NOS WielrennenAangepast

De Jongh: niet echt slecht gegaan

Voor wielerploeg Tinkoff-Saxo is het een bewogen Tour de France. Eerst het uitvallen van kopman Alberto Contador, daarna het succes met Rafal Majka en vandaag met Michael Rogers. Ploegleider Steven de Jongh: "Na het uitvallen van Contador is het niet echt slecht gegaan nee."

Het is een understatement. Bij Tinkoff-Saxo kunnen ze op dit moment hun geluk niet op. Acht dagen geleden verloren ze hun kopman, zes etappes later hebben ze twee etappezeges en de bolletjestrui, die in handen is van Majka. "Het heeft een enorme ommekeer qua sfeer teweeg gebracht", zegt De Jongh. "Toen Contador de Tour uit moest was iedereen geschokt en in tranen. De dag erna hebben we een koffiepauze genomen en nieuwe plannen gemaakt. Iedereen was er klaar voor."

"We geloven in jullie"

De overgebleven renners kregen het vertrouwen van de ploegleiding. "We hebben eerlijk besproken dat het een klap voor iedereen was, maar dat de gehele staf nog achter de renners stond. We geloven in jullie. Vervolgens hebben we bekeken wie in welke etappe een kans had", aldus De Jongh. En dat resulteerde in een tweede en een eerste plaats voor Majka, een vierde plaats voor Daniele Bennati en nu de zege van Michael Rogers.

Rogers had geluk dat de voorsprong van de kopgroep zo groot was, blijkt uit de woorden van De Jongh. Want naast Rogers stond ook Majka op papier voor deze etappe. "Als de voorsprong niet zo groot was geweest dan had iemand zich terug moeten laten zakken."

Contador betrokken bij team

Ook al is Contador niet meer aanwezig in de Tour, hij is nog steeds erg betrokken bij het team. De Jongh: "Ik heb vanochtend nog contact met hem gehad. Hij is gisteren terug naar Zwitserland gevlogen, naar waar hij woont. Samen met twee therapeuten. Hij maakt progressie, maar kan nog niet op de fiets. Er zijn verder geen complicaties", zegt de Jongh over Contador die herstellende is van zijn scheenbeenbreuk.

Over de doelen in de rest van de Tour is De Jongh ook duidelijk. "De bolletjestrui is binnen handbereik, dus dat is een doel geworden en we gaan ook nog proberen een etappe te winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl