Dag drie van terreur in Frankrijk

Aangepast op
Buitenland.

In Frankrijk kwam vanmiddag een einde twee gijzelingen

Liveblog gesloten
 • Einde liveblog

  De gijzelingen vandaag in en bij Parijs zijn aan het einde van de middag beëindigd. Bij de bestorming van de joodse supermarkt zijn vier gegijzelden om het leven gekomen. Ook een gijzelnemer verloor het leven. De twee broers die woensdag de aanslag op het kantoor van Charlie Hebdo pleegden zijn omgekomen bij de gijzeling ten noorden van Parijs. Ze hielden een persoon vast, hij overleefde de gijzeling. We eindigen hier het liveblog over de dag die in het teken stond van de twee gijzelingen.

 • Premier Rutte 'ontzet'

  Premier Rutte heeft met de volgende woorden gereageerd op de gebeurtenissen vandaag in en bij Parijs: 

  "Ik ben ontzet over het verlies van nog meer onschuldige levens en leef mee met de nabestaanden. Tegelijkertijd ben ik opgelucht dat een deel van gijzelaars ongedeerd is en er een einde is gekomen aan dit gijzelingsdrama.

  In heel Europa staan mensen nu naast elkaar. Solidair met Frankrijk, met de slachtoffers en de nabestaanden. En we zijn eensgezind in onze overtuiging: wij zullen niet wijken voor haat en terreur."

 • Zender sprak met gijzelnemers

  De Franse tv-zender BFMTV heeft vandaag telefonisch contact gehad met de broers die de aanslag pleegden op het kantoor van Charlie Hebdo en die vanmiddag zijn omgekomen.

  Terrorist: ik werk in opdracht van al-Qaida
  De Franse televisiezender BMFTV sprak twee terroristen.
 • Toespraak Hollande

  Reuters

  De Franse president Hollande heeft zojuist een toespraak gehouden naar aanleiding van de gijzelingen vandaag in en bij Parijs. Hij noemde de gebeurtenissen een "tragedie voor de natie". "Ik betuig mijn solidariteit met de familie van de slachtoffers en de gewonden." Hollande riep net als eerder deze week op tot eenheid: "Dat is ons beste wapen". De president zei dat zijn land nu niet bevrijd is van bedreigingen. Het is volgens hem zaak om vastberadenheid in de strijd tegen racisme en antisemitisme. "Ik roep u op tot waakzaamheid." "Laten we samen opstaan om de waarde van democratie, vrijheid en pluralisme uit te dragen. "We komen hier sterker uit. Vive la République, vive la France.

 • 'Vijftien overlevenden supermarkt'

  President Hollande heeft aan de Israëlische premier Nethanyahu laten weten dat er vijftien overlevenden zijn van de gijzeling in de joodse supermarkt, zegt journalist Barak Ravid van de Israëlische krant Haaretz.

 • 'Dubbel gevoel' Koenders

 • Supermarkt: vier gegijzelden gedood en vier gewond

  Bij de bestorming van de supermarkt zijn vier gegijzelden gewond geraakt. Eerder werd bekend dat vier andere gegijzelden om het leven zijn gekomen. Op beelden is te zien dat er ook overlevende gegijzelden zijn. Gijzelnemer Amedy Coulibaly, die gisteren een agent doodde, is ook omgekomen. Een tweede gijzelnemer zou zijn aangehouden.

 • 'Gijzeling in Montpellier'

  Franse media melden dat er een gijzeling gaande is in een juwelierszaak in de Franse stad Montpellier. Het zou gaan om een uit de hand gelopen overval. Op foto's is te zien dat de politie ter plaatse is. 

 • Toespraak Hollande

  President Hollande houdt om 20.00 uur een toespraak:

 • Beeld explosie tijdens de bestorming supermarkt

 • Opstelten naar terreurconferentie in Parijs

  Minister Opstelten doet zondag mee aan een conferentie over terreurbestrijding in Parijs. Na de aanslag op het hoofdkantoor van het weekblad Charlie Hebdo heeft de Franse minister Cazeneuve hiervoor verschillende collega's uitgenodigd. Ook de Britse premier Carmeron komt.

 • 'We hoorden een luide knal'

  Joris van Poppel bij de drukkerij
  Mogelijk was er een tweede gijzelaar die zich verstopt had.
 • Het einde van de gijzelingen

  Einde gijzelingen
  De belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen uren in 40 seconden.
 • Waarschijnlijk ook overlevenden supermarkt

  Correspondent Ron Linker bij de supermarkt
  Het gebied rond de winkel is nog afgezet.
 • Vier gegijzelden winkel gedood

  In de joodse winkel zijn vier gegijzelden omgekomen. Ook een gijzelnemer is gedood. Er is onduidelijkheid over het aantal mensen dat tijdens de gijzeling in de supermarkt was.

 • Meer berichten tonen