NOS NieuwsAangepast

"KLM wist niet van gevaar Oekraïne"

KLM wist niet dat andere luchtvaartmaatschappijen het luchtruim boven Oost-Oekraïne meden. President-directeur Eurlings zegt in een interview met NRC Handelsblad verder dat KLM niet wist dat er geavanceerde raketsystemen in het gebied stonden.

Bij de vliegramp vorige week in Oekraïne kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 194 Nederlanders. Het toestel was van Malaysia Airlines, maar het was een gecombineerde vlucht met KLM.

"Mij was geen informatie bekend van maatschappijen die zich anders zijn gaan gedragen", zegt Eurlings in het interview. "Het was gewoon een veilig verklaarde route. Het beeld was dat je op tien kilometer hoogte veilig zou zijn, dat blijkt dus niet zo met dit soort gesofisticeerde raketinstallaties."

Een woordvoerder van KLM voegt eraan toe dat zij er niet hadden gevlogen als er aanwijzingen waren geweest dat het gebied onveilig was. Gisteren zei Eurlings ook al tegen de NOS dat bijna alle vliegmaatschappijen over het gebied vlogen.

Waarschuwing

In verschillende landen, zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, waarschuwen luchtvaartautoriteiten al sinds april voor de gevaren van het vliegen boven Oost-Oekraïne. Of er in Nederland instanties zijn die zulke waarschuwingen afgeven, is onduidelijk. De NRC heeft het geprobeerd te achterhalen, maar de inspectie, de AIVD, de MIVD, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid wijzen naar elkaar of willen niet reageren.

Sinds de ramp met vlucht MH17 hebben wereldwijd verschillende luchtvaartinstanties gepleit voor betere informatie over veilige vliegroutes. Topman Dunleavy van Malaysia Airlines zegt in de NRC dat de vliegramp duidelijk maakt dat luchtvaartmaatschappijen niet meer kunnen vertrouwen op de informatie van bestaande organisaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl