De uitslagen van de play-offs om promotie en degradatie

Wedstrijdverslag VVV-Venlo - NAC Breda

NAC viert de 1-0 van Guyon Fernandez (r)

NAC verslaat VVV

De eredivisionist uit Breda pakt een belangrijke overwinning, maar dat is eigenlijk het enige positieve dat er over het spel van NAC te zeggen is. Een hartstochtelijk strijdend VVV heeft voldoende kansen gehad, maar scoort niet.

Maandag is de return in Breda en kan de ploeg van Robert Maaskant een volgende stap te zetten in de richting van lijfsbehoud in de eredivisie.

Slotfase in Venlo

Nog ruim vijf minuten in De Koel. VVV is nog steeds hartstochtelijk op zoek naar de gelijkmaker, die meer dan verdiend zou zijn. NAC Breda richt zich vooral op de defensie en probeert de kostbare voorsprong vast te houden tot het laatste fluitsignaal.

Soms komt NAC er wel even uit. Zo leverde Tighadouini zojuist een harde poeier af, die door keeper Mäenpää naast werd getikt.

De tussenstand in De Koel: VVV-NAC 0-1

Dekselse Platje

Cultspits Melvin Platje maakt zijn naam weer waar tegen NAC, maar scoren is hem nog niet gelukt. Eerst ziet de VVV-speler keeper Ten Rouwelaar te ver voor zijn doel staan: hij probeert het van zo'n dertig meter maar de bal belandt op de lat.

Een minuut later wordt Platje weggestuurd en stormt hij alleen op Ten Rouwelaar af: dit keer belandt de bal op de paal.

De stand in De Koel is nog steeds 1-0 voor Roda JC, met nog een kwartier te spelen.

VVV weer sterk uit de startblokken

Het begin van de tweede helft lijkt erg op het begin van de eerste. VVV is op jacht naar de gelijkmaker en begint ijzersterk. Het passieve NAC wordt teruggedrongen en laat weinig zien.

De tussenstand in De Koel is nog steeds 1-0 voor NAC.

Wedstrijdverslag FC Volendam-FC Eindhoven

Henny Schilder (l) in duel met Diego Karg

Roda JC verslaat FC Emmen

Het was niet bepaald een galavoorstelling in Emmen. Roda was in de eerste helft duidelijk sterker, maar zakte na rust flink terug. Emmen was in beide helften onmachtig en de Limburgers zijn vrij eenvoudig overeind gebleven. Met een 1-0 overwinning op zak kan de lange thuisreis naar Kerkrade worden gemaakt.

Volendam verslaat Eindhoven

Er viel lang weinig te genieten in het palingdorp, maar de slotfase was bijzonder onderhoudend. Volendam verslaat Eindhoven en heeft dus een aardige uitgangspositie voor de return, maandag in Eindhoven.

FC Volendam scoort!

Wat een spektakel ineens in Volendam. Een minuut later is het alweer 2-1 voor de thuisploeg. Invaller Kevin van Kippersluis, nog geen minuut in het veld, is er als de kippen bij om de rebound binnen te schieten als keeper Muyters een afstandsschot niet klemvast heeft.

FC Eindhoven scoort!

De gasten komen op gelijke hoogte en dat is gezien het spelbeeld toch wel verdiend. Een schot van Branco van der Boomen belandt op de paal, in de rebound werkt Anthony van den Hurk binnen. FC Volendam-FC Eindhoven is 1-1.

Thee in Venlo

NAC is sinds de 1-0 van Fernandez sterker geworden, maar ook VVV had voor rust nog een grote kans. Een kopbal van Altheer werd door Seuntjens van de doellijn gekopt. NAC mag blij zijn dat het de rust met elf man heeft gehaald, na de gele in plaats van rode kaart voor De Kamps.

Spanning in Volendam

Nog tien minuten in het vissersdorp aan het IJsselmeer en Volendam leidt nog met 1-0 tegen FC Eindhoven. De Brabanders zijn de laatste minuten op zoek naar de gelijkmaker, maar de Volendammers maakten bijna de 2-0: Fafiani kopte via keeper Muyters op de lat.

Vijf minuten voor tijd is er een enorme kans voor Eindhoven, als Sleegers op de paal schiet. Het blijft spannend in Volendam.

NAC scoort!

VVV maakte tot nu toe het spel in het duel met NAC maar kijkt nu toch tegen een achterstand aan. Bij een snelle uitbraak wordt Fernandez weggestuurd, hij slalomt om keeper Mäenpää heen en rondt beheerst af. NAC Breda leidt met 1-0.

De Wijdbroeken zetten de wedstrijd ineens op zijn kop. Wie anders dan Henny Schilder kopt de 1-0 voor Volendam binnen uit een hoekschop van Tom Overtoom. FC Eindhoven was na rust de betere ploeg, maar kijkt nu toch ineens tegen een achterstand aan.

VVV en De Kamps ontsnappen

VVV-Venlo komt nog steeds goed voor de dag tegen NAC, maar de grootste kans tot nu toe was voor de gasten. Tighadouini raakte met een knap afstandsschot de paal.

Een paar minuten later ontsnapt NAC-speler Joeri de Kamps een gele kaart als hij Jeffrey Altheer met een vliegende karatekick velt. Tot verbazing van iedereen houdt scheidsrechter Mulder de rode kaart op zak.

De tussenstand in De Koel: 0-0.

Wedstrijdverslag De Graafschap-Go Ahead Eagles

Graafschap-speler Karim Tarfi in duel met Deniz Turuc van Go Ahead

Eindhoven op de lat

Er was nog niet veel te genieten bij Volendam-Einhoven, maar vlak na rust is er toch een aardig moment. Eindhoven-aanvaller Joey Sleegers krijgt de bal uit een kluts voor zijn voeten en knalt van dichtbij hard op de lat. FC Volendam ontsnapt, de druk van de gasten neemt toe.

De tussenstand in Volendam: 0-0.

Vliegende start VVV

De thuisploeg begint zeer vastberaden aan het duel met NAC en dringt de eredivisionist al snel naar achteren. Melvin Platje had na zes minuten al een grote kans, toen hij bij zijn verdediger wegglipte. Ten Rouwelaar bracht redding. NAC gaat een zware avond tegemoet.

Thee in Emmen

De Limburgers wandelen tevreden naar de kleedkamer: de uitgoal zit al in de tas. Het is afwachten of FC Emmen nog iets terug kan doen in de tweede helft.

Roda JC is sterker

De Limburgers leiden, met nog een kleine tien minuten in de eerste helft, nog met 1-0. FC Emmen heeft tot nu toe eigenlijk nog geen vuist kunnen maken en Roda heeft het niet echt moeilijk.

Thee in Volendam

Het is tot nu toe niet bepaald een wedstrijd waar nog jaren over zal worden nagepraat aan de dijk. Geen doelpunten, weinig echte kansen. Hopelijk gebeurt er na rust iets meer.

De Graafschap verslaat Go Ahead Eagles

De eredivisionist begon sterk, maar viel na rust ver terug. De zege voor De Graafschap is verdiend en de Deventenaren moeten maandag aan de bak in de return in de Adelaarshorst.

Roda JC scoort!

Een uitstekend begin voor de ploeg uit Kerkrade in Emmen. Marc Höcher benut na een klein kwartier op fraaie wijze een vrije trap. Van ruim 20 meter krult hij de bal in de linkerhoek en kan keeper Meerits vissen.

De Graafschap scoort!

De Vijverberg gaat helemaal los. Van de Pavert kopt een hoekschop van Linssen binnen en brengt de Doetinchemmers op een 1-0 voorsprong. Problemen dus voor Go Ahead Eagles, dat in de tweede helft toch al naar achteren werd gedrongen door De Graafschap.

Van de Pavert viel in de eerste helft nog op, en om, doordat hij een forse elleboog van Plet in het gezicht kreeg.

Doetinchemmer dadendrang

Nog een kwartier op de Vijverberg. De Graafschap wordt steeds meer de bovenliggende partij, waar Go Ahead de eerste helft sterker was. Tot echte kansen heeft de Doetinchemmer dadendrang nog niet geleid.

De tussenstand op de Vijverberg is derhalve nog: 0-0.

Aftasten in Volendam

Het duel tussen FC Volendam en FC Eindhoven begint rustig. Het meeste balbezit is voor de Wijdbroeken en na acht minuten was er een goede kans voor aanvaller Marengo. Hij komt rechts van de goal alleen voor keeper Muyters te staan, maar de Belg in Eindhovense dienst redt.

De tussenstand bij Volendam-Eindhoven: 0-0.

Hard tegen hard

Geen kansen nog in de beginfase van de tweede helft bij De Graafschap-Go Ahead Eagles. Maar er gebeurt wel van alles: sinds de elleboog van Plet gaat het er stevig aan toe in Doetinchem. De spelers sparen elkaar niet, maar tot kaarten of gewonden heeft dat nog niet geleid.

De tussenstand op de Vijverberg: 0-0.

Thee in Doetinchem

Go Ahead is de iets bovenliggende partij en had de beste kans om te scoren, maar we gaan in Doetinchem rusten bij 0-0.

Go Ahead neemt initiatief

De eredivisionist heeft het initiatief genomen in Doetinchem. Belangrijkste wapenfeit was een laag, hard afstandsschot van Lambooij op de paal. De stemming op het veld is iets onvriendelijker geworden sinds de elleboog van Plet. De aanvaller van Go Ahead wordt bovendien voortdurend uitgefloten door het Doetinchemmer publiek.

Elleboog van de week

Glynor Plet velt Ted van de Pavert met een elleboog en krijgt een gele kaart van scheidsrechter Manschot. Bewust of niet, het is een heel forse elleboog en Plet komt goed weg. Met Van de Pavert gaat het minder: hij loopt een bloedende hoofdwond op en wordt langdurig verzorgd.

Kabbelen

Het duel tussen De Graafschap en Go Ahead kabbelt een beetje voort, zonder echte doelkansen. De Eagles zitten inmiddels iets beter in de wedstrijd. Spits Plet is al een keer gevaarlijk bediend, zonder dat hij zelf vervolgens gevaarlijk kon worden. De Graafschap had een mogelijkheid via een schot van opnieuw de Belg Vida en ook aanvaller Vermeij had een kans, maar hij tikte een scherpe voorzet met de knie over.

De eerste kansjes

Nog geen doelpunten in de beginfase van De Graafschap-Go Ahead Eagles. De thuisploeg opent wel sterk. De Doetinchemmers hebben veruit het meeste balbezit en konden al een mogelijkheid noteren: een vrije trap van zo'n 25 meter van Karim Tarfi werd door Eagles-keeper Cummins tot corner verwerkt.

Ook de Eagles hadden al vroeg een kans: Glynor Plet kopte net naast uit een voorzet van Wesley Verhoek. Het staat al met al nog 0-0.

Gezellig

De sfeer is goed op de aardig gevulde Vijverberg. We gaan bijna beginnen!

De stand van zaken

NAC Breda en Go Ahead Eagles beginnen vanavond aan de eerste halve finale van de nacompetitie. De clubs maakten een zwaar eredivisieseizoen door en moeten nu gemotiveerde Jupiler League-ploegen van zich af zien te houden om het eredivisieabonnement te verlengen.

De Graafschap, VVV-Venlo, FC Volendam, FC Eindhoven, FC Emmen en Roda JC maken nog kans op promotie. Maar hoe hebben zij hun seizoen eigenlijk beleefd en wat kunnen we van deze clubs verwachten?

Lees een analyse van de stand van zaken bij de deelnemers van de play-offs.