liveblog

Ajax zeker van tweede plek, strijd om derde plaats open

liveblog gesloten

Tot speelronde 33

Bedankt voor het volgen van ons liveblog. Volgende week de bekerfinale en over twee weken volgt de 33ste speelronde van de eredivisie. Tot dan!

Penalty?

Eghan meent een strafschop te verdienen na een val in het strafschopgebied, maar arbiter Blom geeft geen krimp.

Corona

Corona opnieuw niet trefzeker. De Mexicaan schiet wild over.

Overwicht

Met ruim een kwartier te spelen en met elf tegen tien ruikt Twente nog kansen. De Tukkers hebben een overwicht. Een voorzet van Ter Avest wordt door Corona gemist. Hij glijdt net naast de bal en mist de kans op de aansluitingstreffer. Daarna waagt Eghan twee keer een schotpoging, maar beide keren wordt zijn schot gestuit.

Rood

Gudelj gaat op de voet van Corona staan en krijgt zijn tweede gele kaart. Direct rood had ook gekund. In de eerste helft kreeg hij ook al geel voor een harde charge op Corona.

Enerverende minuut

Berghuis en Henriksen verzuimen AZ op een ruimere voorsprong te zetten en in dezelfde minuut volgt een gevaarlijke tegenaanval. Castaignos haalt na een goede actie de achterlijn en bedient Eghan, maar die schiet naast.

Geen kracht en richting

FC Twente maakt het AZ in het eerste kwartier na rust nog niet moeilijk. De schoten en vrije trappen van Ziyech, Tapia en Berghuis afstand missen kracht of richting.

Tweede helft

TWEEDE HELFT onderweg: FC Twente - AZ 0-2. Beide ploegen ongewijzigd. Cuco Martina kwam bij Twente na 29 minuten al in de ploeg voor Joachim Andersen.

Van de Looi: gewoon voet op het gas gehouden

Vermeer: weinigen kunnen wat Chery kan

Rutten: die kleine bandiet schiet hem prachtig binnen

Chery: probeerde de bal te 'zwabberen'

Rust

RUSTSTAND: FC Twente - AZ 0-2.

Het publiek geeft FC Twente een bescheiden fluitconcert met de 2-0 achterstand bij rust tegen AZ. Twente is niet minder dan AZ, maar de bezoekers scoren wel.

Kansen Twente

Twente geeft zich nog niet gewonnen. Corona en Castaignos krijgen mogelijkheden, maar komen net niet in positie om vol uit te halen. Ziyech schiet in de volgende aanval hoog over.

Goal AZ

Uit een voorzet van Mattias Johansson tikt Aron Jóhannsson de bal subtiel over doelman Marsman in het doel.

Markus Henriksen (l )viert de 1-0 met doelpuntenmaker Wesley Hoedt

Tapia geen Hoedt

De omhaal van Tapia gaat hoog over.

Stevig

In het eerste halfuur van het stevige duel in Enschede zijn al drie gele kaarten gegeven door arbiter Blom voor Gouweleeuw, Castaignos en Gudelj.

AZ is voetballend vooralsnog het gevaarlijkst, met een schot van Berghuis als laatste wapenfeit. Door de fraaie omhaal van Hoedt blijft het 1-0 voor de Alkmaarders.

Kans

Na een voorzet van Berghuis kan AZ op 2-0 komen, maar Dos Santos krijgt de bal op zijn schouder en niet op zijn hoofd.

Arbeidsvitaminen

Het is te hopen voor Alfred Schreuder dat de mensen de teksten op al die spandoeken niet gaan zingen. Dat zijn geen arbeidsvitaminen.

Commentator Frank Snoeks

Goal AZ

Henriksen kopt de bal na een corner voor het doel en Hoedt heeft een prachtige omhaal in huis. Hij maakt zijn tweede eredivisiegoal.

Marsman

Marsman met een knappe redding op een inzet van Dos Santos.

Aftrap

AFTRAP: FC Twente - AZ is begonnen.

Rook

FC Twente en AZ staan op het punt van beginnen bij het laatste duel op zondag, maar door zwarte rook vanaf de tribunes er even geen zicht.

Klaar in Groningen

EINDSTAND: FC Groningen - Feyenoord 1-1.

Rode kaart

In een opstootje tikt Boulahrouz Lindgren tegen het gezicht. Rood voor de Feyenoorder.

Tjaronn Chery in duel met Jordy Clasie

Goal Ajax

Ajax komt via een scrimmage voor de goal op voorsprong. Invaller Sigthórsson scoort. PEC-trainer Jan maakt zich boos, omdat aan de goal een onterecht gegeven hoekschop aan vooraf ging.

Bacuna

Groningen-invaller Bacuna heeft de winnende goal op zijn schoen. Hij fopt Karsdorp en lobt de bal over Vermeer. Helaas voor hem gaat de bal net naast het doel.

Stormram

Stormram Mike van der Hoorn komt in de ploeg bij Ajax. Nog tien minuten om het tij te keren.

Buitenspel

Een goal van Hateboer wordt afgekeurd vanwege buitenspel. Blijft 1-1 in Groningen. Na een kopbal van De Leeuw stond Hateboer inderdaad buitenspel. Hij scoorde in de rebound.

Nog een kwartier

Nog een kwartier te spelen bij FC Groningen-Feyenoord (1-1). Beide teams hebben nog kansen om te winnen. De Rotterdammers zijn bij deze stand nog niet zeker van de derde plaats.

PEC was de hele wedstrijd beter dan Ajax, maar met het laatste kwartier op komst wordt Ajax iets sterker. Voorlopig staan de Amsterdammers nog wel op achterstand (1-0).

Kans

Na een voorzet van Nelom laat Toornstra de beste kans van Feyenoord op de 2-1 liggen. Hij faalt, Padt redt met hulp van Lindgren.

Boulahrouz voor Mathijsen

De ene routinier maakt plaats voor de andere bij Feyenoord. Mathijsen met spierklachten te kampen. Manu maakt plaats voor Boëtius.

Zwak

Een zwak Ajax in het eerste kwartier na rust. Drost zet de thuisploeg op voorsprong en via Van Polen had het ook 2-0 kunnen staan. De verdediger mist. Kolbeinn Sigthórsson komt in de ploeg voor Fischer.

Hoogstandje verdedigers

De Groningse verdedigers laten zien over voldoende techniek te beschikken. Eerst speelt Botteghin Manu door de benen en daarna hakt Hateboer naast.

Goal PEC Zwolle

Na een pass van Thomas volleert Drost PEC op fraaie wijze naar een 1-0 voorsprong.

Manu en Kazim

Manu en Kazim-Richards slagen er niet in om uit te halen. Geen kans Feyenoord. Even later struikelt Manu, waardoor Feyenoord weer geen kans krijgt.

Bij FC Groningen - Feyenoord (1-1) en PEC Zwolle - Ajax (0-0) is de tweede helft begonnen.

Andersen maakt plaats voor Schöne bij Ajax en Van der Werff en Thomas komen voor Becker en Lam bij PEC. In Groningen blijft Burnet achter in de kleedkamer. Hateboer is zijn vervanger.

Specialist

Chery scoort voor de derde keer dit seizoen uit een directe vrije trap, evenveel als Lasse Schöne en Marko Vejinovic. Alleen Memphis Depay (6) deed dat vaker dit seizoen.

Weer gelijk bij rust

Ajax staat voor de 11de keer dit seizoen doelpuntloos gelijk bij rust. Dit gebeurde de ploeg slechts 3 seizoenen eerder: 11x in 1974/1975 en 1988/1989 en 12x in 2004/2005.

Rust

Het is rust bij FC Groningen - Feyenoord (1-1) en PEC Zwolle - Ajax (0-0).

Goal FC Groningen

Met een vrije trap van 25 meter zet Chery de gelijkmaker op het scorebord.

Kansen

De beste kansen zijn in Zwolle voor de thuisploeg. Na een pass van Necid komt Saymak vrij, maar via een Amsterdams been gaat zijn inzet naast. Cillessen is woedend op zijn teamgenoten. El ghazi laat de beste mogelijkheden namens Ajax liggen. Doelman Hahn redt twee keer op pogingen van de rechtsbuiten.

Meer evenwicht

Feyenoord was in het begin niet scherp, maar de goal heeft de Rotterdammers goed gedaan. De wedstrijd is nu meer in evenwicht. Groningen laat via Chery wel weer een kans liggen. Zijjn schot gaat net naast.

Goal Feyenoord

Vermeer met de redding aan de ene kant. Clasie met de goal aan de andere kant. De aanvoerder is met enig geluk het eindstation van een aanval van Feyenoord.

Fout Nelom

Nelom speelt te kort terug, maar Mahi profiteert niet. Vermeer met de redding. Feyenoord nog niet scherp in Groningen.

Becker

Becker met de volley. Redding Cillessen.

Necid

Een krullende voorzet van ex-Ajacied Becker wordt door Necid net naast het doel gekopt. Ajax kwam in het eerste kwartier niet verder dan wat speldenprikjes.

Naast

Kieftenbeld met de eerste doelpoging van de wedstrijd. Zijn schot van grote afstand gaat naast. Aan de andere kant meldt Feyenoord zich voor het eerst. Een inzet van Kazim-Richards wordt geblokt.

Nieuw uitshirt Feyenoord

Jordy Clasie in nieuw uitshirt Feyenoord.

Aftrap

Bij PEC Zwolle - Ajax en FC Groningen-Feyenoord is afgetrapt voor de eerste helft.

Heeft tirade Frank de Boer geholpen?

Frank de Boer ging afgelopen week flink tekeer tegen zijn spelers op de training. Tegen PEC blijkt of zijn tirade heeft geholpen.

Derde plaats

Feyenoord is met een overwinning in Groningen vrijwel zeker van de derde plaats, goed voor deelname aan de Europa League.

Klaar in Dordrecht

EINDSTAND: FC Dordrecht - SC Cambuur 0-0.

Mikhail Rosheuvel (l) in duel met Sean Klaiber

Keepers

Het is de wedstrijd van de keepers. Dit keer redt Nienhuis op een inzet van Korte. Kurto heeft aan de andere kant ook meerdere reddingen verricht.

Rutten laat niks los over toekomst

Penalty?

Cambuur claimt een penalty na een overtreding van Gosens op Steblecki. Arbiter Van den Kerkhof geeft gene krimp. Reijnen krijgt daarop geel van de arbiter voor protesteren. Even later mist Ogbeche opnieuw een grote kans. Evenals eerder in de tweede helft maait hij over de bal geen. Nog een kwartier te spelen.

Van de Looi: Chery ongelooflijk belangrijk

Chery vereerd door woorden Sneijder

Paal

De tweede helft begint met doelpogingen aan beide kanten. Cambuur begint sterk met gelijk een schot op de paal van Rosheuvel. Dordrecht reageert met een harde inzet van Pisas. Cambuur-doelman Nienhuis redt. Aan de andere kant redt Kurto weer op een inzet van Van de Streek. Ogbeche mist de volgende mogelijkheid van de bezoekers. Hij hoefde de bal alleen maart binnen te glijden. En invaller

Mathijsen en Toornstra

Joris Mathijsen vervangt bij Feyenoord de aan zijn lies geblesseerde Terence Kongolo bij Feyenoord. Lex Immers keert terug van een knieblessure en in vergelijking met het duel met Go Ahead Eagles van afgelopen week begint Anass Achahbar op de bank en schuift Jens Toornstra van het middenveld door naar de aanval..

Bal rolt weer

TWEEDE HELFT onderweg: FC Dordrecht - SC Cambuur 0-0.

Fischer en Tete

Fischer maakte vorige week tegen NAC (0-0) al zijn rentree na ruim een jaar blessureleed en start nu meteen in de basis als spits. Kenny Tete speelt in plaats van Ricardo van Rhijn. De negentienjarige verdediger verlengde eerder deze week zijn na dit seizoen aflopende contract. Tete, die eerder dit jaar zijn debuut in het eerste elftal maakte, blijft nu tot de zomer van 2018 in Amsterdam.

Rust in Dordrecht

RUSTSTAND: FC Dordrecht - SC Cambuur 0-0.

In de openingsfase hadden beide ploegen kansen. In het laatste kwartier viel er weinig meer te genieten aan de Krommedijk.

Wissel

Mac Intosh verlaat met een blessure het veld. Bijker is zijn vervanger.

Goede aanvallen Dordt

FC Dordrecht gaat vooralsnog gelijk op met Cambuur. Nu komt Pisas in kansrijke positie. Zijn diagonale schot gaat voorlangs. Nienhuis redt later ook op een schot van Korte/

Paal

Een van richting veranderde inzet van Steblecki belandt op de paal. Dordrecht ontsnapt.

Kansen

Aan beide kanten al goede kansen in de openingsfase. Ogbeche is dicht bij de 1-0 voor Cambuur, maar wordt gestuit door Kurto, Nienhuis moet aan de andere kant redden op een kopbal van Haddad en daarna voorkomt Troost-Ekong dat Ogbeche opnieuw gevaarlijk kan worden.

Aftrap

AFTRAP: FC Dordrecht - SC Cambuur is begonnen.

Column Joep: coach van het jaar

Rentree voelt als jongensdroom voor Schaars

Ruim een jaar speelde Stijn Schaars niet voor PSV. Op bezoek bij Excelsior maakt hij vlak voor tijd zijn rentree en is hij ook nog de architect achter de beslissende 3-2. "Het voelt als een jongensdroom."

Schaars: dit is mijn echte comeback

Laagterecord

De topscorers van Dordrecht Giovanni Korte, Mart Lieder en Jeffry Fortes waren allemaal 3 keer trefzeker dit Eredivisieseizoen. Dordrecht stevent hiermee af op een evenaring van het laagterecord. Het is nog nooit voorgekomen dat de topscorer van een Eredivisieclub minder dan 3 goals had aan het eind van het seizoen. Zowel FC Volendam in 1971/1972 als GVAV-Rapiditas in 1969/1970 had ook een clubtopscorer met 3 treffers.

Laatste keer met De Jong

Trainer Henk de Jong van SC Cambuur zit voor de laatste keer dit seizoen op de bank. Hij moet de laatste twee wedstrijden van het seizoen aan zich voorbij laten gaan. De coach laat zich na de competitiewedstrijd tegen FC Dordrecht van zondag aan een knie opereren. Het gewricht is versleten. Bij de laatste twee competitiewedstrijden tegen Ajax en Willem II zal zijn assistent Sandor van der Heide als eindverantwoordelijke op de bank zitten.

Henk de Jong

Cambuur gaat nog voor play-offs

Cambuur heeft nog een kleine kans op plaatsing voor de Europese play-offs. De Friezen moeten dan wel winnen van Dordrecht.

De kansloze missie van FC Dordrecht

Voor FC Dordrecht staat zondag slechts de eer op het spel. Voor de ploeg van coach Jan Everse viel vorige week al definitief het doek. FC Dordrecht is voor de 5de keer gedegradeerd uit de Eredivisie, na 1984, 1988, 1993, 1995.

Teleurstelling bij spelers van Dordrecht

Pijnlijke nederlaag Excelsior tegen PSV

Excelsior liep zaterdag in de strijd tegen degradatie tegen een pijnlijke nederlaag aan. De Rotterdammers leken tegen PSV op koers voor minimaal een punt, maar in de extra tijd pakten de bezoekers toch nog een 3-2 overwinning.