee granaten'

"Naast het schieten, gooide een van de daders twee granaten", twittert correspondent Frédéric Bobin van de Franse krant Le Monde. De dader zou die hebben gegooid naar een kantoor waar veel toeristen schuilden.

'Hij kwam vanuit zee en begon te schieten'

'Hij kwam vanuit zee en begon te schieten'

Koenders roept Nederlanders op tot waakzaamheid

"Waakzaamheid is zeer geboden," aldus de minister van Buitenlandse Zaken. Nederlandse vakantiegangers moeten de adviezen van Buitenlandse Zaken goed in de gaten houden.

Er zijn 425 Nederlanders in die regio en geen aanwijzingen van Nederlandse slachtoffers. Hij vindt dat iedereen zelf moet beslissen nu te vertrekken uit Tunesië. "Dat is een individuele afweging", aldus de minister.

Koenders over de situatie in Tunesië

Britten en Duitsers onder doden Tunesië

Bij de aanslag zijn vooral Britten omgekomen, zeggen Tunesische autoriteiten. Onder de slachtoffers zijn ook toeristen uit Duitsland en mogelijk België.

Ook Witte Huis veroordeelt aanslag

Net als VN-chef Ban Ki-moon veroordeelt de VS de aanslagen in Frankrijk, Koeweit en Tunesië van vandaag. "Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers van deze gruwelijke aanvallen in alle drie de landen", staat in een verklaring.

Dodental verder gestegen

De autoriteiten komen nu met het aantal van 37 doden. Hoeveel mensen er gewond zijn, is nog onduidelijk.

Ban Ki-moon veroordeelt aanslag

VN-chef Ban Ki-moon heeft de aanslagen van vandaag scherp veroordeeld. De secretaris-generaal wil dat de daders van de "gruweldaden" in Tunesië, Frankrijk en Koeweit snel berecht worden. Ban benadrukte dat aanvallen als deze de vastberadenheid om terrorisme te bestrijden niet verzwakt, maar juist versterkt.

Het dodental van de aanslag in Tunesië is inmiddels opgelopen naar 32, meldt de Tunesische overheid.

Toeristen verlaten hotel

Voor de toeristen bij het Tunesische strand zit na de aanslag de vakantie erop. De meesten vliegen morgen terug, sommigen kunnen al vanavond op het vliegtuig stappen. Het Riu Imperial Marhaba-hotel stroomt leeg.

VTM: ook Belgen omgekomen

Het aantal doden na de aanslag is opgelopen tot 28. Daarbij zouden ook Belgen zijn, meldt de Belgische omroep VTM.

Blog focust zich op Tunesië

Vanaf dit moment gaat het liveblog alleen nog over de aanslag in Tunesië. De ontwikkelingen over de aanslagen in Koeweit en Frankrijk kunt u in de reguliere berichtgeving volgen.

Nederlander in Tunesië: ik durf m'n hotel niet uit

Voor het boeken wist de Nederlandse toerist Jonathan Hafkamp dat er in Tunesië er een verhoogde kans is op aanslagen. "Dat neem je dan maar voor lief, want er zijn meer landen die dat hebben", zei hij in een interview bij NOSop3.

Ook al is zijn hotel 30 kilometer verwijderd van de aanslag, toch zit de schrik er goed in. Hij is dan ook niet van plan om zonder reden zijn hotel te verlaten. "Het voelt niet fijn om naar het strand te gaan, als is de kans dat er nu nog wat gebeurt vrij klein."

Hoogste staat van paraatheid in Franse regio

De Franse president Hollande heeft voor de regio Rhône-Alpes de hoogste staat van paraatheid afgekondigd voor de komende drie dagen. Hij wil daarmee de veiligheid in de regio waarborgen. In een persconferentie noemde Hollande de aanslag "een laffe moord" op een man van 50 jaar.

Er zijn ondertussen meer details bekend over de lugubere moord van vanochtend bij de gasfabriek in Saint-Quentin-Fallavier. De dader werkte voor de fabriek, en zou met zijn baas op weg naar klanten zijn geweest.

Vermoedelijk heeft de dader zijn chef in de auto onthoofd en reed hij daarna met het onthoofde lichaam naast hem, op een aantal gasflessen in. Het onthoofde hoofd werd later op een hek bij de fabriek teruggevonden, melden Franse media. Op het hek waren twee islamitische vlaggen geknoopt.

Ook Polen schrapt vluchten Tunesië

Een van de grootste Poolse reisorganisaties, Itaka, heeft al zijn vluchten op Tunesië per direct opgeschort. Het is nog onduidelijk of er onder de slachtoffers ook Polen zijn.

TUI: mogelijk vanavond vlucht terug naar Nederland

TUI: mogelijk vanavond vlucht terug naar Nederland

Rutte: niet zwichten voor angst

Rutte: niet zwichten voor angst

TUI vliegt niet meer naar Tunesië, Nederlanders ongedeerd

Reisorganisatie TUI, waaronder ArkeFly en JetAir vallen, vliegt tot en met 4 juli niet meer naar Tunesië vanwege de aanslag.

TUI meldt verder dat de zes Nederlanders die in het hotel in Sousse verbleven, ongedeerd zijn.

Foto's van terrorist Koeweit

Over de aanslag op de moskee in Koeweit komt minder informatie naar buiten dan over de situatie in Frankrijk en Tunesië. Wel zijn er nu camerabeelden van de dader uit Koeweit vrijgegeven. Daarop is te zien hoe de terrorist de moskee binnenloopt, gekleed in een gewaad.

Onthoofde man Frankrijk was werkgever

De man die vanochtend onthoofd werd in het zuiden van Frankrijk, blijkt de werkgever te zijn geweest van de dader. Dat melden Franse media.

Ooggetuige: terrorist opende meteen het vuur in Tunesië

Stefaan Wittouck uit België zag de aanslag in Tunesië gebeuren. Hij was op dat moment in één van de twee hotels aan het strand waar de mannen toesloegen.

Rouwbijeenkomst in Frankrijk

In Frankrijk wordt vanavond met een herdenkingsbijeenkomst stilgestaan bij de aanslag in Saint-Quentin-Fallavier. De bijeenkomst vindt om 18.00 uur plaats in het nabijgelegen Bourgoin-Jallieu. Voor het monument van de Vrede kunnen belangstellenden bidden voor de man die vanochtend bij de gasfabriek werd onthoofd.

SOS International: geen meldingen over Nederlandse gewonden

SOS International laat weten op de hoogte te zijn van de zes reizigers van Arke bij het Tunesische strand. De organisatie heeft geen meldingen gekregen over doden of gewonden onder deze groep.

Als de Nederlanders in het gebied terug willen, is het nog de vraag of en door wie de kosten worden vergoed. De situatie valt onder "terrorisme-risico" en dit wordt niet gedekt door de reisverzekeraars.

Arrestatie in Frankrijk

De Franse politie heeft een nieuwe aanhouding verricht naar aanleiding van de terroristische aanslag op een gasfabriek in Frankrijk. Het zou gaan om de vrouw van de dader.

Ooggetuige strand Sousse: ik rende meteen naar mijn kinderen

Een vrouw uit Dublin vertelt aan het Ierse radiostation RTE hoe ze de aanslag op het strand in Tunesië meegemaakt heeft. "Ik dacht eerst dat het vuurwerk was, maar toen dacht ik; o god, het klinkt eerder als schoten. Ik rende meteen naar het strand, naar mijn kinderen toe en pakte onze spullen. Terwijl ik richting het hotel holde, begon iedereen te roepen: ren, ren ren!"

"We renden naar onze kamer, waar ik ons(samen met mijn zoons) opsloot. Lang wist ik niet wat er gebeurd was. Ik begon gewoon te rennen, toen ik het geluid hoorde. De consul vertelde me dat het een aanslag was. "

Tunesische dader gepakt

De tweede dader van de aanslag in Tunesië is opgepakt. Dat melden bronnen aan de Arabische nieuwszender Al Arabiya.

Franse Premier Manuel Valls reageert

De premier van Frankrijk, Manuel Valls twittert: "De blinde dreiging en horror van terroristen spaart geen landen. Mijn gedachten zijn bij het slachtoffer in Isère en de slachtoffers in Tunesië."

'Zes Nederlanders bij aanslag Tunesië'

Reisorganisatie TUI meldt dat er zes Nederlanders in het hotellencomplex in Tunesië waren. Hoe het met hen gaat is onbekend.

Vliegtuigen naar Tunesië keren terug

Vliegtuigen van reisorganisatie TUI richting Tunesië, waaronder ArkeFly en Jetair vallen, zouden terugkeren naar Nederland. De organisatie probeert zoveel mogelijk reizigers terug te brengen.

Tunesië: ooggetuigen

Een ooggetuige vertelt aan de Russische pers wat er gebeurde op het strand in Tunis. Pjotr Tsjervonets zegt dat de aanslag gepleegd werd op een strand, waar toeristen uit verschillende hotels naartoe komen. De Russische toerist heeft zelf een aantal doden gezien, maar weet niet of het om Russen gaat of mensen uit andere landen. "De terroristen voeren met een bootje op het water en openden het vuur op het strand."

Een andere ooggetuige bevindt zich in een hotel waar een van de terroristen is neergeschoten door de politie. Hij meldt dat er veel doden zijn, onder wie mogelijk een kind.

Koeweit: reactie premier

Volgens de minister-president van Koeweit is de aanslag op de moskee een poging om de nationale eenheid van het land te bedreigen.

Koeweit: zeker tien doden

Volgens de gouverneur van de stad zijn er zeker tien doden gevallen bij de zelfmoordaanslag op een moskee in Koeweit.

Frankrijk: dader was huisvader

Volgens het ANP is de hoofdverdachte van de aanslag op een gasfabriek bij Lyon, Yassin Salhi, een getrouwde man met drie kinderen. Dat meldt de krant Le Parisien.

Hij woonde in een dichtbevolkte voorstad van Lyon, Saint-Priest, niet ver van de plaats van de aanslag Saint-Quentin-Fallavier. Volgens een buurvrouw was het een erg beleefde man.

Politiebewaking bij Air Products in Nederland

Het personeel van Air Products is geinformeerd over de aanslag in Frankrijk

Update Frankrijk: informatie over slachtoffer

Volgens Dauphiné Libéré, is het onthoofde slachtoffer de manager van een transportbedrijf in Chassieu, een plaatsje ongeveer 30 kilometer van de aanslag. Hij was bij de fabriek om iets te bezorgen en werd toen aangevallen, aldus de krant.

'27 doden in Tunesië'

Volgens de laatste update van het ministerie van Binnenlandse Zaken

Tunesië: Instagramfoto waarop slachtoffer te zien is

Volgens ooggetuigen is er op het strand voor het hotel geschoten.

Zeker 19 doden bij aanslag Tunesië

Dat zegt een functionaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Aanslag tijdens vrijdagmiddaggebed

In Koeweit-Stad is een aanslag gepleegd op een sjiitische moskee. Daarbij zijn zeker acht mensen om het leven gekomen. Sommige media spreken al van 13 doden.

Aanpassing liveblog

We breiden het liveblog uit. Vanaf nu kun je hier op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over de aanslagen in Koeweit, Frankrijk en Tunesië.

Nog een verdachte

Volgens Dauphiné Libéré is er ook een verdachte gearresteerd in een woning in Saint-Quentin-Fallavier. Hij zou de man zijn die vanochtend bij de fabriek reed in een Ford.

Wat weten we wel over de opgepakte verdachte?

Yassin Salhi, 35 jaar en woont vlak bij Lyon. De autoriteiten wisten dat hij radicaal was, maar hij had geen banden met terroristen, aldus de minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken.

Onduidelijkheid over verdachten

Waar The Guardian schrijft dat een brandweerman een tweede verdachte heeft gedood, zegt Le Monde dat een brandweerman een verdachte heeft aangehouden. Of dat Yassine Salim is niet duidelijk.

Meerdere aanhoudingen

Mensen die mogelijk bij deze misdaad zijn betrokken, worden vastgehouden zegt Cazeneuve.

Geen strafblad

Volgens Cazeneuve heeft de nog levende verdachte geen strafblad, maar was hij wel bekend bij de autoriteiten. Hij werd van 2006 tot 2008 in de gaten gehouden vanwege mogelijke banden met radicale Salafisten. Het is niet precies duidelijk hoe zijn naam gespeld wordt. De minister laat ook weten dat er vlaggen zijn gevonden bij de fabriek.

'Een verdachte gedood door brandweerman'

Volgens The Guardian heeft minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve gezegd dat een van de daders gedood is door een brandweerman. De andere verdachte, die gearresteerd is, heet Yassine Salim.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof over de situatie in Frankrijk

"We kennen de berichten. Er is nu geen aanleiding voor verandering in het Nederlandse dreigingsbeeld."

Over de Nederlandse vestiging: "De politie is in dit soort gevallen altijd extra alert. Hoe zich dat vertaalt, daarover doen wij geen uitspraken."

Ooggetuige

Sylvie werkt tegenover de fabriek en voelde de knal vanochtend. Ze vertelt haar verhaal aan de Britse krant Mirror. "Het hele gebouw trilde. Er was geen schade, maar alles bewoog. Ik zat te bellen met een klant toen het gebeurde. Ze hebben ons nog niet verteld wat er nu gaat gebeuren."

Air Products?

De aanslag werd gepleegd in een fabriek van het Amerikaanse chemische bedrijf Air Products, dat ook vestigingen in Nederland heeft: in Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en de Rotterdamse haven. In de vestiging bij Lyon, in het dorp Saint-Quentin-Fallavier, wordt onder meer waterstof geproduceerd, een hoog explosief gas.

Harde knal

Volgens Franse media reden twee aanvallers vanochtend iets voor 10.00 uur met een gestolen auto door een afzetting het fabrieksterrein op en brachten daar gasflessen tot ontploffing. De knal was in de wijde omgeving te horen en er ontstond brand. Het lijkt erop dat ze probeerden om met de auto grote tanks met explosieve stoffen te raken.

VIDEO: president Hollande

Hollande: terroristische aanslag

Nederlandse vestiging

Het personeel van de Nederlandse vestiging van Air Products in Halfweg heeft inmiddels te horen gekregen wat er in is Saint-Quentin-Fallavier is gebeurd.

Hollande en Merkel zagen beelden aanslag via tv

Volgens een functionaris zag de Franse president de eerste beelden van de aanslag op het journaal, terwijl bondskanselier Angela Merkel naast hem zat.

Hollande: terroristische aanslag

Er is een dode en er zijn twee gewonden. Een verdachte is opgepakt, zegt de president in een persconferentie

Hollande over aanslag

Kijk hier wat president Hollande zegt over de aanslag.

'Een lugubere ontdekking'

Ron Linker over aanslag Frankrijk

Onduidelijkheid over dader

Een van de daders is aangehouden; het zou gaan om een dertiger die al bekend was bij de veiligheidsdiensten. Hij weigert vooralsnog een verklaring af te leggen, meldt de krant Le Dauphiné Libéré. Er waren berichten dat de tweede dader is gedood door de politie, maar het is onduidelijk of die kloppen.

Extra veiligheidsmaatregelen

Premier Valls heeft opdracht gegeven tot extra veiligheidsmaatregelen. Zo is de beveiliging op gevoelige locaties opgeschroefd. Volgens de Franse anti-terreurdienst is de aanslag gepleegd door een terroristische groep.

Premier Cameron

De Britse premier Cameron heeft met president Hollande gesproken over de aanslag in Frankrijk. Hij noemt de situatie erg zorgwekkend.

Beelden bij de fabriek

Bij de fabriek is veel politie

Veel politie bij de fabriek in Lyon

Bekend bij veiligheidsdiensten

De daders zouden hebben gezegd dat ze van IS waren. Een van hen is volgens een bron bij de politie gedood. De ander is aangehouden; het zou gaan om een dertiger die bekend was bij de veiligheidsdiensten.

Een dode bij een aanslag

Rond 10.00 uur vanmorgen is een fabriek een aanslag gepleegd op een fabriek in het zuiden van Frankrijk. Lees hier ons eerste bericht.