NOS NieuwsAangepast

Dijsselbloem: broos herstel

Minister Dijsselbloem ziet in de recente cijfers van het Centraal Planbureau een bevestiging dat Nederland langzaam herstelt van de crisis. "Dat is hoopvol, maar het herstel is wel broos," zegt hij.

Dijsselbloem benadrukt dat de werkloosheid hoog is en dat de onrust in Oekraïne en andere landen een risico blijft. Volgens de minister zijn de overheidsfinanciën nog niet op orde en is een tekort van dicht bij de 2 procent geen eindstation.

Het kabinet zal de cijfers van het CPB gebruiken in de aanloop naar Prinsjesdag. De besprekingen daarover beginnen maandag.

Niet bezuinigen

De regeringspartijen VVD en PvdA vinden dat uit de cijfers blijkt dat het de goede kant op gaat, al erkennen ze de onzekerheden door de internationale situatie. Beide partijen benadrukken dat er niet extra hoeft te worden bezuinigd.

VVD-Kamerlid Harbers hoopt dat het kabinet de lasten zal verlichten, maar pleit ook voor een "behoedzame begroting". Volgens hem moet de hand niet van de knip en moet er zo worden begroot dat we een "stootje kunnen opvangen."

Banen

Coalitiepartner PvdA vindt dat het kabinet alles moet doen om het herstel om te zetten in meer banen. Woordvoerder Nijboer wil niet vooruitlopen op eventuele lastenverlichting en wil vooral aandacht voor de lagere en midden-inkomens.

Oppositiepartij CDA vindt dat de cijfers vooral laten zien hoe onzeker het komende half jaar wordt. Volgens partijleider Buma is er alle reden voor behoedzaamheid en moet het begrotingstekort niet verder omhoog. "We moeten geen geld gaan verjubelen." Hij wil dat de overheid minder uitgeeft en dat de belastingen omlaag gaan.

D66, ChristenUnie en SGP, drie partijen die meedoen met gesprekken over de begroting, herhalen dat volgend jaar de lasten omlaag moeten en dat er op die manier meer banen bij moeten komen. Ook volgens deze partijen zijn geen nieuwe bezuinigingen nodig, al benadrukken ze dat het herstel maar broos is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl