NOS NieuwsAangepast

Taxi mag geleidehond niet weigeren

Taxichauffeurs worden verplicht om blindengeleidehonden mee te nemen. Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) kondigt in een brief aan de Tweede Kamer aan dat ze dat in de wet gaat vastleggen.

"Het is onacceptabel dat er nog altijd blinden en slechtzienden zijn die een taxi niet in mogen omdat ze een blindengeleidehond bij zich hebben", aldus Mansveld.

Test

In juli meldde het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF) dat honden nog geregeld worden geweigerd. Die conclusie werd getrokken na een test in Amsterdam. De organisatie pleitte toen voor landelijke wetgeving.

De staatssecretaris wilde aanvankelijk dat gemeenten zelf maatregelen zouden nemen om te voorkomen dat de honden geweigerd worden. Nu concludeert ze dat daar te weinig van terechtgekomen is. "Ik vind het jammer, maar helaas kan dit probleem blijkbaar alleen via wetgeving worden aangepakt."

Vervoerplicht

Veel gemeenten geven aan dat ze het probleem niet kennen, maar Mansveld is daardoor niet gerustgesteld. Ze kan er naar eigen zeggen niet van op aan dat in de toekomst blinden en slechtzienden met hun hond welkom zijn in de taxi.

Er zijn enkele gemeenten die wel maatregelen hebben getroffen. Onder meer in Amsterdam en Den Haag geldt inmiddels een vervoerplicht ten aanzien van blindengeleidehonden.

Mansveld verwacht dat de maatregelen in de tweede helft van 2015 ingaan. Ze wil dat de Inspectie Leefomgeving en Transport gaat handhaven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl