Winst voor Vitesse en Heerenveen

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons liveblog.

Zondagmiddag zijn we weer terug met de returns in de eerste ronde van de play-offs om Europees voetbal.

Bosz: we zijn geduldig geweest

Bosz: heel tevreden mee

Vitesse-trainer Peter Bosz zag na een 1-0 achterstand de wedstrijd kantelen, mede dankzij zijn wisselbeleid. "Je weet dat ze wachten totdat jij een fout maakt, die maakten we de eerste helft en dat straffen ze dan af."

Vitesse zet eerste stap in Zwolle

Vreugde bij de spelers van Vitesse

Vitesse heeft in de play-offs om een ticket voor de derde voorronde van de Europa League een verdiende 2-1 zege geboekt bij PEC Zwolle. Zondag is de return in Arnhem.

Van Bronckhorst: we zijn nog niet verslagen

Van Bronckhorst geeft aanwijzingen

Hij had op een ander debuut gehoopt als hoofdtrainer van Feyenoord en daarom keek Giovanni van Bronckhorst met gemengde gevoelens terug op het duel met sc Heerenveen.

Goudhaantje Qazaishvili

Valeri Qazaishvili maakt zijn 7de van dit kalenderjaar. Vitesse won de laatste 9 duels waarin de Georgiër tot scoren kwam (alle competities).

Vejinovic maakt gelijk

De middenvelder haalt uit van ver, en Hahn ziet er ook niet helemaal lekker uit. 1-1 bij PEC - Vitesse.

Kansen over en weer

PEC leek de voorsprong te verdubbelen maar Necid kopt van dichtbij op keeper Room. Een minuut later produceert Traoré een afzwaaier en nog wat later schiet Wallace hard op de vuisten van Hahn.

Wedstrijd komt los

Beide ploegen krijgen kort na elkaar een goede kans. Eerst is Sainsbury (PEC) kansrijk en daarna schiet Qazaishvili net naast voor Vitesse.

Tweede helft begonnen

Vitesse heeft nog 45 minuten om iets te doen aan de 1-0 achterstand.

Goed nieuws voor PEC

In de afgelopen 3 seizoenen verloor Zwolle maar 1 duel in eigen huis na een voorsprong bij rust. Dat was op 22 september 2012 (Groningen 1-2). Daarna won de ploeg 15 van de 17 gespeelde duels na een voorsprong na 45 minuten in eigen huis (beker en competitie).

Rust in Zwolle

Pol van Boekel fluit voor het einde van de eerste helft. PEC leidt met 1-0.

Ibarra dicht bij 0-1

Ibarra heeft na een splijtende pass van Kashia de 0-1 op z'n schoen, maar Hahn bokst de bal weg.

Eerste kans PEC

Tomas Necid haalt uit van net buiten de zestien, Room keert de zwabberbal, maar Ryan Thomas komt net te kort om de rebound in te tikken.

Beide ploegen in evenwicht

In de eerste tien minuten zijn de ploegen elkaar vooral aan het aftasten. Alleen Qazaishvili werd in de 5de minuut gevaarlijk. Zijn schot ging net naast.

Van Praag: campagne geen weggegooid geld

Michael van Praag op de persconferentie

Het besluit van Michael van Praag om zich terug te trekken als kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap kwam na een gesprek tussen de concurrentie én UEFA-voorzitter Michel Platini.

Jans recordhouder

Ron Jans coacht zijn 19de play-off duel. Dit is veruit het meest van alle trainers. Gertjan Verbeek volgt met 12 duels in de play-offs.

Slechte score Vitesse

Vitesse doet voor de vijfde keer mee aan de play-offs. Van de vorige vier keer won de ploeg maar één keer de eerste wedstrijd (in 2007 tegen NAC).

Ook Van Bronckhorst krijgt Feyenoord niet op de rit

Colim Kazim-Richards op Joost van Aken

Feyenoord is de play-offs voor Europees voetbal slecht begonnen. Op bezoek bij sc Heerenveen werd de eerste wedstrijd met 1-0 verloren. Simon Thern maakte in de 83ste minuut het enige doelpunt van de wedstrijd.

Het tweede duel tussen de Friezen en de Rotterdammers wordt op zondag gespeeld.

De wedstrijd begint om 15.30 uur.

Slechte reeks

Feyenoord wint voor de zesde keer op rij niet (alle competities). De ploeg verloor 4x en speelde 2x gelijk.

Buitenspel

Veerman kopt de bal door waarna Thern, die net in buitenspelpositie staat, de 1-0 tegen de touwen kan koppen.

Nog twintig minuten

Qua spelbeeld is er nog weinig veranderd. Feyenoord is de bovenliggende partij, is echter niet gevaarlijk en Heerenveen loert op de counter.

Feyenoord nog steeds sterker, maar niet gevaarlijk

Kleine kansen daar gelaten van Basacikoglu (zijnet) en El Ahmadi, die de bal breed legt in plaats van zelf te schieten.

Na rust moet het gebeuren voor Heerenveen

Heerenveen maakte 11 van zijn 16 play-off doelpunten in de tweede helft.

Tweede helft onderweg

Geen wissels bij beide ploegen. Feyenoord heeft afgetrapt.

Van Praag achter prins Ali, maar stelt eisen

Michael van Praag heeft zich niet zonder voorwaarden teruggetrokken als kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap. De voorzitter van de KNVB gaat zoals bekend achter de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein staan, maar hij doet dit alleen onder een aantal zeer strikte voorwaarden.

Feyenoord dringt aan

De Rotterdammers hebben verreweg het meeste balbezit en krijgen ook steeds meer (kleine) kansen.

Een vrije trap van Toornstra belandt in de muur, een kopbal van Van Beek wordt van de lijn gekopt en Kazim wordt gestuit vlak voordat hij alleen op het doel af kan gaan.

Wedstrijd kabbelt voort

Beide ploegen hebben moeite om de bal lang in de ploeg te houden. Fatsoenlijke aanvallen blijven daardoor ook uit. Nog tien minuten te gaan in de eerste helft.

Slagveer meest trefzeker

Luciano Slagveer is de meest scorende speler van Heerenveen in 2015 met 10 treffers in alle competities. Sam Larrsson (7) en Mark Uth (4) volgen. Voor Feyenoord zijn de meest scorende spelers dit kalenderjaar de afwezige Elvis Manu en Colin Kazim-Ricards (5 treffers) in alle competities.

Spel op en neer

Heerenveen kwam sterk uit de startblokken maar na een kwartier spelen heeft ook Feyenoord wat kleine kansen gekregen. De Friezen zijn vooral gevaarlijk via de counter.

Vermeer redt Feyenoord

Luciano Slagveer stormt alleen op het Feyenoord-doel af, maar Kenneth Vermeer ligt in de weg.