Klaprozenzee voor WO1-militairen

Het is het bekendste symbool van de Eerste Wereldoorlog, de klaproos. Daarom bouwden Britse kunstenaars in Londen een zee van klaprozen, ter nagedachtenis aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, dit jaar 100 jaar geleden.

De afgelopen dagen prikten vrijwilligers duizenden porseleinen klaprozen in de grond, voor elke gesneuvelde militair een. Overmorgen zal het kunstwerk officieel geopend worden; 5 augustus was de dag waarop Groot-Brittannië bij de Eerste Wereldoorlog betrokken raakte.

Daarmee is de tijdelijke installatie nog niet af. De bloemenzee zal gedurende de zomer blijven groeien, elke dag worden er klaprozen bijgezet. De laatste 'poppy' wordt symbolisch op 11 november gepland, de dag waarop de Eerste Wereldoorlog eindigde. Uiteindelijk zullen er 888.246 klaprozen in het veld rondom de Tower of Londen te bezichtigen zijn.

In Flanders Fields

In 1915 schreef de Canadese dichter en militair John MacCrae het gedicht 'In Flanders Fields', waarin hij bloeiende klaprozen in een kraterlandschap beschreef. Mede door het gedicht groeiden de 'poppies' uit tot het symbool voor de Grote Oorlog.

Vooral voor de Britten symboliseert de rode bloem het vele bloed dat in Vlaanderen vloeide. Groot-Brittannië en de Gemenebest verloren veel militairen in de Eerste Wereldoorlog. Om hen te eren, bouwden de Britse kunstenaars Paul Cummins en Tom Piper de bloemeninstallatie bij de vestingsgraven van de Tower of London.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl