liveblog
NOS VoetbalAangepast

PSV, sc Heerenveen en FC Dordrecht winnen

liveblog gesloten

Het programma van zondag

12.30 uur

Ajax - Feyenoord

14.30 uur

FC Groningen - FC Utrecht

NAC Breda - Willem II

16.45 uur

Go Ahead Eagles - ADO Den Haag

De klassieker

Het was weer een enerverende zaterdagavond in de eredivisie. En morgen belooft het opnieuw een mooie dag te worden. Dan staat om 12.30 uur de klassieker op het programma: Ajax-Feyenoord. Met de terugkeer van Kenneth Vermeer in de Arena.

Kenneth Vermeer terug in de Arena

Klaar in Heerenveen

Simon Thern (l), Joey van den Berg (m) en Daley Sinkgraven vieren de 3-0

Vrolijke Dordrecht-gezichten

Brandts gelooft nog in kansen FC Dordrecht
Lieder: dit was een belangrijke pot

Debuut St. Juste

In de voorlaatste minuut komt er nog een debutant bij Heerenveen in het veld: Jerry St. Juste vervangt Joost van Aken.

Debuut Namli

De nieuwe Deen Younes Namli komt vlak voor tijd nog in het veld voor Luciano Slagveer. Namli maakt zijn debuut.

Wissel Heerenveen

Daley Sinkgraven gaat, Doke Schmidt komt.

Staande ovatie

In de 83ste minuut geeft het Heerenveen-publiek massaal een staande ovatie voor de thuisploeg. Het was vanavond dan ook smullen voor de Friese fans.

Dubieuze actie

Een merkwaardige actie van Vitesse-speler Labyad. Hij laat Slagveer struikelen met een trappende beweging naar achteren, buiten het zicht van de scheidsrechter. De oud-PSV'er moet vrezen voor de videobeelden.

Doelpunt Vitesse

DOELPUNT: sc Heerenveen - Vitesse 4-1 (Kashia 77')

De eretreffer van Vitesse is een feit. Kashia staat vogelvrij alleen in het strafschopgebied en kan uit een vrije trap van Vejinovic ongehinderd de 4-1 binnenkoppen.

Geel na opstootje

Er ontstaat een bescheiden opstootje op het veld na geruzie tussen Uth en Mori. Beide heren gaan op de bon. Voor de Duitse topscorer is het zijn vijfde kaart van het seizoen: hij is volgende week tegen FC Dordrecht geschorst.

Hongaars gevaar

Het is allemaal iets rustiger geworden in Heerenveen bij een 4-0 voorsprong. Wel was er even opwinding bij een rush van Kenny Otigba, die opstoomt tot de achterlijn. Room voorkomt dat de voorzet van de Hongaar ook daadwerkelijk wordt voorgezet.

Sneeuw

Heerenveen-verdediger Van Aken is aan de kant verzorgd met een bloedende wond, maar kan weer terugkeren. Nog twintig minuten in Friesland, Heerenveen leidt nog altijd met 4-0. Inmiddels is het ook een beetje gaan sneeuwen.

Opgeluchte PSV-gezichten

Trainer Phillip Cocu en aanvoerder Georginio Wijnaldum waren blij met de geniepige 2-1 zege van PSV bij Cambuur.

Cocu: er zit nog rek in de ploeg
'Je moet geluk hebben in dit soort duels'

Doelpunt Heerenveen

DOELPUNT: sc Heerenveen - Vitesse 4-0 (Slagveer 53')

De ellende voor Vitesse wordt steeds groter. Na een fout van Mori geeft Larsson de bal aan Slagveer, die zijn tweede van de avond maakt. Het is wederom een schitterende aanval van een ontketend Heerenveen.

Geen halve maatregelen Bosz

Vitesse-trainer Bosz is duidelijk niet tevreden met zijn elftal en wisselt in de rust drie spelers in één keer. Wallace, Van der Heijden en McEachran worden vervangen door respectievelijk Diks, Mori en Djurdjevic.

Klaar in Zwolle

PEC-speler Jody Lukoki viert zijn gelijkmaker in de wedstrijd tegen AZ

Feest in Dordrecht

Mart Lieder (rechts) wordt matchwinner voor FC Dordrecht

Doelpunt Heerenveen

DOELPUNT: sc Heerenveen - Vitesse 3-0 (Sinkgraven 42')

Vitesse is boos, want Sinkgraven leek de bal met de hand te raken. Scheidsrechter Higler wuift de protesten echter weg. Sinkgraven staat na een corner van Larsson helemaal vrij en werkt de 3-0 voor de Friezen binnen.

Thern, Van den Berg en Sinkgraven vieren de 3-0

Slotfase in Zwolle

Met nog vijf minuten op de klok gaan PEC en AZ alle twee nog voor de overwinning. Het is een leuke slotfase.

Kans Heerenveen

Het blijft een spectaculair schouwspel in Heerenveen. Na een kleine 40 minuten is er een enorme kans voor Sinkgraven, maar zijn schot op korte afstand van de doel wordt geblokt. Via een flipperkastsituatie verdwijnt de bal weer uit het strafschopgebied van Vitesse.

Premier Kok

De laatste thuisoverwinning voor FC Dordrecht in de eredivisie was op 28 mei 1995. Dat was vier dagen na de Champions League-finale tussen Ajax en AC Milan. Wim Kok was destijds premier van Nederland. FC Volendam ging toen met een 5-1 nederlaag terug naar huis.

Rijnmonds kwartiertje

Nog 15 minuten te spelen bij FC Dordrecht-Excelsior. De sfeer in Dordrecht is goed: de hekkensluiter leidt met 1-0 en kan zo maar zijn tweede overwinning van het seizoen gaan boeken.

Knap staaltje

Vitesse heeft een mogelijkheid op de aansluitingstreffer, maar Labyad schiet naast het Heerenveen-doel. Dat deed hij overigens wel met een fraaie acrobatische omhaal.

Sterk AZ

Bij PEC Zwolle-AZ is de tussenstand nog 1-1. De ploegen ontlopen elkaar niet veel, maar de Alkmaarders zijn de tweede helft dominanter. PEC speelt af en toe slordig.

Doelpunt FC Dordrecht

DOELPUNT: FC Dordrecht - Excelsior 1-0 (Lieder 64')

Mart Lieder werkt zich langs twee Excelsior-verdedigers en schiet FC Dordrecht op 1-0. Op basis van het spelbeeld van het voorgaande (tamelijk slaapverwekkende) uur is de voorsprong van Dordrecht terecht. Uit de herhaling blijkt dat Lieder best had kunnen worden afgefloten voor een overtreding, maar scheidsrechter Blom heeft niets gezien.

Kansen Vitesse

Vitesse laat zich intussen ook niet onbetuigd. Na een kwartier hebben de Arnhemmers een reeks mogelijkheden na een aantal corners, maar de bal wil er niet in. Keeper Nordfeldt doet zijn werk.

Doelpunt Heerenveen

DOELPUNT: sc Heerenveen - Vitesse 2-0 (Uth 10')

Het is een en al spektakel in Friesland. Na een fraaie assist van Van den Berg stormt Uth alleen op keeper Room af. De Duitse topscorer rondt beheerst af. Het is zijn twaalfde doelpunt van het seizoen. Heerenveen al na tien minuten op een 2-0 voorsprong tegen Vitesse.

Kans Vitesse

De Arnhemmers krijgen meteen een kans op de gelijkmaker. Een gevaarlijke kopbal wordt door keeper Nordfeldt voor de lijn uit de lucht geplukt.

Doelpunt Heerenveen

DOELPUNT: sc Heerenveen - Vitesse 1-0 (Slagveer 4')

Na goed voorwerk van Sam Larsson werkt Luciano Slagveer de bal in het Vitesse-doel. Heerenveen begon ijzersterk tegen Vitesse en dat betaalt zich nu uit met een snelle voorsprong.

Kans Heerenveen

Meteen na de aftrap hebben de Friezen al een enorme kans om de score te openen, maar Vitesse-keeper Room redt knap op een inzet van Uth.

Samenvatting eerste helft Dordrecht-Excelsior

Klaar in Leeuwarden

PSV kan morgen om 12.30 uur rustig achterover hangen en de klassieker volgen. De drie punten zijn binnen, met wel de nodige moeite.

Doelpunt Cambuur

DOELPUNT: SC Cambuur - PSV 1-2 (De Ridder 90+2')

Een vrije trap van zo'n twintig meter wordt door Daniel de Ridder fraai in de kruising gekruld. Wordt het dan toch nog een spannende slotfase in Leeuwarden?

Blessuretijd

Vijf minuten extra bij Cambuur-PSV. De wonderen zijn de wereld nog niet uit, maar het duel in Friesland gaat in de slotfase enigszins als een nachtkaars uit.

Fries slotoffensief?

Het publiek in Leeuwarden roept om een slotoffensief van Cambuur, maar dat lijkt er niet van te komen. Het heeft er alle schijn van dat PSV, ondanks een zwakke eerste helft, drie punten meeneemt.

Exit De Jong

PSV'er Luuk de Jong moet van het veld met een bloedende hoofdwond. Jürgen Locadia vervangt hem voor de laatste tien minuten.

Doelpunt PEC Zwolle

DOELPUNT: PEC Zwolle - AZ 1-1 (Lukoki 15')

De eerste kans voor PEC is meteen raak. Ryan Thomas stuurt Jody Lukoki weg en de oud-Ajacied maakt zijn tweede goal van het seizoen. PEC Zwolle en AZ zijn weer in evenwicht.

Doelpunt PSV

DOELPUNT: SC Cambuur - PSV 0-2 (Depay 74')

Het was te voorspellen: door de offensieve bedoelingen van Cambuur krijgt PSV, de kampioen van de snelle tegenstoot, de ruimte. Een kwartier voor tijd profiteert Depay daarvan. Nienhuis komt uit zijn doel om een bal te onderscheppen maar de PSV'er is hem net voor en kopt de bal knap binnen. De koploper lijkt in veilige haven.

Kans Cambuur

De wedstrijd in Leeuwarden leeft weer op. Cambuur krijgt een kans als Van de Streek kan koppen na een corner, maar de bal suist over de kruising.

Kans PSV

Luuk de Jong kan het duel met Cambuur bijna op slot schieten, maar keeper Nienhuis komt met de schrik vrij. Reijnen kreeg kort daarvoor de bal niet onder controle, waarna De Jong gevaarlijk voor de Cambuur-keeper kon opduiken.

Wissel Cambuur

Een offensieve wissel bij de Friezen: Barto komt erin voor El Makrini. Cambuur gaat op de jacht naar de gelijkmaker, maar dat geeft PSV de ruimte om te counteren.

Doelpunt AZ

DOELPUNT: PEC Zwolle - AZ 0-1 (Gudelj 5')

Een snelle voorsprong voor de Alkmaarders in Zwolle. Uit een hoekschop van Ortíz belandt de bal voor de voeten van Gudelj. De Serviër krult de bal fraai in het doel: 1-0. Het is zijn achtste goal van het seizoen.

Schwalbe Willems?

Opmerkelijk moment: Willems gaat neer in het strafschopgebied na een ingreep van El Makrini. Scheidsrechter Van Boekel ziet er een Schwalbe in en geeft geel aan de PSV'er.

Wissel Cambuur

Daniel de Ridder komt bij Cambuur in het veld voor Sinan Bytyqi.

Weinig opwinding

Er gebeurt niet zo veel in Leeuwarden. PSV lijkt de zaakjes beter op orde te hebben dan in de eerste helft en Cambuur komt er niet meer zo goed uit.

Aftasten

Zo spetterend als de eerste helft begon, zo moeizaam verlopen de eerste minuten van de tweede helft. Beide ploegen zijn nog een beetje aan het aftasten.

Doelpunt PSV

DOELPUNT: SC Cambuur - PSV 0-1 (Wijnaldum 39')

Het is zuur voor Cambuur, maar PSV komt op voorsprong. De voorzet van rechts is van Willems, aanvoerder Wijnaldum kopt knap binnen. Het is alweer de achtste assist van Willems in dit seizoen.

Wijnaldum juicht na zijn 1-0 tegen Cambuur

Nog tien minuten

De eerste helft nadert zijn einde. Het is een interessant schouwspel in Leeuwarden. Cambuur is verrassend sterk, PSV lijkt net zo in vorm als in het bekerduel met Roda JC. Het is dus niet best met de koploper.

Geel Mac Intosh

Cambuur-verdediger Mac Intosh krijgt geel na een overtreding op Maher. Het lijkt wat hard bestraft door scheidsrechter Van Boekel. Cambuur-PSV is wel een strijdlustige wedstrijd geworden.

Geel El Makrini

De tweede gele kaart van de wedstrijd is voor Cambuur-aanvoerder El Makrini na een overtreding op Rekik.

Geel Rekik

Rekik krijgt een terechte gele kaart na een harde overtreding op Van de Streek.

Weer Cambuur

Na een kwartier opnieuw een prima kans voor de Friezen om de score te openen. Dit keer krijgt Manchester City-huurling Bytyqi een uitstekende schietkans, maar keeper Zoet pareert.

Spannend

Weer is Ogbeche dicht bij een doelpunt. Na een voorzet van Bakker kan Rekik de bal net voor de Nigeriaan weghalen. De laatste minuten is PSV wel weer iets sterker geworden, maar het is Cambuur dat de meeste kansen heeft gehad en een voorsprong zou verdienen.

Bijna Cambuur

Het sterk spelende Cambuur krijgt na tien minuten een levensgrote kans op de voorsprong. Na goed doorzetten op rechts van Pereira volgt een pass op Ogbeche, die de bal zomaar zou kunnen binnenschieten. De Nigeriaan schiet echter naast. PSV ontsnapt.

Sterk Cambuur

De enige kans was voor PSV, maar Cambuur maakt het spel in de beginfase van de wedstrijd. De nummer 7 komt vooralsnog goed voor de dag tegen de koploper.

Geen Berghuis bij PEC Zwolle-AZ

Eerste kans

Na een minuut is er al een eerste grote kans voor PSV. Een pass van Wijnaldum van rechts gaat voorlangs het Cambuur-doel, de toegesnelde Depay kan er net niet bij.

Bijna

De spelers van Cambuur en PSV verzamelen zich in de spelerstunnel. We gaan bijna beginnen.

De column van Joep

Nog ruim een kwartier voor de aftrap van Cambuur-PSV. Dus nog alle tijd om naar de wekelijkse column van Joep Schreuder te kijken. Dit keer spreekt Joep over Hollandse pedanterie, de uitschakeling van PSV in de KNVB-beker.

Column Joep: uit de kom

Geen verrassingen bij PSV

PSV begint straks in de vertrouwde opstelling aan de uitwedstrijd tegen SC Cambuur. Trainer Phillip Cocu grijpt in Leeuwarden terug op de ploeg die vorige week een benauwde overwinning boekte op Vitesse (0-1). De koploper werd dinsdag in het bekertoernooi, met vijf andere spelers in de ploeg, uitgeschakeld door Roda JC (3-2).

Jeroen Zoet, Santiago Arias, Karim Rekik, Adam Maher en Luciano Narsingh keren terug in de basisploeg. Oscar Hiljemark zit na lang blessureleed voor het eerst weer op de bank.

Bij Cambuur heeft Furdjel Narsingh, de broer van PSV'er Luciano, een basisplaats. Huurling Sinan Bytyqi van Manchester City verschijnt ook aan de aftrap.

Klassieker

Met alle respect voor de acht andere eredivisieduels van dit weekeinde: de belangrijkste wedstrijd is natuurlijk de klassieker van morgen: Ajax-Feyenoord. Voor de Amsterdammers viel er vandaag een tegenvaller te noteren: Davy Klaassen mist het duel door een blessure.

Klaassen ziet de klassieker aan zijn neus voorbij gaan

De derby van Twente

Gisteravond is er al één wedstrijd gespeeld: FC Twente won de streekderby tegen Heracles Almelo met 2-0. Lees het wedstrijdverslag.

Het 17-jarige talent Bilal Ould-Chikh was verantwoordelijk voor de bijzonder fraaie tweede goal van FC Twente. Zijn reactie na afloop:

Ould-Chikh en Schreuder reageren na FC Twente-Heracles

Het programma van zaterdag

18.30 uur

SC Cambuur - PSV

19.45 uur

PEC Zwolle - AZ

FC Dordrecht - Excelsior

20.45 uur

sc Heerenveen - Vitesse

PSV, Vitesse en AZ komen vanavond in actie

PSV, Vitesse en AZ komen vanavond in actie