liveblog
NOS WielrennenAangepast

Luik-Bastenaken-Luik: Valverde wint ook in Ans

liveblog gesloten

De ontknoping

Alejandro Valverde wint Luik-Bastenaken-Luik

Wedstrijdverslag

Alejandro Valverde heeft voor de derde keer Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Spaanse renner van Movistar kwam in een natte finale na een eindsprint als eerste over de finish in de laatste voorjaarsklassieker van het seizoen, voor de Fransman Julian Alaphilippe (Etixx-Quik Step) en landgenoot Joaquim Rodriguez (Katjoesja).

Woensdag was Valverde ook al de beste in de semi-klassieker Waalse Pijl.

Volledige verslag.

De Nederlanders deden niet mee vandaag

14. Pieter Weening
25. Tom Dumoulin
35. Bauke Mollema
37. Wilco Kelderman
44. Tom-Jelte Slagter

WorldTour-stand

De WorldTour-stand

De toptien

De toptien van Luik-Bastenaken-Luik

De winnaar

Alejandro Valverde wint de 101ste editie van Luik-Bastenaken-Luik

Net niet

Julián Alaphilippe wordt tweede, voor Joaquim Rodriguez. Rui Costa vierde en Jakob Fuglsang vijfde.

Valverde toont zich de sterkste!

Vier dagen na zijn zege in de Waalse Pijl is de Spanjaard Alejandro Valverde ook de beste in La Doyenne.

Laatste kilometer

Wie toont zich de sterkste? Daniel Moreno van Katoesja gaat er vandoor. Valverde? Rodriguez?

Sprint?

Nog 1,5 km - Een groep van 12 renners. Wordt het een sprint? Onder anderen Valverde en Rodriguez zitten bij de groep.

Twaalf man bij elkaar

Nog 3 km - De drie koplopers zijn even geleden gegrepen. De finale is ingezet.

Nibali dan toch? Of nee...

Nog 6 km - Aanval Nibali, maar hij houdt het niet vol. Alaphilippe volgt.

Voorsprong slinkt

Nog 9 km - Fuglsang, Kreuziger en Caruso verliezen tijd. Nog maar 14 seconden. Zdenek Stybar in de achtervolging.

Nog 12 kilometer

Houden Fuglsang, Kreuziger en Caruso het vol? Ze hebben nog 22 seconden.

Vijf man achter de kopgroep

Nog 16 km - Er is een tweede groepje achter de drie koplopers. Bardet (AG2R), Rui Costa (Lampre), Visconti (Movistar), Moreno (Katoesja) en Alaphilippe (Etixx) in de achtervolging. Fuglsang, Kreuziger en Caruso hebben een voorsprong van 23 seconden.

Fuglsang ook weg

Nog 17 km - Jakob Fuglsang gaat achter Kreuziger en Caruso aan. Kopgroep van drie nu.

Kreuziger en Caruso

Nog 18 km - Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) en Gianpaolo Caruso (Katoesja) proberen het. Ze hebben nu 18 seconden voorsprong gepakt op het peloton.

Côte de La Redoute

Nog 19,5 km - De beklimming op de Côte de La Redoute is ingezet.

Komt er nog een aanval?

Nog 21 km - Michele Scarponi (Astana) en Esteban Chaves (Orica) zijn opgeslokt door het peloton. Nog ruim 20 kilometer koers. Komt er nog een aanval?

Het regent hard in Ans

In Ans, waar straks gefinisht wordt, komt het met bakken uit de lucht. Een natte slotfase gaan we krijgen.

Côte de La Redoute

Nog 32 km - De heuvel die nu wordt aangedaan door de laatste rijders in het peloton is de Côte de La Redoute (8,9%). Inmiddels twee koplopers (Scarponi en Chaves) die dalen en gaan richting de Côte de la Roche-aux-Faucons. Ze hebben een voorsprong van 34 seconden.

Profiel- en routekaart Luik-Bastenaken-Luik

Deze kaart groot? Dat kan! Klik dan op deze link.

Van Garderen en Gerrans vallen

Uit het niets valt Teejay van Garderen. En Simon Gerrans valt ook weer. Hij is nu gaan zitten. Hij lijkt op te geven. Te veel pijn.

Valpartij

Nog 42 km - Grote valpartij. Tientallen renners komen ten val. Simon Gerrans, de winnaar van vorig jaar, is er bij betrokken. Zijn derde grote valpartij dit seizoen. Maar ook Franck Schleck, Daniel Martin, Wilco Kelderman en Nicholas Roche waren betrokken bij die valpartij.

Grote valpartij in Luik-Bastenaken-Luik

Drie man van Lotto-Jumbo stapt af

Moreno Hofland, Mike Teunissen en Jos van Emden hebben opgegeven. Lotto-Jumbo is in een klap drie man kwijt.

Col du Maquisard

Nog 53 km - Kangert, Chaves en Scarponi hebben 1.04 voorsprong op het peloton. Het trio maakt zich op voor de volgende klim: op de Col du Maquisard.

Drie man op kop, twee daarachter

Nog 60 km - Tanel Kangert (Astana), Johan Chaves (Orica) en Michele Scarponi (Astana) zijn op de Col du Rosier en gaan nu richting Spa. Ze hebben een minuut voorsprong op het peloton en 35 seconden op Manuele Boaro en Moreno Arredondo.

Col du Rosier

Nog 63 km - De kopgroep van vijf rijdt op de Col du Rosier (stijgingspercentage van 5,9). Nu 18 seconden voorsprong op het peloton.

Kopgroep ingerekend

Nog 72 km - De kopgroep van 7 is ingerekend door het peloton. Er springen nu steeds een paar renners weg. Onder anderen Tanel Kangert (Astana) rijdt nu voorop. Hij wordt vergezeld door Julián Arredondo (Trek), Johan Chaves (Orica), Michele Scarponi (Astana) en Manuele Boaro (Tinkoff Saxo).

Côte de la Haute-Levée

En dan nu de Côte de la Haute-Levée. Een heuvel van 3,6 kilometer en een stijgingspercentage van 5,6.

Yates

Nog 73 km - En daar is Simon Yates (Orica). Er heeft zich nu een kopgroep van zeven man gevormd (Ulissi, Benedetti, Grivko, Yates, Turgis, Izagirre en Montaguti). Ze rijden kort voor het peloton.

Izaguirre sluit ook aan

Nog 74 km - Izagirre, die kort na Grivko wegsprong uit het peloton, is samen met Grivko bij de kopgroep aangekomen.

Grivko gaat

Nog 77 km - Andrei Grivko rijdt weg. De renner van Astana is in opdracht van Vincenzo Nibali op jacht naar de kopgroep van vijf.

36 seconden

Nog 78 km - Matteo Montaguti Minard (AG2R), Diego Ulissi (Lampre), Marco Minnaard (Wanty), Anthony Turgis (Cofidis) en Cesare Benedetti (Bora Argon) klimmen op de Côte de Stockeu. Voorsprong is nog 36 seconden.

Nu: Côte de Stockeu

De renners gaan zo de Côte de Stockeu op. Een heuvel met het hoogste stijgingspercentage van vandaag (12,5).

Drie man al ingerekend

Nog 84 km - Op de Wanne zijn Vergaerde, Chevrier en Quaade al ingerekend. Nog vijf op kop. Voorsprong: 44 seconden. De Astana-ploeg, met kopman Vincenzo Nibali, rijdt op kop in het peloton.

40,9

Nog 85 km - De gemiddelde snelheid van de kopgroep is na 4 uur koersen 40,9 km/u. Maar dat is te langzaam. Ze hebben nog maar 45 seconden voorsprong op het peloton.

Nog iets meer dan een minuut

Nog 88 km - Ze zijn 5 kilometer verder en het verschil is geslonken van 1.56 naar 1.14. Dat gaat snel.

Over 5 kilometer: Côte de Wanne

Nog 93 km - De volgende heuvel is de Côte de Wanne. De voet wordt aangedaan over ongeveer 5 kilometer. Verschil tussen kopgroep en peloton: 1.56 minuten.

Profiel- en routekaart Luik-Bastenaken-Luik

Deze kaart groot? Dat kan! Klik dan op deze link.

Nog 100 kilometer

Nog 100 km - Montaguti (AG2R), Ulissi (Lampre), Vergaerde (Topsport), Chevrier (IAM), Minnaard (Wanty), Turgis (Cofidis), Benedetti (Bora Argon) en Quaade (Cult) houden een voorsprong van 2.33 minuten.

Peloton maakt snelheid

Nog 108 km - Verschil met kopgroep teruggebracht tot 2.33. In dit tempo kan kopgroep wel eens snel worden bijgehaald.

Gat wordt kleiner

Nog 114 km - Kopgroep heeft nog 3.20 voorsprong op het peloton. Gat wordt kleiner.

Livebeelden

Vanaf 14.05 uur op NPO 1 en NOS.nl een rechtstreeks verslag van Luik-Bastenaken-Luik. De livestream is hier te vinden: nos.nl/l/2032492

Vergaerde is weer als eerste boven

Nog 122 km - Net als op de Côte de La Roche-en-Ardenne was Otto Vergaerde ook op de Côte de Saint-Roch als eerste boven. Peloton rijdt op 3.45.

40,166

Na ruim drie uur koersen is de gemiddelde snelheid van de kopgroep 40,166 km/u.

Côte de Saint-Roch

Nog 129 km - De kopgroep nadert de Côte de Saint-Roch, met een stijgingspercentage van 11,2. Nog even de acht namen: Matteo Montaguti (AG2R), Diego Ulissi (Lampre), Otto Vergaerde (Topsport), Clément Chevrier (IAM), Marco Minnaard (Wanty), Anthony Turgis (Cofidis), Cesare Benedetti (Bora Argon) en Rasmus Quaade (Cult). Voorsprong op peloton blijft rond de vier minuten (4.05).

Ben Hermans geeft op

Nog 132 km - Ben Hermans, ploeggenoot van Philippe Gilbert bij BMC, staakt de strijd. Hij was afgelopen week ziek en is niet fit genoeg, zo blijkt nu.

Vier minuten

Nog 142 km - Peloton komt in de buurt van de kopgroep. Tenminste, in vergelijking tot het laatste uur. Peloton heeft namelijk na bijna 110 kilometer nog een achterstand van 3.55.

Over 25 kilometer: Côte de Saint-Roch

Nog 150 km - De tweede heuvel van de dag is de Côte de Saint-Roch, met een stijgingspercentage van 11,2. De renners zullen daar na 125,5 kilometer koersen arriveren. Ze hebben er nu ruim 100 kilometer opzitten. Verschil tussen kopgroep en peloton is 4.45.

Profiel- en routekaart Luik-Bastenaken-Luik

Deze kaart groot? Dat kan! Klik dan op deze link.

Ruim vijf minuten

Nog 165 km - De acht (Montaguti, Ulissi, Vergaerde, Chevrier, Minnaard, Turgis, Benedetti en Quaade) hebben nog een voorsprong van 5.15 op het peloton.

Hofland en Honig gegrepen

Op de Côte de la Roche-en-Ardenne zit de aanval van Moreno Hofland en Reinier Honig erop. Een groep vluchters heeft het tweetal ingerekend.

Het gaat hard nu

176 km - Peloton verkleint achterstand op kopgroep: 5.40. De kopgroep is op de Côte de la Roche-en-Ardenne. Otto Vergaerde was de eerste die boven arriveerde. En Hofland? Die lijkt het op te geven. Hij rijdt nog alleen (op 4.00 van kopgroep) en slechts 1.35 voorsprong op peloton. Kort daarachter nog een eenzame rijder. Reinier Honig (Bora) is ook weggesprongen uit het peloton.

Voorsprong slinkt

Nog 181 km - Het verschil tussen de kopgroep en het peloton is geslonken tot 6.30. Dat wil niet zeggen dat Moreno Hofland ook dichter bij de eerste acht is gekomen. Integendeel zelfs. Hofland heeft een achterstand van 3.15. Het lukt hem niet om de aansluiting te vinden en hij fietst al een hele tijd in zijn eentje. Chasse patate.

Bijna anderhalf uur onderweg

Nog 191 km - De renners zijn bijna anderhalf uur onderweg. Ze hebben er ruim 60 kilometer opzitten. De kopgroep (Montaguti, Ulissi, Vergaerde, Chevrier, Minnaard, Turgis, Benedetti en Quaade) heeft nu een voorsprong van 7.30 op het peloton en 2.40 op Moreno Hofland.

Hofland kan nog niet in de buurt komen

Nog 196 km - Moreno Hofland (Lotto-Jumbo) verliest tijd op de kopgroep. Hij heeft een achterstand van 2 min. 40 sec. Het gat tussen de kopgroep van acht en het peloton groeit alsmaar. Nu 7 min en 45 sec.

Côte de La Roche-en-Ardenne: nog 25 kilometer

Profiel- en routekaart Luik-Bastenaken-Luik

Deze kaart groot? Dat kan! Klik dan op deze link.

Voorsprong groeit, Hofland valt aan

Nog 203 km - De voorsprong van de kopgroep op het peloton wordt steeds groter. Inmiddels 5 minuten en 30 seconden. In de achtervolging een Nederlander van Lotto-Jumbo: Moreno Hofland is weggesprongen uit het peloton en heeft 1.40 achterstand op de kopgroep.

Kopgroep

Nog 215 km - Een kopgroep van acht renners. Matteo Montaguti (AG2R), Diego Ulissi (Lampre), Otto Vergaerde (Topsport), Clément Chevrier (IAM), Marco Minnaard (Wanty), Anthony Turgis (Cofidis), Cesare Benedetti (Bora Argon) en Rasmus Quaade (Cult). Zij hebben een voorsprong van 50 seconden op het peloton.

Vluchters alweer gegrepen

Nog 223 km - Even leek een vroege vlucht in aantocht, maar een 7-koppige groep met onder anderen de Nederlanders Sjoerd van Ginneken en Moreno Hofland werd al snel weer gegrepen door het peloton.

Gilbert wilde geen regen

Ik hoop op droge wegen, want de regen is niet bevorderlijk voor mijn blessure.

Philippe Gilbert

Alaphilippe, het drummende 'goudklompje'

'Alaphilippe, beter dan een belofte', 'Het nieuwe goudklompje van het Franse wielrennen' en 'Verbazingwekkende Alaphilippe'. Het is slechts een kleine greep uit de jubelende koppen in de Franse media nadat de 22-jarige Fransman Julian Alaphilippe woensdag in de Waalse Pijl achter Alejandro Valverde naar de tweede plaats was gereden.

Wie is die belofte waar de Fransen zo laaiend enthousiast over zijn?

Na 79 kilometer eerste heuvel

De Côte de La Roche-en-Ardenne komen de renners na 79 kilometer tegen. Een heuvel met een stijgingspercentage van 6,2 en 2,8 kilometer lang.

Column van Maarten Ducrot

Ducrot hoopt op Quintana in Luik

En hoe is het met Mollema en Slagter?

De Nederlandse wielerprestaties in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl waren verre van imponerend. Maar wellicht dat Bauke Mollema en Tom-Jelte Slagter zondag kunnen verrassen in Luik-Bastenaken-Luik.

Mollema voelt zich steeds sterker worden. "Het ging in de Waalse Pijl al beter", zegt de renner van Trek. "Vrijdag tijdens het verkennen trok ik ook al een paar keer goed door. Het voelt goed aan en voel me elke dag beter. Dus ik heb er wel vertrouwen in."

Slagter eindigde in 2014 als zesde in Luik-Bastenaken-Luik. Zit dat succes er weer in? In de Waalse Pijl kon hij weer met de besten mee en finishte Slagter als negende. "Die bevestiging had ook wel nodig, zeker na de tegenvallende Amstel Gold Race."

"Zowel het gevoel als het resultaat gaf aan dat het beter gaat. Dat geeft genoeg vertrouwen voor morgen", blikte de renner van Cannondale-Garmin vooruit.

Mollema voor Luik-Bastenaken-Luik

Ook Dumoulin voelt zich niet top

Dumoulin voor Luik-Bastenaken-Luik

Martin en Gilbert van start

Daniel Martin en Philippe Gilbert zijn van start gegaan. Ze kwamen woensdag ten val in de Waalse Pijl en daar heeft in ieder geval Gilbert nog wel last van. De Belg verwacht niet veel van vandaag. "Om te winnen moet ik 100 procent zijn. En ik ben niet 100 procent, dus ik zal niet voor de winst gaan rijden", aldus Gilbert.

Wat kunnen de Nederlanders nog in LBL?

Luik-Bastenaken-Luik: het peloton is vertrokken

De renners verlaat de Place Saint-Lambert. De 101e Luik-Bastenaken-Luik is begonnen. 253 kilometer voor de boeg.

Profiel- en routekaart Luik-Bastenaken-Luik

Deze kaart groot? Dat kan! Klik dan op deze link.