NOS NieuwsAangepast

"Ja" in plaats van "nee" tegen seks

Californië is de eerste Amerikaanse staat waar campusstudenten expliciet toestemming moeten geven voordat ze seks met elkaar hebben. Gouverneur Jerry Brown tekende de 'ja-betekent-ja-wet', die seksueel geweld tegen moet gaan.

Niet zwijgend toestemmen, maar volmondig "ja" zeggen moet de basis zijn voor een nachtelijk avontuur. De wet schrijft voor dat studenten vrijwillig en bewust toestemming aan de ander moeten geven voordat het bed wordt gedeeld.

Volgens de beleidsmakers kan de goedkeuring ook non-verbaal gegeven worden, mits de signalen niet dubbelzinnig zijn. Iemand die dronken of onder invloed van drugs is, kan geen toestemming geven.

Het is echter onduidelijk hoe gecontroleerd kan worden of allebei de bedpartners daadwerkelijk hebben toegestemd.

Seksueel geweld

Volgens de oude regels moesten studenten "nee" zeggen als ze geen seks wilden hebben, maar dat bleek te vaak mis te gaan. Volgens schattingen is één op de vijf vrouwen op Amerikaanse campussen slachtoffer van seksueel geweld.

Ook hopen de beleidsmakers dat het idee verandert dat slachtoffers zich fysiek moeten hebben verzet tijdens een aanranding om een gegronde aanklacht te hebben.

In januari lanceerde president Obama een landelijk initiatief om het seksuele geweld op universiteiten tegen te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl