NOS NieuwsAangepast

Tucson-Nogales: 62 mijl of 101 km?

In de Verenigde Staten worden afstanden niet aangegeven in kilometers, maar in mijlen. Overal? Bijna overal. In het zuiden van de Verenigde Staten ligt een stuk snelweg waar het metrieke stelsel wordt gehanteerd. Maar hoelang nog?

De Interstate 19 (I-19) ligt in Arizona, in het zuiden van de VS. De weg loopt van Nogales aan de grens met Mexico naar Tucson. De weg is 62 mijl lang, of eigenlijk 101 kilometer.

Want de I-19 is de enige Amerikaanse snelweg waar afstanden consequent in meters en kilometers worden aangegeven.

Proefproject

In de tijd dat de bewegwijzeringsborden werden neergezet, eind jaren zeventig, werd er over gedacht om de yards en mijlen 'af te schaffen'. Als mogelijke voorbereiding op de overstap naar meters en kilometers, werd de I-19 een proefproject.

De borden staan er nu zo'n 35 jaar en zijn hoognodig aan vervanging toe. Vier jaar geleden kondigden de lokale autoriteiten aan dat op de nieuwe borden de afstanden in mijlen zouden worden aangegeven, zoals gebruikelijk in de Verenigde Staten.

Geste

Dat plan leidde tot protesten, vooral van lokale ondernemers. Door de nieuwe bewegwijzering zouden bijvoorbeeld horecazaken langs de weg op een 'andere plek' komen. Een hotel dat nu bij kilometerpaal 62 ligt, komt ineens een stukje voor het bord van 39 mijl.

Bovendien vinden veel mensen de bewegwijzering in kilometers wel een aardige geste aan alle toeristen uit Mexico die de weg gebruiken. Dat land kent ook het metrieke stelsel en Mexicanen spenderen per jaar 1 miljard dollar in de regio waar de weg doorheen loopt.

Inspraak

De lokale autoriteiten hebben de beslissing voor zich uitgeschoven. Er komt in ieder geval een inspraakronde voor het besluit valt, zo is beloofd.

Voor Angel Fernandez, een ondernemer met een winkel langs de Interstate 19, hoeft er niets te veranderen. "Si no apesta, no la muevas", zei hij tegen persbureau Associated Press. Oftewel: wat niet stinkt, moet je laten liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl