NAC Breda leeft nog, Go Ahead Eagles gedegradeerd

liveblog gesloten

Wedstrijdverslag

Divine Naah en Adnane Tighadouini vieren de 2-0

NAC Breda heeft ten koste van op VVV-Venlo overtuigend de finale van de nacompetitie bereikt. Na de 1-0 zege in Venlo werd er in Breda met 3-0 gewonnen.

NAC trok in eigen huis een muur op. VVV vond geen gaten en de kansen waren voor de thuisploeg. Al snel stuitte Guyon Fernandez op de prima keepende Niki Mäenpää. Na weer een geweldige redding van de Fin sloeg Fernandez (die in Venlo als enige scoorde) toe bij een scrimmage.

Schitterende goal Naah

Na rust miste Mats Seuntjens drie grote kansen (twee keer redde Mäenpää), waarna Divine Naah in de 70ste minuut op schitterend wijze de 2-0 maakte. De huurling van Manchester City kapte twee verdedigers uit en schoof de bal in de verre hoek.

Twee minuten later werd het laatste sprankje hoop van VVV aan flarden geschoten toen Fernandez binnenschoot op aangeven van Seuntjes. Het was zijn derde doelpunt in de nacompetitie.

Finale

NAC Breda speelt in de finale van de nacompetitie tegen Roda JC. Donderdag is de eerste wedstrijd in Kerkrade, zondag wordt de return in Breda gespeeld. De winnaar van die tweestrijd speelt volgend seizoen in de eredivisie. De andere finale gaat tussen FC Volendam en De Graafschap.

Finale tegen Roda JC

NAC Breda speelt in de finale twee keer tegen Roda JC. Eerst een uitwedstrijd in Kerkrade. Dat duel wordt donderdag gespeeld. De tweede wedstrijd is aanstaande zondag in Breda. De andere finale gaat tussen De Graafschap en FC Volendam. De winnaars van deze finales spelen volgend seizoen in de eredivisie.

Doelpunt NAC

En het is echt klaar. Binnen een paar minuten wordt de wedstrijd op slot gegooid. Mats Seuntjes stoomt op aan de rechterkant en heeft oog voor de vrijstaande Guyon Fernandez, die de bal op een presenteerblaadje krijgt. Het is 3-0 in Breda.

Divine Naah beslist de wedstrijd tegen VVV-Venlo: 2-0. Een geweldige solo van de huurling van Manchester City. Zijn goal heeft iets weg van het doelpunt van Zlatan Ibrahimovic tijdens Ajax-NAC in 2004.

NAC maakt het niet af

Mats Seuntjes mist een enorme kans voor NAC. Hij komt alleen op de doelman af en schuift de bal naast. VVV-Venlo leeft nog!

Penalty voor NAC? Kamphuis zegt van niet.

NAC Breda had een penalty mogen krijgen. Mats Seuntjes wordt neergelegd in het strafschopgebied door Jerold Promes, maar scheidsrechter Kamphuis ziet er geen overtreding in.

Spel gaat op en neer

NAC krijgt kansen en is veel beter dan VVV-Venlo, maar de Limburgers komen er af en toe gevaarlijk uit. Grote kansen krijgt VVV niet, maar de bal hoeft maar één keer goed te vallen. Bij 1-1 wordt het heel spannend, omdat VVV met 1-2 door is naar de volgende ronde.

Rust in Breda

Het is rust in Breda: 1-0. NAC staat op een verdiende voorsprong. VVV heeft niets in te brengen. Willen de Limburger nog verder gaan, dan zullen ze twee keer moeten scoren.

Na een knappe redding van Mäenpää weet Fernandez uit de daaropvolgende hoekschop te scoren. De spits straft geklungel in de verdediger van VVV-Venlo genadeloos af. De bal wordt niet weggewerkt, waarna Matic de bal opzij weet te tikken. Fernandez schiet vervolgens hard binnen: 1-0 voor NAC. Nog twee minuten voor de rust.

Emmen-trainer Gall blikt terug op uitschakeling

Van Peppen met Roda JC op drempel van eredivisie

NAC controleert, maar kan geen gevaar stichten

Na de kans van Fernandez in de vijfde minuut is het rustig gebleven. NAC controleert de wedstrijd, maar kan niet gevaarlijk worden. En VVV? Die wekken nou niet echt de indruk dat ze graag naar de eredivisie willen. Stand: 0-0.

Go Ahead Eagles in eerste divisie en ook in Europa

Dat gebeurde twee keer eerder.

In de zomer van 1963 degradeerde Willem II naar de eerste divisie. Toch speelden de Tilburgers als bekerwinnaar het seizoen daarop Europees voetbal. Het avontuur duurde slechts twee wedstrijden. Tegen Manchester United werd het in Brabant nog 1-1. In Engeland ging Willem II hard onderuit (6-1).

NEC

In 1983 verruilde NEC de eredivisie voor de eerste divisie. De ploeg van Pim van der Meent had in dat jaar de bekerfinale verloren van Ajax, maar kreeg als verliezend bekerfinalist toch een Europees ticket. Bekijk hieronder de beelden van die ontmoeting.

NEC hield dat jaar langer stand dan Willem II in 1963. In de eerste ronde schakelde de Nijmeegse ploeg verrassend Brann Bergen uit. In het Goffert-stadion werd het 1-1. In Noorwegen werd Michel Mommertz matchwinner (0-1).

In de tweede ronde ontmoette NEC het grote FC Barcelona. De Nijmeegse ploeg kwam in eigen stadion weliswaar met 2-0 voor, maar verloor uiteindelijk met 2-3. De return in Barcelona bleek een formaliteit; de Catalanen wonnen eenvoudig met 2-0.

NEC speelt in 1983 tegen FC Barcelona

Grote kans voor NAC

VVV speelt slordig en NAC weet na vijf minuten bijna te profiteren. Mats Seuntjes komt door aan de rechterkant, hij legt de bal goed terug, maar Guyon Fernandez ziet zijn inzet gekeerd worden door doelman Niki Mäenpää. Het staat nog 0-0 in Breda.

FC Volendam naar finaleronde

FC Eindhoven maakte in blessuretijd nog de gelijkmaker, maar de benodigde tweede treffer bleef uit. Volendam speelt nu tegen De Graafschap voor promotie naar de eredivisie.

Eindhoven in het nauw

De Brabanders vallen aan en moeten nog twee keer scoren. De krachten lijken weg te vloeien. Volendam voorlopig op rozen. 81 minuten gespeeld.

Bij Roda-Emmen is het nog altijd 2-2. De thuisclub is de aanvallende partij.j

Doelpunt Emmen

De spanning is terug in Kerkrade. Emmen heeft nog één treffer nodig om door te gaan.

Doelpunt Volendam

Problemen voor FC Eindhoven. Volendam maakt 1-0, waardoor de club uit de lichtstad twee keer moet scoren om een verlenging af te dwingen.

Hervatting

We zijn weer begonnen in Eindhoven en Kerkrade.

Rust

Op beide velden is er gefloten voor de rust.

Roda JC - FC Emmen 2-1 (heenduel: 1-0)

FC Eindhoven - FC Volendam 0-0 (heenduel 1-2)

#geschiedenisschrijven

De Eindhovenaren verloren het uitduel in Volendam met 2-1 en moeten dus zien te scoren. Stand in Eindhoven is nog 0-0.

Doelpunt FC Emmen

Boy Deul schiet Emmen op prachtige wijze naar 1-1 in Kerkrade. Hij haalt van ruim 25 meter hard uit, waarbij de bal via de binnenkant van de paal in het doel vliegt.

Degradatie Go Ahead

De Graafschap wint met 1-0. Het is over en uit voor Go Ahead.

Go Ahead fans op het veld

De wedstrijd wordt stilgelegd omdat boze Go Ahead-fans op het veld zijn gekomen. Er volgt een afkoelingsperiode.

Doelpunt De Graafschap

Vermeij kopt de 1-0 binnen voor De Graafschap. Go Ahead moet nu drie keer scoren. Degradatie komt dichtbij voor de club uit Deventer.

Go Ahead valt weer aan

De thuisclub is net als voor rust de betere ploeg. Vida en Van Ooijen krijgen mogelijkheden, maar de bal wil er nog niet in. 59 minuten gespeeld.

Tweede helft

De bal rolt weer in Deventer, waar Go Ahead minimaal één keer moet gaan scoren.

Rust

De Graafschap krijgt vlak voor het rustsignaal nog een goede kans via Tim Janssen, maar de aanvaller kopt over.

Go Ahead was voor rust de dominantere ploeg, maar vergat te scoren. Vooral Glynor Plet heeft het vizier nog niet op scherp.

Go Ahead drukt

Het overwicht van Go Ahead wordt groter. Plet en Schalk krijgen goede kansen. De Graafschap wankelt.

Goede sfeer, geen goals

De thuisclub toont na twintig minuten spelen de meeste aanvalslust. Go Ahead moet ook wel, na de 1-0 nederlaag in de heenwedstrijd in Doetinchem. Schoten op doel: 3-0 voor Go Ahead.

Een leuke opening in Deventer. Van Ewijk krijgt de eerste kans, maar de aanvaller van De Graafschap raakt in kansrijke positie de bal niet goed.