NOS NieuwsAangepast

Haagse demo-uitspraak 18.00 uur

De bestuursrechter in Den Haag doet om 18.00 uur uitspraak in de kort gedingen van de Anti-Fascistische Aktie (AFA) en de Nederlandse Volks-Unie tegen burgemeester Van Aartsen om geen demonstraties toe te staan in de Schilderswijk.

Het comité Samen tegen Racisme, waar de extreem-linkse AFA lid van is, wil zaterdag in een demonstratieve tocht van de Schilderswijk naar het centrum van Den Haag lopen. Volgens het comité kan alleen zo een breed publiek worden bereikt.

Absolute non-locatie

Van Van Aartsen mag het comité alleen op Plein 1813 bijeenkomen. Dat is voor AFA en het comité onaanvaardbaar. Hun advocaat noemde het door Van Aartsen toegewezen plein "een absolute non-locatie".

"Het is onaanvaardbaar dat neonazi's mogen demonstreren op een in het oog springende locatie, terwijl demonstranten tegen racisme worden weggestopt op een afgelegen en op zaterdag verlaten wijk met villa's en kantoren", zei ze.

Niemandsland

Met 'neonazi's' bedoelt ze de extreem-rechtse NVU. Die wil zaterdag ook door de Schilderswijk lopen, maar kreeg van Van Aartsen alleen toestemming voor een demonstratie op een vaste plaats bij het Malieveld.

Voorzitter Constant Kusters noemt die locatie een "niemandsland". "We willen onze boodschap uitdragen tussen de mensen. De mensen van de wijk moeten ons kunnen horen en zien", zei hij.

Ook de NVU stapte naar de rechter. De partij heeft een alternatieve route voorgesteld: van station Den Haag Centraal naar de Schilderswijk en terug. "We willen maar even in de Schilderswijk zijn om een korte toespraak te houden. Verder willen we niemand voor het hoofd stoten", zei Kusters.

Confrontatie

De advocaat van de gemeente zei dat de beperkingen zijn opgelegd om een confrontatie tussen beide partijen te voorkomen. Gezien de ervaringen in het verleden is dat "een reëel risico", zei ze.

Ook zijn er signalen dat jongeren uit de wijk demonstranten met geweld willen verjagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl