NOS NieuwsAangepast

Quatorze Juillet in teken van WO I

In Parijs zijn vandaag 76 landen vertegenwoordigd bij de jaarlijkse militaire parade op Quatorze Juillet, de Franse nationale feestdag. Dit jaar wordt tijdens die parade het begin van de Eerste Wereldoorlog herdacht, honderd jaar geleden.

President Hollande heeft alle landen die in de oorlog verwikkeld waren uitgenodigd, als symbool van vrede. "Tien miljoen soldaten zijn op de talloze slagvelden gesneuveld. We zijn ze dankbaarheid verschuldigd", zei Hollande in een verklaring.

Meer dan 3700 militairen nemen deel aan de parade op de Champs-Elysées, onder wie 76 vaandeldragers van de betrokken landen. Verder doen 54 vliegtuigen, 36 helikopters, 280 legervoertuigen en 240 paarden aan de herdenking mee.

Frans Ferdinand

De Eerste Wereldoorlog begon op 28 juli 1914, precies een maand na de moord op de Oostenrijkse troonopvolger Frans Ferdinand in Sarajevo. Er zijn meerdere herdenkingen. Zo stonden de Europese regeringsleiders tijdens hun top op 26 juni in het Vlaamse Ieper al stil bij de slachtoffers.

Quatorze Juillet heeft eigenlijk niets met de Eerste Wereldoorlog te maken. De Fransen herdenken op hun nationale feestdag normaal gesproken de bestorming van de Bastille op 14 juli 1789, het begin van de Franse revolutie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl