liveblog

De klopjacht op de daders dag 1

liveblog gesloten

Joris van Poppel over de klopjacht op de twee broers

Joris van Poppel over de klopjacht op de twee broers

Hoofdredacteur Parool: we voelen ons als journalisten bedreigd

Op de redactie van Het Parool zijn ze zich kapot geschrokken, zegt waarnemend hoofdredacteur Ronald Ockhuysen. De journalisten bij deze krant vragen zich na het drama van gisteren af hoe vrij je nog bent als journalist. NOS Radio 1-verslaggever Marc-Robin Visscher in gesprek met Ockhuysen.

Wat is er afgelopen nacht gebeurd?

De klopjacht op twee van de drie verdachten is nog in volle gang. Duizenden agenten zoeken naar de broers Chérif en Said Kouachi. De politie heeft foto's van de twee vrijgegeven.

De derde verdachte, de 18-jarige Mourad Hamid, heeft zich op het politiebureau gemeld. Hij zou een alibi hebben voor het tijdstip van de aanslag. De politie onderzoekt dat.

Rond middernacht deed de politie in Reims een grote inval in een flatgebouw. Reims is de stad waar de jongste verdachte woont. Die actie leek vooral bedoeld om technisch onderzoek te doen. Ook in Straatsburg en Parijs deed de politie invallen.

In steden overal ter wereld werden de aanslagen in Parijs herdacht en werd gedemonstreerd tegen het geweld.

  • De Franse politie gaf foto's vrij van de twee voortvluchtige broers
  • AFP
    Er vloog een helikopter en er werden scherpschutters ingezet
  • EPA
    Herdenking in Rio de Janeiro

Vanavond demonstraties in het hele land

In de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Utrecht, Arnhem, Leeuwarden, Leiden, Hilversum, Groningen, Zoetermeer en Nijmegen worden vanavond om 18.00 uur demonstraties gehouden als steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag. Dat gebeurt op hetzelfde moment dat in Parijs een stille tocht wordt gehouden.

Cartoons op voorpagina's

Nederlandse kranten hebben bijna allemaal een cartoon op de voorpagina, in reactie op de aanslag op het Franse weekblad Charlie Hebdo. Verschillende kranten kiezen voor een tekening uit het blad zelf.

Bekijk hier een overzicht van de voorpagina's van landelijke en internationale kranten.

De ochtendkranten van vandaag

'Identiteitskaart verloren'

Volgens het Britse persbureau Reuters bevestigt het Franse Openbaar Ministerie nu dat een van de verdachten is aangehouden. De jongen meldde zichzelf bij de politie en zegt dat hij een alibi heeft.

Reuters schrijft verder dat agenten de verdachten op het spoor kwamen doordat een van hen een identiteitskaart in de vluchtauto liet liggen.

Zoektocht

Ondertussen is de Franse politie nog altijd op zoek naar de twee broers Chérif en Said Kouachi. Zij worden ervan verdacht dat ze de tien journalisten en twee agenten hebben neergeschoten.

Alibi

De man van 18 die zich eerder vannacht heeft overgeven aan de politie, zegt een alibi te hebben. Volgens de Franse zender iTele zouden vrienden van de man verklaren dat hij op het moment van de aanslag op een middelbare school was.

Man van 18

De jongste verdachte, een man van 18 jaar, zou zich hebben overgegeven aan de politie. Volgens AFP werd de jongen opgepakt in Charleville-Mézière, in de buurt van de Belgisch-Franse grens. De politie heeft de aanhouding nog niet bevestigd.

Rio de Janeiro

In Rio de Janeiro zijn vanavond zo'n 200 mensen bijeengekomen om stil te staan bij de aanslag in Parijs.

Politie geeft foto's vrij

De Franse politie heeft foto's vrijgegeven van de twee nog voortvluchtige daders.

'Verdachte geeft zich over'

Een van de mannen die wordt verdacht van de aanslag in Parijs heeft zich overgegeven aan de politie. Dat meldt persbureau AFP.

Franse media helpen Charlie

Grote Franse media gaan helpen Charlie Hebdo overeind te houden. Om te voorkomen dat het blad verdwijnt nu een groot deel van de reactie is vermoord, springen collega’s bij met mankracht en financiële middelen. Het initiatief komt van Radio France, France Télévisions en de krant Le Monde, die ook andere media op roepen bij te dragen.

Demonstraties

Wereldwijd wordt er stilgestaan bij de aanslag van woensdagmiddag in Parijs. Zoals hier in Colombia, waar in de hoofdstad Bogota honderden mensen de straat op gingen om te demonstreren.

Aanhouding

De zender iTele meldt dat de politie in de Franse stad Charleville-Mézières een familielid van een van de verdachten heeft aangehouden.

Onduidelijk

Het is nog onduidelijk wat het resultaat is van een grote anti-terreuractie in Reims. Zwaarbewapende politie omsingelde daar even voor middernacht een flatgebouw, maar er is nog niet bekend waarom. Later zagen journalisten echter de technische recherche een appartement binnengaan.

Volgens de zender iTele zou er alleen naar DNA-materiaal worden gezocht in het pand. De politie heeft nog geen verklaring gegeven over de inval.

Utrechtse burgemeester "zeer geschokt"

De burgemeester van Utrecht Jan van Zaanen heeft woensdagavond contact opgenomen met de Franse ambassadeur in Nederland, de Nederlandse ambassadeur in Frankrijk en Tour de France-directeur Christian Prudhomme.

Van Zaanen liet weten dat de inwoners van zijn stad "zeer geschokt zijn door deze brutale aanslag". "Een aanslag op het vrije woord is een aanslag op ons allen", benadrukte hij. "Het is van groot belang dat we samen blijven opkomen voor het vrije woord".

Hij nodigt alle Utrechters uit om donderdag om 18.00 uur bijeen te komen op het Domplein om hun solidariteit te laten blijken.

Komende zomer gaat in Utrecht de Tour de France van start.

Waarschuwing

Persbureau AFP meldt dat de politie de in Reims verzamelde pers waarschuwt, voor het geval de omsingelden een poging zullen doen uit te breken. Lees hier meer over de politieactie in Reims.

'Onduidelijk over schutters in Reims aanwezig zijn'

'Onduidelijk over schutters in Reims aanwezig zijn'

NRC Next

NRC Next plaatst donderdagochtend op zowel de voor- als achterpagina een cartoon.

Veel politie in Reims

De politie is bezig met een inval in een gebouw in Reims. Dat meldt de Franse zender France 3.

Volkskrant opent met foto

De Volkskrant opent morgenochtend met een foto van demonstranten. "Aanslag op de democratie", kopt de ochtendkrant.

Wereldleiders bellen Hollande

De Franse president Hollande heeft vanavond telefonisch gesproken met de Amerikaanse en Russische presidenten. Obama bood hem hulp aan bij het identificeren en opsporen van de daders. Poetin noemde de aanslag een barbaarse daad.

Voorpagina The Indepepent

De voorpagina van de donderdageditie van de Britse krant The Independent.

Anti-terreuractie in Reims

Er is momenteel een anti-terreuractie gaande in Reims, in het noord-oosten van Frankrijk. Dat meldt persbureau AFP.

Voorpagina De Morgen

Steeds meer voorpagina's van kranten zijn klaar voor de drukker en worden online gedeeld. Ook de Vlaamse krant De Morgen heeft een tekening op de voorpagina.

Aboutaleb tegen jihadisten: rot toch op!

In Nederland is geen plaats voor mensen die zich tegen onze vrijheden keren. Dat zei de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb in Nieuwsuur naar aanleiding van de aanslag in Parijs.

'Als je het hier niet ziet zitten, rot je maar op'

Libération past bericht aan

In een update meldt de Franse krant nu dat de daders niet gepakt zijn, maar dat de ze gelokaliseerd zijn.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat de drie daders van de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo nog niet opgepakt zijn.

Libération meldt dat de daders gepakt zouden zijn

De Franse krant Liberation meldt dat de daders opgepakt zouden zijn. Dat bericht is nog niet door officiële bronnen bevestigd.

Mars door Amsterdam

Morgen is er een mars door Amsterdam vanaf het Franse Consulaat aan de Vijzelgracht, georganiseerd door de gemeente. Dat meldt AT5. De mars wordt om 18.00 uur gehouden, tegelijk met een protestmars in Parijs.

Identiteit daders bekend

Volgens de Franse krant Metro gaat het om mannen van 18, 32 en 34. Twee van de drie daders zouden oud-Syriëgangers zijn, van Frans-Algerijnse afkomst.

'Het ziet zwart van de mensen'

Getuige: de vlammen schoten eruit

'Ik zag de vlammen eruit schieten, zoiets had ik nog nooit gezien'

'Provocatie is de zuurstof van onze samenleving'

Hoofdredacteur Vrij Nederland: provocatie is de zuurstof van onze samenleving

Geen censuur in het origineel

Sommige media gebruiken gecensureerde foto's van Charlie Hebdo, maar dat is niet hoe fotopersbureau AFP ze levert...

"Alert zijn op spanningen"

Reactie van het Centrum Moslims en Overheid

"Ik richt mij tot alle Fransen..."

Buitenlandse leiders reageren op de aanslag in Parijs

Dag van rouw

President Hollande houdt een toespraak vanuit zijn paleis. Morgen wordt in Frankrijk een dag van nationale rouw gehouden, zegt hij. Om 12.00 uur wordt er 1 minuut stilte gehouden en de vlag hangt de komende drie dagen halfstok.

Identiteit dode agenten

Bij de aanslag kwamen twee agenten om het leven. Een van hen had de leiding over de beveiliging van hoofdredacteur Stéphane Charbonnier.

De andere agent heet Ahmed Merabet. Hij werkte in het 11e arrondissement en was op patrouille in de buurt.

Reactie NOS over gebruik schokkend beeld

De NOS heeft veel reacties gehad op het tonen van de schokkende beelden van de terreuraanslag op straat in Parijs. Wij beseffen heel goed dat dit beeld veel mensen raakt en voor veel mensen zeer onprettig is om naar te kijken. Toch meenden we dat we er veel van moesten laten zien... Lees hier verder.

Invallen in Saint Denis

De krant Le Parisien meldt dat de politie twee appartementen binnen is gevallen in Saint-Denis. Mogelijk gaat het om onderduikadressen van de schutters.

'We zijn niet bang'

Verslaggever Mattijs van de Wiel is bij het protest in Parijs op de Place de la République. "Het is hier heel druk, mensen gaan niet weg. Er is een minuut stilte gehouden. Er wordt gezongen en geroepen: wij zijn allemaal Charlie, we zijn niet bang."

Ook in andere Franse steden en elders in Europa zijn er spontane betogingen, ook in Nederland.

  • AFP
    Protest tegen aanslag in Nantes
  • AFP
    Een vol Place de la République in Parijs
  • ANP
    Op de Dam in Amsterdam kwamen ook mensen samen om te demonstreren tegen de aanslag
  • NOS
    #CharlieHebdo op de Dam
  • NOS
    #CharlieHebdo op de Dam

Google plaatst zwart lintje

Google.fr leeft mee met de slachtoffers van de aanslag

Stilte op redacties

Morgen om 11.00 uur wordt in Parijs bij het International Press Centre een minuut stilte gehouden om de slachtoffers van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo te herdenken. Het bestuur en het secretariaat van de Nederlandse Vereniging van Journalisten roepen redacties in Nederland op dit ook te doen.

Verkeerd adres

De daders van de aanslag waren eerst op het verkeerde adres, schrijft persbureau Bloomberg. Twee monteurs zeiden tegen de schutters dat ze twee deuren verder moesten zijn voor de redactie van Charlie Hebdo. Een van de twee monteurs werd doodschoten.

Schoof: nationale veiligheid staat onder druk

Schoof: nationale veiligheid staat onder druk

Kamagurka: einde van een tijdperk

“Het is afschuwelijk, ongelooflijk,” zegt cartoonist Kamagurka (Luc Zeebroek, 1956) vanaf zijn vakantieadres in Zwitserland tegen NRC Handelsblad. Zeebroek publiceerde jarenlang zijn tekeningen in Charlie Hebdo.

Het einde van een tijdperk. Het blad zal nu denk ik wel ophouden te bestaan… want de tekenaars zijn dood

Kamagurka tegen NRC Handelsblad

Demonstratie op de Dam

Mensen op de Dam in Amsterdam

Ook in Nederland wordt gedemonstreerd tegen de aanslag in Parijs. Op Facebook is opgeroepen vanavond naar Den Haag en Amsterdam te komen. In Den Haag is de betoging op het Spuiplein; in Amsterdam op de Dam.

Kaart van de Franse krant Le Monde

Demonstratie in Parijs: pennen in de lucht

  • AFP
    Vanmiddag verzamelden de eerste mensen op Place de la Republique
  • AFP
    Parijzenaars gaan de straat op op te protesteren tegen de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo
  • AFP
    Mensen houden een pen in de lucht bij de bijeenkomst

'3000 politiemannen zoeken drie schutters'

Ron Linker: 3000 politiemannen zoeken drie schutters

Gaf Islamitische Staat opdracht?

De aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo lijkt sterk op een aanslag die geïnspireerd is door de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS), maar is dat ook zo? Correspondent Lex Runderkamp schreef er een stuk over.

Sporters geschokt

Ook de sportwereld reageert geschokt op de aanslag.

De Franse voetballer Antoine Griezmann, speler van Atlético Madrid, heeft er geen woorden voor. Hij twittert een zwart plaatje.

Redacteur: ze hebben afgewacht

Charlie Hebdo-redacteur Antonio Fischetti reageert in de Franse krant Libération. Hij was niet aanwezig tijdens de aanslag.

We wisten dat er een dreiging was, maar we waren niet paranoïde. De dreigementen waren er constant. Er waren de laatste tijd weinig specifieke bedreigingen, maar de waakzaamheid was minder geworden. Na de brand in 2011 stond er lange tijd een politieauto voor de deur. Eerst voortdurend en later alleen nog tijdens de redactievergaderingen op woensdagochtend. Maar sinds een tijdje, een maand of twee, was hij er niet meer. Ze moeten het hebben ontdekt. Ze hebben echt het goede moment afgewacht.

Antonio Fischetti

Overzicht gebeurtenissen

Wat gebeurde er vandaag bij het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs, waar twaalf mensen omkwamen bij een aanslag? Klik hier voor een overzicht.

Charlie Hebdo online

De website van het magazine is weer online. Na de aanslag was de site een tijd onbereikbaar. Nu is er een tekening te zien met de tekst 'Je suis Charlie'.

Reactie Amerikaanse minister Kerry

"Wij zijn met jullie vandaag. Niet alleen in boosheid en woede door deze wrede aanslag, maar we zijn ook solidair en bereid om samen de strijd tegen extremisme aan te gaan."

"Vrijheid heeft een prijs. Er is geen land dat dit beter weet dan Frankrijk, waar democratie is ontstaan. Extremisten vrezen niets meer dan vrijheid. Zij mogen dan wapens hebben, maar wij hebben de pen die vrijheid representeert en niet angst."

"De vrijheid van meningsuiting zal nooit verdwijnen. Moedige mensen over de hele wereld zullen zich nooit overgeven aan diegenen die deze waarden willen vernietigen."

De Amerikaanse ambassade veranderde zijn foto op Twitter in een steunbetuiging aan Charlie Hebdo.

Minuut stilte

In de Franse voetbalcompetitie wordt er vanavond voor de wedstrijd tussen Lille en Evian Thonon Gaillard een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aanslag in Parijs. Naast de minuut stilte zullen de spelers tijdens de wedstrijd ook een rouwband dragen, zo maakten beide clubs bekend.

Pakketje Madrid loos alarm

Bij het hoofdkantoor van de Spaanse media-gigant Prisa was vanmiddag een verdacht pakketje bezorgd, maar na korte tijd liet de directie weten dat het loos alarm was. Het pakje bleek niet gevaarlijk te zijn. Het gebouw is wel tijdelijk ontruimd geweest.

Redactiechef Charlie Hebdo

De Franse krant Le Monde sprak met redactiechef Gérard Biard van Charlie Hebdo die in Londen op vakantie is.

"Ik ben ingestort en verontwaardigd. Ik besef het nog niet. Ik hoop dat er dit keer niemand is die zegt dat we fundamentalisten zijn voor de laicite (scheiding van kerk en staat) of provocateurs."

"We hadden de laatste tijd ondanks de bedreigingen geen angst, we hadden geen nieuwe concrete bedreigingen ontvangen. Je kan geen blad maken als je in angst leeft. We dachten er niet aan. Wat kan je anders doen? Zeggen dat ze hebben gewonnen? Wat doet een democratische staat in zo'n geval?"

'Frankrijk is vandaag in shock'

'Frankrijk is vandaag in shock'

Cartoonisten blijven reageren

Cartoonist Ruben L. Oppenheimer zegt over de aanslag dat satirici en journalisten nooit mogen wijken voor dit soort terreur. "Deze aanslagplegers willen op een hele vieze manier laten zien dat wij onze bek moeten houden. Dat gaat nooit gebeuren."

Demonstraties in Frankrijk

Hieronder een lijst met bijeenkomsten in Franse steden. In Londen en Berlijn zijn ook demonstraties gepland.

Reactie koning Willem-Alexander

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander is diep geschokt door de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo vandaag in Parijs. Hij heeft President Hollande van Frankrijk zijn medeleven en condoleances overgebracht alsmede zijn persoonlijke betrokkenheid en de steun van het Nederlandse volk, “ook bij het verdedigen van de democratische waarden die aan de basis van onze samenlevingen staan”.

Obama: Parijs blijft overeind ondanks hatelijke visie terroristen

De Amerikaanse president zegt dat hij in gedachten bij de slachtoffers van de aanslag is. Hij noemt Frankrijk de oudste bondgenoot van de VS en heeft zijn hulp aangeboden.

'Ik liet ze binnen'

Corinne Rey van Charlie Hebdo heeft tegen de Franse krant L'Humanité gezegd dat zij de schutters heeft binnengelaten. Ze was onderweg om haar dochtertje van de opvang te halen toen de terroristen haar bedreigden.

"Ik heb de beveiligingscode ingevoerd. Ze schoten op Wolinski en Cabu. Het duurde vijf minuten. Ik zat verstopt onder een bureau. Ze spraken perfect Frans. Ze zeiden dat ze van al-Qaida waren", zei Rey aan de telefoon tegen de krant.

'Afschuwelijke daad'

Franse ambassadeur: afschuwelijke daad

Extra uitzendingen

NPO 1 en Radio 1 hebben de programmering aangepast vanwege de aanslag in Parijs.

Voor het tv-journaal van 17.00 uur met samenvattingen en live-reacties wordt 50 minuten ingeruimd. Het achtuurjournaal duurt 5 minuten langer, net als het journaal van 18.00 uur. Er komt ook een ingelast journaal om 21.25 uur op NPO 1.

Op NPO Radio 1 is er een gezamenlijke uitzending van de omroepen. NPO Radio 1 hervat om 16.30 uur de reguliere programmering.

Kijk hier NPO 1 en luister hier naar NPO Radio 1.

3 daders in Parijs

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat er geen twee, maar drie daders zijn. Drie gemaskerde en gewapende mannen hebben het kantoor van Charlie Hebdo aangevallen. Daarbij zijn 12 mensen omgekomen: 10 journalisten en 2 politieagenten.

Onder de doden zijn hoofdredacteur Stéphane Charbonnier en drie cartoonisten Cabu, Wolinski et Tignous). Een ander slachtoffer is volgens Franse media de econoom en journalist Bernard Maris.

Verdacht pakketje in Madrid

Bij het hoofdkantoor van de Spaanse media-gigant Prisa, eigenaar van de krant El País, is een verdacht pakketje bezorgd. Direct daarop is besloten om het gebouw te ontruimen. Het hoofdkantoor van Prisa ligt in Madrid.

De Deense karnt Jyllands-Posten heeft de beveiliging verhoogd. De krant publiceerde in 2005 cartoons van profeet Mohammed, waarna er veel protesten volgden in de islamitische wereld. Cartoonist Kurt Westergaard wordt sindsdien beveiligd.

Hoofdredacteur in 2012: gewelddadige reacties zijn absurd

Een interview met hoofdredacteur Charb (2012)

Franse ministers bijeen

President Hollande houdt vanavond om 20.00 uur een toespraak. De Franse journalistenvakbond roept iedereen op om om 18.00 uur bijeen te komen op de Place de la République in Parijs en daar een minuut stilte te houden.

Cartoonisten reageren

De Deense cartoonist Kurt Westergaard, wiens cartoons van Mohammed in 2006 grote ophef veroorzaakten, noemt de aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs "angstaanjagend".

Reactie van satirische website

Bij een satirische aanval van het Franse weekblad Charlie Hebdo zijn geen doden of gewonden gevallen. Het incident brengt het totaal aantal slachtoffers van satirische aanvallen sinds het begin van de jaartelling op nul.

De Speld

Online wordt massaal steun betuigd aan Charlie Hebdo via tweets met de hashtag #jesuischarlie: "Ik ben Charlie". Sympathisanten delen massaal cartoons van het satirische tijdschrift.

Onderzoek bij vluchtauto

De politie doet onderzoek bij de vluchtauto

De politie zoekt nog naar de daders. Ze hebben hun vluchtauto achtergelaten in het noordoosten van Parijs. De daders zijn voor het laatst gezien bij metrostation Porte de Pantin.

Bekijk hier een kaartje van de vluchtroute.

Geert Wilders (PVV) reageert op de aanslag

'Wat vandaag in Parijs gebeurt, kan morgen in Nederland gebeuren'

Hoofdredacteur onder de doden

De hoofdredacteur in 2012

De hoofdredacteur van Charlie Hebdo is omgekomen bij de aanslag. NRC Handelsblad interviewde hem in 2012. "Iedereen is bang voor fanatici", zei Stéphane Charbonnier toen. Hieronder de laatste tekening van 'Charb'. "Nog altijd geen aanslagen in Frankrijk. Wacht, men heeft nog tot eind januari om wensen over te brengen." In Frankrijk is het gebruikelijk om tot eind januari nieuwjaarswensen te geven.

​Wat we tot nu toe weten

- Er zijn 12 doden: 10 medewerkers van Charlie Hebdo en 2 politieagenten

- President Hollande noemt de schietpartij “zonder twijfel” een terroristische aanslag

- De twee terroristen die de bloedige aanslag in Parijs hebben gepleegd zijn nog niet gepakt

- De Duitse bondskanselier Merkel noemt het een aanval op het Franse volk, op de persvrijheid en op de vrijheid van meningsuiting

- Het Witte Huis veroordeelt de aanslag “in zo sterk mogelijke bewoordingen” en ook de voorzitter van de Europese Commissie Juncker veroordeelt de “barbaarse” aanslag

'Nieuw patroon in soort aanslagen'

'Wij zullen onze bek niet houden'

Een Kamergebouw en militaire installaties zijn te beveiligen. Daar kun je tanks voor zetten. Dat kan niet bij cartoonisten of de redactie van een blad. Deze aanslagplegers willen op een hele vieze manier laten zien dat wij onze bek moeten houden. Dat gaat nooit gebeuren.

Cartoonist Ruben L. Oppenheimer

NVJ: heftige aanslag op de journalistiek

Thomas Bruening, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten "is totaal uit het veld geslagen". De aanslag in Parijs noemt hij "een heftige aanslag op de journalistiek, de overtreffende trap van verschrikkelijk".

Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat journalisten, zo dicht bij huis, het doelwit zijn geworden. Het fenomeen journalist als doelwit is vandaag op de allerergste manier werkelijkheid geworden.

Thomas Bruening

Extra beveiliging voor hoofdredacteur

Voor hoofdredacteur Stéphane Charbonnier was er extra beveiliging, zegt cartoonist Willem, die verbonden is aan het satirische magazine Charlie Hebdo. "Hij had nog steeds politiebewaking. Ook als hij ergens een glas ging drinken, stond er altijd een man bij hem."

Klopjacht gaande

De twee terroristen die de bloedige aanslag in Parijs hebben gepleegd zijn nog altijd niet gepakt. De Parijse politie is bezig met een massale klopjacht op de mannen.

Nederlandse cartoonist: altijd druk op woensdagochtend

De aanslag op het kantoor van het satirische magazine Charlie Hebdo vond plaats op het moment dat er een grote redactievergadering gaande was. Dat zegt de van oorsprong Nederlandse cartoonist Willem, die bijdrages levert aan het weekblad. Volgens hem vergadert de redactie van het blad elke week op woensdagochtend.

Premier Rutte: laffe terreurdaad

Minister-president Mark Rutte heeft zijn verbijstering uitgesproken over de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

Deze afschuwelijke en laffe terreurdaad raakt ons allemaal. Nederland staat schouder aan schouder met Frankrijk. Onze gedachten gaan nu allereerst uit naar iedereen die door deze verschrikkelijke gebeurtenis is getroffen.

Premier Rutte

Minister-president Rutte heeft de Franse president Hollande in een eerste reactie zijn medeleven betuigd en steun toegezegd.

'Er zijn niet 2, maar 3 daders'

Beelden vanaf het dak: 'Allah is groot'

Pas op: schokkende beelden van vluchtende daders

Pas op: schokkende beelden vluchtende daders

Dreigingsniveau Nederland ongewijzigd

De aanslag in Parijs op het satirische weekblad Charlie Hebdo bevestigt het dreigingsbeeld waar ook Nederland mee te maken heeft, zegt Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Het dreigingsniveau blijft onveranderd.

Dit onderstreept het belang om waakzaam en alert te blijven. Vooralsnog is er geen reden om het dreigingsbeeld aan te passen, maar het is niet voor niets substantieel.

Dick Schoof

Hollande: uitzonderlijke, barbaarse aanslag

President François Hollande veroordeelt de aanslag in Parijs. Hij noemt de schietpartij "zonder twijfel een terroristische aanslag" en "een uitzonderlijke, barbaarse aanslag". Hollande spreekt van elf doden en vier zwaargewonden.

Eerste bewegende beelden omgeving aanslag

Gewonden worden afgevoerd

Getuigenverklaring

Een getuige vertelt dat hij 40 à 50 schoten hoorde. Twee gemaskerde mannen zouden "als gekken om zich heen" hebben geschoten. Daarbij riepen de mannen volgens ooggetuigen dat zij de profeet kwamen wreken.

De mannen bleken verschillende namen van redacteuren te kennen. Zij riepen in slecht Frans iets over spotprenten die de islam beledigen en sprongen na de aanslag in een auto waarmee ze zijn ontkomen.

Hollande onderweg

François Hollande onderweg naar het hoofdkantoor van Charlie Hebdo

Tweet Charlie Hebdo

Een uur geleden twitterde het Franse satirische weekblad nog een cartoon van IS-leider Al-Baghdadi.

Wat is Charlie Hebdo?

Het satirische weekblad Charlie Hebdo, dat vanochtend doelwit was van een aanslag, zoekt vaak bewust de controverse. Zo kwam het blad in 2006 onder vuur te liggen omdat het de omstreden Mohammed-cartoons opnieuw publiceerde, toen daarover al rellen waren ontstaan in islamitische landen.

En in november 2011 werd op het kantoor van de redactie een aanslag gepleegd met een Molotov-cocktail vanwege de editie Charia Hebdo, waarvan volgens de redactie Mohammed 'gastredacteur' was.

Aanslag in Parijs

Bij een aanslag op het hoofdkantoor van het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs zijn doden en gewonden gevallen. Hoeveel slachtoffers er precies zijn is nog niet bekend. Lokale autoriteiten melden dat er 10 doden zijn, de politie heeft het over één dode.