liveblog

De Leeuw koppelt Groningen aan Excelsior

liveblog gesloten

Loting

Bij de loting voor de halve finales, verricht door FC Groningen-aanvaller Michael de Leeuw, is FC Groningen gekoppeld aan Excelsior. FC Twente treft bekerhouder PEC Zwolle.

Reactie Van de Looi

"We hebben een uur lang helemaal niets te vertellen gehad", reageert een eerlijke Groningen-coach Erwin van de Looi voor de camera van Fox Sports. "Ik schrok daar wel van. We waren onrustig, onzorgvuldig. We beseffen dat het zomaar anders had kunnen zijn. Maar we zijn hartstikke blij natuurlijk."

Loting

Michael de Leeuw verricht straks de loting voor de halve finales. Overigens plaatst de winnaar van de KNVB-beker zich rechtstreeks voor de groepsfase van de Europa League.

Eindsignaal

Kuipers fluit voor de laatste keer. Groningen wint met 4-0. Een verrassende uitslag gezien het spelbeeld in het eerste uur van de wedstrijd. De rode kaart voor Kashia deed het duel kantelen.

Vierde keer in halve finales

De laatste keer dat FC Groningen de halve finales haalde in de beker, was in het seizoen 1988/1989. Toen stootte de club zelfs door naar de finale, maar daarin was PSV te sterk (4-1).

In 1984 en 1987 waren de halve finales het eindstation.

Groningen - Vitesse 4-0

Kieftenbeld maakt het nog erger voor Vitesse.

Nu wel

Van Nieff beslist het duel. En hoe. Met buitenkant links schiet hij vanaf links in de verste hoek: 3-0.

Nog niet gespeeld

Vitesse blijft wel gevaarlijk, ondanks de 2-0 achterstand en de man minder. Djurdjevic krijgt een vrije schietkans, maar hij wacht net iets te lang.

Leerdam erin

Bosz wisselt voor de eerste keer. Qazaishvili eruit, Leerdam erin.

Groningen - Vitesse 2-0

Michael de Leeuw maakt er 2-0 van.

Zevende gele kaart

Van der Heijden komt hard in. Hij raakt de bal, maar ook De Leeuw. Geel voor de verdediger van Vitesse. De teller na 65 minuten staat op zeven gele kaarten en één rode kaart.

Sneu voor Room

Doelman Room redt de strafschop knap. Hij is woest op zijn verdedigers dat ze Chery niet tegenhielden voor de rebound.

Groningen - Vitesse 1-0

De Leeuw mist de strafschop, maar Chery benut de rebound: 1-0.

Rood Kashia

Kashia krijgt een rode kaart voor zijn actie. Vitesse met tien man verder.

Strafschop Groningen

Hateboer aan de andere kant het veld. Hij geeft voor, De Leeuw kopt in en Kashia voorkomt een doelpunt. Met zijn hand.

Hateboer redt Groningen

Djurdjevic kan alleen door op doelman Padt, maar Hateboer kan met een late charge nog nét de bal wegtikken. Hoekschop.

Vitesse dringt aan

Vitesse is beter na rust. Het is wachten op een doelpunt.

Naast

Qazaishvilli met de volgende kans voor Vitesse... naast. Er ging een mooie actie van Djurdjevic aan vooraf.

Antonia erin

Antonio komt erin voor Hoesen, die geblesseerd lijkt.

Geen wissels

Geen wissels in de rust.

Rust

Groningen en Vitesse zoeken bij 0-0 de kleedkamers op.

Djurdjevic

Fraaie actie van de Serviër, die de bal goed controleert en daarna klaarlegt voor het schot: Padt redt bij de eerste paal.

Zesde geel, Kappelhof

En alweer de zesde gele kaart. Dit keer voor Kappelhof. Velen in de Euroborg dachten aan rood, aangezien er sprake was van een doorgebroken speler.

Ook Pröpper geel

Het blijft een harde wedstrijd. Kuipers trekt voor de vijfde keer de gele kaart. Nu voor Davy Pröpper.

Geel Labyad

Labyad komt met gestrekt been in - gele kaart.

Hagel

Het hagelt in Groningen. Stand nog altijd 0-0 na 27 minuten.

Doelpunt afgekeurd

Vitesse scoort, maar de treffer van Djurdjevic wordt afgekeurd. De Serviër zou even daarvoor hands hebben gemaakt volgens Kuipers.

Tweede geel

Ook Van Nieff krijgt geel. Hij haalt Ibarra onderuit.

Pröpper haalt uit

Fraai schot van Davy Pröpper. Doelman Padt redt voor Groningen. Het blijft 0-0 na negen minuten. Wel een boeiende beginfase.

Eerste geel

Het eerste wapenfeit bij Groningen-Vitesse is een gele kaart voor Botteghin van Groningen.

Opstelling Vitesse

Room, Diks, Kashia, Van der Heijden, Achenteh; Pröpper, Vejinovic, Qazaishvili; Ibarra, Djurjevic, Labyad.

Opstelling FC Groningen

Padt, Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Van Nieff; Rusnák, Tibbling, Kieftenbeld, Chery; De Leeuw, Hoesen.

Laatste fluitsignaal

Eindstand: 1-4. Excelsior naar halve finales. Om 20.45 uur spelen Groningen en Vitesse om de laatste plek in de halve eindstrijd.

Derde halvefinalist

Excelsior wordt na PEC Zwolle en FC Twente de derde halvefinalist in de KNVB-beker. Het is de vierde keer dat de club uit Rotterdam zich plaatst voor de halve finales. De laatste keer was in 1977/1978.

Eén keer haalde de club de finale, in 1929/1930. Stadgenoot Feyenoord bleek sterker.

Roda JC - Excelsior 1-4

Prachtige uithaal van Van Weert. Met een halve volley breidt hij de voorsprong van Excelsior uit in de 84ste minuut: 1-4.

Roda JC - Excelsior 1-3

Jansen haalt uit van buiten 'de zestien'. Hij passeert Damen en zo staat het ineens 1-3. Nog dertien minuten officiële speeltijd.

Wissels

Bij Roda mochten twee spelers achterblijven in de kleedkamer: verdediger Werker en aanvaller Lagouireh maken plaats voor Paulissen en Cicilia.

Tweede helft

De bal rolt weer in Kerkrade.

Rust

Wiedemeijer fluit voor de rust. Stand: 0-3.

En het wordt nog mooier voor Excelsior. De Rotterdammers komen op 0-3 door Tom van Weert. Zijn schot uit de draai is onhoudbaar voor Van Leer.

Roda JC - Excelsior

Uit een hoekschop wordt het 0-2 voor Excelsior. Jurgen Mattheij met het laatste tikje.

Roda JC - Excelsior 0-1

Gouriye krijgt de kans om uit te halen. De bal rolt in de verre hoek voorbij Van Leer: 0-1 in de zestiende minuut.

Jansen mikt naast

Anco Jansen breekt door de defensie van Excelsior, maar mikt vervolgens net naast het doel van Damen. Het blijft 0-0 na vijftien minuten.

Grote kans Excelsior

Eerste grote kans van de wedstrijd is voor Excelsior. Van Weert geeft een perfecte voorzet op Stans, die de bal over mikt.

Aftrap

Arbiter Wiedemeijer fluit, Roda JC trapt af.

Uitstel tot 18.45 uur

Door onweer wordt het eerste bekerduel van vanavond, tussen Roda JC en Excelsior, uitgesteld. De wedstrijd begint om 18.45 uur.