NOS WielrennenAangepast

Kruijswijk helpt Belkin aan dagzege

De beste renner in de achttiende etappe was Vincenzo Nibali, maar de prijs voor beste ploeg ging naar Belkin. De Nederlandse formatie eindigde in de laatste rit door de Pyreneeën met drie man bij de beste dertien. Daardoor won Belkin het dagklassement.

"Onze ploeg is in de breedte heel sterk", constateerde Steven Kruijswijk, die in het wiel van Frank Schleck over de finish kwam op 3.30 van Nibali. "Het verbaasde me dat ik nog lang mee kon op de Hautacam."

Zijn ploeggenoten Bauke Mollema en Laurens ten Dam werden zevende en elfde in de etappe. Kruijswijk hielp z'n ploeg met zijn dertiende plaats aan de dagprijs (de tijd van de beste drie renners telt). En passant steeg hij in het individuele klassement naar plaats vijftien.

"Mijn beste dag vandaag"

Aanvankelijk wilde hij mee zitten in de vroege ontsnapping. "Het was mijn laatste kans op een etappe. Ik had gedacht dat de kopgroep naar de finish zou rijden." Kruijswijk probeerde het een aantal keer, maar miste de juiste slag. "Misschien was ik in het begin wat overmoedig, waardoor ik uiteindelijk nog de kopgroep mis. Lars zat wel mee. Ik zat nog een uur te balen, maar toen ging Astana zó hard rijden, dat ik wel in de gaten had dat ze voor Nibali reden."

Op de slotklim kon de 27-jarige Brabander nog lang mee met de beste klimmers. "Het was mijn beste dag vandaag. Ik voel me nog goed. Ik denk dat dat mijn sterke punt is; dat ik in een grote ronde een goed niveau lang kan vasthouden."

Belkin had de zege in het eindklassement als doel gesteld, maar moet daarin alleen de Franse equipe AG2R (Jean-Cristophe Péraud, Romain Bardet) voor zich dulden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl