NOS NieuwsAangepast

Youp: hoofdredactie blij met actie

Youp van 't Hek zegt dat de hoofdredactie van NRC Handelsblad hem steunt als hij stopt bij de krant. In zijn wekelijkse column dreigde de cabaretier met stoppen als de krant in handen komt van de Telegraaf Media Groep.

"Ik kreeg een berichtje op mijn telefoon van hoofdredacteur Peter Vandermeersch. Daarin stond 'bedankt voor je steun'. Ik denk dat hij er ook niet op zit te wachten om tot hetzelfde concern te behoren als De Telegraaf."

Vandermeersch wil vanwege een vakantie niet ingaan op de column van Van 't Hek. Wel laat hij via Twitter weten dat hij contact heeft gehad met de cabaretier. "Onze columnisten zijn ons net zo lief als welke werknemer ook. Dus, natuurlijk hebben we contact."

Abonnees

Van 't Hek denkt dat veel abonnees zijn voorbeeld zullen volgen als TMG de krant in handen krijgt. "Ik denk echt dat veel abonnees vertrekken als TMG het oude bolwerk NRC overneemt. Dat schat TMG dan toch niet goed in. Ze kunnen beter de Weekend of Story overnemen. Of Hyves, dat was ook al zo'n succes."

"Er is een grens overschreden als TMG NRC overneemt. Ik wil niet op dezelfde loonadministratie staan als bijvoorbeeld die Evert Santegoeds. Dat zijn lui die in je tuin gaan liggen. Ik heb het zelf meegemaakt. Ze hebben een andere mentaliteit. Flansen wat nieuws in elkaar."

Hofland

Een andere prominente columnist van de krant, Henk Hofland, denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen. "Ik heb het gevoel dat deze overname helemaal niet doorgaat", zegt hij.

Over een vertrek wil de 87-jarige Hofland nu niks zeggen. "Als het zover is dat NRC wordt overgenomen door TMG dan zal ik mijn conclusies trekken. Maar die deel ik niet nu al met u."

Ook columnist Marcel van Roosmalen vindt het nu te vroeg om een besluit te nemen. "Als het zover is beraad ik me. Ik sta niet te trappelen als het gaat om een overname door De Telegraaf. Als ik niet meer onafhankelijk kan schrijven, maak ik geen knieval. Maar het is een als-danverhaal vooralsnog."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl