liveblog

Vreugde bij Vitesse, Roda JC en De Graafschap

liveblog gesloten

Tot zover

En zo is een einde gekomen aan een tumultueuze laatste ronde van de play-offs. Tot volgend seizoen!

Wedstrijdverslag Vitesse - sc Heerenveen

Guram Kashia viert de 1-1 tegen Heerenveen

Vitesse scoort!

De buit is binnen voor Vitesse. Na een mooie individuele actie van Kazaisjvili kan Van der Heijden het duel beslissen: 5-2 voor Vitesse.

De Arnhemmers kunnen zich opmaken voor Europa na een schitterende aanval. Een fraaie voorzet van Wallace wordt door Labyad snoeihard in het doel geschoten.

Davy Pröpper haalt maar eens uit van afstand, zijn schot wordt 'abgefelscht' door Heerenveen-verdediger Otigba en verdwijnt onhoudbaar voor keeper Nordfeldt in het doel.

Vitesse staat met één been in Europa. Heerenveen moet één keer scoren om dat te beletten.

Spanning

De spanning blijft groot in Arnhem. Er is nog maar één ploeg die aanvalt en dat is Vitesse. Aanvaller Traoré heeft al een handvol kansen gehad om Vitesse op 3-2 te brengen, maar het is vooralsnog niet zijn middag.

Aan de andere kant loert Heerenveen op de counter. Mark Uth was er tijdens een van de spaarzame uitbraken dichtbij, maar hij kon net niet bij de scherpe voorzet van Slagveer.

De tussenstand in Arnhem: 2-2. Dat betekent verlengen.

Eenrichtingsverkeer

Vitesse heeft na de 2-2 het initiatief helemaal overgenomen. De Arnhemmers hadden kort na elkaar ook twee grote kansen. Eerst ontsnapte Traoré over links; zijn schot in de korte hoek werd door Nordfeldt gekeerd. Even later ging Wallace over rechts; de Braziliaan werkte de bal al vallend richting doel, maar opnieuw stond de Zweedse doelman op zijn post.

De tussenstand in Arnhem is dus nog: 2-2.

Meer over Maaskant

Robert Maaskant slaagde er niet in NAC Breda voor de eredivisie te behouden

Vitesse komt ietwat goedkoop op gelijke hoogte. Scheidsrechter Nijhuis geeft een penalty als Traoré heel makkelijk gaat liggen na een lichte beroering door Thern. De strafschop wordt door invaller Vejinovic onberispelijk binnengeschoten.

Het is 2-2 in Arnhem. Blijft het zo, dan gaan we verlengen.

De bal rolt weer in Arnhem

Joshua McEachran is bij Vitesse in de kleedkamer achtergebleven. Zijn vervanger is Marko Vejinovic.

Lekker toetje

Vitesse en Heerenveen maken er een heerlijk dessert van het eredivisieseizoen van. Beide ploegen spelen op de aanval en de bal gaat als een wervelwind heen en weer.

De Friezen leiden nog steeds met 2-1 en hadden sindsdien ook de grootste kans: Larsson ontsnapte maar keeper Room stond zijn mannetje.

Heerenveen scoort!

Het is een fenomeen dit seizoen, Mark Uth. De Duitser profiteert van balverlies bij de Arnhemmers en schiet de Friezen opnieuw op voorsprong. Het is al het vijfde doelpunt van Uth tegen Vitesse in dit seizoen.

Vitesse zal nu één keer moeten scoren om een verlenging af te dwingen, en twee keer om Europees voetbal weer binnen handbereik te krijgen.

Vreugde bij Roda, drama voor NAC

De vreugde bij de Limburgers na de promotie is immens, maar het verdriet bij de NAC-spelers is aangrijpend. Tranen rollen van diverse wangen en zelfs trainer Robert Maaskant houdt het niet droog.

Laatste kans

NAC krijgt in blessuretijd een vrije trap op zo'n 20 meter van de goal. Het wordt alles of niets...

Maar de bal van Tighadouini zeilt over.

De Friezen hebben niet lang kunnen genieten van hun voorsprong. Vitesse-aanvoerder Kashia kopt de gelijkmaker binnen uit een hoekschop van Labyad. Bij deze stand speelt Vitesse komend seizoen Europees voetbal.

Roda JC scoort!

Sensatie in Breda: het beslissende passje is van breekijzer Demouge en de Belg Van Hyfte werkt de 1-2 binnen. De eredivisie is voor de Limburgers binnen handbereik.

Marten de Roon stuurt Mark Uth weg en de Duitser doet waar hij zo goed in is: hij omspeelt de keeper en schiet de Friezen op 1-0.

Over vijf minuten: de finale van de play-offs om Europees voetbal

Vitesse - sc Heerenveen

Einde van de reguliere speeltijd

De wedstrijd is in de loop van de tweede helft uitgelopen op een spektakelstuk. Roda JC raakte twee keer het aluminium, NAC één keer en we hebben rode kaarten gezien voor Seuntjens (NAC) en Swinkels (Roda JC). In de blessuretijd waren er ook nog voldoende kansen voor beide ploegen om het beslissende doelpunt te maken.

Rode kaart

En het is weer tien tegen tien in Breda. Swinkels onderbreekt een uitbraak van NAC met een overtreding en krijgt zijn tweede gele kaart.

Weer lat

NAC ontsnapt tien minuten voor tijd opnieuw. Een vrije trap van Paulissen van ruim twintig meter spat uiteen op de paal. De spanning in Breda loopt op tot ongekende hoogte. Roda heeft intussen breekijzer Frank Demouge in de ploeg gebracht voor Marco Höcher.

Tussenstand: NAC - Roda JC 0-1.

Lat en paal

We zitten in een spectaculaire fase in Breda. Na de rode kaart van Seuntjens belandt een voorzet van Roda-aanvaller Jansen op de lat. In de counter ontsnapt NAC-aanvaller Tighadouini en hij schiet knalhard op de paal.

De tussenstand blijft 1-0 voor Roda JC.

Rode kaart

Mats Seuntjens gaat op de voet van Van Hyfte staan en krijgt zijn tweede gele kaart. NAC moet met tien man verder.

Op en neer

Er is een uur gespeeld in Breda en het spel golft op en neer. Beide ploegen zoeken een doelpunt, en dat moet ook wel als ze komend seizoen in de eredivisie willen spelen.

De grootste kans na rust was voor Roda-Belg Van Hyfte, die een voorzet vlak voor het doellijn controleerde, maar de bal vervolgens niet het beslissende tikje kon geven.

De tussenstand blijft 1-0 voor Roda JC. Blijft het zo, dan gaan we verlengen.

Nerveus begin

De spanning is enorm, zowel bij de spelers als de supporters. NAC oogt nerveus na de tegentreffer vlak voor rust en Roda JC is iets sterker uit de kleedkamer gekomen. Wie neemt het initiatief?

De tussenstand is nog altijd 1-0 voor Roda JC.

Een gevalletje 'uit-het-niets': NAC was de betere ploeg en de goal van Roda aan de andere kant komt uit de lucht vallen. Mitchel Paulissen rondt een mooie individuele actie af en schiet vanuit een lastige hoek de 1-0 binnen.

Blijft het zo in Breda, dan gaan we verlengen.

Orkaan van NAC

De thuisploeg wordt steeds sterker en Roda komt er steeds minder uit, met nog een kleine tien minuten te spelen in Breda. NAC heeft al een handvol kansen gehad, de grootste was voor Fernandez, die vanuit een lastige positie naast kopt.

Roda-verdediger Dijkhuizen heeft inmiddels een gele kaart gekregen, na vier overtredingen op Tighadouini en één op Amieux. Ook de Fransman is na een forse overtreding op Gyasi op de bon gegaan.

De tussenstand in Breda is nog 0-0. Bij deze stand blijft NAC in de eredivisie.

Orkaan is geluwd

De orkaan van Roda JC in de beginfase is een beetje geluwd en NAC komt wat beter in de wedstrijd. Met name Adnana Tighadouini zorgt voor veel dreiging, maar tot grote kansen heeft dat nog niet geleid.

De tussenstand na 25 minuten: 0-0. Bij deze stand handhaaft NAC zich in de eredivisie.

Roda begint sterk

Roda JC begint sterk aan de wedstrijd bij NAC Breda. De Limburgers moeten dan ook scoren om kans te hebben op promotie. Onder anderen Henk Dijkhuizen was al dichtbij een doelpunt met een kopbal, die over de NAC-lat scheerde.

NAC, dat zich ook in de heenwedstrijd vooral concentreerde op verdedigen, richt zich opnieuw vooral op de defensie.

De tussenstand bij NAC-Roda JC is nog 0-0.

De Graafschap viert feest

Het is een beetje moeilijk te zien, maar het schijnt dat de Doetinchemmers een feestje vieren.

En dan nu: NAC Breda - Roda JC

De heenwedstrijd in Limburg eindigde in een 1-0 overwinning voor NAC. Roda JC moet dus winnen in Breda.

NAC Breda - Roda JC

Laatste minuten

Het heeft er alle schijn van dat Volendam strijdend ten onder gaat. De Wijdbroeken hebben nog een paar minuten om twee doelpunten te maken en de Heen en Weer te laten uitvaren.

In Doetinchem kunnen de slingers al worden opgehangen. De Doetinchemmers promoveren naar alle waarschijnlijkheid voor de achtste keer naar de eredivisie.

Tussenstand FC Volendam - De Graafschap: 0-1.

Nog tien minuten

De Graafschap is nog tien minuten verwijderd van de eredivisie. Volendam valt met hart en ziel aan, maar het wil vandaag maar niet lukken voor de Palingboeren. Er zijn nog twee doelpunten nodig om het feest in Doetinchem te verstoren.

Bij de Superboeren is Van Ewijk intussen vervangen door Santy Hulst, bij de Palingboeren is Bert Steltenpoot in de ploeg gekomen voor Schouten en Genridge Pryor voor Van Kippersluis.

De tussenstand aan De Dijk: 0-1 voor De Graafschap.

Volendam vol op de aanval

Aanvaller Guyon Philips komt in de 65ste minuut in de ploeg voor verdediger Sofian Akiouli. Volendam gaat alles of niets spelen, met nog 25 minuten op de klok.

Een minuut later heeft Philips al een enorme kans om te scoren, maar keeper Jurjus redt. Weer een paar minuten later schiet Kuwas een vrije trap van ruim twintig meter fraai krullend over de muur, maar Jurjus redt met een uiterste krachtsinspanning.

Volendam heeft kansen, maar de bal wil er maar niet in.

De Graafschap leidt nog altijd met 1-0.

Wissel De Graafschap

61ste minuut: Bart Straalman vervangt Dean Koolhof.

Volendam op jacht

Volendam jaagt op een doelpunt en heeft in de eerste tien minuten na rust alweer drie mogelijkjheden gehad. Een afstandsschot van Overtoom zeilde ver over en Van Kippersluis kopte van dichtbij over het doel.

En dan was er opnieuw Brands: zijn schot kwam tegen de arm van Lazic en heel Volendam smeekte om een strafschop. Scheidsrechter Braamhaar vond het geen strafschop waard, omdat de arm niet naar de bal zou zijn gegaan.

De Graafschap leidt nog altijd met 1-0, dus Volendam heeft twee doelpunten nodig.

De bal rolt weer in Volendam

De Wijdbroeken hebben nog 45 minuten om twee keer te scoren. Anders promoveert De Graafschap naar de eredivisie. In de eerste helft hadden de Volendammers kansen genoeg, dus er kan nog van alles gebeuren.

De Graafschap scoort!

De kansen waren tot nu toe voor Volendam, maar de goal valt aan de andere kant. Vincent Vermeij steekt zijn been uit na een voorzet van Van Ewijk en de bal rolt in het Volendamse doel.

De eredivisie lonkt voor De Graafschap. FC Volendam moet nu twee keer scoren om daar nog iets aan te doen.

Spanning aan De Dijk

Er is een half uur gespeeld aan De Dijk en Volendam en De Graafschap trakteren op een aardig potje voetbal. De thuisploeg is sterker en heeft meer kansen. Aanvaller Kevin Brands was in zijn eentje al goed voor vier schoten op doel.

Maar ook De Graafschap komt er af en toe ook dreigend uit. Het ontbreekt alleen nog aan doelpunten. De tussenstand is namelijk: 0-0.

Volendamse druk

De return in Volendam is nu al stukken aantrekkelijker dan de bloedeloze 0-0 in de heenwedstrijd. Vooral Volendam laat zich veel meer zien dan in Doetinchem.

Na een klein kwartier hadden de Wijdbroeken drie kansen op rij. De vrijstaande Brands stuitte met een schot uit een moeilijke hoek op keeper Jurjus, vervolgens was het twee keer Van Kippersluis, eerst met een schot en vervolgens een kopbal naar een medespeler, die hij misschien beter op doel had kunnen richten.

De tussenstand in Volendam: 0-0

Aftasten

Het is nog een beetje aftasten in Volendam. We hebben een schot van De Graafschap gezien en een bijna-slippertje van de Doetinchemse doelman Jurjus. Bij een lange voorzet van Lo Fo Sang verkeek hij zich op de harde wind aan De Dijk. De bal dwarrelde bijna over de keeper, maar Jurjus kon hem toch nog uit de lucht plukken.

De tussenstand bij Volendam - De Graafschap is nog: 0-0.

Kwakman in spanning

Voor Kees Kwakman wordt het een spannende dag. De oud-voetballer van NAC Breda speelt komend seizoen bij FC Volendam. Wordt dat in de eredivisie of niet? En komt hij zijn oude club dan tegen?

Palingboeren vs Superboeren

We beginnen om 12.30 uur met de strijd om promotie naar de eredivisie tussen FC Volendam en De Graafschap. De heenwedstrijd eindigde afgelopen donderdag zoals 'ie begon: in 0-0.

Lees het verslag van de niet echt bijster spectaculaire heenwedstrijd nog eens.