NOS WielrennenAangepast

Reactie Mollema tergt leiding Belkin

Belkin-ploegleider Merijn Zeeman was niet te spreken over de eerste reactie van Bauke Mollema na de twintigste etappe van de Tour de France. Mollema weet zijn dramatische optreden aan de keuze voor de nieuwe tijdritfiets.

"Daar ben ik boos over", zei Zeeman na afloop. "Dit is geen stijl. Het is een reactie die past bij een teleurgestelde sporter, maar geen reactie die past bij een sporter die normaal gesproken altijd de oorzaak bij zichzelf zoekt. Zo ga je niet met elkaar om. Er zijn veel mensen bij het team betrokken."

"Je kunt je afvragen of je als sportman met zo'n reactie moet komen", vervolgt Zeeman. "Dit is niet professioneel."

"Bauke niet goed vandaag"

Mollema eindigde in de tijdrit op de 140ste plaats en zakte naar de tiende plaats in het algemeen klassement. Zeeman zoekt de oorzaak voor het optreden van Mollema in eerste instantie niet in de fietskeuze. "Bauke was niet goed vandaag", zegt hij. "Dit optreden lag in de lijn van de hele Tour. Hij is een ontzettende vechter, maar in een tijdrit heb je geen achterwiel voor je. Dan moet je het zelf doen."

"Bauke heeft een moeilijke Tour gereden en met alle mensen in het team hebben we er alles aan gedaan om een maximaal resultaat te behalen", zegt Zeeman. "De toptien blijft een mooi resultaat, voor het tweede jaar op rij. Het was belangrijk om tot en met Parijs bij elkaar te blijven."

Verhoeven: doet pijn hem zo te zien

Teammanager Nico Verhoeven reed in de auto achter Mollema en zag moeilijk de renner het had. "Het doet pijn om hem zo te moeten zien werken. In de Pyreneeën heeft hij zijn beste bergetappes gereden. In mijn ogen was het vandaag gewoon op. Hij heeft alle dagen moeten knokken voor zijn plek. Op een gegeven moment knapt de veer en dan is het klaar."

De nieuwe tijdritfietsen werden door sponsor Bianchi pas op de tweede rustdag geleverd. De renners hadden daardoor amper tijd om de fiets te testen. Toch koos de ploeg ervoor om op de nieuwe fietsen te starten. De renners waren het daar mee eens, aldus Verhoeven. "Ik heb met Bauke gesproken over een eventuele fietswissel bij een lekke band. Dat wilde hij niet, omdat deze fiets hem zo goed beviel."

"Deze fiets was veel beter dan die andere, waren zijn woorden tien minuten voor de start. Dan is het wel heel omgekeerd als je zegt dat die fiets er mede de oorzaak van is als het minder gaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl